Wednesday, 14 May 2014

Pinjaman Pendidikan Boleh Ubah (PPBU) Yayasan Bank Rakyat 2014..

Assalammualaikum..

Ingat lagi tak dengan post aku pasal PPBU ni masa belajar dulu?
Aku pernah la apply sampai pegi test tapi tak dapat pun..
Tak pe la tak de rezeki aku..
Walaupun tak dapat tapi Alhamdulillah aku dah habis belajar pun..

Hari ni aku bukak email nampak email ni..
So rasanya elok la aku share..
Mungkin ramai yang perlukan info ni..


 Sila la klik utuk gambar lebih besar..
Tak pun bole dapatkan info dekat link YBR ni..


Sesiapa yang berminat boleh la cuba..
Pada aku agak berbaloi jugak..
Sebab pinjaman ni nilai untuk kita bayar nanti boleh berubah..
Maksudnya boleh berkurang la ikut keputusan peperiksaan kita..
Lebih baik keputusan lebih sikit kita bayar..
So motivasi yang agak baik untuk dapatkan result yang elok..:)

Tapi PTPTN pun ada jugak macam tu kan..
1st class terus dapat free..hehe..

Selamat mencuba dan selamat berjaya..:)

16 comments:

  1. salam.. nk jwb kuiz tu kat mna ye. tggu dia umum ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sy dulu die inform melalui email..
      ada 2 pilihan..
      1) Calon boleh memilih untuk menduduki ujian saringan ini di pejabat Yayasan Bank Rakyat beralamat seperti mana di bawah dan YBR tidak akan menanggung sebarang perbelanjaan bagi menduduki ujian ini.

      YAYASAN BANK RAKYAT
      TINGKAT 17, BANGUNAN BANK RAKYAT,
      JALAN TANGSI, PETI SURAT 11024,
      50732 KUALA LUMPUR
      MASA: 8.00 PAGI – 4.00 PETANG
      HARI : ISNIN HINGGA JUMAAT (HARI BEKERJA SAHAJA)

      atau

      2) Bagi yang memilih untuk tidak menduduki ujian ini di pejabat YBR calon digalakkan menggunakan TM Streamyx atau Unifi. YBR tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang risiko seperti talian internet tergendala dan bekalan elektrik terputus sewaktu kuiz saringan ini dijalankan di luar pejabat YBR kerana kuiz ini hanya boleh dijawab SEKALI SAHAJA dan TIADA PELUANG KEDUA DIBERIKAN BAGI MENJAWAB KUIZ INI.

      So option ke dua tu bole jawab sendiri dkt mana2..asalkan ada internet..

      Delete
  2. hi.. ujian tu berbentuk pilihan jawapan atau subjektif?

    ReplyDelete
  3. Salam. Nak tanya. Dalam ruangan tajaan dalam borang tu mcm mne ea? Confius sikit. Tajaan dalam borang permohonan tu adalah seperti biasiswa kn? Bukan pinjaman ea? Sebab ad tempoh kontrak dekat situ buat saya konfius -_-" huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya mcm tu la..tp mungkin jugak loan..

      Delete
  4. salam.. sy menyambung bidang pengajian perakaunan.. tapi apa patut saya isi dlm ruangan kursus pengajian dlm borg permohonan? sy konfius kt situ sbb ada ruangan bidang pengajian dan kursus pengajian yg perlu saya isi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin awak bole isi benda yg sama je..atau bidang tu adalag perakaunan..kursus tu nama penuh kursus awak..

      Macam sy mungkin bidang kejuruteraan..
      Tapi nama kursus Diploma in Offshore Engineering..

      Delete
  5. Assalamualaikum kak. Saya nak tny. Dulu akak di inform melalui email bulan berapa? Contoh masuk degree bulan 9, then dia email around bulan 9 juga atau lambat sikit?? Tq ye :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam..

      Untuk panggil test/quiz bulan oktober..
      Kalau utk tanya status test/quiz akak call dalam bln 12..

      Tapi ni tahun 2012 dulu la..
      Sekarang tak pasti la dik..

      Delete
  6. assalamualaikum.. saya dapat email dr yayasan bank rakyat. dia bgtw sy telah disenarai pendek untuk menduduki ujian saringan PPBU dalam negara 2015. mcm mana nk ambik ujian tu. harap boleh bantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Kalau dulu bole buat online. So tak kisah pun dkt mna bole je jwap. Skrng ni sy kurng pasti..

      Delete
  7. Assalam, nak tanya lepas buat ujian saringan PPBU dalam negara 2015 scra online, nak tahu keputusan tu berpa lama pulak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam..yg tu bole tanya org yg in charge PPBU ni..mcm sy masa buat ujian tu sy tnye..then dlm bln die bg tau tu sy call pihak PPBU tnye status sy..

      Delete
  8. Assalam..sya nk tya kalu sya isi PPBU ni,yg ptptn bleh isi x sbb yg PPBU ni x semestinya sya dpt kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam..sy rasa boleh je..
      Sebab kalau da dpt bole je nk stop PTPTN..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...