Friday, 31 October 2014

Selamat Tinggal Oktober 2014..

Assalammualaikum..


Hari ni 31hb hari last untuk Oktober 2014..
Oktober tahun ni banyak jugak kenangan untuk aku..
So boleh la tulis pape sebagai kenangan..
Kadang-kadang aku suka jugak baca blog sendiri..
Tengok tajuk lepas tu dah tak berapa ingat apa yang jadi..
So baca balik, teringat la kenangan lama..hoho..

 Dari tadi memang ada rasa nak menulis..
Balik keje tadi aku singgah kejap dekat pasar malam beli nasi beriani dengan ayam masak merah..
Memang perut lapar tadi..
Tengah hari aku makan sebiji epal hijau je..
Pagi pulak aku makan oat je..
Aku beli nasi lemak untuk office mate aku je pagi tadi..
Selalu aku ada jugak la beli kueh untuk aku..
Kalau beli 4 biji memang aku makan dari pukul 9 sampai la pukul 12..
Jarang la makan sekali gus..
Tapi hari ni aku memang malas nak beli pape..
Selalu aku beli kueh dekat ada kakak ni..
Tapi dah tiap-tiap hari beli kadang-kadang rasa jemu jugak..

Hari sebelum tu aku makan kuew teow goreng dengan teh halia masa lunch..
Kuew teow goreng dengan portion yang banyak dekat stall Penang Cuisine dekat food court Nu Sentral..
Harga rm8.05 termasuk tax..
Pada aku sedap la..
Sape-sape pegi Nu Sentral bole la try..
Malam tu pulak perkena Lamb Mandy dekat Dataran Sunway..
Sebab tu makan epal hijau je lunch tadi aku rilek je..

Sebut pasal nasi arab..
Nasi arab tempat aku makan tu ada delivery la..
Patut la orang tak ramai sangat pun dekat kedai die rilek je..
 Lepas tu aku tengok ada promo lunch..
Aku perasan harga lamb mandy sebab aku suka yang tu..
Kalau waktu lunch rm8.++ je sekali dengan air..
Murah kan..
Sape yang dekat area tu waktu lunch tak tau nak makan apa..
Bole la perkena nasi arab..

Sampai rumah memang mandi lepas tu terus makan depan TV..
Sebelum makan dah masuk kan baju siap-siap dalam mesin basuh..
Insyaallah minggu ni aku balik kampung..
So memang kene basuh baju siap-siap la..
Tak pernah aku bawak baju balik rumah lagi..
Mostly yang aku basuh tu baju keje..
Kalau basuh dekat rumah campur dengan baju-baju lain..
Buat nye tertinggal ke apa payah pulak..
Baju dah la bukan banyak sangat..hehe..

Lepas dah makan aku masuk dalam bilik..
Sambil landing atas katil, aku online..
Dah mandi, dah makan, perut dah kenyang, mata pun dah berat..
Siap dah bercadang nak tido kejap..
Nanti malam baru bangun ampai baju, basuh muka segala..hehe..
Sekali mula-mula en.bf call kejap..
Tak lama lepas tu Sen pulak call..

Sen kongsi die tengah happy sebab petang tadi dah sign dengan bank untuk rumah die..
Lepas sign tu terus prepare surat resign..haha..
Tak sabar nak balik KL..
Kalau die balik aku memang la lagi happy..

Lama bergayut dengan die..
Terus tak jadi tido..
Siap segar pulak lagi mata ni..
Tengok baju tak siap jugak lagi..
Mesin basuh rumah aku ni memang tak berapa betul sikit..huhu..
Malas nak layan dah 2 jam lebih tak siap-siap aku terus je spin..
Kene tunggu jugak tu..
Sambil tunggu siap tu aku bukak tv..
Basuh muka, pakai shiseido black mask..
Then pakai derma-roller..
Ni macam dah rutin aku untuk hari Jumaat..

Cerita pasal oktober..
Sepatutnya aku join company aku sekarang bulan ni..
Tapi disebabkan manager aku nak aku join awal..
Aku masuk la minggu awal yang mana ada 2 hari bulan September..

Hari ni aku dah submit time sheet pertama aku..
Kene tunggu lebih kurang 30 hari la baru dapat gaji..
Bertabah la lagi sebulan ye..
Dah lama tak rasa duit gaji..:)

Bercakap pasal ofis dan keje..
Keje agak banyak..
Tapi bertabah je la..
Nasib baik la environment dekat office best..
Walaupun banyak keje tapi bila ada team yang best..
So membantu jugak la..

Boleh kata untuk new incomer macam aku ni memang agak tough..
Sangat banyak yang aku kene belajar..
Soft skill dan knowledge..
Kadang-kadang macam tak cukup masa..
Ada masa banyak keje..
Lepas tu stuck, serabut dan cuba catch up balik..
Tapi aku rasa best jugak bila keep busy dekat ofis..
So ada je benda yang kita kejar nak buat..
Masa pun rasa cepat je berlalu..
Kejap je dah petang..
Dan akan ajar kita untuk manage masa dengan lebih baik..

8 jam dekat ofis tu pun aku rasa fully utilized..
Walaupun sibuk terkejar sana sini..
By end of the day kita akan happy dengan hasil die..
Mula-mula rasa susah..
Rasa tak mampu nak buat..
Bila dah settle..
Rasa tak sangka dan automatically akan motivate diri yang kita mampu buat benda lebih susah..
So kita akan sentiasa develop diri kita..
Tak de lah static je..

Untuk minggu depan pun ada banyak benda yang aku kene buat..
Banyak benda tak settle lagi..
Ada benda yang dah settle then kene comment dengan bos aku..
So kene la repair sampai die puas hari..
Nak prepare material (drawing dan info) untuk report..
Ni pun banyak masa perlu untuk prepare..
Lagi kalau doc tu kene dapat dari vendor..
Nak tunggu vendor respond pun dah sekian..

Minggu depan pun kan ada meeting dengan vendor..
Kali ni pilih nak pegi ofis vendor..
So bole jalan-jalan..hehe..
Selalu nya vendor je yang datang ofis kitaorang..

Then ada jugak meeting dengan technical authority (TA) company..
Kiranya big boss untuk discipline aku..
Aku ada kene buat short presentation untuk project aku..
Slide pun tak prepare lagi..huhu..

Dan Insyaallah minggu depan aku akan away kejap dari ofis untuk site visit..
Tu pun kalau jadi la..

Tak masuk lagi kalau tetibe ada short notice meeting..
Tak kisah la department meeting, vendor meeting ke..
Tadi ada list untuk internal workshop pun tak sempat go through lagi..

Bulan depan akan ada dinner untuk dinner aku..
Ada lawan bowling..

Tadi masa tengok status aku dekat company..
Dah 8 bulan aku dekat company ni..
Kejap je rasa..
Ni la jugak paling lama aku pernah ada dekat company compare dengan sebelum-sebelum ni..
Semoga semua baik-baik je la..

2 comments:

  1. alhamdulillah..sedar x sedar kt dh di penghujung tahun kan.. 2 bulan je lagi..
    lya doakan moga awk terus sukses di tmpat kerja sekarang..
    dan..smoga selamat smpai di kampung halaman..amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks lya..:) semoga lya pun baik2 je..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...