Thursday, 28 August 2014

Washer/Dryer..

Assalammualaikum..

Korang pernah tau pasal washer dengan dryer?..
Kalau yang suka pegi self service laudry tu mesti biasa kan..
Aku tak pernah la pegi laudry ni teman Haziq pegi kering kan baju..
Tapi tak pernah la guna service ni..
Rumah sewa sekarang ada je mesin basuh..
Kalau tak de mesin basuh pun aku suka hantar siap lipat..hehe..
Alang-alang hantar tu biar terus settle..

Idea pasal washer/dryer ni en.bf yang mulakan..
Atau dalam erti kata lain die yang introduce kan dekat aku..
Lepas tau aku memang berminat la..

Kalau dekat self service laundry tu washer dengan dryer ni separate kan..
So boleh pilih la..
Masa pegi dengan Haziq pun die dah basuh dekat rumah..
Cuma pegi nak guna dryer je..
Memang kering betul la..
Balik tu terus lipat je..
Duduk rumah tinggi-tinggi ni memang payah nak ampai baju kan..
Kalau tak guna kene la guna yard, koridor tak pun macam rumah aku sekarang ampai dekat hall je..
Tu yang jadi macam ni tu.. 

Ni kalau nak faham lebih lanjut..

Ok kalau yang dekat self service laundry tu separately kan..
Yang en.bf suggest ni adalah integrate dryer and washer..
So basuh, spin dan terus sampai betul-betul kering..
Keluar dari mesin bole terus lipat atau iron dan hang..
So tak payah la nak pening-pening sangat pasal ampaian..
Cuma kene la ada ampaian jugak mungkin untuk ampai tuala ke..
Tapi penggunaan ampaian tu tak la sebanyak kalau guna washer je..

Bila dah tau tu harusla kene study..haha..
Benda-benda macam ni haruslah keje aku kan..
Mula-mula tu aku ada jugak la usha-usha maklumat dekat web..
Tu tempat paling senang nak dapat maklumat kan..
Lepas tu ada tanya Haziq..
Haziq bagi tau harga die dalam 4k..
Mak ai kemain..

Semalam aku pegi Sunway Pyramid lagi..
Rasanya tiap minggu pegi sana..haha..
Pagi sana nak beli barang en.bf sebenarnya..
Nak beli sabun, berus gigi, shampoo macam tu la..
Lepas tu macam aku cerita sebelum ni..
Area tu memang area barang rumah kan..

Dulu pegi Getha..
Lepas tu pegi Home Living..
Dah pernah jugak masuk beberapa kedai lain..
Semalam lepas dah settle benda yang wajib..
Saje jalan-jalan dekat Harvey Norman..

Masuk tengok perabot dekat depan sampai la ke bahgian barang elektrik dekat belakang..
Haaa dah ada dekat sini..
Nampak pulak mesin basuh..
Apa lagi..
Lepas tu dah la masa kitaorang datang tu ada seorang pelanggan je..
Lepas die pegi tinggal kitaorang je la..
Memang aku gunakan peluang yang ada sebaik-baik nya..

So memang ada je la jual..
Aku ni je yang lambat tau..
Tapi tak banyak sangat la..
Dalam banyak-banyak tu ada 3..
Satu dari Electrolux, LG dan Samsung masing-masing..

Aku tak de la tanya spesifik untuk satu-satu brand..
Cuma nak tau pasal washer/dryer ni generally..
Aku pun tak sure la memang front load je ke yang ada washer/dryer ni atau top load pun ada..
Di sebabkan aku dah stuck dekat situ so dekat front load je la..
Lepas tu semalam lupa pulak nak tanya..
Tulis ni baru teringat..

Harga pulak tak de la semahal yang Haziq cakap tu..
Semalam harga die start dari 2+++.++ ke 3+++.++..
Even washer je pun ada yang lagi mahal dari washer/dryer ni..

Tapi harga die memang vary dengan capacity dan function..
Lagi berat dan lagi canggih lagi mahal la kan..
Sekarang ada technology inverter, eco bubble la..
So ni depend dekat brand tu offer apa dan apa yang korang nak dekat mesin tu la..

Antara benda menarik yang aku observe benda ni ialah pasal capacity die..
Biasanya akan tulis 9kg/6kg untuk capacity die..
So maksudnya 9kg tu capacity untuk washer dan 6kg tu untuk dryer tu boleh bagi betul-betul kering..
Untuk dryer punya capacity kurang dari washer punya capacity la..
Kalau lebih dari capacity dryer tu pakaian tu nanti tak betul-betul kering..
Tapi tak se lembab kalau spin washer je la..
So sila la take note pasal ni..

Satu lagi yang baru pada aku..
Mesin ni boleh basuh baju pada suhu yang berbeza..
Mungkin sebab ada heater untuk dryer..
So die bole cuci baju dengan air biasa atau air suam..
Dan dengan teknologi yang dieorang ada walaupun basuh dengan air suam tapi baju tak berkedut macam kalau kita basuh baju dengan air panas..
Tak tau la kalau washer biasa pun ada macam ni..
Setakat ni aku tengok dan biasa guna yang biasa-biasa je la..

Warranty pun bergantung pada apa yang brand tu offer la..
Warranty motor biasanya lama tapi warranty panel sekejap je..
Tapi ada jugak brand yang offer untuk extend warranty..

Keseluruhannya agak menarik..
Cuma lagi canggih komponen lagi banyak la..
 Tak tau la kalau rosak lagi leceh ke macam mana..
SA tu pulak sangat baik..
So sangat recommend kalau pegi dan mintak die consult..
Bagi penerangan yang bagus dan kalau ada soalan pun jawapan sangat baik..
Walaupun tak beli tapi share maklumat dengan sangat baik..

So sape-sape yang dah guna boleh share experience..
Sape yang nak beli washing machine tapi kisah pasal space macam aku bole la consider washer/dryer ni..:)

Dan ni link untuk produk Samsung..
Aku pun tak baca lagi..
Kalau rajin bole la baca..
Tak faham bole pegi kedai tanya SA..:)

2 comments:

  1. A very good share! 👍🏻😊

    ReplyDelete
  2. lg 1.. nak tanya pendapat semua..
    samada wash/dryer atau dryer seketul yg mana lebih better.. 2 in 1 or single dryer.. pro n con..tq

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...