Tuesday, 30 December 2014

Ubat Cacing - ZENTEL..

Assalammualaikum..

Bila last korang makan ubat cacing?..
Bukan anak-anak ye?..
Tapi yang dah dewasa-dewasa ni..
Aku pun tak ingat bila last aku makan ubat cacing..

Punca nya tadi aku share strawberry yang aku dapat semalam dengan officemate aku..
Asalnya ingatkan nak buat lunch je..
Tapi sebab fikir dieorang..
Aku tinggalkan la sikit dan share..

Tetiba pulak entah macam mana timbul pulak isu pasal cacing ni..
Aku pun terus tersedar pasal isu ni..
Yelah biasanya budak-budak kecik je yang makan ubat cacing ni kan..
Officemate aku kata orang dewasa pun patut makan..
Balik tempat aku terus la aku google google..
Ye orang dewasa pun patut consume sebab orang dewasa pun berpotensi untuk ada masalah ni..

Aku ni biasa la..
Bila dah tau lepas tu excited..
Nasib baik la ofis dekat KL Sentral je..
Dekat KL Sentral kan ada Guardian..
So masa turun bawah kejap aku terus pegi beli..


Masa google tu aku dah tau nak beli ubat apa..
Tapi dekat Guardian aku mintak nasihat budak keje dekat sana tu la..
Ada beberapa jenis ubat..
Ada yang perisa coklat la..
Tapi semua sama je..
Malas nak fikir aku amik ni je..


Satu kotak tu memang ada 2 tablet dalam die..
Ada jugak dalam bentuk cecair..
Tak pelah aku lagi sanggup amik tablet..

Tablet ni pun rasa die tak berapa sedap ye..
Entah rasa apa je..huhu..
Masa dah masuk kan dalam mulut aku biar je die cair..
Lama sikit malas nak tunggu aku kunyah je..haha..


Dalam kotak selain tablet ada jugak pamplet..
Boleh la baca..
So ni cara pengambilan die..
Wanita hamil dan bayi bawah 12 bulan tak boleh amik ye..


Harga untuk 1 kotak 2 tablet ni..
Dekat mana-mana farmasi ada je jual..
Sape-sape nak makan tu boleh la beli..:)

Monday, 29 December 2014

Hatimu Milikku..

Assalammualaikum..

Apa Hatimu Milikku ni?..
Tajuk lagu la kan..
Lagu Nera AF berapa entah..
Aku tak follow pun AF yang masa die ni..
So tak kenal sangat pun die..
 Kenal die dari lagu ni je..

Lagu ni tak silap aku popular masa tahun 2012..
Aku ada kenangan yang bermakna ye dengan hidup aku bila dengar lagu ni..
 So bila dengar tu memang menyentuh hati dan mengingatkan aku kepada sesuatu..

Sekarang ni pun aku suka dengar lagu Mewangi dari Akim..
Menusuk kalbu je bila dengar lagu dengan suara die nyanyi lagu tu.
Aku selalu la bukak dekat Youtube..
Sebab aku suka kalau yang die nyanyi live, akustik ke..
Kalau video klip tu memang dah download siap-siap lama da..hehe..

Selalu bukak Youtube tu terjumpa la ni..
Best pulak aku dengar..


Akim - Hatimu Milikku..
Menusuk kalbu dengan suara lelaki die tu..hehe..



Ni pulak original version by Nera..
Video klip ni pun comey je..

Pada aku dua-dua pun best..
Satu version lelaki, satu lagi version perempuan..

Saturday, 27 December 2014

Keep Calm & Think Wisely..

Assalammualaikum..

Semalam aku baru tanya adik aku baru tanya adik aku yang datang amik aku masa dekat Kemaman..
Apa ye perasaan orang dekat rumah ni tahun lepas masa aku dekat Kemaman?..
Alhamdulillah adik aku kata masing-masing rilek je..
Wan dengan mak la yang risau sikit..
Tapi ayah macam biasa la steady..

Dekat media sosial sekarang ni macam-macam berita yang aku tengok..
Dari masalah banjir, bawak ke isu politik, lepas tu ke isu kenegerian pulak..
Sabar je la..
Macam-macam sangat..
Semua nak emosi, semua nak luah perasaan dan pendirian..
Kalau malas nak amik kisah orang kata kita tak prihatin..
Kalau amik kisah orang tetap kata benda yang negatif..
Komen kecenderungan politik, pemimpin la..
Baik diam je..
Masing-masing ada cara masing-masing nak tolong..
Tapi tetap la berbalah sana sini..

Semalam ada mesej dengan kawan aku dekat utara..
Die bagi tau yang dekat Perlis pun nak banjir..
 Aku pun terus call adik aku dekat Perlis..
So far Alhamdulillah lagi dekat tempat die..
 Die ada mention pasal dekat Johor pun ada tempat yang naik air..
 Lepas tu aku call pulak adik aku dekat Batu Pahat tanya keadaan dekat sana..
Alhamdulillah jugak dekat sana masih ok lagi..

Aku bagi tau dieorang..
Pape inform family cepat-cepat..
At least tau situasi dan boleh plan macam mana untuk bantu..
Sebab mungkin akan ada masalah elektrik dan air bila keadaan bertambah buruk..
Masalah dengan coverage jugak..
So pape inform as soon as possible..

Antara advice yang paling penting jugak ialah BERTENANG dan BERTINDAK DENGAN SANGAT BIJAK..
Jadi la seorang dan bijak dan agak survivor..
Aku dulu pun rezeki sangat sebab Hendry ada dekat sana nak sign on..
 Boleh la charge phone untuk contact dengan family..
Dan risiko meredah banjir masa tu untuk keluar dari kawasan tu adalah atas risiko aku sendiri..

Kadang-kadang keadaan dekat sana memang sangat tak terkawal..
Remaja-remaja dengan perangai tak terkawal..
Dan selepas banjir pun masing-masing tetap leka..
Tak ambil iktibar pun dengan apa yang terjadi..
That my bad..huhu..

 Pape pun aku rasa mereka memang sangat tabah dan cekal menghadapi situasi ni..
Aku memang kagum sangat..
Aku sendiri tak cukup kuat nak hadapi..

Aku memang doakan semoga keadaan bertambah baik dan baik-baik untuk mangsa, individu yang membantu dan semua pihak yang terlibat..
AMIN..

Friday, 26 December 2014

Shiseido Black and Gold Mask..

Assalammualaikum..

Hari ni parcel aku ni dah sampai..
Carik dekat Mudah, SMS, hari rabu buat payment..
Semalam die bagi tracking number..
Pagi tadi postmen call ada dekat rumah ke tak sebab die dah depan rumah.. 
Hari ni dah sampai dekat tangan aku..

Last aku beli dekat Terengganu dulu..
Aku beli 50 keping..
Boleh tahan berbulan-bulan la..
Aku memang suka mask ni..

Aku suka sebab die peel off..
Boleh tanggalkan white head dan black head..
 Memang boleh nampak benda-benda tu tertanggal dan melekat bila tarik mask tu..
Tu yang aku suka..
Kepuasan die dekat situ..hehe..




Mula-mula aku nak beli black mask je yang biasa aku guna..
Tapi masa nak beli penjual ni inform die baru restock yang gold punya..
Bole la cuba..



So aku amik 25 keping yang gold dan 25 keping yang black..
 Total rm30..
Lagi murah dari masa aku beli dekat Terengganu..

RM 30 ni termasuk postage..
COD pun bole dekat Giant Cheras..
Kalau COD RM25je..
So rm0.50 je sekeping..

 Kepada sesiapa yang berminat boleh la contact no ni..
Shiseido Cheras - 01132959478..

Jujur aku memang tak de rigid dekat mana-mana peniaga..
Biasa aku bukak dekat Mudah je..
Yang dekat Terengganu tu pun aku jumpa contact number die dekat Mudah..
So aku akan compare harga..
Sape paling murah dan senang untuk aku beli dan dapatkan barang, aku akan beli dekat orang tu..:)

Sekarang aku ada jugak usha-usha derma roller balik..
Balik haritu adik aku macam nak baru je..hehe..
Ni antara yang aku usha dekat Gruopon..
http://search.groupon.my/search/derma%20roller..
Aku tak beli lagi..
Dulu aku beli rm28 je..
Tengah carik kalau ada best deal..

Update:

Aku baru lepas guna yang gold..
Dari segi tekstur dengan warna memang agak menarik..
Tapi aku rasa yang warna hitam lagi pekat dan kuat..
Lagi boleh buang white head dan black head lagi berkesan..

Thursday, 25 December 2014

Cerita Christmas 2014..

Assalammualaikum..

Hari ni aku balik kampung..
Alhamdulillah dalam pukul 9 malam tadi selamat sampai..
Ikut PLUS tak jam pun..

Sebelum balik tadi sempat beraktiviti..
Pegi Jalan Sultan Ismail..
Lepas tu pegi KLCC..
Dari Monorail Bukit Bintang jalan kaki pegi KLCC..

Dari Lot 10, lalu tepi Pavillion sampai la ke KLCC orang bukan main ramai lagi..huhu..
Ingat tak dulu aku pernah bagi tau ada cari kasut keje untuk en bf..
So dah pernah survey dulu terus pegi kedai yang sepatutnya..
Lagi best sekarang tengah sale giler babi kan..
Harga lagi murah dari datang hari tu..
Dah la yang display tu yang muat dengan en.bf memang saiz tu last pair..
So cepat-cepat la grab..

Dah beli memang terus balik..
Orang ramai giler..
Nak jalan pun susah..huhu..
Aku minggu lepas ada la cakap dekat en.bf nak beli baju sebab nampak sale best giler dekat Mid Valley..
 Tapi disebabkan ramai sangat orang..
Nak jalan pun payah..
Nak pilih-pilih pun semak..
Lepas bayar kasut en.bf memang terus balik..
Tu pasal la aku tak suka beli barang time sale..huhu..
 Nanti-nanti la beli baju dengan seliper en.bf..

Balik tu singgah Bangi makan ikan bakar dekat Ana Ikan Bakar Petai..
Orang harusla ramai giler..
Air, nasi, sayur dengan sotong goreng tepung cepat dapat..
Ikan bakar petai bukan main lambat lagi..
 Total semua rm51.50..:)

Pagi-pagi tadi masa malas nak bangun tetiba ada nombor pelik giler call..
Tengah mamai-mamai jawab call sekali Handry call dari Indon..
Die nak sign off esok..
Insyaallah esok malam sampai sini..

Selamat sampai rumah..
Online laju-laju..
Sebelum keluar pagi tadi sempat discuss plan dengan apis..
Tak sabar nak gather-gather together..


 Sambil online sambil menonton dan sambil makan tapai sepupu aku bawak masa kenduri last week..:)
Selamat bercuti..

Tuesday, 23 December 2014

Half Day Before Christmas 2014..

Assalammaualaikum..

Masuk keje 9 pagi..
Lunch tadi semua dah bising-bising nak balik..
Pukul 12 tadi memang ramai la yang terus balik..

Makan mee goreng konon beli untuk breakfast masa lunch..
At least MoM untuk meeting semalam dah settle..:)
 Email kan apa yang patut kalau rajin nak buat cuti..
Then balik..hehe..


Sekarang aku tengah online atas katil..
Sejuk-sejuk best jugak tido..
Tapi kalau layan movie pun best jugak ni..hehe..
Hari ni bole rehat puas-puas sebab esok banyak aktiviti..

Happy-happy ni..
Dua 3 hari ni aku keep on bukak FB tanpa rasa bersalah dekat ofis..
Bukak sebab nak tau update perkembangan banjir dekat Kemaman..
Aku follow https://www.facebook.com/BandarChukai untuk tengok update banjir dekat sana..
 Dari apa aku baca online keadaan dekat sana makin buruk..

Memang ingat sangat kenangan tahun lepas..
Sape-sape yang berminat boleh la baca dekat SINISINI dan SINI..
Bila tengok gambar teringat peristiwa yang jadi sebagai mangsa banjir..

Semoga banjir makin surut..
Semoga semua mangsa banjir di semua tempat tabah dan baik-baik hendaknya..AMIN..

Uptown Damansara - Air oh air..

Assalammualaikum..

Saje nak share short entri pengalaman aku..
Kisah nya balik keje tadi aku keluar dengan en.bf..
Macam biasa weekday memang akan keluar dengan die pegi makan sama..

 So balik dari ofis tadi aku terus pegi Subang Jaya..
Aku datang sana sebab nak makan dekat tempat lain..
Kalau tak hari biasa aku memang akan makan dekat area rumah aku ni je..

So aku balik awal tadi..
Bukan sengaja nak balik awal..
Tapi masa tu semua orang dah balik..huhu..
Tak kan la aku pulak tetiba nak rajin sangat nak stay kan..
Orang yang biasa balik pukul 7 pun dah cabut awal..
Maka aku pun balik awal la..

Cerita pasal keje..
Minggu ni dekat ofis memang dah lengang..
Mostly dah start cuti Krismas dari minggu lepas lagi..
Bila ramai boss tak de ramai jugak la yang cuti..
Bila boss tak de, nak buat decision pun susah baik la cuti kan..
 So ramai yang cuti sampai tahun baru..
Aku yang sayang cuti ni amik cuti sehari je Jumaat ni..

So 3 hari ni banyak jugak la benda..
Tapi pagi ada project update dengan boss aku then die share planning project untuk tahun depan..
Bukan main bersusun lagi projek tahun depan..
Manhour pun bole tahan..
Lepas tu petang meeting dengan vendor..
Jadi tak cuti ni boleh la siapkan keje..
Tahun depan projek bersusun..

Naik KTM sampai Subang Jaya maka ke Uptown Damansara la kitaorang..
Nak try western dekat Lanun pulak..
Dulu try dekat Yazid kan..
Dah try dekat 2 tempat ni aku rasa dekat Yazid lagi kene dengan tekak aku..

Tapi yang drama sikit tadi pasal air..
Aku order carrot o suam dan en.bf order nescafe ais tak silap..
Masa die hantar terus bayar..
Mula-mula die kata rm6..
Bila en.bf kata 'hah' macam terkejut die cakap rm7 pulak..
Aku pun dah pelik la masa tu..
Aku tanya air aku berapa harga die?..
Die kata rm5..
Air gelas biasa je kot..

Aku terus la tanya apahal mahal sangat?..
Macam harga nasi goreng pulak..
Die macam blur blur je..
Memang aku tak puas hati la..
Tak logik giler aku rasa..
Lepas tu en.bf bagi die rm6 je..

Masa ni bengang jugak lagi..
Dah lama sikit aku nampak die hantar air ada dekat meja tak jauh dari meja kitaorang..
Aku dengar total untuk 3 air rm9..
Budak tu tanya harga air tu..
Yang gelas kaca sama dengan gelas en.bf die sebut rm2..
Yang gelas sama dengan aku, air buah rm7..
Kalau kira dalam rm3.50 1 gelas..

Masa ni en.bf terus bangun pegi dekat gerai die..
Pegi tanya die kat air aku tu rm4..
Mintak menu harga air tak de..
Sebab tu la die pakai sebut je berapa harga yang die suka..

Tu pasal la air carrot o suam aku tu selamba je die sebut rm5..
Nasib baik bagi rm6 je..
 Ini pun aku rasa air aku tu tu tak de la rm4 pun..
Aku pernah makan ABC pun rm3.50 je baru..
Masa beli ABC ni memang ada harga die tampal depan kedai..

Moral of the story..
Lepas ni order la sendiri air dekat gerai yang harga air die terpampang..
Kalau order dekat meja pun mintak menu yang ada harga..
Kalau order dekat meja lepas tu die hantar dekat meja..
Memang die main sebut je la berapa harga yang die suka..
Kalau nak order air dekat meja tak de menu order air suam je..

Betul ke harga die memang macam tu?
Sebab aku jarang sikit makan dekat sana..
Atau memang sesuka hati die je..

Saturday, 20 December 2014

Calamine Lotion..

Assalammualaikum..

Bersiaran dari kampung..
Minggu ni busy sikit..
Aku balik kampung sebab ada kenduri kesyukuran dekat rumah dan sambutan hari lahir..
Kenduri kecil-kecilan je tetamu 200 orang..

So hari Jumaat aku terus bawak barang pegi ofis..
Lepas tu terus balik kampung..
Balik sendiri je sebab en.bf keje..
Dan Haziq je yang datang kenduri rumah aku..

Ok sebelum melalut jauh..
Motif buat entry ni nak share pasal Calamine Lotion..
Masa tengah siap-siap semalam dalam bilik aku M.Long ternampak lotion ni..
Die tanya siapa punya..
Die memang ada simpan lotion ni untuk gatal-gatal..
Elok die cakap..


Calamine Lotion..

Aku pun biasanya akan simpan jugak in case nak guna..
Biasanya aku simpan ubat pink tu je..
Ubat pink tu aku guna sebab aku ada eczema dekat kaki..
Ubat pink tu memang kurang kan tapi tak fully recover lagi..
Kalau tak letak akan teruk balik..huhu..

Bila dengar M.Long cakap ubat ni elok aku terus cuba..
Baru letak 2 kali memang dah tak gatal sangat..
So memang nak bawak balik KL la..

Ubat ni dapat free je masa aku kene sengat lebah dulu..
So lepas ni boleh la guna..
Yang penting dapat free tak payah keluar duit..

Malaysia ni harga benda semua makin naik..
Harga minyak pun up and down je..
Tapi bila pegi klinik / hospital kerajaan tetap la rm1 je..
Ubat dapat berplastik-plastik..
Kalau pegi private entah berapa kene charge..
Agak-agak berapa la kerajaan spend duit untuk perubatan..

Wednesday, 17 December 2014

Organizer - Upcoming 2015..

Assalammualaikum..

Fuhh minggu ni agak penat..
Dengan 2 hari ni away dari ofis..
Upcoming 2 hari ni pun macam banyak keje je..
Tak sabar nak cuti lama..huhu..

Mendapat pulak baru semalam period..
So badan lemau sikit..
Lepas tu kesana sini pulak..

Macam biasa la no pain no gain..
Bila penat-penat ni banyak jugak la belajar benda-benda baru dan pengalaman baru..

Semalam travel dengan team aku..
Naik kereta baru team mate aku..
Teringin nak ada sebijik..huhu..
Boleh la guna kan tu sebagai motivasi untuk kerja lagi rajin dan berdedikasi..
 Aku dah lama admire..
Kalau nampak tu selalu gak la tengok dekat-dekat..
Tapi dah naik duduk dalam tu lagi la menambat hati..
 Mula-mula aku duduk dekat depan then dekat belakang..
Tapi kene fikir baik-baik..
Aku lagi prefer beli SUV sebenarnya..
Tahan lasak sikit..
Ok cukup, ni plan 3 4 tahun lagi..
Bukan dalam masa terdekat ye..haha..

Hari ni pulak aku ada seminar dekat Hotel Intercontinental Kuala Lumpur..
Beria la kene bangun awal supaya tak lambat..
830 dah start register..
Tapi aku sampai lambat sikit..
Nasib baik sebelah Ampang Park je..

Sampai-sampai breakfast dulu..
Aku ni dah la memang lapar..
Bertambah amik kuew teow goreng die..haha..
Time coffea break makan roti canai dengan jus..
Lunch makan banyak la..
 Dua hari ni makan free..
Alhamdulillah rezeki..

 Punya la panjang mukadimah..
Tadi nak buat quick entry je sebenarnya..
Tapi dah start menaip banyak pulak cerita..

Sebenarnya nak cerita pasal organizer je..
Dapat organizer free pegi seminar tadi..
Aku tak pernah ada organizer pun sebelum ni..
Nak tulis diari ke tak pernah jugak..
Start buat blog ni la baru ada ada tracking story..
Tu kadang-kadang rasa best jugak bila baca cerita-cerita lama..

Masa dapat tadi eh tengok macam best je..
Boleh la guna untuk tahun depan..
Bukan sebagai diari pun..
As planner je kot..

Tahun depan dijangka kan agak sibuk untuk kita orang..
Memang kene gigih la..
As expected 2 3 tahun ni memang agak tough dan we are struggle..


Luaran..


Dalaman..:)



Macam biasa ada pen..
Pen siap ada lampu, dengan touch pad untuk tab atau smart phone atau tablet..
Ok fine, technical sangat..hahaha..

Aku memang bawak balik rumah terus benda ni..
Terus slot kan apa-apa yang perlu terus dalam ni..
Kalau tinggal dekat ofis tak guna pun nanti..
Pen makin lama makin banyak..
Note pad dengan pen drive pun sama..

Thanks ABB untuk organizer dan pen yang menarik ni..
Ok aku nak siap-siap..
Malam ni akan ada meeting dengan en.bf untuk plan tahun depan..hahaha..

Monday, 15 December 2014

Weekend oh Weekend..

Assalammualaikum..

Weekend lepas aku balik kampung..
Balik kampung dengan macam-macam aktiviti..

Aku balik sabtu petang sebab en.bf keje Sabtu tu..
Padahal ada wedding kawan aku hari Sabtu..
Nak buat macam mana tak dapat pegi..
Sebenarnya boleh pegi..
Tapi sebab dah set dalam kepala nak balik hari Sabtu petang..
So Jumaat malam tu rilek-rilek je..
Sabtu tu bangun lambat lepas tu membasuh baju..

Petang tu nak balik hujan lebat lepas tu angin kuat nya..
Tapi sebab malas nak tunggu aku redah je..
Dekat highway ok la tak hujan..
Sekali sampai Seremban masa tengah makan hujan lebat lagi..huhu..

Sampai rumah dah senja..
Ada program anak angkat..
Mak aku amik 3 orang..
Masa aku sampai dieorang baru balik, baru habis aktiviti petang tu..
Aku sempat salam-salam je..

Lepas makan malam aku dengan Luqman hantar dieorang untuk aktiviti malam tu pulak..
Dah hantar tu aku dengan Luqman pegi melepak kejap..
Baru sampai rumah mak dah call keje jemput dieorang pulak..

Hari Ahad pulak aku lepas makan sepupu aku ada dekat rumah..
Sambil makan tengah hari sambil borak-borak..
Aku pulak dengan adik aku yang last beria pegi amik buah mangga dekat laman nak buat jeruk asam boi..hehehe..
Dapat la 5 biji..
Kecur air liur aku teringat..hehe..

Lepas tu dapat la tido kejap..
Petang tu pukul 6 pulak semua keluar lagi..
Malam tu pukul 8 lebih ada lawan bowling pulak..
P.Cik aku la beria suruh balik ni..

Ada 10 team, 1 team ada 4 orang..
Dan team aku dapat no 1..hehehe..
Dah semua nya bukan pro..
Hadiah biasa-biasa je..


Balik tu pegi makan sate kajang ramai-ramai dekat Dataran Senawang..
Family aku dengan family p.cik ak..
En.bf amik aku dekat sini je..
Pukul 11 malam baru gerak..
Barang pulak boleh tahan banyak..
Aku bawak barang-barang untuk letak dekat dapur..
Dekat rumah aku dekat kampung barang berlebih-lebih..
  Orang tua ni kan suka beli macam-macam tapi tak guna..

 Dah tengah malam pun boleh jugak jem dekat Nilai..
Sabar je la..
Sampai rumah dalam pukul 1 pagi..
Mandi lipat baju semua dalam pukul 2 baru tido..
Pagi tadi nak bangun punya la payah..
Dah la minggu depan ramai dah start cuti..
Masing-masing pun macam dah lemau je nak keje..

Esok kene bangun awal..
2 hari ni akan away dari ofis..
So selamat tido awal malam ni..:)

Thursday, 11 December 2014

Reward Diri Sendiri & Western Food Uptown Damansara..

Assalammualaikum..

Reward diri sendiri ni aku memang apply sejak duduk Kemaman..
Konon-konon je padahal..hehe..
Kalau dulu aku selalu reward diri sindiri kalau dapat result ok ke..
Kira macam bila dapat positive achievement..

So aku ada project update dengan boss aku hari Selasa..
Hari Isnin dengan Selasa pagi beria siapkan..
Ingatkan discuss tak lama..
Booked bilik sejam je..
Tapi memang fully guna sejam..
Dan boss aku bagi pisitif feedback..
Of course la happy kan..
At least tau aku on the right track..

So lepas discussion tu aku happy je la..
Then ada dapat good info dari vendor lagi untuk projek aku..
Balik tu aku pegi la beli ice cream choco top (choco top dekat McD lor..huhuhu..ampunkan aku)..
So beli ice cream rm1.90 as a reward untuk diri sendiri..
Kalau hari biasa jarang makan benda manis-manis ni..
So as a reward di kecualikan..
Tu pasal panggil reward..hehe..

..................................................................................................................

Kisah lain pulak..
Semalam aku keluar dengan en.bf..
Makan malam sama dengan die..
Aku pulak tengah nak kurangkan amik nasi terutamanya waktu malam..
Lagi pun macam teringin nak makan lamb..
Besa makan nasi arab lamb mandy kalau pegi ofis die..
Ni makan western la pulak..

Mula-mula ingat nak pegi Murni..
Lepas tu en.bf ajak pegi Uptown Damansara..
Ada jugak la kadang-kadang kitaorang makan dekat sini..
Cuma dekat sini parking susah sikit la..

  Sampai tu aku tengok ada 2 gerai yang jual western food..
2 gerai berdekatan..
Gambar dari SINI..



Disebabkan sampai tu kitaorang sampai dekat Yazid tu dulu..
Maka order dekat situ la dulu..
En.bf kata, next time la kita try yang lagi satu tu..


Gambar ni dari SINI..
Aku order Lamb Chop kuah mashroom dan en.bf order Sirloin black pepper..
Aku tak suka sangat black pepper sebab rasa die kuat sikit..
Mushroom biasa light light je kan..
Aku rasa harga lamb chop aku semalam harga baru kot..
Lamb chop rm16 dan Sirloin tu masih rm16 lagi..

Masa mula-mula makanan aku sampai aku macam kureng sikit..
Serve dalam plate sizzling dengan panas-panas berdesir-desir nye lagi..
Aku tak suka sangat plate sizzling tu lagi kalau panas-panas kalau tersentuh potong betul..
Orang lain mungkin makan ok je..
Tapi aku pernah tersentuh..
So aku biar je dulu..
Makan fries, coleslaw, jagung dulu..
 Siap tanya lagi dekat budak kedai tu masa die hantar makanan en.bf..
Betul ke ni lamb chop..
Atau ni Sizzling Lamb Chop..
Budak tu kata sama je..

Lepas tu macam teringin mash potato sebenarnya..
Teringat-ingat mash potato yang sedap masa dekat Wellness Hotel haritu..
Tapi ni tak de mash potato, ada fries dengan jagung..
Layan kan je la..

Lepas tu aku pegi order ABC..
Ni pun teringin lama jugak ni..
  Hari tu pegi dengan Sen aku nampak kedai sebelah ada ABC..
Tapi tak guna mesin yang besar warna hijau tu..
Aku tak suka sangat kalau mesin kecik tu sebab ice die kasar..
Kalau mesin besar warna hijau tu halus dah cair je dalam mulut bila makan..
Yang kasar-kasar ice die tu rasa macam kunyah air batu je..
Ice dengan manisa die pun tak blend well, so macam tawar sikit..
Banyak songeh betul kan..haha..

Lepas layan ABC rm3.50 baru aku makan lamb chop aku..
Masa ni memang dah sejuk la plate dengan kuah tu kan..
Kuah pun pekat je..
Sekali makan sedap la..
Mungkin bila die panas-panas tu kuah tu memang masuk dalam kambing tu..
So isi die sedap je..
Kalau yang masak daging lain, kuah lain rasa die tak sebati sangat dalam kambing tu kan..
Daging rasa tawar sikit..
Tapi yang ni daging dengan kuah die sedap..
Lagi pun sebab panas tu lama kot dengan daging tu..
So die lagi menyerap..

Harga dengan rasa die pada aku berbaloi la..
So sape-sape nak try bole la pegi..
Aku baca dekat blog orang panggil tempat ni Uptown Hawkers..
Tapi kitaorang panggil Uptown Damansara je..
Lepas ni nak try dekat Lanun pulak..
Selamat mencuba..:)

Monday, 8 December 2014

Horrible Bosses 2 & Horgen Bed Sheet..

Assalammualaikum..

Weekend ni aku tak balik kampung..
Bila tak balik kampung beraktiviti la dekat sini..

Sabtu tak de plan pape pun sebenar..
Malam tu pun aku sorang je dekat bilik..
So macam biasa la tido lambat..
 Plan nak kuar dengan en.bf hari Ahad..
Sabtu die ada hal dan nak pegi bengkel kereta..

Dah nama pun tido lambat dan tak de plan..
So aku memang lenjan tido la..
Sekali pagi-pagi lagi dah ada orang kacau tido aku..huhuhu..
Sen call ajak jumpa..
Sabtu die dah datang KL..
Ahad die dah nak balik Bintulu..
Nasib baik la die kene hantar ayah pegi klinik die dekat Nilai..
Dapat la aku sambung tido..
Dah puas tido aku mendobi..
Basuh cadar dan pakaian..

Tengah hari tu die sampai sempat la die melepak dekat bilik aku kejap lepas tu pegi makan..
Jumpa tak lama sangat pun sebab die nak pegi rumah kawan die, ada kawan die nikah malam tu..
Naik bilik, perut dah kenyang aku baring-baring tertido..hehe..
Sebelum tido Hawa ada bagi tau nak datang bawak barang sikit-sikit nak pindah dan tido dekat rumah..
Aku malam tu memang tido lewat, menonton segala..
Hawa memang dah berlayar awal-awal..

Ahad Hawa ada hal dengan bf die..
Aku pulak kuar dengan en.bf..
Ke KLCC la kita..
Dalam kete die ajak tengok wayang..
So sampai pegi beli tiket wayang dulu..
 Layan Horrible Bosses 2..


Tak plan lansung nak tengok movie..
Nak tengok Alexander The Terrible sebab masa beratur nampak poster macam best je..
Tapi ada tiket malam je..
So consider Dumb and Dumber to dan Horrible Bosses..
Masa dekat counter cashier tu recommend tengok cerita ni..
So decide tengok cerita ni..

Kitaorang tak tengok pun yang 1st..
Tapi aku dah donload yang 1st dekat torrent.. hihi..
Tadi beria email keje nak buat dekat rumah..
Tapi macam gagal je..
Nak layan Horrible Bosses la malam ni..

Layan jugak la cerita ni..
1 panggung tu dari awal sampai akhir masing-masing tergelak-gelak..
Biasa la lawak typical US..

Sementara tunggu movie dan lepas movie pegi tengok barang la..
En.bf ada nak beli kasut..
So usha-usha la..
Ada la jumpa yang berkenan..
Tapi masih mencari lagi..hehe..

Then ada carik baju aku..
Dapat la sehelai..

Sehari sebelum tu masa die dekat bengkel ada bagi tau die nak beli cadar..
Nak beli selimut sebenarnya..
Selimut yang aku guna ni dah nak reput kain die..
Dah 4 5 tahun aku guna..
 Aku suka sebab kain die memang dah lembut..
So usha bed sheet jugak la..
Pegi dekat Isetan dan Parkson..
Harga kemain lagi walaupun lepas diskaun..

Memang penat kalau carik barang untuk 2 orang..
Biasa fokus satu-satu je..
Akhirnya aku beli sehelai baju je..

Balik dari KLCC pegi Bangi pulak..
Teringin nak makan ketam telur masin..
So order nasi, amik ketam seekor masak telur masin, sotong seekor masak goreng tepung dan kainlan ikan masin untuk seorang makan..
Ni je pun dah buncit giler makan..huhu..

Hari ni aku puasa..
Office mate aku ajak keluar awal tadi..
So lepas die habis makan die ajak jalan-jalan..
Aku bagi tau nak cari bed sheet..
Ajak die pegi Parkson..
Haritu masa nak beli hadiah party last week nampak macam ada promo best je..
Dan die berjaya meracun aku beli bed sheet ni..


Die siap bukak rasa kain..
Beria suruh aku beli yang ni..


1 set ni ada 4 benda ni..
Quilt tu nanti ye..
Ni la punca nak pindah nanti banyak barang..huhu..


Balik terus pasang..hahaha..
Bau wangi je..
Sarung bantal tu memang besar la sebab bantal aku tu bantal keras je..
Bukan bantal yang gebu-gebu tu..
Disebabkan super twin atau super single makanya bed sheet tu tak fitted la..
Kene tilam tebal baru betul-betul fitted..
Tapi aku suka je..

Aku pulak suka yang plain atau corak simple je..
Ada timbul-timbul macam ni ok la..
Kain pun sedap dan sejuk..
Yang macam plastik tu aku tak suka..

Aku ada je consider yang lagi murah tadi..
Tak de lah murah mana..
Murah rm20 - rm30 je..
Aku pun fikir balik betul jugak..
Sekarang tengah banyak sale sempena akhir tahun dan Krismas kan..


Berbaloi kan aku beli?..:)
Siap kira lagi diskaun die 91%..
Grab je la..
Ada tinggal kurang dari 10 je tadi..
Warna yang aku amik ni pun ni yang last..
Yang tinggal warna oren dan merah cili je..
Ada warna biru tapi dah habis..
So amik dan bayar je la..
Ni pun happy je online atas cadar baru..:)

Friday, 5 December 2014

Year End Party - Potluck and Gift Exchange..

Assalammualaikum..

Minggu ni agak sibuk sikit dekat ofis..
Sibuk sebab kalau boleh nak siapkan report sebelum Krismas..
Lepas tu hari tu aku tak masuk ofis Selasa dan Rabu..
Dah burn 2 hari..
Semalam kejap je rasa dah 8 jam..
Masuk ofis check email je dah lama..
Eh eh dah lunch hour..
Sambung lagi keje dah nak balik..

Minggu ni aku dah duduk rumah baru..
Best jugak la..
Bakal duduk dengan kawan masa sekolah dulu..
Pegi keje sekarang kene bangun awal sikit dari sebelum ni sebab kene jalan kaki dalam 1km ke komuter..
Komuter pulak faham-faham la jadual die walaupun 2 stesyen je sebelum sampai KL Sentral..
Kalau tertinggal kene tunggu lagi 15 minit untuk next train..
Dulu kalau naik LRT tak pernah kejar train pun..
Kalau terlepas pun lagi 2 minit sampai lagi..

Balik pun aku tak balik lambat sangat..
Sebab nak jalan kaki balik rumah cerah lagi..
Kalau malam bahaya sikit..
Memang enjoy jalan kaki sebab dah lama tak jalan..

Last week bila tau nak jalan kaki aku siap beli payung lipat..
Beria cari satu Nu Sentral..
Dekat News KL Sentral tu ada je..
RM 15.90 sekaki payung dan boleh muat dalam handbag..
Memang best la sebab handbag aku kan kecik je..

Hari ni pulak pagi tadi aku ada catch up benda..
Selasa sampai Khamis expert engineer yang aku selalu refer pegi Singapore..
So pagi ni cepat-cepat tangkap die nak settlekan keje-keje yang pending..

Tengah hari pulak ada Year End Party..
Makanan konsep potluck dan lepas tu ada gift exchange..

Makanan punya la banyak..
Tak semua makanan pun aku makan atau rasa..
Masing-masing memang excited giler nak bawak makanan..
Ada pizza, KFC, ayam belanda, lasagna, kek, muffin, nasi beriyani, cappati, dadih, bihun dan lain-lain..huhu..
Sangat banyak..

Lepas tu ada sessi gift exchange pulak..
Cabut nama a week before dan belikan hadiah untuk nama yang kita cabut tu..
Orang yang kita belikan hadiah tu tak tau pun sape yang akan bagi die hadiah..
So lepas makan tadi ada sessi bagi hadiah..
Masa hantar hadiah kene tulis 3 clue dekat kad hadiah tu..

Masa sessi tadi die akan panggil nama penerima dekat hadiah..
So orang tu akan baca 3 clue dekat kad dan kita kene teka siapa yang bagi..
Once know akan snap pic sama-sama..:)
Seronok la beramah mesra satu department..

 Ni hadiah yang aku dapat..


Beli dekat Parkson Nu Sentral je..
Most beli dekat situ aku rasa sebab tu pasar raya terdekat..
Product from France sebab yang abg ni French guys..
Beria die tunjuk ribbon ni sebab ada nama France..



Ni hadiah die..
Ada body shower, silk lotion, pump and apa nama entah net tu..


Ni pulak durian crepe, blueberry muffin dan choc yang aku bawak balik..
Makanan berlebih-lebih kan..
Tu pun ada 4 ketul durian crepe tadi tapi aku bagi office mate 2 biji..
Kalau beli mahal kan..
Tu cepat-cepat amik..
Aku kan peminat durian..
Boss aku yang bawak..
Sampai 30 kotak die bawak..

Paling lawak sebab mat saleh kan trauma dengan durian..
Lawak giler bila ada yang rasa sampai nak termuntah..
Jadi ramai la yang tak makan benda ni..
Tu yang banyak lebih bole bawak balik..

So ni la dinner aku untuk malam ni..
Weekend ni tak balik kampung..
Ber weekend la dekat rumah baru..

Happy Weekend !!

Thursday, 4 December 2014

Apple Cider Vinegar (ACV) Benefits..

Assalammualaikum..

"An apple a day keeps the doctor away"..
Mesti biasa dengar ayat tu kan..:)
So ni rentetan dari post Apple Cider Vinegar (ACV) dan No poo method.. 

Haritu aku ada share yang ACV ni banyak benefits die kan..
So botol 8 Oz tu baru habis hari ni..
Semalam aku dah amik 1 botol 16 Oz dari en.bf..
Die amik satu botol..
Dalam packaging tu ada die bagi pamphlet..

So ni aku share benefits dan direction to use dari pamphlet aku dapat tu..




Sape yang berminat boleh la beli dan amalkan..:)

Wednesday, 3 December 2014

WW - Short Escape..

Assalammaulaikum..






Short escape during weekdays..

Saturday, 29 November 2014

1st Salary 2014..

Assalammualaikum..

Disebabkan aku ada share up side down aku dekat sini..
Makanya aku nak abadikan la jugak dekat sini kisah ni..

Sejak berhenti keje tahun 2012..
Ni la 1st time aku rasa gaji sendiri balik..
Kalau sebelum-sebelum ni aku dapat elaun je..

1st gaji ni untuk gaji bulan September dan October sebenarnya..
Jumaat hari tu masuk gaji..
Konon nak masuk awal..
Sekali Jumaat baru masuk..
Tu pun Jumaat petang..

Budak yang uruskan tu call lepas lunch sebab nak no account..
Lepas tu die emailkan aku slip bank die bank in kan cheque gaji aku..

Disebabkan bank in pun dah Jumaat petang..
So sekarang ni floating je lagi..
Tak clear pun lagi..

Hari tu masa nak hantar time sheet pun drama jugak..
Sampai 3 kali salah..huhu..
3 kali kene mintak sign director department aku..
Sampai aku naik segan dah asyik salah je..huhu..

Gaji awal-awal ni tak de la boleh enjoy sangat..
Kalau bole lepas ni tak nak banyak membazir macam dulu lagi..
Lagi pun banyak benda nak settle kan awal-awal ni..
Nak bijak menguruskan kewangan lepas ni..
Harapnya berjaya la..
Harapnya pengalaman sebelum ni banyak ajar aku macam mana nak uruskan duit dengan baik..:)


No Poo Method..

Assalammualaikum..

Post ni rentetan dari kisah ACV dan baking soda dan ACV yang aku beli sebelum ni..
Boleh baca dekat SINIdan SINI .
Ni la projek yang aku bagi tau sebelum ni..
Kalau ikutkan aku nak share lambat sikit..
Nak buat experiment lama sikit baru share hasil die..
Tapi dah alang-alang ada masa dan rajin ni aku share je la..

Selain dari guna ACV as health drink..
Aku jumpa pasal "no poo" method..
Macam menarik je method ni..
Macam mana aku tau pasal ni?..
Cerita pasal rambut..
Aku rasa rambut aku ada beberapa masalah..
Walaupun masa beli John Masters Organics Scalp (boleh baca dekat SINI) SA tu kata rambut aku ok je cuma frizzy..
Ni la masalah rambut aku..
Frizzy dan kulit kepala berminyak..
Aku memang basuh rambut setiap hari dengan shampoo Ba Wang dan mesti pakai conditioner..
Kalau tak rambut aku kering..
Untuk masalah frizzy pulak rasanya aku tak de lah kasar sangat dengan rambut aku masa basuh atau keringkan..
Tapi nak buat macam mana..hehe..

Makanya aku pun google la pasal masalah ni sampai terjumpa pasal method ni..
Baca-baca macam menarik..
Boleh la try..hehe..

No poo method ialah kaedah membersihkan rambut tanpa menggunakan shampoo..
Mula-mula aku macam was-was jugak..
Mungkin masa weekend kene basuh rambut pakai shampoo jugak ke..
So aku pun baca-baca, siap print method die lagi..haha..

Ada beberapa cara..
Ada yang guna conditioner sahaja, dan antara yang paling popular ialah guna baking soda dan ACV..
Dan aku pun pegi la beli baking soda yang kecik untuk try..
Beli jugak ACV untuk rambut..
So dalam toilet ada 1 ACV untuk rambut..hehe..

Barang dah ada memang excited la nak try kan..
Balik-balik tu jugak terus try..hehe..

Macam mana method ni?

Sila la refer cara-cara die dekat sini..

Atau yang senang nya..
  1. Basahkan rambut macam biasa..
  2. Bancuh 2 sudu baking soda dengan air dan letak dekat kulit kepala..Dekat link tu suruh pakai warm or hot water kan..Mula-mula je aku buat macam tu..lepas tu pakai air biasa je..Ada jugak yang direct je letak baking soda tu terus dekat kulit kepala..aku pernah try dan aku suka method ni..kalau tak meleleh-leleh dekat muka..tapi sebab tak de bekas nak letak balik soda tu aku still bancuh lagi..aku koyakkan hujung kotak je so payah nak letak atas kepala ke apa..masa mula-mula pun beria aku bawak sudu pegi toilet..lepas tu aku tuang je..dah boleh agak banyak mana nak letak..hehe..
  3. Urut la kulit kepala untuk buang kotor dan minyak dekat kulit kepala..
  4.  Bilas dengan air..
  5. Campurkan ACV dengan air dan apply dekat rambut..Jangan apply dekat kulit kepala terutamanya yang oily hair..
  6. Biarkan sekejap..
  7. Bilas dengan air sampai bersih..
 Dengan method ni kiranya kita guna baking soda as permbersih dan ACV dan air sebagai conditioner..



Rasanya dah dua minggu aku try method ni..
So far aku suka..
Rambut rasa bersih je walaupun tak guna shampoo..
Rambut kurang frizzy dan masa untuk aku basuh rambut aku lagi singkat berbanding pakai shampoo..

Kalau apa yang aku baca memang akan amik masa sikit untuk kita sesuaikan dengan kaedah ni..
Rambut kita akan amik masa untuk biasa dengan bahan-bahan tu..
 Ada tu sebulan memang dah ok..
Ada tu yang transition period sampai 3 bulan..
Awal 3 bulan tu rambut rasa berminyak dan sebagainya..
So ni depend dekat orang..

Setakat ni aku happy je dengan kaedah ni..
Tapi masih dalam tempoh experiment lagi..
Tak de plan pun nak beli shampoo lagi ke apa..

Sape-sape yang berminat boleh la cuba..
Ni antara reference aku untuk kaedah ni..


Banyak je reference dan orang yang share pasal method ni..
Just google je no poo method..

Aku memang suka guna benda-benda natural dan unprocessed ni..
Tak guna chemical sangat..
Selamat Mencuba..:)

Apple Cider Vinegar (ACV)..

Assalammualaikum..

Ada beberapa post sebelum ni yang aku share aku beli ACV ni kan..
So ni aku nak share apa yang aku buat dengan benda ni..
ACV ni dalam bahasa mudah nya cuka epal..

Aku kalau membeli memang sekali banyak.
Kejap je dah habis..
Tu yang masa promo 2 botol besar dapat 1 botol kecik memang aku grab je..:)

Kenapa aku suka beli ACV ni?..
ACV ni sebenarnya nya banyak kegunaan dan benefit..
Kalau google memang banyak info..
ACV ni salah satu kegunaan die ialah as health drink drink aku..

Antara kelebihan ACV  ialah:
Sumber dari SINI..


DETOX & KURUSKAN BADAN 
Detox atau dalam bahasa mudahnya mengeluarkan toksin yang berlebihan dalam badan. Oleh itu secara tidak langsung membantu mendapatkan badan yang ideal....

Selain dari itu bahan ini mengandungi lecithin yang membantu meningkatkan metabolisma lemak dan menukarkan lemak menjadi tenaga. selain dari itu lecithin juga membantu meningkatkan daya ingatan.

GOUT & ARTHRITIS
Gout, arthritis dan sakit-sakit yang melibatkan sendi dan sengal-sengal badan.

TEKANAN DARAH
Acetic Asid yang terdapat didalam cuka epal berkesan mengurangkan tekanan darah tinggi,  menstabilkan tekanan dengan merehatkan salur darah. Penggunaan berterusan boleh menjadikan tekanan darah menjadi normal. 

DIABETES / KENCING MANIS
Apple cider atau cuka epal boleh mengurangkan kadar gula dalam darah, seterusnya berupaya mencegah penyakit kencing manis dan arthritis. 

JANGKITAN, SELSEMA & SAKIT TEKAK
Meredakan  selsema, sakit tekak dan jangkitan kuman. Sangan berkesan untuk asma atau sinus (resdung). Juga menolong menjelaskan penglihatan dan memulihkan sistem pencernaan.

KULIT
Sangat baik untuk kulit yang bermasalah seperti eczema. Merawat kulit berjerawat, tompok hitam yang tak sekata pada kulit dan selulit...
BADAN / MULUT BERBAU
Menolong meneutralkan pH badan/mulut dan membunuh kuman/bakteria penyebab bau busuk ....juga boleh untuk kaki berbau.

KERACUNAN MAKANAN

Jika terkena keracunan makanan, minum 1 sudu  setiap 5 minit selepas serangan keracunan. Juga boleh merawat cirit-birit dan diarrhea kerana bahan ini mengandungi kadar  pectin yang tinggi yang boleh menyelaputi dinding kolon yang terengsa.... (anti-diarrhea)
KOLESTROL
Menolong mengurangkan paras kolestrol dengan adanya pectin yang merupakan sejenis fiber mudah larut dalam air dan juga asid amino yang dapat meneutralkan kolestrol LDL yang teroksida... dengan kata lain mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL cholesterol type) .. kolesterol jahat ini menyumbat saluran darah  dan kalau tidak dibakar mengeluarkan sodium berlebihan dari badan (melalui peluh & perkumuhan)

AWET MUDA
Awet muda dan menaikkan seri (kerana tubuh yg bebas dari toksin menjadikan darah lebih bersih, usus bersih menyebabkan oksigen mudah sampai ke otak. Sel-sel tubuh menjadi segar. 

Menarik tak pasal ACV ni?..
Mesti ramai yang pegi beli dan consume ACV lepas ni..
Tak perlu pun makanan tambahan lain yang di proses tu..


Dan dekat gambar atas ni cara-cara yang dicadangkan untuk consume ACV..
Aku akan minum benda ni pagi-pagi..
Bangun je lepas minum air kosong aku akan minum segelas..
Bukan minum segelas benda ni ye..
Aku letak dua sudu benda ni dalam segelas air dan minum..

Dan biasanya aku akan minum malam..
Lepas makan malam..
 Sama jugak la letak dua sudu ACV ni..

Bila consume aku rasa cepat dahaga..
Mungkin sebab metabolism jadi tinggi dan badan banyak bekerja..
Tu yang selalu rasa macam dehydration..
So sila la minum air banyak-banyak..

Benda ni pun ada yang memang loose..
Plain je..
Ada tu yang pekat, unpasteurized..
Kalau ikut apa yang aku baca, yang unpasteurized ni lagi elok..
Dekat bawah tu nanti ada mendapan die..
So sila la goncang sebelum guna..

Bercakap soal rasa pulak..
Jangan la tertipu dengan delicious dekat atas tu ye..hehe..
Dah nama pun cuka..
Die punya bau dengan rasa boleh tahan..haha..
Tapi dah lama aku ok je minum die..

So sape-sape yang berminat bole la try..
Aku selalu beli benda ni dekat Cold Storage, atau dekat farmasi..
Harga pun ok je..
 Untuk 475 ml atau 16FL OZ dalam rm10..
Kalau yang botol besar tu aku tak ingat pulak berapa OZ (tak silap 32 OZ) dalam rm2+ tak silap..
Macam biasa harga berbeza mengikut brand dan tempat..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...