Sunday, 10 August 2014

Ana Ikan Bakar Petai Bangi..

Asslammualaikum..

Kisah ni rentetan dari SINI..
Mula-mula nak letak dalam 1 entri je..
Tapi nanti panjang sangat la pulak..
 So aku separate kan la..
 Khas buat peminat ikan bakar macam kitaorang..hehe..

Lagi pun aku dah alang-alang datang Old Town ni bawak laptop..
So tulis je la..
 Tak de la aku nak buat schedule entri ke apa..
Kalau aku nak tulis berapa banyak satu hari ke lepas tu senyap je memang tak de hal..
Sekarang ni kalau weekdays macam sibuk sikit kan..
Unless kalau aku online malam..
Weekend bole la melayan menulis blog..
Masa ni tulis la banyak-banyak..
Update je la..
Nak baca baca, tak nak sudah..haha..

Ok berbalik kepada cerita Ana Ikan Bakar..
Its located dekat area kilang-kilang dekat Bangi..
So kalau keluar dekat tol Bangi tu..
Dekat 1st roundabout amik pukul 9..
Pegi ke area kilang..
Lepas roundabout Ana Ikan Bakar ni dekat sebelah kanan korang nanti.. 
 So kene uturn la..
To be exact and good landmark..
Restoran ni dekat sebelah kira Bomba dan depan Sony..
So make this two as landmark..
 Restoran ni warna hijau..
 Senang jugak la nak cari aku rasa..
Even kitaorang 1st time..

Kitaorang sampai dalam 6 lebih tak silap..
Tak ramai sangat orang lagi masa ni..

 
 Ni bahagian dalam..


Ni pulak bahagian luar..

Sama macam dekat Kuantan..
Sampai tu amik meja..
Make sure no meja dan pegi la pilih makanan..

Dah pilih makanan lepas tu bagi tau la nak masak macam mana..
Dan bagi tau no.meja..
Nasi, air dan lauk sampingan macam sayur atau tom yam order dekat meja..
Air kosong pulak self service..
Sila ambil sendiri..hehe..

So ini la yang kitaorang order semalam..



Nasi putih 2, 2 ekor ketam masak telur masin, sotong goreng tepung 2 ekor, kailan ikan masin untuk seorang makan..
Air tembikai laici gelas besar, fresh oren dan beberapa gelas air kosong..
Total rm6+..
 So pada aku harga agak reasonable..
Walaupun its not located dekat kawasan ikan bakar..

 Rasa makanan pada aku lebih kurang je..
Semua sangat sedap dan puas hati..
En.bf tak pernah pegi Ana Ikan Bakar dekat Kuantan..
So die pun puas hati..
Lebih kurang macam dekat Bagan Lalang dan Umbai je..

Aku yang pilih nak ketam tu..
Besa kitaorang order Ikan Bakar kan..
Tapi disebabkan aku teringin nak order ketam telur masin..
Dulu kitaorang pernah order dan makan dekat Kuantan..
So tengok menu dekat tempat pilih bahan mentah tu ketam telur masin listed..
Aku terus la decide nak amik ketam..

Disebabkan aku tak pernah dan tak reti pilih ketam..
Aku panggil la pekerja dekat sana tolong pilihkan..
Die ketuk-ketuk macam mana entah masa pilih..
Aku ok je..
So dapat la 2 ekor ketam untuk kitaorang 2 orang..
 2 ekor sotong untuk goreng tepung memang menu wajib..
Mula-mula tanya en.bf nak amik ikan ke tak..
Sekali 2 2 kata tak payah..
Nak enjoy ketam dan sotong je..
Memang decision yang betul..
Nak habiskan apa yang ada pun sedikit usaha memang perlu..
More than enough maksudnya..
 Nasib baik la jugak masa budak amik order suggest tom yam ke kitaorang hold dulu..
So kitaorang memang order yang perlu je dulu..
Kalau rasa tak cukup baru tambah..
Tak de la tamak order banyak-banyak lepas tu tak habis..
Kalau tak order masa ni pun bole keep in list untuk next coming..
So tak kisah pun..

So macam aku cakap..
Makanan dah service agak..
Tak tau la sebab kitaorang datang petang so tak ramai sangat orang so cepat dapat makanan..
Makin malam makin ramai orang..
Bole kata penuh dan people come and go..


Hari dah gelap..

Ok cerita pasal keselesaan pulak..
Pada aku tempat ni ok je..
Ada bahagian luar dan dalam..
Restoran pun agak kedalam..
Maksudnya tak dekat dengan jalan..
Dan tempat parking lagi banyak dan selesa..
Walaupun tak de la betul-betul proper..
Sebab ada buat longkang dekat tepi jalan dan ada tanah-tanah masa ni..
Masa kitaorang datang ni tak hujan..
Tak tau la kalau datang masa hujan kalau ada tanah-tanah ni semak ke pulak kan..
Dekat Kuantan ada bawak bumbung je..
Ye lah kadang-kadang ada orang suka feeling suka tempat terbuka..
Menikmati keindahan malam ke kan..haha..
Lepas tu nak parking ke tepi-tepi jalan besar tu je la kan..
Mungkin untuk yang baru die improve part ni..

Pasal facilities pun ok je..
Ada toilet dan surau..
Tapi aku tak dela pegi dekat toilet die semalam..
En.bf je pegi dan kata ok..

So sesiapa nak makan ikan bakar bole la datang sini..
Tak sejauh Bagan Lalang la..
Dan kalau sape-sape teringin nak makan ketam telur masin pun ada dekat sini dan sedap..
Masa aku google pasal ketam telur masin banyak dekat kedai cina muslim..
Tapi tak berkesempatan nak pegi lagi..

So dengan harga, rasa dan facilities pada aku tempat ni ok la..
Recommended la..:)

4 comments:

  1. kat bangi ni memang besttt sebab banyak tempat makan menarik...

    ReplyDelete
  2. tu la..slalu bc dkt blog..tp sbb x pndai sngt area bangi ni..so x jmp pn dkt mana tmpt makan best best tu..

    ReplyDelete
  3. planning nak gi hari ni..semoga jumpa lah restoren ni sebab tak pernah pergi lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je nak jmp kalau kuar dkt tol bangi..bole la try ikan bakar die..pape pun time kasih singgah sini..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...