Saturday, 30 August 2014

Home: Stamp Duty & Legal Fee..

Assalammualaikum..

Ni sambungan dari entri Home:Loan..
Ok sambung dengan Stamp Duty dan Legal Fee pulak..

Legal fee ada dua..
Satu dengan bank, satu lagi dengan developer..
Dengan bank ni untuk semua urusan mengenai loan..
Dengan developer pulak untuk semua urusan mengenai jual beli rumah..
S&P semua tu..

Lepas bank keluarkan offer letter semua dieorang ada bagi harga untuk legal fee sekali..
Masa ni harga yang lawyer bank ni bagi bole tahan mahal..
Dalam 7+++.++ macam tu..
Serabut jugak la nak korek duit masa tu..hehe..

Dah sign surat dengan bank tu kitaorang pun inform la lawyer developer..
Inform untuk arrange kan masa nak sign S&P..
  Masa nak sign pre S&P ni kitaorang bawak duit untuk stamp duty dengan loan disbursement..
Maksudnya tak guna pun lawyer dari bank..
Semua urusan loan dengan bank dan developer guna lawyer yang sama je..
Guna lawyer developer tu je..

Sila buat appointment dulu..
Jangan main terjah je..
Sebab pegi sana memang nama ada dalam list dan segala doc dah prepare.. 

Masa ni la baca segala dalam S&P..
Tanya macam-macam..
Mintak segala doc yang perlu..
Sebab ada pulak doc yang en.bf tak dapat masa beli dulu..
Jangan excited sangat nak sign ye..hehe..

Dah ok, dah puas hati semua bole la sign S&P dan doc loan yang bukan main banyak lagi..
Aku pun bosan tunggu die sign..haha..
Lepas tu bayar la stamp duty dan loan disbursement..

Sebelum pegi tu die ada bagi value yang perlu di bayar untuk stamp duty dan loan disbursement ni..
Untuk loan ni tak de lah semahal yang lawyer dieorang quote dulu..
Dalam 1+++.++ macam tu je.. 
Total dalam 3+++.++ tak silap..
Tapi masa nak bayar die tanya dan confirmkan 1st home buyer..
So dapat la 50% dekat stamp duty..
Take note ye..
1st home buyer ada 50% discount untuk stamp duty..

So lega la sikit..
Tak de lah kene sampai 7k untuk loan..

Masa ni representative yang uruskan kitaorang tu bagi tau..
Kalau nak keluarkan KWSP untuk bayar downpayment..
Lawyer akan keluarkan surat untuk inform developer..
Maksudnya lepas S&P dah siap stamping..
Bawak S&P ni pegi KWSP untuk keluarkan duit..
So developer tahu dan die akan tunggu la process tu dulu..

Tapi sebab lambat nak tunggu S&P yang dah siap di stamp tu untuk bawak pegi KWSP..
Developer nak duit downpayment tu dulu..
Maka bayar la duit downpayment tu dulu..
Lepas tu baru la keluarkan duit KWSP..
Macam redeem balik la..hehe..

Untuk bayar downpayment ni en.bf transfer dekat bank je..
Tak de la pegi dekat developer ke apa..
Senang sikit..
Lagi pun tak perlu bawak duit cash banyak-banyak..
Dah transfer confirmkan la yang dieorang dah dapat duit tu..
Lepas tu tunggu la dapat resit dan segala doc..
Make sure semua resit dan doc yang perlu ada dan simpan baik-baik..
Lagi deal dengan duit dalam jumlah yang besar ni..
Kalau orang banyak duit tu lain la..
Kitaorang ni masa dapat 50% discount tu lepas tu terus bank in balik dekat account rumah..
Tak de la nak guna ke apa..


Kalau ada salah silap dekat mana-mana maaf sangat la ye..
Benda pun dah lama..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...