Thursday, 31 October 2013

WW - Wordless Wednesday..

Assalammualaikum..



Favorite..
Selalu betul beli..
Tak pagi, petang..
Kalau dah sejuk m.cik tu siap panas kan balik..
Petang tadi dah nak balik pun mak cik tu gorengkan jugak untuk aku..hehe..

Kulit karipap die memang sedap..
Rangup je..
Rsa inti die pun ok..
Dan aku suka isi die tak berapa banyak..

Banyk jugak ayat nye ni..
Padahal tajuk Wordless Wednesday..haha..

Tuesday, 29 October 2013

1st Experience with Other Course..

Assalammualaikum..

Macam aku pernah cerita sebelum ni..
Sem ni aku ada dua subjek bukan dengan course aku..
Satu subjek Entrepreneurship (ETR) dan satu lagi Public Speaking..

Bukan la aku tak pernah join dengan kelas lain..
Pernah je..
Contoh macam subjek Islamic Studies dan Malaysia Studies..
Tapi kelas tu memang gabung dengan course lain..
Masing-masing pun duduk dengan budak kelas masing-masing je..
Macam aku pun haruslah duduk dengan budak kelas aku..
Jadi memang dah ada la orang yang kita kenal dalam kelas tu..
Jadi aku ni tak de lah nampak janggal sangat dalam kelas tu kan..hehe..

Petang semalam aku dah masuk kelas ETR..
On paper tulis kelas dengan budak Integrated..
Sekali kelas dengan budak safety group ex roommate aku dulu..
Kira budak safety batch aku..
Dan ada beberapa orang yang aku sangat rapat..
Tersangat la kebetulan nya..haha..

Masa kelas ni aku datang dulu..
Masing-masing macam pelik je bila tengok aku dalam kelas tu..
Lagi yang kenal aku..
Mmenag buat muka terkejut je tengok aku dalam kelas tu..
Ex roommate aku pulak datang lambat..
Siap die dengan kawan die menjerit terkejut tengok aku..hoho..

Kelas ni akan ada projek..
Perlu buat group dan akan ada hari keusahawanan..
Tengok je la what will happen..
Harap ada kerjasama yang baik antara kami..

Pagi ni pulak aku kelas Publec Speaking..
Kelas ni pun dengan budak Safety tapi batch bawah aku..
Aku kenal ada sorang budak perempuan ni je..
Yang lain tu muka dieorang pun macam aku tak pernah nampak..
Dah nama pun Public Speaking..
Jadi ada individual assignment dan group assignment..
Dan seperti yang dijangka..
Banyak presentation..

So far ok je..
Cuma budak perempuan yang aku kenal tu banyak tanya la pulak..
Aku nak jawab pun malas..
Tu la aku suka kalau dengan lelaki..
Banyak benda senang je..

Untuk dua-dua kelas ni haruslah aku nervous je..
Tapi kuat kan je lah hati kan..
Lebih lagi kelas Public Speaking..
Sebab dah bole agak akan banyak presentation..
Aku pernah tanya budak course aku pasal subjek ni..
Ada kene menyanyi segala la..
Lagi la bertambah cuak..
Lagi satu bila ada group..
Mula la fikir sape la nak group dengan aku kan..huhu..

Hari ni kelas 1st aku kelas Public Speaking..
Dah bangun siap bermalas-malasan lagi..
Dah tu siap pun lambat..
Memang plan nak datang lambat sikit..
Terus masuk kelas dan kelas pun terus start je..
Kalau tak macam-macam orang tanya nanti malas pulak aku nak jawab..

Siap mandi pun lambat..
Lepas tu seluar pun bole pulak dah tak de..
Hantar dobi petang semalam..
Kene iron baju kurung pulak..
Sarapan pun tak lagi..
Tengah kalut-kalut tu bole pulak fikir kalau dah lambat sangat ni tak payah la datang kelas ni..
Datang next class je lah..
Nampak tak pengaruh nervous nye tu kan..haha..

Tapi macam aku cakap..
Aku gagah kan juga diri..haha..
Semua ni harus di hadapi..haha..
Sampai bila nak mengelak..

Dan bila dah settle dua-dua kelas ni aku agak lega..
Semua berjalan dengan agak baik..
Masing-masing pun bagi kerjasama yang baik je..
Dan harap kelas lepas-lepas ni sampai habis sem semua nya baik-baik je..
Dapat group yang elok-elok la nanti..

Pada aku semua ni banyak hikmah die..
Aku ada suasana yang baru..
Tambah kawan dan kenalan baru..
Cabar diri aku untuk perkara baru dan bekerjasama dengan orang-orang yang baru..
Tingkat keyakinan dan diri aku..
Sangat-sangat bermakna dan berguna sebagai persediaan untuk aku masuk industri balik..

All the best untuk diri sendiri..:)

Monday, 28 October 2013

Kurma Mariami..

Asslammualaikum..

Hari tu aku ada cerita kan yang pegi Jusco, Tesco dan Aeon Big beli barang kan..
Ni la salah satu barang yang aku beli..



Nasib baik la ada jual lagi dekat Tesco walaupun bukan bulan puasa..
Beli kurma ni untuk buat sarapan..
Dan kalau nak puasa untuk sahur..

Sekarang ni sarapan makan 2 biji kurma dan secawan nestum..
Pun dah cukup sangat rasanya..

Alhamdulillah semua urusan nak daftar dah settle..
Jadi dah bole masuk semua kelas..
Kalau tak daftar lagi tu nak masuk kelas pun malas..
Rasa yakin tak yakin je..
Yelah tak daftar lagi..
Aku ni dah la special case kan..
Buat nya beria susun jadual sekali tak bole masuk kelas tu..
Kan ke sadis..hehe..

Hari ni baru dapat tau kolej akan cuti 5 hari hujung minggu ni..
Dilema la pulak nak balik ke tak..
Tapi rasa macam nak balik je..
Duduk sini tak buat pape lepas tu belanja lagi..
Baik la balik kan..

Rasa kurma ni pulak sedap je..
Jenis kurma yang panjang-panjang..
Jenis yang liat-liat sikit..
Mak kata kalau yang liat ni kurang manis sikit banding yang lembut..
Tapi pape pun aku suka je..
Rasa kurma ni sedap je..:)

Sunday, 27 October 2013

Welcome Back to Terengganu..

Assalammualaikum..

Petang semalam selamat sampai ke Terengganu..
Patutnya nak balik hari Sabtu..
Tak daftar subjek lagi kan..
Tapi tiket untuk hari Sabtu pagi dah habis..
Aku pernah sekali je naik bas malam balik sini..
Tu pun turun dekat Kuantan lepas tu balik dengan budak course aku..
Kalau siang aku turun dekat tempat aku duduk ni je..
Lepas tu jalan kaki..
Lagi senang..
Tak payah susah kan orang nak mintak jemput ke apa..

Tapi semalam bole pulak orang tu tak nak berenti dekat tempat aku duduk ni..
Driver pun aku tak berapa biasa..
Lagi satu masa dekat Kuantan ada orang nak berenti tepi jalan pun die tak nak berenti..
Sekarang ni kalau berenti tepi jalan boleh kene saman katanya..
Kalau macam kawasan kampung die tak kisah sikit..
Tapi kalau dekat kawasan bandar la yang tak boleh nye..

Aku pun pasrah je la..
Tapi depan ni ada traffik light..
Bole pulak die bagi aku turun dekat traffik light..
Aku pun turun la cepat-cepat bila tengok tak de motor..
Banding kalau kene berenti jauh..
Kene bayar duit teksi lagi..
Dekat sini teksi dah la mahal..huhu..

Balik bilik tengok macam agak banyak yang nak kene kemas..
Toilet pun macam kotor je..
Sabar je la..huhu..
Terus rasa macam patut keluar je..
Pasal nak pindah ni memang jadi satu isu dari sem sebelum ni lagi..
Aku pun SMS la budak yang ada ajak aku duduk sekali..
Sebab plan nak masuk rumah die sem ni..
Sekali die reply yang die pun tengah duduk dekat bilik sewa sekarang..
Atau mungkin duduk dekat rumah adik die..
Sebab adik die ada dekat Kerteh dan die memang selalu pegi rumah adik die..
Boleh kata setiap hari..
Sebab rumah dieorang masuk perompak lagi..huhu..
Sebelum ni masa sem lepas rumah dieorang dah pernah masuk perompak..
Tak silap henfon hilang..
Ada aku dengar barang kemas pun hilang..huhu..
Jadi dieorang decide tak nak duduk rumah tu lagi..
Masalah betul kan..
Bahaya bahaya..

Balik semalam aku cuci la tandas..
Lepas tu pegi buang sampah segala..
Dah kemas kan tempat ni terus la buang sampah..
Ni tidak..
Biar je sampah tu..
Sabar je la..
Turun pegi beli makanan malam tadi ingatkan nak pegi hantar pakaian dekat dobi sekali..
Tapi dobi tutup pulak..

Malam tadi pun tido awal..
Dan bangun awal la pagi ni..
Dah plan nak pegi daftar subjek dengan budak course aku pagi ni..
Lepas tu nak mintak no fon management untak kawasan rumah dieorang..
Mana tau ada rumah kosong..hehe..
Plan nak pegi pukul 10..
Tapi die tunggu nak pinjam motor budak rumah die punya la lama..
Aku pegi sendiri je la dulu..
Sebab petang ni aku tak de kelas..

Kene tiaw jugak la tadi sebab daftar lambat..hehe..
Memang salah sendiri..
Redha je lah kan..hahaha..
Alhamdulillah subjek yang aku nak daftar untuk sem ni boleh di daftarkan..
Ada 6 subjek semuanya sem ni..
Lepas dah daftar 6 subjek ni dah habis la daftar semua subjek aku untuk course ni..huhu..
Kiranya sem ni sem last la aku dekat sini..
Lebih kurang 4 bulan lagi je lah aku dekat sini..
Lepas ni aku boleh la pegi praktikal..
Syukur sangat..
Lepas harung macam-macam aku dah ada dalam sem akhir..huhu..

Macam biasa berazam nak dapat kan keputusan cemerlang lagi untuk sem ni..
Nak dapat 4.0 lagi..
Dan sem ni nak dapat siapkan CBL dengan sebaik-baik nya..

1st time jugak akan join kelas lain..
Aku akan join kelas Entrepreneurship dengan budak Integrated Management System batch aku..
Lepas tu Public Speaking dengan budak Safety batch bawah aku..
Dengan junior la kiranya..
Pengalaman baru ni untuk memang join budak kelas lain..
Dan join kelas junior..
Selalunya join budak course aku je..
Lepas tu dengan batch yang lagi atas dari aku..
Tunggu dan lihat je la apa yang jadi nanti..hehe..
Lecturer pun ada tadi jadu deputy aku terus inform je dekat dieorang..
Senang tak payah aku nak carik-carik dieorang bagai nak tanya semua..

Subjek lain sem ni..

- Technical Mechanics 2
- Subsea Pipelines
- Surface Production Operation
- Offshore Design Assignment

Macam biasa untuk subjek engineering haruslah aku sangat teruja nak blaja..hehe..
Setakat ni aku belum ada masuk kelas lagi..
Tak daftar lagi aku malas la pulak nak masuk lagi..

Semoga sem ni semuanya baik-baik je..
Isu rumah pun cepat selesai..

Friday, 25 October 2013

Ubi Kayu Rebus Kelapa Parut..

Assalammualaikum..

Hari ni sarapan ni..
Ubi rebus dengan kelapa parut..
Kelapa tu parut dan letak gula..
Jadi akan jadi lemak manis..


Memang sedap la..hehe..
Kalau dah balik sana memang susah la nak makan benda-benda macam ni..
Jadi dekat rumah ni nikmati la semua makanan yang ada..
Lagi pun esok dah balik Terengganu..huhu..

Pernah nampak menu ni dekat kedai..
Dekat kopitiam ke dekat mana entah..
Mahal giler..

Ubi ni amik dekat rumah ni je..
Memang ada tanam ubi..
Selain ubi ni yang boleh di makan..
Macam biasa mak selalu amik dan masak pucuk ubi..
Kalau tak amik masak untuk sendiri pun bagi orang kadang-kadang..
Biasanya kalau mak cik-mak cik aku datang suka jugak amik..

Masa makan ubi ni dengan kelapa teringat kecik-kecik dulu mak suka jugak buat nasi kelapa..
Nasi tu amik gaul dengan kelapa dan gula..
Tak tau la korang pernah makan ke tak..
Berebut-rebut ye bila makan..hehe..

Sekarang ni makanan makin canggih-canggih..
Tapi aku tetap la suka makan makanan macam ni..
Memang wish sangat kalau ada rumah sendiri nanti bole tanam macam-macam keliling rumah..:)

Thursday, 24 October 2013

Sandiwara Cinta by Rebvblik..

Assalammualaikum..

Rasanya ramai tahu lagu ni kan..
Selalu main dekat radio..
Asal naik kete je mesti dengar lagu ni..
Dengar die punya intro pun dah excited..haha..
Bila dengar haruslah menghayati pulak tu kan..haha..

Tapi masih tak berkesempatan nak download lagi..
Dah balik sana nanti la download..
Baru la bole dengar selalu..hehe..

Aku tahu ini semua tak adil
Aku tahu ini sudah terjadi
Mau bilang apa aku pun tak sanggup
Air mata pun tak lagi mau menetes

Alasannya seringkali ku dengar
Alasannya seringkali kau ucap
Kau dengannya seakan ku tak tahu
Sandiwara apa yang telah kau lakukan kepadaku

Jujurlah sayang aku tak mengapa
Biar semua jelas telah berbeda
Jika nanti aku yang harus pergi
Ku terima walau sakit hati

Mungkin ini jalan yang engkau mau
Mungkin ini jalan yang kau ingin
kanKau dengannya seakan ku tak tahu
Sandiwara apa, ceritanya apa, aku tahu

Jujurlah sayang aku tak mengapa
Biar semua jelas telah berbeda
Jika nanti aku yang harus pergi
Ku terima walau sakit hati


Jujurlah sayang aku tak mengapa
Biar semua jelas telah berbeda
Jika nanti aku yang harus pergi
Ku terima walau sakit hati
Ku terima walau sakit hati

Lirik pun sangat menyentuh hati..
Haruslah di abadikan dalam blog ni..:)


Sila la layan kalau tak pernah dengar..:)

Cerita tentang Laptop..

Asslammualaikum..

Rasanya aku dah banyak jugak cerita pasal laptop aku kan..
Aku memang cuba bertahan untuk guna laptop ni..
Lagi pun tinggal berapa bulan je lagi nak habis belajar (Insyaaallah)..
Kalau dah keje nanti fikir lain la..
Fikir untuk masa terdekat ni dulu la..

Lagi sem depan ada subjek projek..
Rasanya memang perlu guna komputer..
Melainkan kalau perlu guna SAP 2000 memang kene buat dekat lab..
Tapi kalau ada crack bole jugak la buat  dekat laptop sendiri..
Lagi senang..
Kalau tak pun akan guna laptop sendiri jugak untuk buat report kan..

Lebih lagi bila duduk sorang ni..
Laptop ni je la peneman aku..hehe..

Buat masa sekarang ni aku rasa macam malas sangat nak pindah..
Sem depan agak banyak subjek dan komitmen..
Memang aku suka bila bole ulang balik rumah sendiri..
Lagi satu bila duduk sorang ni kurang terganggu sangat la..
Lagi senang nak buat keje..
Kalau tak online, tidur, aku buat keje la..
Kalau duduk dengan orang banyak benda jugak kene consider..
Yelah duduk dengan orang ada masa kene berinteraksi jugak kan..
Dan dah dua sem duduk sendiri Alhamdulillah aku ok je..
Tapi duduk dengan orang pun ada kelebihan jugak..
Duduk dekat pun kalau ada apa-apa keperluan ke kolej pun senang..
Lagi aku tak de transport..
Susah sikit la bila aku duduk jauh..

Sekarang ni dua benda yang merisaukan aku pasal tempat tinggal dan laptop ni la..
Harap semua baik-baik je..
Insyaallah Tuhan permudah kan semua untuk aku..

Sejak dah format dan pakai Windows XP ni agak ok la..
Tak de la cepat panas dan selali hang lagi macam dulu..
Harap ok la untuk AutoCAD dan XP tu..
Harap sangat ok untuk guna 4 bulan ni..

Tapi kan laptop ni ada satu masalah lagi..
Cuba untuk bertahan tapi nampak nya macam tak dapat di selamatkan lagi je..huhu..


Masalah dekat adapter die..huhu..
Dah koyak dulu try la balut dengan tape tu..
Bole je la guna sebelum ni..
Cuma kene adjust adjust sikit la sebab kadang-kadang contact dekat dalam tak betul da kan..

Banyak kali terfikir nak beli baru..
Tapi nak buat macam mana..
Keadaan tak mengizinkan..:)

Hari tu tengah guna aku pegi tandas kejap..
Balik tu tengok dah tak charge..
Try adjust adjust pun tak bole..
Aku tengok dekat adapter tu lampu die pun tak menyala..
Aku try tukar-tukar plug pun sama jugak..

Rasanya adapter tu dah rosak..
Mungkin sebab short ke apa kan dalam tu dan dah kill kan adapter tu sekali..huhu..
Cuba banyak kali jugak la..
Try tukar dekat plug lain ke..
Tapi nampak macam tak berkesan je..huhu..
Pernah try try  tapi macam ada spark dekat tempat yang koyak tu..hoho..

Aku pun risau jugak kalau benda-benda letrik ni..
Tak pasal aku pun short karang..
Tak pun kill laptop aku ni pulak..huhuhu..
Lagi naya..
Walaupun laptop ni dah buruk tapi aku sayang sangat..
Sangat banyak berjasa..
Nak beli lain pun rasa nak guna lagi je laptop ni..huhu..

Harap dah keje nanti dapat la keje yang ok supaya bole beli laptop baru..
Tak pun company provide laptop..hehe..

Aku memang tulis ni sebagai kenangan aku sepanjang hidup ni..
Susah senang aku supaya aku tak mudah lupa diri..
Dan sebagai peringatan kepada aku..
Ada orang yang bila susah dan lepas tu dah senang die mungkin tak nak susah lagi..
Tapi sepanjang aku hidup ni sangat banyak pengalaman dan pengajaran..
Aku sangat bersyukur dengan semua ni..

Makan..Makan dan Makan..

Assalammualaikum..

Semalam masa pegi beli barang sempat la jugak pegi timbang..
Aku kan memang suka timbang-timbang ni..hehe..
Lagi makan dengan sangat banyak nya masa cuti ni..
Maklumlah dekat rumah kan..hehe..

Tambah lagi pegi rumah M.Long..
Senang kata dekat rumah M.Long ke dekat rumah sendiri memang makan dengan banyak nye..haha..
Maklumlah makanan sentiasa ada je kan..
Tak perlu fikir pasal duit nak kene jimat ke..
Kalau tak de makanan pun bole masak je..
Sangat mudah kan..
Lagi duduk rumah tak de aktiviti sangat..
Kalau pegi kelas ada jugak la jalan kaki kan..
Nampak tak bertapa sukanya aku jalan kaki pegi kelas..
Tak pernah rasa terbeban pun..
Lagi pun tak payah susah-susah amik masa untuk pegi bersenam la..
Nak daftar diri dekat gym la..
Memang ada aktiviti yang bole membakar lemak setiap hari..

Hari tu masa teman en.bf pegi hospital masa die gastrik aku memang cepat-cepat je pegi timbang..
Dah lama jugak tak timbang..
Tapi tu timbang analog je..
Dah nilai die macam kurang je dari yang sepatutnya..
Rasa barang aku lebih berat dari sepatutnya..hehe..

Masa keluar hari tu on the way nak pegi toilet aku nampak timbang..
Sekarang ni macam-macam jenis timbang ada kan..
Harga pun sampai 60 sen..
Tapi sebab 1st time guna timbang tu..
Rugi je..
Dah la tak baca instruction die betul-betul..
Ada kene pegang besi tu la...
So nanti akan tau ada value apa entah..
Sebab tu la sampai 60 sen..
Tak pelah sekurang-kurang nya tau berat badan, tinggi dan BMI aku..
Yang ni timbang digital..
Result yang ni aku percaya la sikit..hehe..
Tapi tetap rasa patutnya lagi berat..haha..

Lemak dekat perut ni la yang paling merunsingkan..haha..
Balik ni memang aku nak turun kan balik berat..
Dekat rumah ni pun tak de puasa..
Kalau dekat sana rajin je puasa, ada aktiviti fizikal dan makan pun terkawal..


Ni antara sumber lemak..hehe..
Aku memang suka ais krim ni..
Balik ni je dah 3 kali beli ais krim ni..
Kalau ada dekat rumah boleh kata setiap kali lepas makan aku makan ais krim ni..hehe..

Sedap sangat bila kunyah coklat Hershey's  die dalam ais krim tu..
Coklat tu besar-besar dan sangat banyak..
Memang puas hati sangat..

Aku sebenarnya kurang suka ais krim yang agak heavy macam Baskin ke..
Memang aku suka yang sederhana je..
Sama la macam aku lagi suka blueberry cheese cake King's banding dengan Blueberry Cheese Cake Secret Recipe..
Sebab aku memang kurang suka kek yang heavy..
Aku pun kurang suka froyo Tutti Frutti sebab lagi prefer froyo dekat J.Co..


Biasa makan dalam mangkuk je..
Tapi beli yang baru ni siap beli cone lagi..haha..
Saje suka-suka..
Makan ais krim sambil duduk-duduk dekat laman..hehe..

Sape tak pernah rasa ais krim ni bole la cuba..
Mana tau berkenan pulak..hehe..

Wednesday, 23 October 2013

Bercuti..

Assalammualaikum..

Lama jugak tak update blog..
Tuan die sibuk bercuti..hehe..
Ada aktiviti pegi jalan sana sini sikit..
Dengan siapa?..
Haruslah dengan family..

Yang paling best nye..
Duduk dekat rumah P.Long je berapa hari..
Jadi anak tunggal..
Sebab anak P.Long memang sorang je pun..
Sekarang tengah final dekat UM..
Jadi aku duduk dekat rumah die sorang je la..
Ok la duduk rumah teman M.Long yang tinggal sorang-sorang je dekat rumah..
P.Long pegi kursus dekat Pahang..
Kalau tak pun die keje dekat Putrajaya..
Pegi tengok sepupu aku dekat UM..

Teman M.Long hantar kucing die cucuk sebab ada ulser dalam mulut la..
Tapi kucing tu mati jugak akhirnya..
Kesian sangat tengok keadaan die masa nak mati tu..
Badan lemah sangat..
Disebabkan ulser tu die tak nak makan, tak nak minum beberapa hari..
Badan lemah sangat agaknya..
Memang duduk je dalam sangkar..
Hantar cucuk hari Isnin tak silap..
Hari Rabu Vet tu suruh datang balik..
Tapi Selasa malam tu kucing tu mati..
Tak sempat nak pegi hantar cucuk hari Rabu tu..huhu..

Dalam sangkar pun die duduk je diam-diam..
Balik dari UM M.Long ada keluarkan die..
Cuba nak jalan tapi jatuh-jatuh je..
Badan pun menggigil-gigil..
Bangun je jatuh..
Sejam dua lepas tu terus mati..huhu..

Keluar dengan mak ayah aku beli barang bertiga je..
Pegi beli barang dekat Jusco, Tesco dan AEON big..
Lepas tu pegi makan Nasi Arab Damsyik..
Memang bertiga je..
Lepas tu ada pegi amik motor dekat KL la dengan ayah dan emak..

Tapi disebabkan aku dah biasa ramai-ramai..
Rasa macam bosan je bila sorang-sorang..huhu..

Cuti ni memang menghabiskan masa dengan family la..
Tak de keluar dengan kawan-kawan pun..
Kalau en.bf ada balik je aku ada keluar dengan die..
Tu pun sebab ada hal..

Result sem lepas tu dah keluar..
Alhamdulillah result agak mememuasakan..

Aku ada 6 subjek lagi sem depan..
Masa mula-mula tengok jadual rasa kecewa sangat..
Subject clash sana sini..
Tension dan stress sangat sana sini..huhu..
Sebab macam mana pun kalau boleh nak habiskan sem depan jugak..huhu..
Sem dua dulu bole amik sampai 8 subjek..
Ni 6 subjek pun tak bole..
Memang dah tak sabar sangat nak keje balik..huhu..

Tetiba dapat idea..
Ada subjek yang course lain pun amik..
Macam Public Speaking dan Entrepreneurship..
Aku redha je amik subjek tu dengan budak course lain..
Tak kisah la kelas mana pun..

Dan nasib baik sangat la budak-budak kelas aku sangat ok..
Ada subjek yang aku ubah masa pun dieorang tak kisah..
Dieorang pulak yang sangat supportive..
Call inform aku pape..

Sem depan aku rasa akan agak sibuk..
Kelas ada 6..
Jadual bole tahan la pack dengan 17 credit hour..
Tapi bila fikir dulu ok je amik 7 8 subjek..
Sampai 24 jam seminggu..
Masa 7 subjek pun dengan lines plan nye..

Sem depan dah la ada Offshore Design Asssignment..
Subject lebih kurang macam lines plan dulu..
Subjek projek untuk satu sem dan buat dalam group..
Harap sangat dapat ahli yang ok..

Lepas tu nak settle kan CBL yang ada empat lagi..huhu..
Misi nak buat CBL aku sem lepas gagal..haha..
Tapi macam mana pun aku kene siapkan sem depan..
Kalau tak, tak bole pegi praktikal..hoho..

Sampai je rumah tadi aku memang tak sabar nak online..
Download jadual..
Nak arrange jadual yang clash sana sini tu..
Alhamdulillah dah ada rangka yang ok..
Muat untuk 6 subjek tu..
Lantak la macam mana pun aku nak habiskan sem depan jugak..huhu..
Ahad ni balik sana dan nak daftar subjek..
Harap semuanya baik-baik je..
Aku memang tak kisah pun masuk kelas dengan budak kelas lain..
Tak da la fikir segan ke..
Tak de kawan ke..
Sebab selama ni kalau join kelas tu memang dengan budak offshore je..
Cuma lain-lain sem je..
Kalau ikut jadual aku sem depan..
Memang aku kene join kelas budak course lain sendirian..hehe..

Sem depan pun memang kene dapatkan tempat praktikal..
Harap semua baik-baik je..
Semua berjalan seperti yang aku rancang kan..
Kalau tak perancangan Tuhan untuk aku tu lebih baik la..
Aku terima je..:)



Friday, 18 October 2013

Akitiviti Petang..

Assalammualaikum..

Hari ni P.Long datang rumah..
Yelah atok pun ada dekat rumah..
Esok pun P.Long nak keje dekat luar sampai minggu depan..
Sempat la datang jumpa atok..

Jadi aktiviti hari ni adalah makan-makan sambil sembang-sembang bersama keluarga..
Dari makan tengah hari sampai la ke minum petang..
Dari satu cerita ke satu cerita..
Biasa la bila dah ramai-ramai kan..

Petang pulak bila P.Long dah nak balik Wafi potong pokok..
Atau lebih tepat lagi trim pokok..
Memang best duduk rumah ada halaman kan..
Kalau dah ada rumah nanti tak dapat tanam banyak-banyak dapat tanam sikit-sikit pun ok la..huhu..



Lepas solat Maghrib jemaah ramai-ramai tadi..
Nampak ada pulak ni..
Wafi amik petang tadi agaknya..

Nikmatnya..hehe..


1 periuk air kelapa..
Pakej dengan isi yang sedap lagi..

Malam ni pulak aktiviti menonton bola beramai-ramai..hehe..
Best kumpul ramai-ramai kan..:)

Thursday, 17 October 2013

7 Amalan Penarik Rezeki..

Assalammualaikum..

Semalam atok dah balik..
Macam biasa bila atok balik banyak jugak la yang disembang..
Seronok jugak dengar cerita orang lama ni..
Dieorang ni pun banyak pengalaman kan..
Knowledge pun lagi banyak..
Point of view pun lain..
Tula aku suka bersembang dan tanya pendapat die..

Ceria psal belajar, pasal keje..
Cerita mengenai 13 Mei..
Cerita pasal filer Tanda Putera..
Sampai aku sendiri rasa berminat nak tengok..
Atok aku ni memang suka tengok movie dan tengok wayang ye..
Lagi update dari aku..huhu..
Siap tanya filem KL Gangster ada lagi ke tak dekat tayang..
Nak pegi tengok..huhu..

Tengah bersembang tadi..
Tiba-tiba terperasan ada satu buku ni..
Tengok tajuk die memang agak menarik.
Terus la aku ambil dan tengok isi kandungan die..


7 Amalan Penarik Rezeki..


Ni la isi kandungan die..
Banyak info menarik kan..

Boleh la baca dan amalkan..
Insyaallah rezeki makin murah..
Kalau sesiapa yang berminat boleh la dapatkan buku ni..

Tak pun boleh lah cari dekat internet ke cara-cara nak Solat Dhuha..
Dan boleh jugak cari dekat internet atau dalam Al-Quran surah Al-Waqiah..
Bole la amalkan baca surah tu selalu..

Yang lain tu banyak amalan yang boleh diamalkan dalam kehidupan seharian macam bersedekah, istighfar, menikah, silaturahim, berbakti kepada ibu bapa..
Tapi kalau nak kan info lebih bole lah beli dan baca..:)

Wednesday, 16 October 2013

Sehari Selepas Raya Haji 2013..

Assalammualaikum..

Petang ni aku teman en.bf pegi hospital..
Pegi bahagian kecemasan tadi sebab semalam pun die pegi dekat bahagian tu..
Jadi die dah ada record dekat sana..
Senang sikit la..
Pagi tadi pun die sakit perut lagi dan sakit pinggang..

Kalau die keje ofis yang duduk je aku tak kisah sangat la..
Tempat pun selesa..
Boleh la tahan sikit kalau sakit tu..
Tapi hari ni kene pegi site..
Ada buat test sume..
Berpanas bagai..
Kalau jadi pape kan ke lagi susah..huhu..
Elok la rehat je..

Pegi hospital tadi lama jugak la..
Kene tunggu untuk kene panggil pun bole tahan lama jugak la..
Tapi agak ok jugak la..
Siap X-Ray dan test darah sekali..
Test darah pun kene tunggu sejam baru tau result..
X-Ray pun queue agak lama..
Lagi dekat bahagian kecemasan kan..
Yang dalam bahagian kecemasan tu ramai yang kritikal nak X-Ray kan..

Tapi kan tadi masa tengah tunggu Dr panggil..
Ada pulak drama sikit..
Aku dengan en.bf tengok pun macam tak puas hati jugak la..
Bukan la nak mengata nurse dekat Hospital Kerajaan..
Tapi kadang-kadang tu..
Depan mata betul tadi benda jadi..
Ada sorang nurse ni tarik katil ke apa entah..
Maaf la kalau salah ye..
Saya bukan line perubatan..
Jadi tak tau nama nya yang betul..huhu..

Ada seorang pakcik atas katil yang die tarik tu..
Tarik nak bawak masuk dalam tempat kecemasan tu kot..
Boleh pulak bukan main laju die tarik katil tu sampai masa nak masuk dekat pintu hujung dengan sisi katil tu terlanggar ke dinding..
Bunyi pun bukan main kuat la..
Bayangkan dengan pak cik atas katil tu..
Dah tentu la bergegar kuat kan..
Cuba kalau terjatuh dari katil..
Lagi orang sakit..
Entah bertambah sakit..

Muka rilek je..
Tak rasa bersalah pun..

Aku tengok dengan en.bf tadi memang bengang je dengan nurse tu..
Buat keje tu cuba la betul-betul sikit..
Aku cakap kalau la kene dekat family aku yang sakit memang aku maki je..
Kalau tak nak orang complain atau maki buat la keje betul-betul..
Tunjukkan la attitude yang baik dekat orang ramai..

Dah settle dekat hospital kitaorang pegi Giant Kuala Pilah pulak..
Wafi ada kirim beli barang dekat farmasi..
Nak try tengok dekat Guardian dulu..
Tapi tak de pulak..
Nak compare kan harga sebanarnya..

Lepas tu kitaorang pegi Farmasi Alpro..
Jumpa barang yang nak di beli..
Adik aku tu nak beli Hiruscar..
Die pengguna Hiruscar..

Sebelum ni die ada guna Bio Oil..
Tapi die kata Hiruscar ni lagi ok..
Ok dari segi keberkesanan barang die dan harga die cakap..


Masa dekat Guardian Kuala Pilah ada je Hirscar tapi kotak warna biru dan kuning..
Memang untuk scar jugak..
Tapi adik aku guna yang ni..
Nasib baik la aku call die masa dekat Guardian..
Sebab yang tu murah sikit..
RM 54.++ untuk 20g..

Adik aku kata die nak yang ni..
Kotak biru putih..
Hiruscar untuk Post Acne..
Memang untuk parut jerawat..
Harga die pun agak mahal..
Satu kotak 10g ni kalau dekat kotak RM 38.80..
Tapi sebab die dah biasa beli..
Dekat rumah sebelum aku pegi tu die dah bagi tau aku dulu..
Harga die biasa beli RM 35 je..
Mintak dekat SA farmasi RM 35..hehe..

Aku pun amik je kotak ni tadi terus tengok harga..
Lepas tu terus cakap biasa beli RM 35..
SA tu pegi dekat kaunter..
Memang dapat harga tu..hehe..
Amik dua kotak..
Adik aku suruk beli dua kotak..
Buat stok balik Perlis nanti kot..hehe..


Apahal entah tetiba gambar senget..
Layan kan je la..haha..


Sekarang ni ada promosi..
Dapat free 10 wipes..
Jadi siapa yang berminat dengan Hiruscar dan memang pengguna sila la pegi beli..
Bole dapat ni free..hehe..

Dah settle beli ni tadi sempat pegi makan kejap dekat KFC..
Orang gastrik minum air milo dan tanpa ais..haha..
Memang nak cuba minimumkan sangat minum air berkarbonat dan suruh en.bf pun berenti minum ais..
Sempat jugak discuss mengenai beberapa mengenai isu semasa..hehe..
Semoga semua nya baik-baik je..:))

Tuesday, 15 October 2013

Kenangan Sepasang Peplum..

Assalammualaikum..

Ingat lagi tak cerita pasal wedding kawan baik aku yang nama Ikin tu..
Yang tiga hari dua malam aku berkampung masa wedding die tu..
Antara kenangan manis kami berdua..

Masa pegi wedding die kan aku memang tak bawak baju lansung..
Memang pakai baju dekat rumah die je la..hehe..
Masa hari die sanding tu aku pakai sepasang baju peplum die..
Die suruh bawak balik je..
Nanti pos kan je..

Hari ni nak keluar sekejap..
Nampak die online tadi aku pun messaga la die dekat fesbuk..
Nak mintak alamat nak pos kan baju..
Sementara cuti dan nak keluar ni lah senang nak buat pape..
Tapi die reply..
Die bagi terus je baju tu dekat aku sebagai kenangan..huhu..


Ni la baju die..
Ada kain die sekali..
Harga bukan ukuran..
Tapi sentimenal value nya..huhu..
Memang aku akan simpan sampai bila-bila..
Kenangan aku dengan die..

Tak sabar nak tunggu die dapat baby..
Bole shopping barang baby macam untuk baby Qaisara hari tu..

Selamat Hari Raya AidilAdha 2013..

Assalammualaikum..

Hari ni hari raya haji untuk tahun ni..
Tak de yang special sangat pun..
Pagi tadi lepas salam raya je pegi rumah Tok Tih dekat Jelebu..
Lepas tu balik tidur..

Tengah hari ada la mak cik aku datang satu keluarga..
Lepas tu Kak Mie pun ada datang..
Tak ramai pun yang balik dan datang..
Hari ni satu hari tak de makan nasi pun..
Tapi makan nasi himpit je..

Esok Hakim dah balik Johor..
Ayah hantar die balik dan amik atok..
Atok nak balik sini..

En.bf pulak plan nak balik hari ni..
Tapi boleh pulak sakit perut semalam melarat sampai hari ni..
Pegi hospital tadi abang die hantar..
Punya la sampai tak larat nak drive da..
Macam yang aku jangka..
Tanda-tanda awal nak kene gastrik..
Nasib baik Dr. kata masih peringkat awal lagi..
Tu lah tak jaga makan lagi..huhu..
Jadi die tak jadi balik malam ni..
Tambah cuti balik esok je..
Dah tak sihat kan..
Tak kan la nak keje jugak..
Siksa badan je..
Lagi esok kene pagi fabricator ada kene buat test..
Memang elok die rehat je la..

Hari ni pun besday Hafeez..
Kebetulan besday Hari Raya Haji..
Pagi-pagi tadi bukak fesbuk terperasan la pulak..
Terus SMS wish besday..hehe..
Tapi masing-masing tak pegi mana pun..
Duduk rumah je..

Lepas ni nak kene pegi rumah P.Long pulak..
Macam dah di jangka..
P.Long,  M.Long dan adik sibuk tanya bila nak datang..
Memang harus la kene pegi rumah die sebelum balik..:)

Monday, 14 October 2013

Malam Raya Haji 2013..

Assalammualaikum..

Malam ni malam raya Hari Raya Haji atau Hari Raya Aidil Adha untuk tahun ni..
Macam biasa..
Tak de yang menarik sangat pun..
Yang best nya menu yang agak special..
Wan dengan mak masak rendang ayam, kuah kacang dan nasi impit..
Lagi satu yang best nye sebab ramai yang ada dekat rumah berbanding hari biasa..
Zack mula-mula bagi tau semalam nak balik..
Tapi tak jadi la pulak..

Hari ni bangun awal jugak.
Aku tak de lah tolong masak sangat..
Sebab barang-barang untuk masak dah prepare dari semalam lagi..
Hari ni ada agenda dengan en.bf..

Die keje hari Sabtu dan Ahad..
Malam semalam baru gerak balik..
Pagi baru sampai kampung..
Tadi pun die bangun lambat..
Punya la payah nak bangun..
Hari ni ada hal nak jumpa orang..
Dah la esok die nak balik KL..
Hari ni die nak kene submit document dan uruskan beberapa hal..
Tu yang kene keluar tu..
Aku suka orang yang entertain kitaorang tu..
Umur pun macam tak berapa jauh beza je..
Tu yang lagi senang kot..

Semalam masa en.bf SMS inform nak datang die tak reply pun..
Tapi call pagi tadi nasib baik orang tu ada..
Sampai dalam pukul 1430 tadi orang tu keluar pulak..
Tapi kitaorang susun document dulu..
Tak lama lepas tu die sampai..
Sampai pukul 4 lebih kitaorang duduk dekat situ..
Die pun rajin je melayan kitaorang..

Harap semua baik-baik je..

Lepas tu en.bf sakit perut la pulak..
Dari jumpa orang tu lagi die dah sakit perut..
Tak makan lagi rupenya..
Orang dekat rumah die puasa..
Last makan pun pagi tadi..
Makan die memang tak teratur..
Dah tu bawak la die makan..
Sakit-sakit pun nak jugak drive kereta..
Tapi last-last bagi jugak aku drive..haha..

Dari malam semalam adik aku yang last tu nak makan dekat luar sampai la petang tadi..
Memang banyak kedai makan yang tak bukak..
Tadi pun punya la fikir nak makan dekat makan..
Jumpa satu kedai..
Dah la servis kurang ok..
Nak amik order bukan main lambat..
Mula-mula sampai pun tak amik order pun..
Dah panggil pun bukan main lambat lagi..
Kesian orang sakit..hehe..

Rasa makanan pun agak kurang memberansangkan..huhu..
Air je sedap en.bf cakap..haha..

Sampai rumah P.Long dah sampai..
Die puasa hari ni..
Sambil tu bersembang beria la..
Sementara P.Long nak buka..
Dah lama jugak tak jumpa kan..
Adik cerita pasal kehidupan belajar die..
P.Long cerita pasal berulang alik dari Senawang ke Putrajaya die..
Dah tukar tempat keje..
Dapat transfer dari Sarawak ke Putrajaya dah..
Cerita pasal Syiah la..
Tu la yang seronok nya kalau ramai-ramai ni..
Best bersembang dan catch up cerita terbaru..hehe..

Malam lepas Isyak tadi bartakbir raya ramai-ramai dekat rumah..
Tu pun antara moment yang paling best menjelang raya..
Tak kisah la raya Aidilfitri ke AidilAdha..:)




Saturday, 12 October 2013

Selamat sampai - Raya Haji 2013..

Assalammualaikum..

Pagi ni adik-adik aku dari Perlis dan Johor dah selamat sampai rumah dekat kampung..
Semalam ayah amik Hakim dekat Terminal bas Seremban..
Lepas tu tido dekat rumah Seremban dulu..
Wafi pulak naik bas malam tadi sampai Seremban pagi ni dan terus balik kampung..

Nak balik raya ni pun ada drama sikit adik aku yang last tu..
Die baru lepas PMR..
Bila dah habis paper cikgu-cikgu die bawak la pegi jalan-jalan..
Hari Rabu die pegi Politeknik..
Hari Khamis dieorang pegi Zoo pulak..
Masa pegi zoo ni lah boleh pulak la dompet die tercicir..
Tak perasan tetiba tengok dah hilang..

Lepas tu die pun call la mak..
Ye lah hari Jumaat dah nak balik..
Tiket keretapi, duit, IC semua dalam tu..
Yang paling penting haruslah IC dan tiket balik..
Dah lah nak cuti lama..
Semua orang balik..
Tak kan la tetiba tak balik kan..

Semalam ayah dah balik, ayah call la cikgu die ke warden die bagi tau pasal tu..
Ayah pun petang tu dah keluar nak pegi beli barang..
Cikgu adik aku tu pun baru nak bawak die pegi beli tiket..
Kalau tak de kene la ayah pegi amik die dekat Johor..
Nak pulak ayah dengan mak biar die tak balik..hahaha..
Tapi die dapat beli tiket dari Johor petang semalam..
Sampai malam tadi..
Pagi tadi dua-dua dah sampai kampung..
Boleh pulak die tak report lagi pasal dompet die hilang tu..

Ni dua-dua keluar dengan ayah..
Pegi makan ikan bakar dekat Umbai..

Semalam pun mak dah beli nestum dan shampoo untuk aku..:)

Friday, 11 October 2013

Sarapan di rumah..

Assalammualaikum..

Pada aku duduk rumah ni memang tersangat la seronok..
Hidup macam lagi terurus dan teratur..
Lagi pun kalau tak pegi mana-mana pun rasa sangat banyak ruang..
Lepak-lepak dekat rumah tanpa keluar pun memang dah best..
Kalau keluar pun 2 3 hari ni keluar dengan adik aku bawah aku je..
Pegi makan KFC dengan die..
Malam semalam pegi bank dengan die..
Lepas tu jalan-jalan pegi tengok barang dekat Giant..
Saje jalan-jalan je pun..

Bila dengan orang yang kita kenal dan dah biasa..
Memang banyak benda yang kita bole share..
Conversation pun sangat terbuka..
Tapi kalau dengan orang yang aku baru kenal..
Memang aku sangat limit kan kata-kata aku..
Nak berbual pasal sesuatu perkara tu pun aku fikir banyak kali..
Takut terlebih cakap je..
Tercakap benda yang tak sepatutnya ke..
Nanti buat orang tersinggung ke..
Lagi satu aku kalau bole tak suka nak cakap lebih-lebih..
Nanti orang kata riak, sombong, berlagak ke..
Kalau orang memang dah tau ke tak pe la..
Tapi kalau tak takut nak cerita banyak-banyak..

Pada aku biar la orang nampak yang buruk dan teruk nya lebih..
Aku tak kisah pun..

Ok berbalik pada cerita dekat rumah..
Memang sangat seronok duduk rumah sendiri kan..
Lagi tak perlu kongsi apa-apa dengan orang lain..
Boleh nak kongsi dengan orang..
Tapi orang yang sesuai dengan kita..
Memang la setiap orang ada kekurangan dan kelebihan..
Tu aku sendiri pun akui..
Tapi bila dah malas nak amik kisah memang aku suka buat hal sendiri je..
Tu lagi senang..
Tu aku lagi suka duduk sorang-sorang tu..

Punya la panjang intro..
Padahal nak cerita pasal sarapan dekat rumah je pun..hehe..

Balik ni nestum dah habis..
Mak pun tak de keluar beli barang..
Sebab weekend hari tu mak dengan ayah pegi hantar motor dekat Wafi..
Balik hari Isnin tak silap ayah kene keje dekat luar sampai semalam..
Petang semalam baru balik..
Hari ni nak pegi jemput adik aku yang last pulak..
Belum ada kesempatan nak pegi beli barang..
Kalau tak nestum tu memang menu wajib aku sarapan kan..

Disebabkan duduk rumah..
Tak perlu risau..
Banyak lagi pilihan lain..
Pilihan pun mesti lah menarik kan..hehe..

Jadi sejak balik ni la menu sarapan aku..

Bangun je..
Benda yang wajib ialah minum air kosong segelas..


Sambil tu amalkan ni juga ye..


Cuma segelas sebelum tido tu aku memang ambil awal..
Tu pun kadang-kadang aku ambil susu ke..
Minum jus dengan supplement ke..
Tak pun minum air kosong sikit je..
Sebab kalau tak kejap je dah terjaga nak terkencing..huhu..


Makan dua biji kurma selalu nya pagi-pagi..
Balik ni ada banyak kurma ayah beli aku tengok..
Memang aku buat sarapan la..


Dan balik ni pun ada rezeki ni..
Dah seminggu aku balik..
Tinggal banyak ni je..
Tiap-tiap pagi aku makan dua biji pisang..
Sebelum makan pun makan pisang lagi..
Tak kisah la makan tengah hari ke makan malam..haha..
Mak siap buat cekodok lagi..
Sebab ada setandan kan..
Orang dekat rumah ni bukan nya ramai sangat pun..
Memang aku suka makan pisang ni..
Hasil die..
Sistem perkhumuhan pun memang baik la..

Tadi mak cakap kalau keluar nanti nak beli nestum..
Yeay dah rindu nak makan nestum..:)
Tak sabar jugak masing-masing dah nak balik untuk raya haji..
Malam ni Insyaallah adik last balik..
Esok Wafi dekat Perlis balik..
Tapi Kakak aku yang 1st dan adik perempuan aku ada pegi kem tak balik..
Jadi anak perempuan tunggal la aku Raya Haji ni..hehe..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...