Sunday, 10 August 2014

Ada Apa Dengan Cakap Orang..

Assalammualaikum..

Ni bukan entri emo atau nak bash orang ye..
Ni cuma pendapat peribadi..

Aku ni jenis yang suka buat apa yang aku suka asalkan benda tu bukan salah..
Aku kadang-kadang jarang nak dengar cakap orang..
Pada aku setiap orang ada keinginan dan kemahuan yang berbeza..
So better fight untuk apa yang kita nak..
 Dah buat, dah experience so baru kita tau..
Setakat dengar cakap orang je tak guna..

Ada budak dekat ofis aku siap suka perli aku yang aku suka jawab maybe..
Kenapa aku jawab maybe?..
Maybe tu mungkin kan..
So ada 2 jawapan..
Ye atau tidak..
Sape selesa dengan apa yang die buat..
Just ho ahead walaupun orang lain tak suka pun..

Perlu ke korbankan apa yang kita nak sebab cakap-cakap orang?..
Mungkin ramai yang suka praktis benda ni..
Kalau semua orang suka pun dan aku minoriti even seorang pun..
Aku tak kisah pun..
Asal kan aku puas hati..

Hidup ni ada banyak pilihan..
Asalkan bukan kesalahan agama atau undang-undang konvensional..
Why not?..
Hidup ni memang dah ada guide lines..
Guide lines tu tak limitkan banyak benda pun..
Ada sangat banyak benda yang kita boleh buat ikut apa kita suka dan kemampuan kita..

Ada beberapa benda yang membawa aku tulis benda ni..
Contohnya bila ada kawan aku yang post pasal isu orang berbahasa Inggeris yang membuat kan die annoying..
Bukan sebab aku terasa ke apa aku tulis post ni ye..
Aku dengan die pun comment baik-baik je..
Share share info dan pengalaman..

Pada aku lebih lagi sejak keje dekat tempat sekarang..
Praktis berbahasa Inggeris tu sangat penting..
Sebab tu aku kata mengikut apa kita suka, perlu dan kemampuan..
Bahasa Inggeris memang bahasa utama dekat ofis..
Macam aku cerita..
Dekat ofis aku memang multi rasa, religion dan citizen..
Bos bos memang foreigner..
Setiap waktu bila berkomuniskasi dengan dieorang memang akan cakap BI..
 Dengan trainee foreigner lain pun sama..
Kalau communicate dengan vendor pun sama..
Call dan email guna English..
Macam salah 1 vendor aku Pakistani..
So memang tak de option..
Kene speak in English every time untuk communicate..
Otherwise message can't deliver successfully..
Report aku pun in English dan yang nak baca nya of course bukan malay..
So nak tak nak kene la improve sendiri speaking and writing..
Dan 6 month ni banyak improvement..

So the best way untuk orang macam aku ialah keep practice untuk improve..
Even kalau sama-sama malay atau dengan Malaysian yang bole cakap melayu pun aku suka nak cakap BI untuk improve..
Ada 2 reason..
Satu untuk bagi fluent..
Kalau tak gagap nak susun ayat..
Kedua sebab nak memperkayakan lagi vocab..
Kadang-kadang aku suka cakap BI sebab masa tu kita baru tau apa word yang kita tak tau..
Dan masa tu tanya la orang yang tau dah bole la improve..

Tak buat salah tak improve ye..
Even kalau pagi lunch kitaorang suka communicate in English..
Tak kisah la orang table sebelah menyampah dengar ke..
Perasan mat saleh tak nak martabatkan bahasa sendiri ke..
Perasan nak speaking tapi English berterabur ke..
Semua tu tak de hal la..
Again, kalau salah kita belajar..

Bukan sebab kita suka cakap English kita jadi mat saleh..
Ubah jati diri kita ke apa..
Tu sekadar additional dan ada peluang baik..
So guna la baik-baik kan..
Kenapa mat saleh tu kadang-kadang tau communicate atau faham banyak bahasa?..
Sebab kesedaran dieorang..
Bukan tau nak kutuk je..
Aku pernah je ada discussion dengan director aku..
Die dari UK..
Tapi masa discuss dan dalam web tu ada in Rusia tak silap..
Tapi die faham apa kandungan web tu..
Tak de pulak die berubah jati diri ke apa..

Even kadang-kadang kalau dengan adik-adik aku dekat rumah, atau on call..
Aku suka jugak la speak in English dengan dieorang..
Supaya dieorang pun bole improve..
At least dieorang faham apa aku cakap pun dah ok..
Kalau mampu cakap balik in English tu lagi baik..
Aku dulu memang belajar sendiri je..
Ayah jarang spend masa dengan kitaorang..
Mak aku pulak belajar sampai PMR je..
So peluang aku dulu tak banyak..
Jadi aku practice la dengan adik-adik aku..
Mungkin bole membant dieorang..
Again, kalau orang menyampah dengar perasan mat saleh atau berterabur ke apa masalah die?..
Yang perlu dan efek dekat aku dengan adik beradik aku kan..

Apa benefit die..
Aku rasa banyak improve..
In communication dan writing..
Sebab aku terpaksa kan..
Haaa masa ni orang yang banyak-banyak cakap tu ada nak tolong?
Kita jugak yang hadap kan..
Die cakap macam-macam sebab tak tau situasi kita kan..
Apa sebab dan musabab..
Fikiran pulak dipengaruhi oleh benda negetif..
Tu perkara biasa sebenarnya..
Kita pun tak terlepas dari selalu fikir benda negetif kan..
Lagi satu benefit die aku agak comfortable dan confident kalau requirement untuk sesuatu job tu kene fluent speaking and writing in English..

Sama la dengan pasal aku belajar dulu..
Masa aku submit ada form dengan trainee dekat HR kitaorang ada la berborak sekejap..
Macam HR aku agak surprise masa tengok nama tempat aku belajar..
Dan kata aku agak lasak..
Sebab die tak suka tempat panas-panas, pakai coverall, dan apa-apa yang tak selesa..
Pada aku, tak de masalah pun..
Pada aku benda tu biasa je..
Sama la masa trainee tu tau aku seorang je perempuan dulu..
Die tanya macam mana aku hidup..
Kalau die tak boleh hidup macam tu..
At least kene ada seorang perempuan lain..
Aku dulu hidup dengan dieorang 2 tahun ok je..

Masa aku borak dengan en.bf die yang mula-mula risau pun dengan environment tapi tengok ak ok je so die pun ok je..
Kalau lepas ni aku keje banyak on site, environment ramai lelaki pun memang aku tak de masalah..

Sebab memang ada mentaliti pasal gender issue..
Aku pun memang tau..
Dan sekarang lagi makin tau..
Macam aku cakap asal kan kita ok, selesa..
So tak de masalah pun..

Macam tu jugak dengan education background aku..
Aku rasa every single tu useful dan tak de apa pun yang aku nak kesalkan..

Sebab tu aku kata ada apa dengan cakap orang?..
Sendiri hadap sendiri tanggung..
Asal kan tak menyalahi masa-masa guide lines dan susahkan orang..
Bole cuba nak teruskan usaha ye..
Even apa kene mengena dengan aku atau en.bf pun..
Contoh nya dalam career kitaorang ke..
Orang nak cakap apa aku tak kisah pun..
Sebab sepanjang aku dengan die..
Kitaorang yang lagi tau apa yang kitaorang dah go through..
Susah senang jatuh bangun..

Motif die..
Apa yang korang suka tu buat je la..
Walaupun ramai yang keji dari sokong..
Tak pe..
 Impak die dekat korang jugak..
Tak banyak atau tak de lansung efek orang lain pun..
Ni jugak la yang aku selalu share dengan en.bf..
Apa yang kita perlu ikut kesesuaian kita buat je ikut prioriti kita..


Jangan lepas kan peluang dan moment menarik disebabkan orang lain..
Just enjoy it.

1 comment:

  1. betul...betull...buat je apa yang kite rasa nak buat, janji benda tu tak salah...pedulikk kan apa org nak kata..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...