Friday, 18 July 2014

MH17..

Assalammualaikum..

Aku dapat tau pasal kejadian ni semalam lepas balik dari Sunway..
Balik semalam aku lepak dekat depan dulu tengok tv sementara nak tunggu siap basuh baju..
Tengah ampai baju tu tetiba ada kawan housemate aku yang duduk sellau datang rumah aku, especially bulan puasa ni bagi tau pasal pesawat MAS..
Maklumlah aku kan tak de smart phone..
Lambat la nak tau..
Tengah aku ampai baju tu die bukak berita Awani..

Of course la sangat memeranjatkan dan menyedihkan..
Tak habis lagi dengan kisah MH370..
Malaysia di kejutkan lagi dengan satu berita ni lagi..
Lagi terkejut bila aku tengok itu flight Amsterdam ke KL..
Aku terus la text en.bf..

Kalau korang pernah baca entri aku pasal die away sebelum Ramadhan..
Yang aku hantar die pegi KLIA dan uruskan kereta die..
Pinjam beg dekat Jie untuk team building tu..
Masa tu die ke Holland..
Dan die balik sini tengah hari dari Amsterdam dan aku dapat call die dah sampai sini pagi dalam pukul 9..
Die balik sini dengan MH17 pada waktu penerbangan yang sama dengan nahas ni..
Die pun terkejut semalam..
Baru sangat lagi..

Pagi tadi pun dekat ofis ramai la yang bercakap pasal ni..
Bila jadi macam ni macam-macam cerita la keluar..
Petang tadi pun ada email dari Safety Dept..
Insyaallah tak de staff yang travel dengan flight ni on business purpose..
Company aku dengan en.bf origin at Holland..
 Cuma sekarang HQ company aku dah dekat Monaco..
Tapi one of execution centre masih dekat Holland..

Aku pun keep on baca blog..
Memang ramai yang update pasal nahas ni..
Aku lambat tulis pasal ni bukan la sebab tak peka isu masa ke apa..
Cuma amik masa sikit..

Tengah hari tu bukak FB pun macam-macam berita..
Macam-macam video..
Aku ada tengok satu video mangsa tu memang ngeri..
Mampu tengok kejap je tak sampai habis pun..
Tak sanggup aku nak tengok..
Orang yang rakam tu pulak bila nampak mayat pegi zoom dekat-dekat..
Memang tak mampu la aku nak tengok..

Aku kalau dengan en.bf kalau die pegi mana-mana memang aku selalu suruh die update..
Macam kalau pegi luar bila die sampai aku suruh email..
Kalau die ke luar setiap hari die email..
Satu email sehari pun ok je..
 Kalau die pegi site atau pegi laut pun sama..

Pada aku bukan la sebab nak control ke apa..
Kalau ada benda buruk terjadi..

Sesungguhnya Tuhan tu Maha Berkuasa dan Maha Mengetahui..
Semua yang terjadi adalah dengan izin Dia..
Kalau memang dah di takdirkan pada ketika dan tempat tu nak terjadi..
Tak kan terlebih atau terkurang sesaat pun tetap akan terjadi..

Malaysia memang sedang di uji..
Ujian ni mungkin balasan atas keburukkan yang kita buat atau sebab die nak bagi sesuatu yang baik..
Die pun tak kan uji hamba Nya berdasarkan kekuatan hambaNya..
Sekurangnya kejadian ni bagi banyak pengajaran dekat semua pihak..

Takziah kepada semua mangsa dan keluarga..
Semoga tabah menghadapi situasi ni..
Al-Fatihah..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...