Friday, 8 August 2014

Kisah Weekdays - Report & Pot Luck Raya..

Assalammualaikum..

Weekdays minggu ni biasa..
Lemau-lemau di awal minggu tu macam dah kembali normal..
Kadang-kadang tu teringin jugak la nak update blog..
Tapi lepas tu tak kesampaian pun..hoho..

Rabu sv aku dah ada dekat ofis..
Die masuk-masuk je haruslah cepat-cepat tangkap die..
Nak update current status projek aku..
Lepas aku jumpa die, another trainee pulak jumpa die..
Even senior engineer(SE) pun ada benda nak tanya die..
Lepas aku jumpa die, another trainee dan SE tu nak jumpa die siap melawak lagi kene amik numbor kalau nak jumpa die..haha..

Lepas tu aku pun tengah dalam process untuk repair report aku..
Setakat ni tengah work on dengan technical writer..
Masa mula dapat tu memang penuh merah..
Banyak giler kene betulkan dari segi struktur ayat dan penyampaian..
Struktur report pun ada kene repair lagi..
Tapi ok la..
So aku kene go through balik apa yang die recommend dan accept kalau setuju..
Haruslah banyak aku accept..
 Then ada benda jugak aku kene explain dan discuss dengan die kalau aku tak setuju..

In between aku still study dan contact vendor untuk improve dan add additional information untuk memperelokkan lagi report aku..
So sentiasa la communicate dengan sv, technical witer, vendor, engineer dari piping, dan lain-lain lagi..
Memang experience yang sangat bermakna la dekat company ni..
Memang macam staff dah kalau buat keje tu..hehe..

 Hari ni ada pot luck raya..
Plan ni dari sebelum raya lagi..
Aku plan nak bawak roti Baghdad en.bf..
Dah inform sebelum raya lagi..
Sudahnya masa jumpa Rabu malam die tak bole provided pulak sebab die dengan partner die sibuk..
Masing-masing mood raya terlebih..
So aku memang tak bawak pape la..
Bawak perut kosong je..

Pot luck dekat ofis tadi meriah sangat..
Berapa hari sebelum sv aku dah list out makanan yang masing-masing akan bawak supaya tak clash..
Antara yang menarik dekat ofis aku ni ialah memang datang dari negara, bangsa dan agama yang berbeza..
Selain melayu, cina dan india ada dari Mesir, Bangladesh, UK, New Zealand, Australia, France, Indonesia, India..
So memang variasi giler kan..
Tu yang layan Arabic food, Bangladesh food la.
So pot luck tadi ada yang bawak lemang, nasi impit, rendang, soto, Egyptian pun ada bawak makanan dieorang..
So bole la introduce masakan melayu dekat others kan..
Ada tu minat giler makan rendang sampai nak tapau bawak balik la..
Ada tu nak makan soto pun kene ajar..
Kalau tak selamber je macam trainee Bangladesh makan bergerdil dengan makanan arab..
Tak tau kombinasi yang sepatutnya..hehe..
Macam director aku mat saleh dari UK bole pulak makan lemang dengan kuah kacang..haha..
Tu la yang menarik nye bole banyak benda baru..
Lain dari kebiasaan..

Lagi satu yang menarik nya pasal pot luck ni..
Semalam bole pulak sv aku yang dah dua kali kirim beli daging salai nak kirim lagi..
Sebabnya daging salai yang 3kg sebelum ni die nak bawak masa pot luck..
Siap bergado dengan hubby die lagi..
Hubby die pun minat giler..
So sebabkan die bawak untuk pot luck die nak beli lagi la untuk makan dekat rumah..
Ada pulak trainee dengar..
Die pun nak kirim jugak..
Ingatkan main-main tapi serious..

Disebabkan rendang daging salai sv aku masa pot luck tadi..
 Ada jugak lagi yang nak kirim..
Beria pulak..
Tak sangka ramai yang minat..
Sv aku siap suruh amik untung lagi charge pengangkutan dan perkhidmatan..hahaha..
Insyaallah kalau ada rezeki sebelum habis ni kalau balik aku belikan la..
Kalau bisness daging salai dekat KL ni mau laku agak nye..

Lagi kisah weekdays ni en.bf pegi invitation untuk interview Rabu lepas..
Company agak ok..
Offer pun agak ok..
Minggu depan baru tau status sama ada berjaya atau tak..
Kalau dapat pun banyak benda kene consider..
Post tu contract basis..
Walaupun offer agak menarik tapi kalau status contract tak de bonus, tolak epf ke apa..
Sebab tu la bayaran agak menarik..
Contract lama jugak la..
Tapi for sure kene relocate dekat part of S'wak atau luar negara up to 3 years..
Of course la accommodation dan transportation atau apa saja berkaitan dengan relocate tu company tanggung..
Again banyak benda kene consider..

Weekend ni pun agak busy..
Sambil-sambil tu aku bawak la balik benda nak kene study kalau rajin..
So dekat ofis bole buat benda lain dan lagi cepat la keje siap..
Harap nye begitu la..hehe..
Tapi kemungkinan untuk study tu sangat rendah..

Selamat Berhujung Minggu..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...