Thursday, 1 May 2014

Labour Day..

Assalammualaikum..

Hari ni 1 Mei 2014..
Semua tau rasanya hari ni Labour Day atau Hari Buruh..
Kebanyakkan nya bercuti la kan..
Especially yang dah ada family..
So cuti-cuti umum ni memang di gunakan untuk menghabiskan masa bersama family, kemas rumah dah sebagainya..
Bulan ni pun masuk bulan ke 3 aku internship..

Mula-mula end of last week manager aku inform atau offer untuk swap cuti..
Maksudnya boleh datang keje hari ni (Khamis) dan cuti hari Jumaat..
Macam menarik je bunyi nye..hehe..
Bole la cuti weekend 3 hari kan..

Aku pun sejak start internship tak pernah cuti lagi..
Tetibe jadi pekerja yag rajin kan..hehe..
Bila fikir balik banding dengan masa mula-mula keje dulu..
Aku makin matang rasanya..hehe..
Mungkin jugak pengalaman dan perkara yang aku lalu jadikan aku makin matang agaknya..
Dan aku sangat bersyukur dengan peluang yang Tuha bagi aku..:)

Sekadar nak share..
Masa mula-mula keje dulu ok jugak kot..
Tapi masa aku hujung-hujung nak berhenti tu aku memang selalu datang lambat..
Cepat rasa bosan dekat tempat tu..
Padahal baru berapa bulan je..

Masa dekat company kedua pulak macam lagi sengal je perangai..hehe..
Aku dekat company tu dua bulan je..
Tapi dalam masa dua bulan tu selalu bangun lambat, datang keje lambat..
Nak buat keje pun malas..
Mungkin sebab benda tu aku tak berapa suka pun ada jugak..

Tapi setakat ni aku tak de la rasa macam tu lagi dekat tempat baru ni..
Sebab aku rasa perjalanan tu jauh sangat lagi..
Sangat banyak yang aku perlu belajar lagi..
Dan aku agak bersyukur sebab supervisor aku ak bole kata sangat membantu..
Selalu ajar dan bawak aku pegi meeting..
Kira die banyak involve kan aku dengan macam-macam benda..
Jadi banyak la yang aku bole belajar instead of duduk je lost tak tau buat apa..

Tahun ni pun aku celebrate Labour Day..
2 tahun ni pun aku cuti jugak..
Tapi as student la..hehe..

Lepas manager aku inform leader tu pasal boleh swap cuti..
Minggu ni die datang tanya aku dan inform aku pasal die pun macam nak cuti je Jumaat..
So die pun prefer aku cuti sama..

Lama jugak la aku fikir pasal nak cuti ke tidak..
Aku intern tak de cuti..
So bila aku cuti kira sebagai unpaid la..
Allowance dah la tak seberapa..
Punya la aku fikir sampai semalam..
Tapi leader tu suruh aku cuti je..
Bila aku inform pasal unpaid leave..
Die yang nak inform manager aku pasal tak perlu deduct allowance aku..
Just bagi je aku cuti..
Sangat baik kan..

Actually leader aku ni agak tegas orang nya..
Aku pun suka sembang-sembang sharing dengan die..
Budak yang intern sebelum ni cerita die mula-mula takut giler dengan leader aku ni..hehe..
Tapi pada aku die seorang yang tegas tapi very nice..
Masa aku belikan die karipap rm1 je untuk sarapan..
Esoknya ada farewell lunch dekat Chili Espresso die belanja aku..
Masa aku tak pergi event company yang dapat souvenir die bagi aku one of souvenir yang die dapat..
So walaupun agak tegas dan garang pada aku die very nice..

Panjang pulak melalut pasal dekat office..
So aku pun inform manager aku yang aku nak cuti hari Jumaat..
Manager aku ni pun sangat nice..
Die ok je bila aku nak cuti..

Tapi walaupun cuti hari ni..
Aku dekat KL lagi..
En.bf keje hari ni..huhu..
Sabar je la kan..
Malam ni baru balik kampung lepas Isyak katanya..
Ak call petang tadi die baru nak pegi yard ada benda nak kene settle kan..
Nasib baik la ada 3 hari lagi cuti..
 Lagi pun macam ramai je balik minggu ni..
Adik Ta dah balik malam semalam..
Zack balik hari ni..
Tak sabar nak balik rumah..

So lepas bangun tadi aku pun macam biasa..
Melepak la dekat sini untuk lunch dan guna internet..
Sambil tu study sikit-sikit untuk keje aku..


Nasi lemak ayam goreng dan ice lemon tea..

Happy Labour's Day and have a nice weekend..:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...