Thursday, 8 May 2014

Variable Speed Drive (VFD) - teaser..

Assalammualaikum..

Since ada internet ni aku nak share la sikit apa yang aku tengah buat dekat office..
Sebenarnya masa 1st day lagi aku kene assign dengan task ni..
Ni memang benda baru dekat aku..
Tak pernah kenal pun benda ni sebelum ni..hehe..

So aku pun tengah struggle work on benda ni..
Sebab tu kalau nak share dekat sini pun memang kene study betul-betul..
Kalau ada sesiapa yang boleh assist aku sangat-sangat la dia lu-alukan..
Kita bole share maklumat dan sama-sama belajar..

Aku pun sangat berminat dengan benda ni sebab die banyak knowledge power electronics..
Dan switching die meggunakan semiconductor..
So memang agak interesting pada aku..

A variable-frequency drive (VFD) (also termed adjustable-frequency drive, variable-speed drive, AC drive, micro drive or inverter drive) is a type of adjustable-speed drive used in electro-mechanical drive systems to control AC motor speed and torque by varying motor input frequency and voltage.

 Ni pun ambil dari wikipedia..huhu..
Memang tengah usaha nak faham benda ni..
Tapi note, meeting dengan vedors agak membantu..
Tapi sangat banyak yang aku perlu study lagi..

Insyaallah kalau ada masa nanti aku try share..
Mungkin membantu sesiapa yang berminat dengan equipment ni..

 Sumber:

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...