Wednesday, 24 September 2014

Balik Kampung & Penangan Lebah..

Assalammualaikum..

Hari ni aku dah balik kampung..
Disebabkan semalam kitaorang beria berjalan semalam..
So malam tu macam penat sikit..
Masing-masing tido awal..
Haziq tak berapa sihat..
Dekat rumah die pun ada yang kurang sihat..
Sekarang pun cuaca tak menentu sangat kan..

Walaupn banyak berjalan..
Balik tu tetap la menonton segala..
Haziq tido awal la sebab kurang sihat..
Aku tetap la tido lambat..
Beria tengok Anugerah Lawak Warna segala..
Tak de keje kan..

Bangun memang lambat la..
Cuti kan..
Haruslah menikmati masa-masa macam ni..
Kalau dah keje memang tak dapat la..
Kalau bangun awal pun sambung tido balik..
Tido sampai puas..heh..

Lepas Zohor kitaorang pegi makan..
Aku terus bawak barang sekali..
Gitu gini dah petang..
Masa nak balik Seremban dah dekat pukul 5..
Orang dah nak keluar ofis..
So kene cepat..

Naik LRT sampai CM..
Then amik bas sampai Terminal 1..
Malas nak naik train..
Dalam bas memang aku tido je..
Sampai Seremban hujan lebat la pulak..
Aku memang malas nak tunggu..
Redah je sikit nak pegi ke Stesyen Keretapi Seremban..


 
Stesyen Keretapi Seremban..
Teringat dulu selalu naik train nak balik Penang..

Dari sini nak naik komuter ke Stesyen Keretapi Senawang..
Janji nak balik kampung dengan Luqman..
Komuter dah la lambat sampai..
Dekat Seremban pun berenti bukan main lama lagi..
Dah tu bila gerak slow giler..
Sabar je la kan..
Satu stesyen je pun tapi dekat sejam..
Ke lebih..huhu..
Lagi pun masa sampai Senawang aku ada dengar announcement yang train delay sebab ada masalah Janakuasa dekat Labu ke dekat mana entah..

Dari Seremban gerak ke kampung..
On the way nak balik tu sempat singgah Hospital Kuala Pilah..
Pegi dekat bahagian Emergency..

Akhirnya aku surrender dan pegi jumpa Dr.
Sejak kene tak pernah pun letak ubat dan pegi jumpa Dr.
Aku rasa ak ok je lagi..
Pegi window shopping pun ok je kan..hehe..
Aku pernah letak tiger balm je malam tadi..
Haziq beli tiger balm sebab selsema..
So aku letak la sikit..


Ni gambar baru lepas balik dari window shopping semalam..
Alamak macam takut je tengook kaki sendiri..
Dah la post gambar kaki dekat Apis sebab die ajak pegi main ATV weekend ni bole pulak bagi komen-komen menakutkan..
Ada orang kene potong kaki sebab kene sengat lebah la..
Sabar je kan..
Haziq pun beria suruh pegi hospital sebab dah berapa hari tapi bengkak je kan..
Lepas tu kata bisa bole merosakkan saraf la, itu ini la..
Sabar lagi..hahaha..

Aku rasa macam dah ok sikit..
Dekat kaki tak de lah panas sangat lagi..
Warna dah berubah sikit..
Aku pegi hospital ni sebab semalam orang tu bagi tau manager aku suruh start keje hari Isnin berbanding 1st Oktober (Rabu)..
So aku memang harap aku dah ok sebelum Isnin..
Kalau tak mungkin aku rilek je lagi..

 Masa datang tadi check tekanan darah dan pulse dekat kaunter 1st..
Check demam lagi ke tak..
Orang tu kata seeloknya lepas kene tu terus datang cucuk..
Then register dan bayar dekat 2nd kaunter..
Bayar rm1 je..
Walaupun aku keje swasta..
Ramai jugak orang..
Tapi kejap je dah kene panggil..
Jumpa Dr..
Die kata jangan letak tiger balm..
Sebab ubat tu panas..
Tu aku malas letak pape tu..
Kan dah salah..haha..
Dr. pun bagi tau dah surut sikit bengkak..
Dah nak start recover sebab tu aku dah start rasa gatal-gatal balik..
Tapi memang merenyam-renyam je dimana-mana dekat kaki ni ok..
Penat tahan diri..haha..
 Then pegi amik ubat..

Amik ubat dekat Farmasi..
Jauh sikit la..


 Bagi kertas apa entah nama tu dekat pharmacist tu dan die terus prepare ubat..
Panggil kertas je ek..
Maafkan saya, saya bukan budak medic..hehe..
Tak de orang pun masa tu..
Memang cepat la dapat kan..
Dengan rm1 je bole dapat macam-macam kan..
Ni kalau pegi private entah berapa la kene kan..
En.bf yang pitam dekat ofis pun kene charge sampai rm80..
Kalau demam je pun paling kurang kene ada rm50 dalam beg..
Tu pun paling kurang..
Disebabkan bayar tax..
So guna la benefit yang sepatutnya dengan sebaiknya..:)


Ni keadaan kaki hari ni..
Cepat la baik sebelum keje..:)
Insyaallah..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...