Sunday, 13 July 2014

2nd Weekend Ramadhan 2014..

Assalammualaikum..

Ni hujung minggu ke dua Ramadhan 2014..
Pernah je buka dekat rumah masa 1st day Ramadhan hari tu..
Minggu lepas tak balik pun..
Pegi Ampang Park dengan KLCC hari tu kan..

Weekend ni balik kampung la..
Lagi pun aku cuti sampai Isnin..
Instead of cuti hari Selasa aku cuti hari Isnin..
So aku cuti berturut 3 hari..
Selasa masuk keje..
Best jugak la macam ni..
Bole la rilek lama sikit weekend ni..
Dari hari tu rasa nak apply cuti tapi tak apply pun..

Lagi pun banyak keje sikit sekarang..
SV aku nak report projek aku sebelum raya ni kan..
So memang pulun la nak buat sekarang..
Dah la kitaorang cuti raya bole tahan lama masing-masing..
Naik-naik nanti dah bulan Ogos..
Benda pun memang banyak nak kene repair dan tambah..
Jumaat hari tu SV aku dah check..
So far Alhamdulillah die kata not bad..hehe..
 Cuma ada few benda yang kene betul kan..
Aku happy jugak la dengan respond die..
2 minggu sebelum raya ni lagi la kene gigih..hoho..
Minggu depan ni pun manager aku yang dah 2 minggu tak masuk office dah balik..

Punya la panjang berceloteh..
Motif utama aku buat entri ni sebab nak cerita pasal makanan..
Macam biasa la bila bulan Ramadhan ni ramai yang berniaga..
Macam dekat rumah aku tu pun memang ramai yang jual makanan..
Cuma aku memang agak kecewa la dengan kualiti makanan yang dieorang jual..
Kecewa dari segi rasa terutamanya..

Tak pernah lagi aku beli makanan lepas tu nak repeat beli lagi dekat kedai yang sama..
Mungkin jugak ni antara bazar paling teruk yang aku pernah pegi..
Mengeluh pun nak buat macam mana..
Tu je pilihan yang ada..
Tu la aku suka buka dekat luar je..
 Harga pun bole tahan jugak..
Kalau beli pun ada je yang aku macam tak lalu sangat nak makan lepas tu tak habis..
  So aku memang agak kecewa la..
Dan semenjak puasa ni aku dah 2 kali cirit birit..
Benda yang jarang terjadi ni..huhu..

So bila weekend ni memang pulun puas-puas la makanan dekat rumah..
Hari Jumaat aku balik lepas buka..
Tu pun sampai pagi sebab gerak lambat..
Masa petang tu aku cuma beli kueh je..
Sebab memang tak berapa lalu la nak beli makanan, lauk ke..
Mampu beli kueh je alas perut untuk buka..
Tu pun tak habis..huhu..
Sampai rumah aku makan makanan yang ada dekat rumah..

Sabtu pulak aku pegi buka puasa dekat rumah P.Long..
Aku pegi dengan Zack dengan Wafi..
Lepas tu family abang M.Long pun ada..
 Sebelum tu pegi Jusco S2 dulu melayan Zack nak pegi kedai buku..
Nak guna voucher buku die..

Cerita pasal buka puasa dekat rumah P.Long..
Makanan semua terbaik..
Tapi aku lupa nak amik gambar sebab sibuk makan..hehe..
 Ada tembikai, ayam masak lemak campur nenas, mee goreng dan cucur udang..
Cucur udang famous dekat Kajang katanya..
Bila makan memang sedap pun..
Ada jugak tahu sumbat tapi aku tak makan pun..

Balik tu kitaorang singgah Dataran Senawang..
Punya la ramai orang..
Nasib baik la parking senang nak dapat..
Tapi masa nak keluar dari kawasan tu punya la lama..
Zack sempat rembat tudung dekat sini..

Sampai rumah malam tu tanya mak buka apa..
Sekali dengar lauk mantap la pulak..
Haruslah tak melepaskan peluang menikmati makanan yang ada..hehe..


Ada goreng sardin campur mangga, sambal paru dan yang warna kuning tu masak lemak cendawan campur pucuk paku..
Memang terbaik la jugak..
Haruslah tak miss satu pun..
Kira sahur la ni..hehe..
Sambal paru tu pedas je..
Tapi pedas sedap la..
Bila makan pun tak de la sakit perut ke walaupun pedas..
Sebenarnya cara masak cili tu kene betul..
Kalau cili tu betul masak tak de lah cirit birit pun..

Ni kalau pegi bazar Ramadhan aku pernah beli keli sambal..
Pedas cili je..
Tak perisa lansung..
Kecewa okeh..huhu..

Hari ni pun makanan agak meriah..
Banyak pilihan dan makanan ringan yang banyak..
Tak macam sebelum ni lauk yang meriah..


Haa macam-macam ada..
Ada durian, kawan adik aku bagi..
Nasi, ayam goreng, kari daging dengan roti jala Zack dengan mak aku buat..
Murtabak, putu mayam dengan tau fu fa aku dengan Luqman beli dekat bazar Ramadhan..
Keluar pegi beli daging salai untuk officemate aku tadi terus pegi bazar..
Nikmat sikit makanan dekat bazar ni..

Lepas buka, dah solat semua ada hidangan tambahan pulak..hehe..

 
Mangga yang lemak manis..
Lagi baru keluar dari peti sejuk..

Manggis hitam manis yang terbaik..
Isi die manis..

Dua-dua buah ni tak beli pun..
Ada dekat halaman rumah ni je..
Buah mangga ni memang banyak..
Dah berapa kali aku balik dapat makan..
Hasil berbudi dengan tanah..
Isi die ada jugak la yang tak elok..
Tapi tak banyak la..

Alhamdulillah syukur sangat rezeki ni..
Aku komen atau mengeluh pasal makanan dekat bazar bukan apa..
Bukan aku tak bersyukur ke apa..
Ye aku tau orang lain ada yang tak de makanan pun nak buka atau nak makan..
Tapi kalau kita ada pilihan..
Lagi orang bayar untuk itu..
Apa salahnya buat tu bersungguh-sungguh sikit..
Bila masak tu cuba la rasa sedap ke tak..
Jangan sebab nak untung je..

Selamat Berhujung minggu..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...