Friday, 15 August 2014

Successful Career Woman..

Assalammualaikum..

Kisahnya aku amik kuota ni sebab nak buat keje..
Aku ni dalam masa-masa kritikal rushing nak siapkan report aku..
Ada 2 minggu je lagi sebelum aku habis intern..
Aku pulak tak de la berharap sangat nak continue dekat company sekarang..
Malas nk berharap ni..
Cuma target aku sekarang ni memang nak siapkan report aku..

So kalau bole nak release next week..
Jadi disebabkan banyak lagi keje yang tak siap..
Dekat ofis pulak tak bole cucuk drive..
Makanya aku email je la report dengan file-file yang perlu nak siapkan keje-keje aku tu..

Alasan utama sangat amik kuota internet nak buat report..
Tapi kalau dah online tak kan la nak buat report je kan..
Sampingan yang lain tu banyak..
Sambil buat keje tu bersosial la dekat alam maya ni dulu..hehe..
 Lagi pun bukan nya apa..
Dah amik ni haruslah guna sampai habis..
Kalau tak rugi je..
Kadang-kadang tu ada jugak tak habis guna sebab aku tak nak guna habis..
Reserve untuk esok tu..
Sekali esok tu keluar pulak..
Memang burn je la..
Tapi selalu nya tak banyak la..
Aku dah guna 80%-90% macam tu..

Panjang nya mukadimah..
Selalu macam ni..
Mula-mula amik masa tak tau nak tulis apa..
Ni pun aku dah download semua file yang perlu, ber FB, twitter, blogwalking bagai..
Sebab dekat ofis sibuk sikit sekarang tak dapat BW..
Even dah bukak page tapi tak sempat baca kadang-kadang.. 
Tapi bila dah start melalut-lalut..
 
Ke sebab aku ni suka banyak fikir..huhu..
Kadang-kadang dalam train ke fikir pasal keje..
Masa bila-bila aku terfikir kadang-kadang tu dapat idea berguna jugak..
So tadi aku tengah fikir apa tetiba datang idea nak tulis benda ni..
Aku kadang-kadang selalu terfikir pasal benda ni..

Ok kalau ikut back ground aku ni dan aku dah mention sebelum-sebelum ni..
Aku ni membesar dikelilingi dengan ramai perempuan yang tak bekerja..
Mak, nenek, mak cik-mak cik aku memang ramai yang tak bekerja la..
So yang lebih kurang umur aku je yang ramai bekerja..
Lepas tu ramai tak kawen lagi..

Aku sebenarnya kagum dengan perempuan-perempuan berkerjaya..
Satu komitmen..
Tak kisah la keje apa pun..
Professional ke tak..
Lebih lagi bila dah berkawen..
 So ada dua komitmen..
Lebih lebih lagi bila ada anak..
So komitmen tu bertambah, bertambah dan bertambah..

Aku ni sebenarnya dari dulu memang malas nak keje..
Dari sekolah, masa belajar pun selalu mengidam nak jadi suri rumah..
Kawan-kawan yang lain tu yang beria suka sangat nak keje..
Dah susah payah belajar rugi la tak keje katanya..
Tengok-tengok sekarang aku ni yang masih struggle lagi..
Dieorang ni yang dah jadi surirumah..

Aku ni yang tak kawen lagi pun dah rasa macam penat giler bila balik keje atau fikir pasal keje..
Macam mana la yang banyak komitmen tu..
Mungkin la aku fikir macam ni sebab aku tak ada dekat situasi tu lagi..

Lagi aku kagum bila tengok orang-orang yang keje nye berkomitmen tinggi..
Tak pun yang memang sanggup bekorban demi kerjaya..

Contohnya macam housemate aku..
Umur 4+..
Demi kerjaya sebab kene transfer ke KL..
Family dengan anak-anak tinggal dekat Kedah..
Anak die paling kecik umu 4 thun tak silap..
So tiap weekend die balik Kedah..
Jumaat lepas keje balik Kedah..
Ahad malam die gerak balik sini..
Sampai sini pagi Isnin then siap-siap pegi keje..

Dan ramai jugak yang suami isteri sama-sama struggle..
Ada suami yang sanggup berenti keje demi kerjaya wife die..
Dah beberapa orang yang aku jumpa macam ni..
Quite similar case..

Macam ada office mate aku..
Die sanggup berenti keje sebab wife pregnant anak kedua dan nak sambung belajar dekat UK..
 So die berenti dan uruskan wife dan anak die dekat sana..
Jaga wife die bersalin dan pantang dekat sana sambil jaga anak sulung..
So sekarang bawak anak sulung balik sini dan die yang jaga..

Sweet husband..
Tu pun aku salute jugak..

So dalam hidup ni memang banyak dan macam-macam yang kita belajar..
Bila dah hadapi sendiri tu baru tau kan susah senang nya..
Bole je manage..

Aku ni tak tau la berapa lama bertahan keje..
Kadang-kadang rasa semangat sangat nak kejar cita-cita..
Tapi bila penat dan stress keje tu rasa nak duduk rumah jadi suri rumah je..
Tunggu dan lihat je la..

For the successful career woman..
At the same time successful wife dan mom..
You did really good job and awesome..:)
Proud of you!!


Suka gambar ni..
Represent perempuan ni as career woman, wife and mom..:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...