Saturday, 30 August 2014

Update Review: Shisedo Black Mask & Dermaroller System..

Assalammualaikum..

Ni aku nak share 2 produk yang aku biasa guna..
Memang aku selalu mention 2 benda ni..
Selain pencuci muka Origins yang aku guna..
Kenapa aku selalu mention?..
Sebab aku memang continue guna..
So bila continue dan masih setia..
Beli, beli dan beli lagi..
Sebab aku berpuas hati dengan produk tu..

Sape-sape nak baca pasal mask tu bole la baca dekat SINI, SINI, dan SINI..
Untuk Dermaroller pulak dekat SINI..

Review ni pulak aku tulis dari pengalaman dan feedback orang sekeliling aku..
Kalau sebab aku je takut syok sendiri je pulak kan..
Sebab benda ni luaran..

Mulakan dengan mask dulu..
Aku agak suka guna mask ni..

Salah satunya kesan parut dekat muka aku macam berkurang sikit..
Masa aku jumpa kawan aku die pernah tegur kat parut dekat muka aku macam dah makin kurang..
Die tanya aku guna apa..
Aku gelak je la..
Masa ni pun tak guna dermaroller lagi..
Cuma guna pencuci, mask dan makan horsetail..

Mask tu kan akan buang white head, black head dekat muka..
Bila benda-benda tu dah keluar maka kulit tu akan bertaut semula..
Lepas tu kulit aku pun kurang berminyak dan muka nampak lagi ok la..
Minyak yang banyak buatkan muka nampak kusam dan gelap sikit..

Lagi satu masa nak pegi facial haritu aku memang guna mask sebelum pegi..
Nak pakai malam sebelum tu tak sempat..
So masa pegi facial tu tak de la die picit banyak sangat berbanding sebelum ni..
Aku ni memang banyak white heand banding black head..
Yang ni aku memang perasan la..
Picit kejap je lepas tu tak sakit sangat..
Sebab masak pakai mask sebelum pegi tu memang banyak dah lekat-lekat dekat mask tu..

Aku memang suka mask ni..
Nasib baik la beli stok banyak giler sebelum pindah dari Kemaman hari tu..
Harap budak tu ad la jual lagi walaupun kene pos..
Harga pun mura je..
 So banyak jugak la kesan positif yang aku perasan kan..

Ok nest cerita pasal dermaroller pulak..
Ni aku baru jugak beli dan guna kan..
1st guna masa raya hari tu..
Baru sebulan je..
Cuma pernah experience sebelum ni jugak..
Tapi kesan die dah ketara..

Aku sendiri rasa nampak kesan tu.
En.bf pun haruslah..
Lepas tu tadi M.long tegur kata parut dekat muka aku makin kurang..
Makin licin katanya..haha..
Lepas tu masa borak-borak dekat beranda tadi..
P.Long pulak kata nampak aku makin putih..

Pasal parut tu memang aku rajin je guna benda tu..
Aku pulak kalau guna bukan sampai berdarah pun..
Untuk aktifkan pertumbuhan sel baru dekat kulit aku je..
Mungkin kalau sampai berdarah atau lama tu lagi cepat berkesan..
Tapi aku malas la nak sakit-sakit..
Lepas tu aku pernah sekali guna lama..
Tapi kesan merah tu makan masa nak hilang..
2 3 hari pegi ofis mura merak-merah..
Lepas tu mengelupas..
So aku tak nak pegi ofis dengan muka merah-merah..
Jadi lepas tu aku buat kejap-kejap tapi kerap..
Buat pun kalau masa weekend..
At least sehari 2 boleh la surutkan merah..

Sakit tu kene tahan sikit la..
Tapi tak de lah sakit sangat pun..
Setakat ni pun aku tak delah lepas buat tu muka naik jerawat, infection ke..
Make sure basuh muka bersih-bersih sebelum buat dan lepas guna basih benda tu bersih-bersih..

Jadi untuk parut jerawat aku yang berlubang-lubang dekat muka ni aku lagi prefer guna ni berbanding dengan krim-krim untuk parut jerawat..
Lebih efektif dan cepat rasanya..
Benda-benda chemical ni memang kene berhati-hati sikit untuk kulit aku yang sensitif ni..
Karang die bertindak balas dengan kulit aku satu hal..
Kesan die pun lambat sikit dekat aku..

Pasal pak cik aku kata muka aku makin putih tu pulak..
Jangan la salah anggap ingat benda ni bole mencerahkan kulit pulak..hehe..
Aku ni boleh di kategorikan berkulit cerah..
Cuma sebab masalah jerawat dan kulit berminyak tu mungkin kulit tu agak kusam sebelum ni..
Lagi pun sebab masalah kulit sebelum ni..
Kulit aku memang merah sikit..
So ni dah makin ok..
Dah kurang merah dan kembali ke warna kulit asal..

Aku pun sekarang duduk ofis je kan..
Mana kene panas sangat..
Dulu duduk Terangganu jalan kaki pegi kelas..
Kawasan pun tepi laut..
Mungkin sebab panas tepi laut dengan udara keling tu buat kulit aku gelap sikit kot..

Macam aku kata..
Kalau orang pun dah perasan dan kata makin ok..
So ketara jugak la perubahan tu kan..
Lagi satu mungkin sebab kombinasi dua-dua ni..
Sebab tu la aku tulis dua-dua sekali..

Keberkesanan ni ikut kulit masing-masing la..
So aku ni kongsi berdasarkan pengalaman aku..
Sape-sape berminat bole la cuba..
Modal pun murah je..


Modal nye cuma rm 0.90 sepeket mask yang bole dua kali untuk sepekt tu..
Dan rm28 ringgit untuk dermaroller system yang aku beli dekat Gruopon..
Dermaroller ni bole guna berkali-kali selagi elok..
Jadi sila la jaga dengan baik dan bersih-bersih..
Kalau rosak pun beli la lagi sebab agak murah..:)

2 comments:

  1. Selain groupon, tahu tak dermaroller jual kat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. selain groupon..dkt lazada pun ada..ad yg rm60 dan rm73 each..:)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...