Monday, 30 September 2013

Rezeki Puasa - Karipap..

Assalammualaikum..

Ingat lagi tak pasal aku post pasal teringin nak makan maggi hari tu..
Kalau nak baca ada dekat sini..
Selain teringin nak makan maggi aku ada bagi tau teringin nak makan karipap jugak kan..

Aku macam biasa..
Tak de pegi mana-mana pun..
Macam aku selalu cerita..
Sangat jarang keluar kan..
Jadi tak de lah mencari..
Kalau tak dapat dekat sini aku nak carik balik rumah nanti je lah..

Pernah lepak dengan budak course mate aku..
Aku tanya dekat mana jual karipap dekat sini..
Ada dieorang bagi tau dekat kawasan tu jauh jugak la dari rumah aku..
Lepas tu jual karipap inti isi ikan pulak tu..huhuhu..
No..no..no..
Aku tak nak yang tu..
Aku nak yang isi kentang, keledek sardin ke..
Yang biasa makan..

Hari ni aku ada paper petang dan aku pun puasa hari ni..
Balik tadi aku nampak ada kedai hujung ni bukak lagi..
Kedai ni bukak nya tak menetu sikit..
Kadang tutup awal petang dah bukak..
Kadang bukak sampai malam..
Aku pun biasa beli nasi campur je waktu tengah hari..

Masa balik dari kelas hari tu waktu petang aku ada terperasan yang kedai ni ada jual kueh waktu petang..
Tapi tak singgah pun masa tu..
Die pun macam dah kemas-kemas barang je..
Aku macam dah terfikir nak tanya kalau-kalau die ada jual kueh ke waktu petang..
Semalam lepas exam pukul 5 aku lalu dari jauh aku nampak kedai ni dah tutup..

Hari ni tadi aku lalu kedai tu bukak lagi..
Mak cik tu tengah lap-lap meja..
Nampak macam dah kemas-kemas jugak..
Aku pun tanya la die ada jual kueh ke untuk minum petang..
Ada katanya..
Karipap?..
Ada..

Tapi dah habis untuk hari ni..
Aku perasan atas meja ada macam kek cawan je ada cina ni datang minum petang..
Tapi aku nak karipap jugak..haha..

Aku pun tanya la esok ada lagi ke buat..
Kalau ada aku nak mintak die tinggalkan untuk aku..
Lepas tu mak cik ni pegi amik ada 4 biji karipap atas pinggan atas meja cina tu suruh aku rasa..
Aku kan puasa..
Nak rasa macam mana nya..
Karipap tu pun panas lagi..
Die baru goreng untuk cina tu..

Rezeki sangat sebab cina tu tak nak karipap tu..huhu..
Bagi aku semua..
Aku pun beli semua yang ada (ada 4 biji je pun)..
Aku tanya inti apa..
Buat nya ini isi ikan ke karang..haha..
Inti ubi katanya..hihihi..

Karipap ni 50sen sebiji..
Tapi dah petang mak cik tu kata..
Die bagi aku rm1.50 je untuk empat biji tu..
Kira diskaun 50 sen..:)
Semoga murah rezeki mak cik..

Pagi-pagi untuk sarapan banyak kueh mak cik tu kata..
Petang pun ada jugak la..
Nanti nak pegi la pagi-pagi waktu sarapan tengok apa yang ada..


Panas-panas ni bau die sangat la menggoda..
Tak sabar nak makan karipap ni buka puasa nanti..:)

# Dua paper ni macam teruk je..Esok dah la ada paper pagi..tak prepare pun lagi..huhu..

......................................................
Update..

Karipap ni sangat sedap ye..
Pagi tadi sebelum pegi exam sempat singgah beli..
Plan nak makan dengan makan dengan budak-budak ni..
Lepas exam masa lunch makan sama-sama..
Semua cakap sedap..
Siap berebut lagi karipap yang last tu..hehe..

Sunday, 29 September 2013

Final Exam Sem 4..

Assalammualaikum..

Sekarang ni agak sibuk jugak..
Sibuk assist en.bf untuk beberapa perkara..
Harap semua baik-baik je..
Insyaallah aku akan share pasal benda ni..
Sangat berguna jugak rasanya untuk semua..
Tunggu la masa yang sesuai..
Lagi pun aku tak terlibat sangat pasal benda ni..
Takut tulis nanti tersalah info pulak..

Minggu ni adalah minggu exam..
Tapi entah kenapa malas sangat nak study..
Petang tadi 1st paper..
Memang agak teruk aku rasa..
Akibat nya kan..huhu..

Ada 3 paper lagi dan 1 projek yang perlu di siapkan..
Tak sabar nak balik rumah..
Rindu nak makan sedap-sedap..
Semalam borak pasal makanan..
Tercerita pasal nak makan karipap dekat course mate aku..
Dieorang pun tak tau dekat mana karipap yang sedap..
Lepas tu bole pulak cerita ada karipap isi ikan..
Tak de jumpa karipap isi kentang atau sardin atau yang macam biasa makan tu..
Oh tidak..
Lagi la terasa tak sabar nak balik..huhu..

Last paper hari Khamis ni..
Honestly memang sangat tak gembira dengan paper tadi..huhu..
Memang kene pulun la untuk paper lepas-lepas ni..

Hari ni pun puasa..
Tengah mikir nak makan buka nanti..:))

Friday, 27 September 2013

Final CAD - SAP 2000 ver.15..

Assalammualaikum..

Semalam satu hari berkampung dengan budak-budak ni dekat lab computer engineering untuk CAD..
Macam aku cerita sebelum ni..
Untuk subject CAD ni ada drama sikit kan..
Kelas start sebulan lebih lambat..

Jadi bila kelas start lambat berapa kelas je yang bole buat kan..
Aku rasa pun best je blaja software ni..
Dan dari dulu..
Aku memang lagi suka blaja dan guna software macam ni..
Macam Cadence Design System yang aku guna masa buat FYP dulu..
Macam AutoCAD dan SAP 2000 ni..
Berbanding yang guna assembly language..
Macam C++, dan masa aku blaja Microprocessor dan Micro-controller dulu..
Ada FPGA la..
Maaf la..
Memang aku fail ye kalau assembly language..
Imaginasi aku tak tercapai bila guna assembly language je..
Kalau real model mungkin ok..
Sebab nanti nampak hasil die..
Nak buat analysis die ke senang..

Kelas ganti semalam start pukul 10 pagi..
Dah la malam sebelum tu lepak dengan Farez dengan Jie..
Balik tu pukul 5 baru dapat tido..
Tapi nasib baik masing-masing gagah je bangun pagi dan pegi kelas..

Dah la kelas ni start lambat..
Jadi evaluation pun hanya melalui projek je..
Kalau kelas COM dulu ada test dan final test..
Sepatutnya kelas semalam pun nak belajar masukkan loading macam wave, wind dan lain-lain..
Tapi tak sempat..

Projek pulak sepatutnya buat minggu depan..
Tapi minggu depan dah final..
Malas la pulak nak kacau masa in between paper final tu..
Untuk final banyak lagi tak baca..
Lagi nak buat projek masa tu..
Kalau nak balik lambat pun ak malas jugak..

Jadi sambung petang tu terus je..
Guna model yang pernah buat sebelum ni je lepas tu buat report..
Jadi petang tu nak amik gambar untuk buat report..
Model pun paling simple je..
Tengah tunggu format report dari lecturer..
Lepas tu report pun hantar guna email je..
Kalau macam ni dah balik rumah pun bole submit..hehe..


Ni model bridge..
Ada jugak kitaorang buat model factory..
Tapi tak amik pulak gambar nye..
Run analysis akan kuar color..
Jadi senang nak baca dan buat analysis kan..

Ni untuk 2D view bila run analysis..
Siap bole buat video ok..
Bila start analysis start animation dan bole pilih view dari paksi mana yg kt nak..
Lepas tu bole save video tu..
Kalau nak buat presentation ke senang la kan..




Ni kalau untuk 3D pulak..

Sekarang tengah tunggu format untuk report..
Kalau dah settle senang hati sikit..:)
Tinggal 4 paper untuk final minggu depan..
Tak sabar nak balik..

Wednesday, 25 September 2013

Mengidam Maggi Kari..

Assalammualaikum..

Dua tiga hari lepas kot aku mengidam nak makan maggi kari..
Teringat-ingat je rasa nak makan..
Tapi semalam aku puasa kan..
Buka dengan makanan yang berat sikit la..
Tapi lebih dahaga la..
Semalam buka bukan main lagi hirup kuah tom yam tu..
Nampak sangat dahaga banding lapar kan..huhu..
Lagi pun sekarang ni panas je kan..
Dah lama tak hujan..
Petang ni baru hujan..
Nyaman sikit rasa..
Kalau tak tido pun berpeluh-peluh..

Semalam lepas beli makanan dekat bawah dah beli sebungkus maggi siap-siap..
Tapi tak makan semalam pun..
Dah kenyang sangat makan masa buka tu..
Walaupun tengah malam tu agak lapar..
Tapi aku makan biskut je..
Tak elok makan tengah malam kan..
Nanti gemuk..hehe..

Siang tadi pulak aku makan dengan budak ni lepas kelas..
Teringin nak makan ikan sembilan sambal akak dekat kafe tu ler..hihi..
Jadi lepas lepas kelas pegi makan dekat kafe sama-sama dengan budak ni..
Tinggal 2 ekor je ikan tu..
Harus la cepat-cepat amik kan..hehe..
Kadang-kadang akak tu masak banyak je..
Tapi berperingkat..
Tak de la sekali banyak die masak..
Kalau tak habis kan rugi..
Tapi kalau dah habis malas aku nak tunggu die masak dulu pulak ke..
Dah tu tadi pun ada kerabu mangga..
Perghhh memang lagi mantap la..
Makan nasi panas dengan ikan sembilang sambal dan kerabu mangga la tengah hari tadi..
Tulis ni pun terliur balik aku..hahaha..

Tadi saje nak try bole transfer gambar dari kamera ke tak..
Kalau post tak de gambar je bosan gak kan..
Tak dapat lagi untuk install software ke laptop aku ni..
Jadi aku saje try pakai memori kad..
Sebab sebelum aku guna kabel awal-awal dulu aku guna memori kad je..
Tapi kadang-kadang detect kadang-kadang tak..
Aku guna kabel je lepas tu..
Ni pun tadi awal-awal tak detect jugak..
Dah try beberapa kali tetibe eh detect la pulak..hehe..
Lepas tu nak transfer kali kedua cucuk sekali je terus detect..
Ok bole la guna lagi maksud nye tu..

Beli sebungkus je..
Kalau banyak beria makan maggi nanti..
Aku lagi sanggup makan roti ata nestum dari makan maggi..
Kurang baik untuk kesihatan kan..
Ni pun sebab dah teringin sangat je..hehe..

Semangkuk maggi kosong..
Masak pun pakai air panas je..
Tak de la tambah telur ke apa..

Sekarang pun nak kurang kan makan seafood dan telur..
Semalam makan tomyam macam sakit kepala da..
Aku dah la ada resdung kan..
Rasa semacam je dekat antara kening, kepala dengan pipi..
Telur pun tinggi kolesterol kan..
Lagi kuning telur..
Sebab kalau makan dekat bawah kebanyakkan yang aku order selalu ada telur..
Nasi goreng USA ada telur..
Nasi goreng special ada telur..
Kalau makan nasi putih pun ada telur dadar dengan telur mata..

Aku ada tengok beberapa orang kawan yang post dekat FB pasal check kolesterol lepas tu tinggi pulak..
Jadi ada kesedaran sikit la untuk lebih ambil berat pasal makan..hehe..

Alhamdulillah dah dapat makan maggi..
Tapi ada satu lagi yang aku teringin makan..
Nak makan karipap..huhu..
Ni pasal tengok cerita Minah Karipap la ni..hehe..
Tengok sedapnya karipap..
Dah la dekat sini susah sikit nak jumpa karipap..
Dekat sini jarang jumpa orang open table jual kueh untuk sarapan atau minum petang..
Lagi bila teringat karipap pusing mak dan karipap daging M.Long..
Ermmm sedapnye..huhu..
Balik ni rasa nak belajar buat karipap pusing dengan mak..
Aku tau buat inti die kalau yang simple tu..
Tapi adunan untuk kulit yang aku tak pandai..
Tu la aku selalu buat samosa je..
Pakai kulit popia je lipat-lipat senang..
Sedap pun sedap..
Karang aku buat kulit tak sedap keras ke..
Tapi kene belajar jugak la..

Punya la nak makan karipap ni sampai tido siang tadi pun mimpi makan karipap..haha..
Betul-betul teringin tu..
Ada ak perasan satu kopitiam dekat area aku hantar laptop tu ada jual karipap..
Karipap besar macam selalu jual dekat bakery tu..
Harga pun 50sen satu..
Nanti la kalau rajin aku pegi tengok..
Balik petang tadi pun aku ada nampak macam ada kedai makan ni macam jual kueh untuk minum petang..
Tapi tak singgah pun sebab tak de wang..haha..
Esok la pegi tengok..
En.bf kata dekat sini banyak jual keropok lekor..
Betul jugak tu..
Keropok lekor, satar ke banyak la..hehe..


Tuesday, 24 September 2013

Course Mate - Panjang..

Assalammualaikum..

Kisah ni jadi dua hari lepas (22/09/2013) tak silap..
Sama hari dengan hari aku hantar baiki laptop..
Aku hold dule cerita ni..
Selalu fikir sama ada nak share ke tak..

Dan aku ambil keputusan untuk share je la cerita ni..
Aku tak kisah pun apa orang nak cakap..
Ni sebahagian dari kenangan dalam hidup aku..
Kenangan hidup aku dekat sini..

Petang lepas hantar laptop tak silap..
Ke sebelum aku hantar laptop..
Aku tengah tido masa ni..
Maklumlah tak bole online..
Jadi tido la..
Tak tau nak buat apa..haha..
Dapat gak rehat-rehat lepas beria berjalan weekend hari tu..

Tengah sedap tido tetiba dengar hp aku bunyi mesej masuk..
Aku ni kalau tengah tido pun sedar je kalau bunyi SMS atau orang call..
Cuma sama ada aku rajin nak layan atau tak je..huhu..
Tapi macam tengah hari tadi..
Ada sejam je masa untuk aku tido sebelum kelas seterusnya..
Dah la kelas petang tu 3 jam..
Memang aku off kan je hp lepas set alarm..
Alarm akan tetap bunyi walaupun hp off..

Sambung balik..
Aku pun baca la SMS tu..
Mana la tau ada hal penting pulak ke kan..
Ada course mate aku mintak tolong..
Die nak pinjam duit untuk bayar yuran exam..
Esok adalah hari untuk ambil slip exam..
Jadi die nak bayar yuran tu sebelum slip exam kuar..
Kalau ada tunggakan memang kene bar la..
Tak bole amik exam..

Aku bila baca..
Aku rasa die memang sangat perlukan petolongan masa tu..
Yelah tinggal berapa hari je lagi..
Exam pulak dah start Ahad ni..

Aku pun cuba la nak tolong..
Tapi aku memang tak bagi pape harapan pun..
Die pun tak de la push aku sangat pun..
Die bagi tau yang die mungkin dapat duit untuk bayar hari Rabu atau Khamis..
Tapi esok adalah hari untuk amik slip..
Dengan tak de duit nak bayar yuran..
Kalau lambat amik slip exam sehari pun macam aku dulu dah kene denda..
Memang aku kesian sangat..

Aku pun masa tu ada masalah dengan laptop aku..
Aku cuma bagi tau pape aku inform balik..

Jujur aku memang tak de duit..
Yuran tunggakan yang die perlu bayar ialah rm 5++.++..
Tapi aku try la tanya en.bf..
Mana la tau kalau-kalau die bole tolong..

Budak ni pun agak bole dipercayai la sepanjang aku kenal die..
Sem lepas pun die dapat keputusan yang agak ok..
Dapat anugerah lagi..
Bukan kaki enjoy..
Sangat jarang balik sebab masalah kewangan mungkin..

En.bf kata die akan check dulu..
Pape die inform aku..
Lagi pun die tak de lah nak pinjam lama sangat kalau ikut apa yang cakap..
Aku pun faham yang sekarang dah hujung bulan..
Gaji biasa masuk dalam 25hb ke atas biasanya kan..

Kalau bole die nak jawapan malam tu..
Mungkin kalau aku tak dapat tolong die nak usaha kan yang lain ke kan..
Pendekkan cerita malam tu en.bf bagi tau yang die bole tolong dan transferkan duit malam tu jugak..
Elok aku nak turun bawah check atau drwa terus mesin ATM tengah maintenance..
Esok je la..

Esok nye die datang jumpa aku dan datang amik duit..
Mula-mula tak cukup rm50..
Masa aku call bagi tau malam tu..
Tak pelah die kata die akan cuba usahakan rm50..
Sebanyak yang aku tolong tu dah cukup baik..
Walaupun dengan nada bersalah..

Lepas tu siap tanya mana aku dapat duit la..
Tak susah kan aku ke..
Tapi aku senyap je la..hihi..

Aku pulak bangun hari tu..
Tak de kelas dan laptop kan..hehe..
Lepas pegi draw aku ajak la die pegi makan..
Memang die tolak mula-mula..
Die kata duit die tinggal rm2 je..huhu..

Bila dengar tu lagi la aku ajak pegi makan..
Aku pulak plan nak puasa semalam..
Tapi bangun je terus minum air..
Lepas tu ajak die pegi makan lagi..
Jadi aku order roti canai je la..
Die pulak order roti canai jugak 2 keping..

Aku macam biasa..
Gelak-gelak je la berbual dengan die..
Malas nak layan emosi sangat..
Die pun cerita la dengan aku yang duit die memang tinggal rm2 je..
Memang tengah pening kepala pasal duit..

Kira die tanya aku tu last choice die la..hehe..
Bukan senang orang nak mintak macam tu dekat kita kan..
Kalau yang memang jenis tak tau malu tu lain la..
Kalau yang selalu cari masalah sendiri tu aku memang malas nak tolong..
Pernah jugak ada class mate aku nak pinjam duit dekat aku masa kereta die rosak..
Tapi aku malas nak tolong..

Fikir duit makan, minyak motor, nak balik lepas exam nanti pun tak de duit..
Duit sewa rumah pun die kata tak bayar lagi..
Memang aku kesian sangat dengar..
Dan die plan nak keje cuti ni..
Memang ramai budak dekat sini yang keje part time..
Tapi kalau nak keje pun pada kau tak salah..
Tapi pelajaran tetap perkara paling utama..
Jangan sibuk cari duit tapi pelajaran tunggang langgang..

Hidup dekat sini memang banyak sangat mengajar aku pasal kehidupan..
Yang baik dan tak baik nya sangat banyak yang aku tengok dan belajar..

Aku pun cuba tolong semampu yang boleh..
Aku pun bukan ada sumber pendapatan sekarang..
Tapi kalau ada yang perlu memang aku cuba tolong semampu yang bole..
Aku sendiri penah rasa macam mana susahnya bila fikir mana nak carik duit nak bayar yuran..
Mana nak carik duit untuk belanja setiap hari..
Dan aku sangat-sangat bersyukur sebab aku masih ada kehidupan yang baik..
Orang keliling aku sangat banyak membantu aku..

En.bf pun bukan lah ada duit sangat pun sekarang..
Die pun lagi lah perlukan duit yang sangat banyak sekarang..
Tapi kalau ada rezeki tu akan cuba bantu la..
Hati gajah sama di lapah..
Hati kuman sama di cicah..

Kalau susah sama-sama susah pun tak pelah..
Walaupun terpaksa kongsi makan roti gardenia 60 sen atau makan nasi dengan kuah dan telur je pun aku tak kisah..
Asal kan perut kita sama-sama terisi..

Aku pun sempat pesan dekat die..
Walau macam mana pun..
Cuba la fokus untuk study..
Minggu depan dah nak final..
Jangan la perkara macam ni mengganggu konsentrasi die..

Masa jalan amik laptop pun banyak buat aku terfikir pasal hidup ni..
Dan dari perkara-perkara macam ni la banyak mencetuskan idea-idea yang baik dekat kitaorang..

Tadi masa dekat kelas pun aku tengoh muke die kurang ceria je..
Serabut je..
Entah makan ke tidak..
Buka puasa tadi pun bila tengok makanan aku teringat dekat die..
Apalah yang die makan..
Ada tak duit untuk die makan..
Macam mana kalau ada hal-hal lain..

Semoga ni jadi pengajaran yang sangat berguna dekat aku dan dekat sesiapa yang baca blog aku ni..
Semoga dugaan dan cabaran ni buat die makin matang dan tabah menjalani hidup ini..
Semoga die makin fokus dan kuat berusaha untuk dapatkan keputusan yang cemerlang demi masa depan die..
Dan kepada en.bf..
Semoga Tuhan permudahkan urusan dalam mengusahakan sesuatu yang baik..
Semoga makin murah rezeki supaya bole bantu orang yang memerlukan..
AMIN..


Semoga aku bole belajar dan belajar dan belajar lagi mengenai kehidupan ini..
Terlalu banyak lagi yang ingin aku pelajari..

Wedding Ikin Photo - Melaka..

Assalammualaikum..

Tak habis lagi cerita pasal wedding Ikin..
Tadi die ada message aku dekat FB share gambar die dari photographer untuk wedding die dekat Melaka..
Cantik-cantik jugak gambar..
Kira bagus jugak la hasil photographer tu..
Untuk wedding dekat Rawang hari tu photographer lain..
Tak tengok lagi pun hasil die..

Gambar-gambar ni Ikin share dengan aku..
Amik dekat FB photographer untuk wedding dieorang dekat Melaka..
Enjoy..


Pengantin memancing..

Pengantin yang ceria..

Sweet..

Ceria je pengantin amik gambar kan..
Tak de la beria romantik-romantik sangat..
Post pun ceria je..

Dan aku share kan jugak photographer untuk wedding Ikin ni..
Mana tau ada sesiapa yang suke dengan hasil die ni dan nak gunakan khidmat photographer ni..:)

Monday, 23 September 2013

Wedding Ikin- Melaka..

Assalammualaikum..

Sebelum aku share kisah aku dengan course mate aku..
Aku nak share dulu gambar wedding Ikin dekat belah lelaki pulak, dekat Melaka weekend baru ni..
Kalau masa belah Ikin hari tu memang rezeki aku nak datang kan..
Siap berkampung tiga hari dua malam lagi dekat rumah die..
Disebabkan untuk yang belah lelaki aku tak dapat datang..
Tapi aku mestilah tak nak ketinggalan untuk tau mengenai majlis die kan..
Jadi haruslah Ikin share gambar die kawen dekat Melaka dengan aku..

Blog aku ni bukan sekadar catatan suka duka perjalanan hidup aku..
Disamping untuk aku share dengan orang yang baca blog aku..
Tapi blog aku ni pun macam album untuk aku simpan gambar-gambar yang ada kene mengena dengan hidup aku..
Lagi dengan condition laptop aku yang kurang baik ni..
Benda pertama yang ak selamatkan pun adalah gambar-gambar dalam laptop ni..
Tapi ada jugak gambar-gambar yang aku tak share..
Sebab terlampau peribadi untuk aku share dengan umum..
Kalau untuk kebaikan perkongsian bersama aku akan share..

Jom tengok gambar wedding Ikin untuk majlis dekat Melaka..

Ikin dengan adik beradik die..

Pengantin..

Ikin dengan Ain..



Macam biasa..
Pengantin tetap lah sweet walaupun sangat sederhana..
Untuk majlis kali ni dieorang sewa baju dan memang tempah mak andam untuk mekap..
Baju sangat simple dan mekap pun sangat natural tapi pengantin tetap la anggun..
Tak perlu baju berlebihan dan mekap tebal pun tapi sangat anggun..
Less is more..:))


Laptop Rosak..

Assalammualaikum..

Semalam laptop buat hal..
Selama ni keaadaan laptop ni memang agak teruk da..
Macam-macam masalah..huhu..
Tapi nak buat macam mana..
Nak beli baru belum ada rezeki lagi..
Pakai je la apa yang ada ni dulu sebaik-baik nya..
Kalau ada rezeki nanti boleh la beli baru..

Malam sebelum tu aku tengah skype dengan en.bf..
Ada nak discuss benda..
Masa tu laptop memang dah panas..
Lepas tu asyk hang je..
Aku try nak restart..
Bila nak start balik dah problem..

Aku try banyak kali jugak..
Lepas tu laptop memang panas giler da..
Banyak kali aku try..
Biasanya ok je..
Tapi ni memang macam dah teruk je..
Kalau bahagian atas pun dah panas..
Bahagian bawah ni lagi la..
Lagi la panas kan..
Aku terbalik kan lepas tu biar kan kejap..

Lepas tu bole jugak la on balik..
Tapi masalah makin teruk..
Kali ni memang tak dapat diselamatkan da..huhu..

Mula-mula tetiba keluar dekat skrin notification yang Window aku ni tak genuine..huhu..
Skrin kosong je warna biru..
Tak bole kuar desktop pun..huhu..
Lepas tu aku dah godek-godek beberapa kali..
Bole la kuar desktop..
Tapi setiap kali awal-awal akan keluar notification ada benda yang fail dengan Windows aku..
Masa ni memang dah teruk sangat..
Aku ni dah la fail pasal komputer..


Masa ni memang laptop aku tak boleh nak detect wireless..
Tak bole nak play lagu dan tak bole nak bukak gambar..
Sebenarnya dalam laptop aku ni tak benda sangat pun..
Yang ada cuma lagu, gambar dan nota-nota aku je la..
Tapi yang aku paling sayang adalah gambar..

Malas nak godek-godek lagi aku pun tido..
Esoknya bangun aku cuba godek lagi..
Walaupun dah agak give up..
Dah godek lebih-lebih aku malas..
Sebab aku ni bukannya reti sangat pun..
Karang takut bertambah rosak..
Aku rasa system Windows aku memang dah problem..
Tapi yang paling aku risau kalau hardware problem..
Ada IC yang malfunction ke..
Kalau dah macam tu memang tak de ampun lagi la..huhu..

Aku terfikir nak format je masa tu..
Tapi sebelum aku buat pape keputusan memang aku akan rujuk beberapa orang yang rapat dengan aku..
Mungkin dieorang ada cadangan yang lagi baik ke kan..

Aku call Hadi..
BFF aku masa dekat Penang dulu..
Kalau dulu pasal laptop memang aku akan refer dekat die dah serahkan dekat die je..
Cerita situasi dan condition laptop aku dari awal lepas tu mintak nasihat die..
Dan nampaknya macam option untuk format tu yang terbaik..
Mungkin ada file yang dah corrupt ..

Lepas tu call en.bf pulak untuk bagi tau situasi aku..
Tanya pasal harga dan lain-lain..
Biasa dulu hantar dekat Hadi je..
Aku tau dah siap je..
Memang tak pernah hantar dekat kedai pun..
Kalau ada hantar pun dieorang ni yang akan hantarkan untuk aku..

Lepas tu aku pun siap-siap nak hantar format..
Nasib baik la aku macam ada kedai komputer dekat area sini..
Kalau jauh pun aku mampu je jalan kaki..
Tu la sebab nya aku suka duduk dekat sini..
Pape senang tak payah mintak tolong dekat orang..
Tapi kalau ada motor pun aku lagi suka jalan kaki..

Pegi kedai lepas tu tanya harga rm50 kalau nak format..
Sejak beli memang pernah format sekali je..
Tu pun masa Hadi tukarkan dari Windows Vista yang built in masa beli laptop ni kepada Windows 7..
Dekat Penang dulu kitaorang student memang dapat Windows ori free..
Jadi gunakan lah peluang tu..hehe..

Macam biasa laptop ni asyik hang je..
Aku mintak die masukkan Windows XP je..
Tak berat sangat..
Laptop aku ni memang dah uzur sangat..
Dah lebih 5 tahun aku guna..
Dari dekat Penang, masa keje dan sekarang..

Sebelum pegi aku memang dah simpan gambar siap-siap dalam pendrive..
Tapi dekat kedai tu orang tu bole buatkan back up..
Kira harga buat back up sekali dengan format rm50..

Aku hantar pun dah petang masa tu..
Dalam pukul 4..
Kalau nak buat back up macam tak sempat siap..
Kalau nak format je mungkin bole siap kata cina tu..
Kedai tu bukak sampai pukul 8 je..
Tapi die nak check dulu sama ada laptop aku bole guna Windows XP ke tak..
Masa nak check pun macam-macam masalah..
Tak bole baca CD die..huhu..
Kene pakai external..
Laptop pun asyik hang je..

Finally die kata bole masuk Windows XP..
Tapi tak sempat jugak nak buat hari ni..
Esok pagi dalam pukul 11 baru siap die kata..
Aku kata kalau dah alang-alang esok baru siap..
Buat la back up..

Satu malam semalam aku mati kutu...
Tak tau nak buat apa..haha..
Yelah dah la duduk sorang-sorang..
Kalau ada kawan berbual ke tak pe jugak kan..
Kalau tak de internet pun bole jugak bukak laptop dengar lagu ke..
Ni memang tak de benda nak buat..
Baca novel lama yang ada dalam bilik la aku malam tadi..haha..

Pukul 12 tadi aku datang nak amik laptop..
Masa pegi tu die tengah bukak-bukak laptop aku..
Die kata die tengah servis laptop aku..
Asyik hang je sebab panas..
Habuk banyak giler dekat kipas..haha..
Aku memang tau laptop tu memang cepat panas..
Tak pernah servis lansung sejak guna..haha..
Aku pun tanya harga..
rm30 charge untuk die servis tu..
Kira-kira duit ok lagi la..
Total rm80 untuk format sekali dengan back up + service fizikal laptop aku..
Dah siap nanti die call..

Aku pun balik tido..
Aku bangun pukul 1515 macam tu..
Prepare nak tunaikan kewajipan..
Sekali die call..
Laptop dah siap..hehe..
Syukur sangat..
Tambah die tak de bagi tau ada hardware problem ke..
Tunaikan kewajipan pun dengan hati yg lega je..

Pegi amik laptop tu..
Cina tu bagi tau la masalah-masalah laptop aku..
Connector ke skrin sebelah dah patah..
Tu pasal macam senang terkulai je skrin laptop aku ni..
Speaker dah pecah..
Touch pad untuk right klik dah problem..
Tempat CD tu problem..

Syukur jugak la sebab bole detect wireless..
Bole connect internet..
Bole play lagu dan tengok gambar..

Jadi guna je la laptop ni dulu..
Guna kan semaksimum yang bole..
Kalau ada rezeki bole la beli baru nanti..
Sekarang ni banyak nak guna duit..
Sangat banyak..

Sekarang ni pun tak bole la nak upload gambar..
Sebab bila format software untuk kamera aku pun dah tak de..
Aku mintak tolong Hadi cari kan..
Kalau cepat ada ok la..
Kalau tak memang payah la..
Sebab tak bole nak transfer gambar dari kamera ke laptop..huhu..

Tapi setiap cabaran dan dugaan ni memang banyak beri hikmah dan pengajaran dekat aku..
Sampai kan masa nak amik laptop tadi pun aku banyak fikir pasal hidup aku..
Ada kisah nya semalam dan pagi tadi..
Nanti aku share sebagai kenangan dalam hidup aku dan renungan dan pengajaran untuk siapa yang baca blog aku..
Dekat sini setahun dua ni aku memang banyak belajar pasal kehidupan..
Banyak belajar pasal orang keliling aku..
Banyak belajar berdikari dalam menjalani hidup ni..
Sangat banyak..



Saturday, 21 September 2013

Weekend September 2013 - Weekend with BFF..

Assalammualaikum..

Kalau minggu lepas sibuk dengan kenduri kawan-kawan..
Weekend ni pun merupakan weeekend yang sibuk dan menarik untuk aku..
Sangat spontan dan tak plan apa-apa pun..

Malam sebelum tu aku tido lambat..
Tido awal sebenarnya..
Tapi tido terganggu dengan nyamuk..
Kenapa entah malam tu banyak pulak nyamuk..
Kalau ada nyamuk dalam bilik memang kene bunuh dulu..
Pastikan dah tak de baru bole tido..
Kalau tak mesti tido akan terganggu dengan nyamuk..huhu..

Last aku bangun sebelum tido balik aku tengok jam pukul 5 pagi..huhu..
Pukul 8 lebih tetibe orang call..
Call yang memang dari orang yang suka buat surprise..hehe..
Hendry dah sign off..

Dia on the way nak ke KSB..
Aku malas nak sambung tido balik terus pegi mandi dan siap-siap..
Carik kete dan hotel untuk die sebab die nak bermalam satu malam dulu sebelum balik kampung..

Turun dari boat aku amik die dengan Adzim lepas tu terus pegi makan tengah hari..
Lama jugak la lepak sebab sembang-sembang sambil makan..
Lepas tu die check in dan aku pun balik bilik..
Saje pilih hotel yang dekat dengan tempat aku duduk..
Aku nak book kan senang..
Nak keluar pun senang..
Petang sikit baru nak kuar balik..
 
Balik bilik aku rasa nak sambung tido balik..
Ye lah pagi tadi macam dapat tido kejap je..
Rasa macam nak tido tapi mata macam tak berapa mau lelap je..
Baru terlelap sekejap je aku pun tak pasti berapa lama..
Tapi sejam pun tak sampai en.bf pulak SMS aku..
Sekarang ni kitaorang kan tengah usahakan sesuatu..
Ber SMS la aku dengan en.bf..
Lepas tu ada hal kene call die pulak..
Apa bole buat dah ada hal kan..
Baru aku baring-baring balik Hendry dah call pulak..
Ajak minum dekat bawah..
Aku pun turun je lah..
Malas nak tido dah..

Minum ABC dekat bawah lepas tu setelkan pasal kereta sebab nak pegi Kuantan..
Hendry mengidam nak makan ikan bakar..haha..
Maka ke Tanjung Lumpur la kita makan ikan bakar..
Kalau pegi sini biasanya kitaorang makan dekat Ana Ikan Bakar Petai..
Amik ikan bakar, sotong goreng tepung, kailan ikan masin dan telur dadar..

Balik dari makan pegi beli tiket untuk die balik kampung pulak..
1st time pegi terminal bas tu sendiri..
Sebelum ni aku dah dua kali pegi terminal bas baru tu..
Tapi tak pedulik pun pasal jalan nak pegi sana..
Sebelum esok kelam kabut baru nak pegi Terminal bas tu dengan jalan yang tak pasti..
Baru nak beli tiket..
 

Lepas tu balik sini Kemaman sebab terasa macam nak makan durian la pulak..
On the way tu usha jugak tepi jalan kot-kot la ada orang jual durian..
Tapi tak de..
Makan dekat Kemaman je la..

Bole pulak on the way nak balik Kemaman tu malam-malam tu bukak cerita horror pasal jalan dekat Malaysia..
Serius cuak ok..
Adeh tak de keje betul masing-masing..haha..

Masa sampai tu ada 2orang ni angkat tangan dekat Hendry..
Tapi die tak kenal pun..
Cuma kitaorang rasa die kene kapal jugak je..
Pilih lepas tu suruh orang tu kopek dan makan dekat situ je..
2 orang lagi tu pun sama makan dekat situ jugak..
Kitaorang amik dua biji durian je..
Sekali masa dua orang tu bayar die bayarkan sekali untuk kitaorang punya jugak..
Alolo sweet nya..
Alhamdulillah rezeki..
Semoga lebih murah rezeki lepas ni..
Padahal tak kenal pun siapa..
Dan masa bayar lepas tu dieorang cuma angkat tangan dari jauh je..
End up dengan lepak-lepak minum-minum sembang-sembang..

Pagi tadi aku bangun lambat jugak la..
Tapi dalam pukul 10 dah tak bole tido..
Call en.bf sebab hari ni die ada hal..
Tapi die dah bangun awal dan kuar awal kot sebab nak pegi jumpa kawan-kawan die dekat sini sebelum balik..
Pukul 12 dah check out die amik aku dan pegi jumpa kawan die kejap dekat Geliga..
Kawan die dah nak naik boat nak naik kapal balik..

Lepas tu pegi makan tengah hari dekat Kuala Kemaman..
Die nak makan satar..
Nak naik bas tak nak makan berat-berat takut sakit perut dalam bas..haha..
Aku je makan nasi dengan lauk ikan pari masak asam pedas dan peria goreng sambal..
Die pulak beli satar, sate ikan, pais ikan dengan sotong..
Sedap jugak la satar dekat sini banding dengan ada makan dekat kedai tepi jalan dekat area Swiss Garden yang under construction on the way nak ke Kuantan kalau ikut Balok tu..

Setel makan gerak ke Kuantan..
On the way tu en.bf call..
Urusan die untuk hari ni dah setel..
Dan bagi tau berita yang agak menggembirakan..
Sampai ke stage ni aku agak gembira..
Tapi ada beberapa stage lagi..
Insyaallah kalau semua dah settle aku akan kongsikan..
Dan aku rasa banyak info yang aku boleh kongsikan dengan korang..

Sampai Terminal bas tu pun just nice je masa..
Tak de la tunggu bas lama sangat..
Bas pun memang dari Kuantan..
So memang tak de lah tunggu lama..
Kalau bas dah jalan beberapa tempat die punya delay tu sabar je la..
Tapi keadaan jalan pun kita tak bole nak jangka kan..

Die dah naik bas aku pun gerak la..
Masa hantar kereta tadi ada lah drama sikit..
Tapi aku malas nak share..
Aku cuma doa Tuhan sentiasa lindungi aku dari perkara yang tak baik..
Lagi-lagi aku kene banyak berdikari sendiri dekat sini..
Aku anggap apa yang jadi supaya aku lebih beringat..
Mungkin teguran dari Tuhan atau cara Die supaya aku lebih berubah kearah kebaikan..
Semoga tak de apa yang tak baik jadi dekat aku sepanjan hidup ni..
Sama la dengan ahli keluarga aku dan saudara mara aku yang lain..
Aku pun ada salah aku jugak..
Ni la jugak antara sebab kenapa aku suka pegi mana-mana dengan budak course aku..

Jadi weeekend ni memang agak menarik..
Menghabiskan masa makan-makan, jalan-jalan, sembang-sembang dengan BFF..
Berita baik jugak dari en.bf..
Urusan nampak mudah tapi sangat membuatkan aku berdebar-debar..
Dan perkara yang terakhir tu banyak buat aku berfikir dan tersedar balik jugak..
 Semoga semua baik-baik je..
AMIN..

Wednesday, 18 September 2013

Happy Birthday En.Bf - 2013..

Assalammualaikum..

Hari ni 19 September birthday en.bf..
Malam tadi sempat skype dengan en.bf wish birthday die..
Skype pun sempat sembang sikit-sikit je..
Sebab lepas tu die sibuk ajar aku pasal Valve..
Aku ada presentation pasal valve pagi ni..

Disebabkan hari lahir die hari ni..
Dapat call free..
Die pun call la aku kejap..
Die kene tido awal sebab pagi ni pukul 8 die ada meeting teleconference meeting..
Punya la awal meeting sebab beza waktu dua negara kan..
Dekat negara dieorang dah dekat nak tengah hari..
Dekat sini awal pagi..
Dah keje nak buat macam mana kan..

Aku memang tak de hadiah untuk die..
Cuma doakan yang baik-baik je untuk en.bf..
Doa die lebih murah rezeki..
Dipermudahkan semua urusan die..
Die pun tengah usahakan sesuatu sekarang ..
Semoga dengan izin Allah dipermudahkan dan berjaya..
Kalau berjaya kira hadiah birthday untuk diri sendiri la tu..hehe..


Sangat banyak yang kami perlu usahakan lagi untuk hidup ni..
Kami cuma mampu usaha dan doa yang baik-baik je..
Permudahkan lah dan makbulkanlah impian kami..
Amin..


Weekend September 2013 - Balik Terengganu..

Assalammualaikum..

Esok nya mak dengan ayah hantar adik aku balik Johor..
Aku memang duduk dekat rumah je la siang tu..
Malam tu balik tiket pukul 1030 en.bf hantar..
Dia pun nak balik KL..

Pukul 2 lebih dekat pukul 3 tak silap aku turun dekat Kuantan..
Amik tiket sampai Dungun..
Tapi masa call Alet die pun on the way nak balik..
Lebih kurang je perjalanan..
Aku turun dekat Kuantan je..
Balik dengan die..
Dalam pukul 4 jugak la sampai..

Ni 1st time aku balik sini malam..
Risau jugak la..
Sebab sampai pagi..
Biasa aku turun dekat tempat aku duduk ni lepas tu jalan kaki je..
Tapi dah pagi-pagi buta ni aku pun macam berani tak berani je..
Nasib baik sangat la Alet pun on the way balik sama..

Sampai bilik housemate aku dah tak pindah..
Tapi pada aku cara die agak tak matang la..
Mungkin die mara dengan owner sebab die disuruh keluar..
Tapi aku rasa salah nya banyak berpunca dari die sendiri..
Tapi biasa la..
Kita susah nak nampak salah kita..
Suka salahkan orang lain..

Aku tengok dalam toilet punya la banyak sampah..
Ada mangkuk yang tak berbasuh..
Sampah makanan yang minggu lepas sebelum aku balik pun die tak buang..
Lepas tu aku tengok die tak tutup pun lampu bilik die dan ada satu bilik lagi..

Pelik pulak la aku sebab masa aku nak bagi tau die aku sampai pagi..
Takut die kunci pintu je..
Tapi die kata die dah pindah banyak hari jugak..
Aku pun bukak la pintu bilik die..
Sekali bau busuk giler..

Aku tengok ada bekas-bekas makanan dan minuman yang die tinggalkan dalam bilik..
Ni la yang buat kan berbau..

Tinggal satu tilam je..
Mana pegi bantal dan tilam lain aku tak tau la..

Lepas tu aku pun tutup je lampu..
Malas aku nak kemas..

Aku cuma kemas kan toilet sikit..
Lepas tu pegi buang sampah yang dah lama tu..
Esok tu aku inform dekat budak yang keje dekat bawah pasal bilik die..

Aku rasa die macam saje je buat macam ni sebab marah dekat owner paksa die keluar..
Tapi pada aku agak melampau la jugak..
Kalau aku pun tak de lah aku tergamak nak buat macam ni..
Sabar je la kan..
Macam-macam perangai manusia ni..

Tadi pun masa balik kelas aku tanya pasal bilik die ni dekat budak yang keje dekat sini..
Bila la nak datang kemas..
Cepat-cepat la kemas bagi bersih semua ni..:(

Weekend September 2013 - Wedding Beb & Wani..

Assalammualaikum..

Ni pulak cerita hari Ahad..
Plan nak ke Muar, Johor untuk Wedding Beb dan Wani..
2 2 ni budak kelas en.bf masa die belajar dulu..
Wani ni class mate die..
Aku pulak dulu kalau pegi Melaka selalu tumpang rumah Wani..

Dieorang dah kawen sebelum raya hari tu dekat Penang..
Tapi ni baru majlis untuk pihak lelaki..

Dah tengah hari jugak kitaorang gerak..
Padahal pejalanan bole tahan jugak jauh nya..
Lagi pun en.bf ada janji dengan budak kelas die nak pegi sama-sama..

Kitaorang ikut jalan dalam..
Dekat tol Ayer Keroh baru masuk highway..
Nak ikut jalan dalam keluar dekat Tangkak aku macam tak berapa pasti je jalan nya..
Masuk je highway tak lama lepas tu dah jumpa kawan en.bf..
Plan nak jumpa dekat tol Tangkak..
Dah jumpa terus call dan konvoi je dua kereta..

Dekat tol Tangkak berenti salam-salam jap..
Bole pulak peta tinggal dekat rumah..
Kad kawen memang tak dapat..
Tawakal je la jalan..
Nak ke Muar tu tak kisah sangat pun..
Tapi nak ke rumah pengantin tu yang tak tau nya..

 Ikut jambatan kedua..
Dan senang jugak la jumpa jalan nak ke Parit Jawa..
Tinggal nak carik Parit Bulat dan rumah pengantin nya..

No fon pengantin pun tak tau..
Kene tanya kawan aku dekat Penang pulak..
Call pun tak berjawab..
En.bf siap berenti dekat petrol station tanya dekat mana Parit Bulat..
Takut dah terlepas je..

Tapi jalan dalam 15 minit dah nampak sign board Parit Bulat..
Ada nampak kenduri..
Baru nak tanya orang tepi jalan..
Nampak banner gambar pengantin..hehe..
Alhmdulillah tak susah sangat jumpa rumah pengantin..
 Sebab rumah nya tepi jalan je..

Kalau macam rumah Ikin..
Maun tak jumpa lansung..hahaha..

Sampai dalam pukul 3 ke 3 lebih..
Tapi masih ramai orang lagi..
Sampai je terus salam pengantin..
Pengantin tengah potong kek..:)

Lepas tu terus makan..

Sebab kan kenduri pun dah agak lambat..
Pengantin pun dah tak sibuk bole la duduk semeja borak-borak dengan kitorang sekali..
Kalau masa peak hour dapat pulak nak borak lama-lama kan..
Elok jugak la sampai lambat..
Sakan bersembang dengan kawan-kawan lain yang datang sekali..
Pukul 6 baru gerak balik..

Kepada pengantin semoga kekal bahagia dunia akhirat..
Cepat-cepat dapat baby..
Makin murah rezeki..

Terus balik rumah je lepas tu..
Nak jalan-jalan dekat bandar Muar pun malas..
Walaupun teringat-ingat mee bandung dan rojak petis Muar..huhu..
Next time mungkin..

 Kira pegi Muar ni ada mengimbau kenangan masa dekat Matrik dulu..
Kalau ikutkan dekat bridge lagi satu tu lagi best..
Dulu selalu jugak datang situ makan mee bandung dekat tepi sungai..
Makan rojak petis dekat tanjung..
Memang sedap..
Tapi sebab kejar nak balik awal..
Sebelum hari gelap..
Malas la nak pusing-pusing..

On the way nak balik tu..
Ada accident dekat highway..
Tapi tak de lah jam panjang sangat..


Sampai rumah dalam pukul 8..
K.Mie pulak ada dekat rumah..
Makan nasi lemak K.Mie dengan rendang ayam..
Harus la mantap kan..
Lepas tu ayah balik bawak Pizza 6 kotak..
Beli 4 kotak je..
Tapi dapat free 2 kotak sebab pegi dengan Wafi..
Wafi lepas matrik sebelum pegi Perlis kan pernah keje dekat Pizza..

Malam tu la lepak-lepak dengan family..
Tapi tido awal jugak..
Penat berjalan je kan..


Tuesday, 17 September 2013

Weekend September 2013 - Subang Jaya dan Birthday Wan..

Assalammualaikum..

Sambung cerita weekend aku..
Cuti empat hari je..
Tapi bukan main lincah lagi..hehe..

Lepas balik dari rumah Ikin..
Dalam pukul 3 lebih macam tu..
Tak pun dah pukul empat agak nya..
Hujung kenduri Ikin tu hujan turun dengan lebatnya..
Kitaorang nak balik kampung dah..
Tapi On the way nak balik kampung tu aku nak singgah jumpa antara kawan yang rapat dengan aku masa dekat Penang dulu..
Die duduk dekat Subang Jaya je..
Jadi bole la singgah kejap..
Tak jauh pun dari exit highway..

Datang dekat rumah die..
Then follow die pegi minum petang..
Mula-mula die ajak pegi makan cendol dekat SS17..
Tapi kedai tutup la pulak..
Pegi Subang Parade..

Die tak lunch lagi..
Baru sampai dari Penang dan bukan main lapar..
Order sampai 2..hehe..

Aku sebab baru dari kenduri..
Makan roti bakar dengan ABC je..
En.bf pulak minum teh tarik je..
Sebenarnya saje nak jumpa lepak-lepak je..
Dah lama plan nak jumpa..
Tapi punya la payah nak jumpa..
Kalau balik cuti aku biasanya lagi suke duduk dekat rumah je..

Lepak-lepak borak-borak..
Lepas tu die nak pegi Cold Storage beli barang..
Aku pulak dari awal bila nampak ada pameran perumahan sebelum masuk dekat Food Court tu memang teruja je nak pegi..
Sementara dieorang pegi Cold Storage dan MPH aku dengan en.bf tengok pameran tu..
Banyak info berguna yang kitaorang dapat..:)
Mana tau ada rezeki nak beli rumah dalam masa terdekat ni kan..:)

Tapi nak tengok lama sangat pun tak dapat jugak..
Sebab orang lain ada sekali..
Lagi pun nak balik kampung..
Jauh lagi perjalanan nya..

Lagi pun 14hb tu adalah hari lahir nenek aku..
Kalau dekat Negeri Sembilan panggil wan kan..
Jadi kalau bole nak sampai awal la..

Awal tak awal dalam pukul 10 jugak baru sampai..
Ramai jugak ada dekat rumah masa tu..
Adik aku yang dekat Johor ada balik..
Wafi yang dekat Perlis pun ada balik..

Dan macam yang aku jangka..
Mesti akan ada makan-makan sempena hari lahir wan aku..

 Ada bihun goreng..

 Blueberry cheese cake..

Aku amik sikit-sikit je makanan malam tu..
Badan pun bole tahan penat..
Tak sabar nak tidur..
Tapi sempat jugak aku lepak-lepak borak-borak dengan adik-adik aku..
Tak lama pun..

Esok nya aku kene bangun awal..
Nak ke Muar pulak..:)
 

Weekend September 2013 - Wedding Ikin - Majlis Perkahwinan..

Assalammualaikum..

Ni last part untuk cerita majlis kawen Ikin..
Memang akan jadi kenangan antara kitaorang..
Die pun banyak kali cakap yang die sendiri tak percaya yang aku ada untuk tolong majlis die..
Tu semua rezeki die la pada aku..

Cerita sebelum ni bole baca dekat sini..

Pagi tu tak de la awal sangat pun bangun..
Tapi Ikin bangun lagi awal la dari aku..
Aku pun tido bukan main lena malam tu..
Memang nasib baik la pelamin dah siap malam tu..
Kalau pagi tu baru nak buat..
Kelam kabut agak nya..huhu..

Bangun-bangun tu aku tengok Ikin tengah jahit-jahit baju die..
Baju die mak die je yang buat..
Lepas tu die jahit manik sendiri..
Veil pun die yang jahit sulam tampal sendiri..
Tudung dalam pun pakai shawl yang die jahit manik sendiri tak silap..
Belanja tak banyak sangat pun die cakap..

Aku lepas mandi terus gunting daun pandan untuk buat bunga rampai..
Sambil tu tolong ambilkan makanan untuk Ikin la dekat bawah..
Kesian pengantin lapar..hehe..

Untuk majlis lansung ni pun Kak Ju yang mekap kan..
Pun last minit jugak..
Tapi sebab mekap pun simple je..
Tak de la lama sangat..

Untuk hari ni..
Aku rilek-rilek je tunggu en.bf datang..
Lepas ni nak balik kampung terus dengan dia..
Die pulak keje pagi tu..
Jadi datang lambat sikit..

Punya la lapar tunggu en.bf dekat pukul 3 baru sampai..
 Dah la tak de geng..
Malas kacau pengantin..
Sibuk layan tetamu dan bergambar..
Ain pun sibuk layan saudara mara dan kawan-kawan die..
Pegi bagi goody bag dekat orang..
Aku sempat jugak la sembang-sembang dengan Kak Ju..
Sebab die uruskan event, biasa dengan orang mekap..
Sempat ambil contact number die..
Tanya tips kecantikkan la..hehe..

Ucu Ikin pun kata die bangga sangat dengan Ikin..
Semua persiapan die buat sendiri..
Tapi aku pun bangga sangat..
Susah payah untuk majlis die sendiri dan sangat sederhana..
Kalau sekarang orang buat majlis beria-ia..
Kos punya lah tinggi..
Tapi kagum sangat dengan Ikin..
Dari bilik pengantin, mekap, pakaian dan lain-lain sangat simple dan sederhana..

Tapi bagus jugak..
Aku yang tolong ni pun rasa kepuasan bila buat sendiri tu..
Kalau suruh orang lain buat, buat nya hasil die tak macam kita harapkan ke..
Tapi dah keluar duit banyak..
Macam die memang banyak atas usaha sendiri..

Orang pun ramai bagi makanan la dekat die..
Kalau orang lain pun mungkin sama jugak..
Murah rezeki bila nak kawen kan..

 Ikin lepas siap..
Ambil gambar dekat bilik..
Simple tapi sweet sangat kan..

Bunga tangan tu buat sekali masa aku buat sireh junjung..
Beli bunga rose nya sikit je..
Tapi ok la bole pakai sampai dua hari..
Cuma nak jaga bunga segar ni payah gak..
Cepat rosak..
Tak bole kasar-kasar sangat..
Kalau tak habis kelopak bunga gugur..hehe..

Gambar sopan..

 Gambar gedik sikit..hehe..
Pengantin yang cakap macam tu..haha..

Kepada Ikin dan Man..
Semoga bahagia di dunia dan akhirat..
Selamat melayari perkahwinan dengan bahagia nya..
Cepat-cepat dapat baby..

Kalau ada rezeki Insyaallah dieorang akan ke UK tahun depan..
Man akan sambung PhD..
Ikin pun mungkin akan sambung belajar sekali..
Kira honeymoon sekali la tu..hehe..

Keseluruhan memang agak best..
Pengalaman sangat bermakna..
Tu pasal aku buat post ni..
Sebagai kenangan..
Dapat jugak jumpa Nuhar masa wedding Ikin..
Budak dorm aku masa form 5..
Sejak habis sekolah tak de jumpa lagi..

Makanan pun agak sedap..
Wedding yang simple tapi sangat nice..
Keberkatan majlis tu yang penting kan..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...