Saturday, 11 October 2014

Sooo Malaysian..

Assalammualaikum..

Ni antara pandangan aku..
Bila bercakap pasal Malaysian..
Antara key words penting..
Mentaliti, Keperluan, Kehendak, Improvement, Cara hidup..
Semua elemen ni berkait..
Dan benda ni bukan applicable dekat semua pun..
Tapi kebanyakkan, kebiasaan..

Mentaliti..

Nak compare negara ni dengan negara maju lain..
Dengan barat contohnya..
Kalau dari sudut positif nak jadikan dieorang reference ok je..
Tapi kalau nak compare negara kita dengan negara dieorang..
Perbandingan die bukan macam apple dengan apple..
Macam mana mentaliti negara rakyat negara dieorang dan negara kita?.
Macam mana dieorang berusaha atau berkerja?..
Sama ke macam kita?
Nak hidup macam die orang..
Nak benefit macam negara maju..
Mentaliti dan cara kita macam dieorang ke?..
 Mentaliti la antara benda yang paling susah untuk diubah..

Keperluan, kehendak, kemajuan dan cara hidup ni agak berkait..
Kalau aku list kan pun korang boleh dapat kesimpulan..
 Aku senaraikan 2 contoh..
Benda ni antara yang paling dekat dengan aku..
Dan aku bole nampak perubahan die berbanding dulu..

Pertunangan & perkahwinan..

Pertunagan..

Dulu..

Pakai baju kurung..
Tak de mekap/mekap sendiri..
Hantaran..
 Majlis kecil-kecilan..

Sekarang..

Pakej lengkap - persalinan, mekap, pelamin..
Hantaran..
Kenduri pun makin besar..

Perkahwinan

Dulu

Kenduri..
Persalinan..
Mekap..
Hantaran..
Gift..
Pelamin bersanding..

Sekarang

Pre-wedding photography..
Persalinan..
Mekap..
Hantaran..
Phothography..
Lukis inai..
PA system..
Photo booth..
Candy bar..
Mini pelamin nikah..
Pelamin sanding..

Baby

Dulu..

Lampin..

Sekarang..

Pump (pro tak payah beli susu formula yang mahal)..
Stroller..
Baby wrap..
Photo session pregnancy..
Photo session new born..
Pampers..
Barang-barang baby yang lebih baik berbanding dulu - botol susu, pakaian..

Tak de improvement ke dalam hidup berbanding dulu?..
Yang mana satu keperluan dan yang mana satu kehendak?
 Cara hidup yang kadang-kadang buat kehendak tu satu keperluan..

Mungkin ramai yang akan benci dan marah dengan apa aku tulis ni..
 Tapi fikir-fikirkan lah..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...