Saturday, 7 June 2014

Hotlink Broadband..

Assalammualaikum..

Sebelum ni aku ada bagitau yang aku ada beli broadband baru kan..
Ni broadband yang ke-4 tak silap aku..
Dari Celcom ke Maxis, P1 dan sekarang ni Hotlink..
Setelah beberapa lama tak guna broadband..
Guna internet free je..
Ni pun beli sebab dah terpaksa sebab keje..
Bila balik rumah kalau ada keje macam susah pulak..
Kalau setakat nak jenguk FB,twitter, blog, atau pape kejap-kejap tu bole je aku tengok dekat office kejap-kejap..
 Ni sebab asyik kene pegi Old Town je..
En.bf memang recommendkan aku amik je la broadband balik..

Ada ada citer yang aku pegi survey ni dengan Haziq masa en.bf out station kan..
Mula-mula ingat nak pegi sorang je..
Tapi ok la bila berdua bole berbincang-bincang share pendapat..

Aku tak decide pun nak beli yang mana sebelum pegi..
Mula-mula kitaorang pegi dekat YES..
Ok jugak la package die rasanya yang SA tu explain..
Cuma bila check coverage dekat area aku ni tak de pulak..
Bila tengok macam tu SA tu pun tak recommend kitaorang beli..

Then pegi dekat Maxis dengan Hotlink pulak..
Nasib baik la The Garden tu tak berapa besar..
Nak pegi survey pun senang jugak la..
Masa dekat Maxis dengan Hotlink aku tengok apa pakej yang ada..
Biasa nya aku amik je pamplet yang ada..
Lepas tu turun dekat Celcom pulak..
Dan jalan-jalan dekat Mid Valley ada jugak yang jual broadband Maxis..

Dah habis survey kitaorang pegi Jusco Mid Valley beli barang dulu..
Lepas tu ajak Haziq pegi minum..
Memang dahaga sangat rasa masa tu..
Masa minum ni sembang-sembang la Haziq apa yang paling ok..

Punya la panjang intro die kan..hahaha..
Dapat menulis memang macam ni..

Finally aku decide nak amik broadband Hotlink prepaid..


Harga starter kit ni rm88..
Ada modem dengan sim card sekali dalam kotak ni..
Lepas tu aku beli topup sekali rm10 untuk broadband ni dan rm5 utk fon aku..

Masa beli aku tanya SA tu balik ni bole terus guna ke?..
Yakin je jawab boleh..

Balik tu aku plug in dekat laptop aku tapi tak boleh install la pulak modem ni..
Laptop aku detect modem ni tapi tak install..

Aku pun call la hotline sekali rupanya SA tu tak registerkan pun no sim card aku tu..huhu..
Sabar je la..
Tu yang yakin sangat kata balik boleh terus guna..
Nak tau line dah aktif ke tak bole la try buat call..
Sim card ni walaupun untuk internet tapi bole je call kalau masukkan dekat fon..
 Kene la pegi Maxis Centre kalau nak akifkan..
Masa tengah fikir-fikir nak pegi The Gardens balik lepas balik keje search rupenya dekat KL Sentral pun ada..
So masa lunch hour aku pegi la kejap aktifkan..

Ok no dah register..
Tapi masih tak boleh install lagi..
Call lagi hotline..
Kot la modem yang problem..
Dieorang suruh bawak dekat Maxis Centre jugak..
Tapi aku teringat ada 1 laptop lagi..
Try plug in boleh je install..
Jadi laptop yang problem bukan la modem..
Ni lah punca aku format laptop aku..
Sebelum tu dah problem jugak la..
Sebab tak bole install update..
Tapi boleh guna lagi..
Bila tak bole install modem ni aku memang kene hantar format..

Sementara tu aku ada jugak la try online dekat laptop satu lagi tu..
Tapi slow giler..
Nak bukak 1 page pun berejam..
Aku macam dah fed up da..huhu..
Lagi sebab aku tau line Maxis dekat rumah aku ni memang macam problem sikit..huhu..
Mungkin sebab coverage dekat sini pun tak berapa ok untuk Maxis..
Rasa tak berbaloi beli pun ada da masa tu..huhu..

Lepas tu balik minggu lepas pun aku bawak broadband ni balik kampung..
Guna dekat laptop adik aku..
Pun slow jugak..
Dah la laptop buat hal lepas tu broadband pun baru beli tak macam tak berbaloi je..

Bila tau sepupu aku bole formatkan laptop aku hantar je la..
Tu tadi masa nak online aku tak excited pun nak guna broadband..
Rasa macam dah putus harapan je..hahaha..

Sekali malam ni tak de buat apa dekat rumah..
Dah la tinggal sorang je..
Aku menonton je la sorang-sorang..
Dari menonton Istambul Aku Datang ke Idola Kecil Ultra..
Lepas tu sambung pulak ke Kilauan Emas..hehe..
Weekend la katakan..
Aku pun amik la laptop..
Kot-kot la ada nak study pape masa iklan ke kan..hahaha..

Lepas tu teringat pulak nk try broadband ni bole install dekat laptop ni ke tak lepas format..
Alhamdulillah la boleh..
Lepas tu aku try la online..
Aik sekali laju la pulak internet die..
 Terus rasa happy..hehe..
Siap message Haziq lagi kata berbaloi jugak la beli..hehe..

Kenapa aku pilih beli prepaid?..
Sebab tak terikat nak kene bayar bulan-bulan..
Lagi aku bukan guna internet kerap sangat pun..
Sebab kalau dekat office bole jugak guna..
Aku pun tak payah fikir komitmen setiap bulan nak bayar benda ni..

Macam masa aku guna Maxis dulu bila modem aku hilang kene call semua..
Masa P1 pulak memang kene bayar tiap bulan walaupun tak guna..
Kalau kene block pun selagi tak terminate kene bayar jugak..

Yang ni aku cuma akan beli pelan bila aku nak guna je..
So aku tak de lah teringat dengan komitmen bulanan yang fix kan..


Ni la feature die..
Ada jugak la gambar lagi..
Tapi aku malas nak upload banyak-banyak..
Kuota sikit je aku amik..hehe..

Biasanya aku beli rm3 je untuk 1 hari..
Kalau disconnect pun lepas tu connect balik bole la check dekat Account Status tu aktif lagi ke tak..
Kalau akif lagi bole la guna lagi..
Kalau tak kene la purchase new broadband pass yang display macam dekat atas tu..

Dari beli benda ni aku baru 2 kali je beli..
Jadi baru rm6 je..
Lepas tu next nak guna beli lagi..
 Jadi bila ada keperluan la aku baru beli..
Tak delah terikat..
Tak payah fikir la kalau lambat bayar lebih rm100 kene block lepas tu nak kene call active kan balik..

Setakat ni aku agak berpuas hati dan happy la..

Update

Semalam aku 1st time fully guna benda ni..
Aku rasa 1 agak kurang best..
Bila kita purchase broadband pass..
Dia depend dekat kuota yang kita amik..
Bukan depend dekat hari..
Contohnya 200M yang valid sehari..
Bila kuota dah habis tak bole guna internet lagi..
Kalau nak guna lagi kene beli la pass yang baru..

Kalau beli yang bayar bulanan..
Even kuota dah habis kita bole je lagi guna dengan low speed..
Tapi tak untuk yang ni..:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...