Sunday, 15 June 2014

Weekend yang Penat..

Assalammualaikum..

Weekend ni aku memang agak penat sikit..
Ke sana sini seorang diri..
Tak pe lah..
Aku gagah je..hehe..
Dan Alhamdulillah semuanya baik-baik je..

Sabtu siang aku lepak-lepak je dekat rumah..
Bangun pun lambat sebab Jumaat tu dah penat kan..
Memang tu pun la motif aku..

Lepas Isyak aku aku dah kelar rumah..
Gerak nak hantar en.bf pegi KLIA..
Dia kan nak away untuk seminggu ni..

Konon on the way nak makan dulu..
Tapi disebabkan rasa macam lambat je dan takut tak sempat..
Tak pelah..
Carik je la makanan yang ada dekat dalam tu..

Sampai park dekat sebelah terminal tu.. 
Dalam pukul 9 lebih tak silap..
Lepas tu suruh en.bf check in dulu..
Nasib baik la die bawak barang pun tak de lah banyak sangat..
Ada 2 beg pack je..
Satu hand carry ada laptop, satu lagi baju die..
Nasib baik la haritu beli beg pack tu..
Kalau ada rezeki lepas ni nak beli bag travel la..

Sambil die check in aku check schedule flight die on board dekat situ..
Masa tu dalam pukul 10 lebih tak silap ak..
Flight die pukul 1155..
So sempat la makan..
Finally kitaorang makan dekat medan selera je dekat level 2..
Makan nasi beriyani..
Sedap jugak la set die walaupun harga agak mahal..
Maklumlah KLIA kan..
Mula-mula nak makan McD tapi tak jumpa pulak..
Malas pulak kitaorang nak cari-cari buang masa je..

Lepas makan semua dah dalam 11 lebih die dah ready nak masuk tempat berlepas..
Aku pun nak gerak balik..
Dah 12 lebih masa tu..
Masa masuk parking tu pakai Touch n Go..
Ada la balance berapa belas ringgit..
Sekali aku dah turun nak keluar touch kad tu tak bole keluar..huhu..
Unavailable balance..
Sabar je la kan..
Nasib baik la tak banyak kereta masa tu..
Aku reverse balik dan naik atas balik..
Memang kering je la tengah-tengah malam sorang-sorang masa tu..kikiki..
Kene la settle kan sendiri..
Park balik dekat level tadi..
Aku pegi ke level ada jejambat nak ke terminal tu..
Masa kedai 1st aku jumpa sebelum bridge tu aku terus tanya..
Rupenya ada kedai untuk topup Touch n Go sebelah kedai tu je..
Nasib baik la bukak lagi dan tak susah nak cari..
 So kalau jadi macam aku nanti jangan risau ye..hehe..

Lepas tu aku pun gerak je la turun balik..
Alhamdulillah dapat keluar..
Masa topup pun saje topup lebih sikit..
Sebab nak balik kampung..
So masuk tol PLUS then keluar dekat Senawang..
Lepas tu ke Kuala Pilah..
Nasib baik ada jugak la kereta walaupun dah pagi..
So jalan tak de la sunyi sangat..
Sampai rumah dalam pukul 2 pagi tak pun lebih sikit..
Mak tak tidur lagi masa ni..
Die pun dalam pukul 12 baru sampai dari Johor hantar adik aku dah habis cuti sekolah kan..

Aku tak kisah pun kalau kene pegi mana-mana pukul berapa ke..
Aku larat  dan berani je..
Asalkan kereta ok..
Risau kan kalau orang lain yang suka amik kesempatan je la..

Aku ok je..
Cuma penat je lah kan..
Sebenarnya sementara en.bf tak de ni die nak hantar kereta die pegi bengkel..
Nak cat bumper sebab ada langgar tayar lori dekat hiway dulu..
Siang semalam die call owner bengkel tu tak berangkat pulak..
Kira tawakal je la ni..
 Aku siap kunci jam la nak bangun awal..

Memang rezeki agaknya..
Aku pun memula nak call lambat sikit..
Terbangun awal pagi tu try je call number yang en.bf bagi masa dekat airport..
Sekali berangkat pulak..
Anak die angkat kata bengkel tak bukak hari ni, bapak die pulak pegi toilet..
Aku kata nanti aku call balik..
Tengah baring-baring sekali uncle tu yang call balik..
Uncle tu bagi tau tak bukak tapi die bole la bukak bengkel kejap kalau aku nak hantar kereta..
Die suruh datang pukul 10..
Syukur sangat..

Masa aku keluar bole pulak adik aku tak de..
Pegi ikut ayah aku cat apa entah..
Ah sudah sape pulak yang nak temankan aku..
Aku try call uncle tu balik kalau bole hantar lambat sikit..
Tapi tak bole sebab die nak keluar..
Call la p.long aku sebab aku tau die ada nak datang..
Nasib baik die dapat tolong..
Walaupun sepatutnya die datang rumah aku lambat sikit..
Ada nak pegi majlis dulu..
So aku bawak kereta en.bf, sepupu aku follow..

Dah sampai area tu aku park tepi jalan..
Sebab aku tak tau pun bengkel dekat mana..
Call uncle tu tanya direction atau kalau bole amik aku ke..
Sekali uncle tu suruh aku aku tunggu je nanti die on the way dari rumah die pegi saing sekali je..
Alhamdulillah Tuhan permudahkan..
Dapat hantar kereta, senang nak pegi bengkel..

Balik tu aku tido je sementara mak aku pegi kenduri anak jiran depan rumah kawen..
Petang tu bangun lepak-lepak sambil nak siap-siap la..
Biasa balik lambat malam..
Ni sebab kene balik sendiri kene la balik awal..

Aku tau jalan memang jem hari ni..
Nak naik bas pun jem jugak kan..
Sudahnya ayah aku hantar pegi Seremban ikut Jelebu..
Mula-mula mintak adik aku hantar tapi die nak tido je..
Satu malam tak tido tengok World Cup..
Jauh sikit tapi tak jem..
Dieorang hantar aku pegi KTM Senawang..

So naik train la balik KL..
Memang harap nak balik awal..
Bole rehat sebab esok nak keje..
Lepas tu takut lambat je..
Maklumlah naik public transport..

Ni la peneman dalam train..


Aku baru baca beberapa chapter..
Tapi agak menarik la novel ni walaupun penulis die aku tak kenal sangat..


Dua novel ni adik aku baru beli..
Mak aku kata dieorang beli kononnya die cuti sekolah bosan dekat rumah..
Macam menarik je aku pun culik la bawak balik KL..

Pape pun aku syukur sangat walaupun banyak benda kene buat weekend ni tapi Alhamdulillah semuanya agak di permudahkan..
Berbaloi jugak balik ni..
Dapat makan gulai rebung campur udang emak yang sangat sedap..
Dapat makan maggi yang aku teringin nak makan..
Masih menunggu khabar en.bf yang away..
Semoga die elok-elok je dekat sana..

2 comments:

  1. rajin sis baca novel..su mmg xbaca novel sebab xde gmbr..hhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajin la jugak..saje2 baca mengisi masa lapang..hehe..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...