Wednesday, 29 October 2014

Tuition Fee - Final..

Assalammualaikum..

Dah lama tinggalkan kelas..
Dah lebih setengah tahun kembali ke industri..
6 month before as intern dan sekarang as employee..
Alhamdulillah syukur sangat dengan perancangan Tuhan..
Up side down 2 tahun sebelum ni memang banyak mengajar aku..
Cuma aku harap pengurusan kewangan aku makin baik la..

Tadi lepas lunch kitaorang dah pegi jalan-jalan..
Teman office mate aku pegi shoping pakaian..
Nak beli baju dapat seluar..
Siap esok dah plan nak pegi window shopping time lunch sebab esok hari Khamis..
Dah plan nak puasa then pegi jalan-jalan waktu lunch..
Masing-masing pegi shopping ni lelaki ye..
Aku ni memang ditakdirkan betul..
Sebenarnya aku ada tulis post pasal kenapa lelaki, lelaki dan lelaki..
Tengok la kalau rajin nanti aku share..

Dah melalut jauh dah..
Sambung balik ke cerita yang sepatutnya..
Hari ni aku dah habis bayar yuran pengajian aku sepenuhnya..
Semalam dapat duit refund tu hari ni aku dah settlekan bayar..
Tak bayar nanti entah apa-apa je la aku merepek buat dengan duit tu nanti..

Nak bayar ni pun ada la drama jugak hari tu..
Malas betul aku kadang-kadang..
Suka bagi aku menyirap..
Tapi kadang-kadang aku malas nak layan..
Layan karang aku pun sama bebal macam orang yang aku layan tu..

Rasanya nak pegi Terengganu haritu aku ada la cakap yang aku ada bengang sikit kan..
Salah satu nya pasal yuran la..
Aku pun tak faham kadang-kadang macam mana dieorang ni keje.
Keje tak perform tak pe..
Tapi jangan la bodoh sombong..
Aku memang respect giler dengan orang yang makin tinggi makin humble ni..
 Kalau tinggi tapi humble memang terbaik la..
 Ramai jugak aku jumpa orang macam ni..
Tu buat kita rasa sape je la diri kita ni..
Nak belagak, tinggi cakap ke..
Tak kemana pun..
Ramai lagi orang lagi hebat..

Sebenarnya aku dah start contact kolej aku dari seminggu atau 2 minggu sebelum aku nak pegi present..
Mula-mula aku call orang bahagian finance yang biasa uruskan aku tu..
Disebabkan status yuran aku ni lain sikit..
So senang bercakap dengan die..
Kalau tak orang pun susah nak faham..
Susah pulak nak kene explain nanti..

 Mula-mula call general line..
Tapi tak berangkat..
Ada jugak la aku try call dapat..
Tapi PIC tu cuti pulak..
Ada orang lain jawab pun die prefer PIC tu handle..
Last-last aku SMS lecturer aku tanya email address PIC..
Senang bole communicate direct dengan die..
Kalau tak kene call general line..
Tak de direct line..

Seminggu sebelum present tak silap PIC pun email la value yang aku kene bayar..
RM1+++.++ macam tu..
Mak ai terkejut aku dengan value tu..
Aku pun call la PIC tu balik nak confirmkan..
Aku pun mintak penyata bayaran dan total yuran pengajian sepatutnya untuk course aku..
 Bila calculate jumlah yang aku dah bayar..
Tambah dengan jumlah yang die bagi..
Lebih dari jumlah kesuluruhan yuran course aku..
Lagi aku dapat pengecualian credit untuk 2 subject..
Deduct yuran dalam 1+++.++ macam tu..
Lagi pun kalau ikut credit hour practical pun tak de la sebanyak tu..

Aku pun call la PIC bahagian finance ni..
Die bagi tau yang value tu dari HOD department aku..
Aku tau selalunya memang die yang bagi value pun..
Finance just key in je..
Aku pun call la HOD department aku..
Dengan yakinnya bila aku call confirm value tu..
Mahal sikit sebab practical tempoh masa lama..
Tak de la nak double check ke apa dengan value tu..
Tegas sangat la kononnya..

Aku tak puas hati..
Aku kira dari penyata dan email calculation dekat PIC..
Aku email rough calclation untuk bagi tau yang value die bagi dekat aku tu tak make sense..
Then die reply yang dia akan confirmkan dengan HOD aku..
Masa aku jumpa HOD aku masa present die bagi tau yang die dah bagi value yang baru tu dekat finance..
So pape refer dekat finance..
Value tu dari die je pun..
Kalau bagi tau je kan senang..
Siap tanya aku anggaran value..
Lepas tu kata aku sendiri dah tak ingat ke apa..

Sebab aku ingat dan aware la aku argue value awal yang tak make sense tu..
Cuba la cakap elok-elok..
Padahal ko sendiri yang dah salah kira..
Lepas tu nak kata orang tak ingat la..
Cuba la mengaku salah..
Aku tau la aku student dan ko tu HOD..
Tapi aku rilek je..

Bukak email hari Isnin hari tu aku tengok PIC finance tu emailkan value yang baru..
Dari rm14++.++..
Value baru yang aku kene bayar tu rm3++.++ je..
Tak ke banyak giler beza nya tu..


So hari ni semua dah settle..
Kalau masa aku call tu pegi double check..
Then dah confirm bagi tau balik..
Masa jumpa aku tak payah kata aku lupa ke..
Padahal salah tu terang-terang sangat..
Tapi nak cover cakap aku lupa..
Cube mengaku salah kira..
Mintak maaf ke..

Jangan ingat orang ikut je cakap kita sebab kita ni berkuasa sangat..
Kita dah menang..
Tak kisah la dengan orang yang lagi rendah dari kita ke apa..
Orang memang tak hormat kita..
Lagi dibenci ada..
Kadang-kadang orang malas layan sebab tak nak la jatuhkan air muka orang..
Lagi pun tak nak sama-sama nampak bodoh..

Kita boleh tegas..
Tapi bukan bodoh sombong..
Banyak beza nya tu..

So hal ni dah settle..
Aku pun dah settle kan bayar semua..
Tinggal nak dapat receipt je..
Tapi ada satu hal lagi tak settle..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...