Sunday, 30 June 2013

Seminggu cuti..

Assalammualaikum..

Dah seminggu aku cuti..
Cuti ni duduk rumah je..
Tak de pegi mana-mana pun..
Memang malas sangat nak keluar..
Lagi pun dekat rumah ada geng..
Jadi tak delah bosan sangat..

Pendek kata seminggu cuti ni memang aku bermalas-malasan je dekat rumah..
Cuti ni makan tido makan tido je dekat rumah..
Waktu tido pun tak menentu je..
Kadang-kadang menonton sampai lewat..
Tido lambat lepas tu bangun pun lambat..huhu..

Tu ok lagi..
Yang paling merisaukan ialah aku makan dengan banyak nya bila dekat rumah..
Selagi ada makanan memang aku makan je..
Makan tanpa henti pulak tu..huhu..
Kadang-kadang bukan sebab lapar pun..
Tapi entah kenapa memang rasa nak makan je..

Walaupun berazam nak kawal makan tapi masih tak berjaya..
Walaupun aku dah amik lunch..
Lepas tu makan awal untuk dinner..
Makan sebelum pukul 7 contohnya..
Tapi sangat gagal..huhu..

Dan banyak sebab untuk aku gagal..
Satu sebab tak dapat nak kawal nafsu..
Makanan dekat rumah haruslah sangat sedap..hehe..
Lepas tu jarang pulak dapat makan kalau dekat mana-mana..
Jadi bila ada peluang memang aku tak lepas kan..hehe..

Lagi satu bila dekat rumah murah sangat rezeki dengan makanan..
Dan orang nya sangat suka masak..
Asal ada benda memang nak masak je..

Contohnya hari tu masak lauk asam pedas tak silap..
Memang feveret aku..
Lepas tu masa dinner ayah beli sate la pulak..
Mungkin jugak sebab atok pun ada dekat rumah masa tu..
Lepas tu Wafi balik keje bawak pulak Putu Piring, Putu Bambu dengan Taufu fa..
Macam mana nak berenti makan..
Benda dah ada haruslah kene rasa..
Kalau bukan dekat rumah ingat senang nak dapat makanan macam tu..haha..

Lepas tu macam malam semalam..
Mak masak rendang daging untuk bawak dekat adik bongsu..
Nak hantar atok balik dan pegi sekolah adik bongsu..
Jadi mak masak rendang daging agak banyak untuk adik dan kawan-kawan..
Aku dah makan dua kali masa tu..
Sekali malam tu wan balik dari kenduri dekat surau bawak balik makanan dengan banyak nya..
Bawak balik lauk gulai ikan sembilang salai dengan gulai daging salai..
Mantap giler kot..
Harus lah aku makan lagi..huhu..
Tekak sangat la Negeri Sembilan kan..hehe..

Dah tu banyak sangat makan sampai susah nak membuang..
Nasib baik Zack ada stok clean tea..
Giler dah makan banyak-banyak lepas tu tak membuang..
Lagi makanan yang aku makan semua tu memang kadar kolesterol tinggi..
Masak lemak la kata kan..
 Santan memang tak payah cakap la..
Haruslah berlemak-lemak kan..hehe..
 Sambil tu cuti ni buat la sikit-sikit keje rumah..
Hari tu betulkan pintu bilik..
Padahal aku dengan Zack tanggalkan tombol pintu yang dah rosak je..
Tak pasang pun lagi yang baru sebab tak de stok pulak..
Yang betulkan atok dengan Wafi..
Lepas tu betulkan lampu yang rosak..
Punya la berpeluh-peluh angkat tangga dan naik tangga..
Nasib baik sebelum ni dah biasa panjat-panjat..hehe..
Bagus pengalaman tu kan..
Melatih diri untuk lebih yakin dan berani..hehe..
Lagi petang tadi sapu dan mop rumah..

Memang kene merajinkan diri buat keje-keje rumah..
Tu pun buat keje sikit pun dah berpeluh-peluh..
Dan cepat rasa penat..
Nampak sangat tak cergas nye kan..haha..
Panjat tangga pun bukan main berpeluh-peluh..
Berpeluh-peluh takut ke sebab penat..hahaha..
Tapi masih cuba untuk melakukan aktiviti fizikal untuk membakar lemak..hehe..

Lagi aku ada baca koleksi novel Zack..
Ada 4 novel aku baru baca tapi ada 5 cerita..
Tinggal nak habiskan nanti aku share..

Lagi pun weekend ni en.bf keje Sabtu dan Ahad..
Projek die tengah kritikal kot..
Dah nak siap..
Dijangka siap bulan 9 ni..
Esok nak buat FAT die cakap..
Dah la semalam pegi ofis tak de letrik..
TNB buat maintenance la pulak..
Pukul 5 baru siap..
Pukul 3 lebih die pegi jugak ofis..
Balik tak payah cakap la..
Setiap hari balik malam..huhu..

Weekend depan ni la kalau ada nak keluar..
Plan nak tengok anak kawan die..
Ada nak shopping sikit..
Dan 6hb nak hantar sepupu daftar dekat UM..

Aku memang suka bermalas-malas ni..
Ada je kawan kawen la weeekend ni..
Tapi kalau tak de geng..
Lagi en.bf tak de aku memang malas sangat nak pegi..hehe..
Esok aku akan berpuasa..
Puasa sunat hari Isnin..
Harap bole rehatkan perut dan bakar lemak yang ada..hehe..


Thursday, 27 June 2013

Tuition Fees..

Assaammualaikum..

Ada satu perkara yang menggembirakan aku..
Just know the good news..
Bukan hari ni la..
Tapi baru hari ni aku nak share..
Sebelum ni sibuk sikit..hehe..

Masalah yuran aku dah selesai sepenuhnya..
Perkara yang sentiasa menjadi kebimbangan dan menghantui hidup aku dah selesai..Insyaallah..
Macam semua tau..
Aku memang dari mula belajar ada masalah kewangan..
Macam mana sampai kene mintak bantuan dan sumbangan sana sini..
Keluarkan duit KWSP..
Awal-awal memang pening kepala je pasal yuran..
Bukan pasal yuran je la..
Pasal  belanja untuk belajar pun ye jugak..

Aku memang tak de duit simpanan sangat..
Masa keje tak menyipan sangat..
Ada duit habis belanja je..
Dan masa aku nak tukar keje duit aku banyak habis..

Masa daftar pun aku pun memang tak tau jauh mana aku mampu melangkah..
Apply scholar pun tak dapat..
Lagi sebab status pengajian aku..

Antara masalah aku..
Satu faktor umur..
Lepas tu sebab aku dah ada degree..
Lagi sebab sem aku pendek sangat..
Ada yang minimum nak 6 semester..
Macam aku Insyaallah boleh habiskan dalam 5 semester je..
Course aku pun banyak jugak tak sponsor..
Ni semua dari feedback yang aku perolehi dari application aku..

Tapi Alhamdulillah rasanya masalah ni semua dah selesai..
Aku tak payah nak pening lagi pasal masalah kewangan..
Masalah kewangan dan kos sara hidup sepanjang aku belajar..

Kalau tak dulu lepas bayar duit yuran kali pertama dah risau macam mana nak bayar yuran lepas ni..
Mampu ke aku..
Sampai fikir mampu ke aku habiskan pengajian dengan keadaan aku sekarang..
Sampai masa ayah hantar aku daftar..
Aku kata aku akan cuba apply MARA atau usahakan apa-apa bantuan kewangan..
Tapi dia cakap..
Kalau tak dapat macam mana?..
Berenti belajar dan keje balik?..
Aku senyap je masa tu..
Padahal aku sendiri tak pasti..
Tapi tekad nak habiskan belajar jugak macam mana pun..

Kalau pasal sara hidup..
Memang aku hidup dalam keadaan sangat sederhana..
Tapi elok jugak untuk latih diri aku ni..
Kalau tak manjang nak makan sedap je..
Selalu bershopping kalau dulu..
Tabiat suka bershopping ni memnag dari sekolah sampai la masa belajar dan masa keje lagi hebat sebab ada duit sendiri..
Memang banyak membazir..

Membazir dekat shopping, dekat makan dan dan perkara-perkara lain..
Sekarang memang banyak yang aku belajar dan Alhamdulillah mampu kawal diri..
Dan macam yang aku selalu cerita..
Kawan-kawan aku pun sangat pemurah dan membantu..
Kami bukan ada darah daging ke apa..
Tapi bab belanja bila jumpa dan moral support memang terbaik..
Kalau nak makan sedap-sedap memang dengan dieorang la..
Keluarga tak payah cakap la..
Sentiasa di sisi aku susah dan senang..
Kadang-kadang dieorang bertegas memang untuk ajar aku bukan sebab tak suke ke apa..
Sangat banyak pengajaran untuk aku..

Ayah yang masa mula-mula menentang keras pun..
Tapi bila aku suruh pos buku sebab nak guna pun..
Tak jadi pos sampai sanggup hantar sebuah buku dari kampung ke Kemaman..
Tu memang cara die mengajar dan cara die..

Cuma sekarang ni fokus untuk dapat keputusan yang cemerlang dan dapat tempat untuk internship yang baik..
Lately pun aku banyak sangat main dan tak fokus..
Dua sem last ni memang aku kene betulkan balik..
Aku nak lebih serious dan fokus..
Cepat sangat lalai dan alpa betul aku ni..

Satu lagi untuk cuba pastikan aku bole habis dalam masa 5 semester..
Kene settlekan CBL..

Insyaallah aku dah bole selesaikan semua yuran aku sem baru ni..
Alhamdulillah sangat kerisauan aku dan kesusahan aku pada awalnya ada jalan penyelesaian..
 Semua ni jadi pengajaran yang sangat berguna pada aku untuk masa depan..
Jadi misi aku sekarang adalah untuk habis belajar dengan cepat dengan keputusan yang sangat cemerlang dan dapat tempat untuk internship yang sangat baik..
Terima kasih banyak dekat keluarga dan kawan-kawan yang sangat membantu..
Kalau perkara ni tak jadi mungkin aku akan hanyut dengan dunia aku je..
Tapi disebabkan perkara-perkara macam ni aku makin kenal keluarga dan kawan-kawan aku..
Aku sangat harap semua berkesudahan dengan baik..AMIN..

Satu lagi..
Semua pengalaman ni pun mencetuskan satu idea kepada aku untuk diusahakan..
Insyaallah satu hari nanti..
Doakan untuk aku..

Akhirnya..Home Sweet Home..

Assalammualaikum..

Petang semalam aku dah sampai rumah..
Mula-mula ingat nak balik pagi..
Tapi sebabkan Sen rushing nak pegi keje pagi tu..
Tak dapat la aku tumpang nak pegi Station LRT Kelana Jaya..
Dia janji nak hantar aku masa rehat tengah hari..
Aku pun sambung tido balik..

Kebetulan housemate Sen tak pegi keje..
Sebab terlambat bangun..
Aku bangun die tengah masak..
Dah beli lauk segala..
Tapi tak sempat nak makan..
Sebab Sen dah sampai masa tu..
Nanti lambat pulak die nak masuk ofis balik..

Malas pulak nak minta housemate die hantarkan..
Sebab tak biasa satu hal walaupun housemate die ok je..
Lagi pun takut die ada hal nak keluar ke..
Lapar la jugak..
Sudahnya aku beli vitagen, sausage roll, mexico bun dengan puff sardin dekat Station LRT Pasar Seni..
Aku selalu jugak la beli dekat situ..
Nama bukan main tapi harga total dalm RM5 je untuk semua makanan tu..

Dalam pukul 5 tak silap aku sampai rumah..
Sangat seronok sebab ada makanan yang sangat heaven..
Sampai-sampai je tukar baju memang terus makan..hehe..
Semalam ada asam pedas, kobis goreng, ayam masak kicap..
Malam nye pulak ada pengat labu..
Pagi tadi tido lambat wan siap goreng nasi lagi..
Pergh sangat la seronok..
Makanan di mana-mana..hehe..
Naik la badan cuti ni..

Lagi satu yang sangat menyeronokkan ialah ramai yang ada dekat rumah..
Atok ada balik, Zack ada dekat rumah sebab dah habis Politeknik nak ambil MUET, Wafi pulak baru habis matrik tengah tunggu U..
Sementara tu Wafi keje dekat Pizza..
Cuma tak sempat jumpa P.Long sebab die balik S'wak hari Isnin..

Memang seronok bila ramai yang ada dekat rumah..
Kalau sorang-sorang je kurang seronok la..
Sebab kalau ramai-ramai bole sembang-sembang, makan-makan ramai-ramai..
Bole melepak tengok TV sampai lewat malam ramai-ramai..hehe..
Dah biasa dengan suasana ramai..
Bila tak ramai memang kurang meriah sikit..
Dan aku rasa dah ada beberapa agenda cuti ni..
Harapnya tercapai la..AMIN..

Tuesday, 25 June 2013

End of Sem 3..

Assalammualaikum..

Sekarang aku dah ada dekat KL..
Malam semalam baru sampai..
Sampai-sampai je KL pegi makan dekat McD Kota Damansara dulu sementara tunggu Sen balik dari keje..
Sebab masa dekat Genting Sempah call die, die dekat pejabat lagi..
Balik agak lambat..
Sampai je rumah terus baring-baring sampai borak dengan Sen pun rasa nak terlelap dah..
Sudahnya pegi mandi terus tido..

Aku balik dengan en.bf..
Dia datang dari hari Sabtu sampai Isnin..
Sem ni die tak de datang sana..
Jadi die datang untuk ambil aku lepas habis exam..
Bole balik kampung sekali..
Dapat jugak la die jalan-jalan..
Kalau tak memanjang keje je..
Lagi pun 1st time bawa baby baru die jalan jauh..

Masa die datang pun tak de lah pegi jalan sangat pun..
Sebab aku pun ada dua paper lagi..
Tapi kenapa la sem ni aku jawab exam macam tak meyakin kan je..
Bila dah sudah menyesal dengan diri sendiri..
Banyak sangat khilaf aku kot..
Memang kene perbetulkan diri untuk dua sem lagi..
Lalai dan alpa sangat kot..

Ada pegi makan-makan dan jalan-jalan sikit je la..
Pegi makan dekat Mesra Mall sambil die teman aku study..hehe..

Hendry naik kapal minggu lepas..
Kalau die naik kapal minggu ni memang bole datang sana dengan en.bf la..
Lagi senang..
En.bf pun ada member nak datang sana..

Masa petang Ahad aku nak pegi final exam aku nampak hendry online dekat FB..
Laju jelah message die..
Sebab kalau die naik kapal..
Nampak die online tu adalah perkara yang sangat best..
Kemungkinan untuk die turun adalah sangat tinggi..haha..
Sebab kalau dekat laut memang disconnected je la..
Lagi-lagi en.bf pun ada sekali..
Memang lagi syok la kalau lepak ramai-ramai..

Masa aku dekat Mesra Mall die ada call..
Tapi die tak bole nak turun malam tu..
Kapal masuk KSB pun sebab ada inspection dengan Petronas..
Lepas ak exam hari Isnin pagi pun die ada SMS tanya bila balik kampung..
Die nak turun tapi tak tau bila sebab Chief Mate die tak dekat kapal..
Tak bole tinggalkan kapal macam tu je..
Kene ada officer sebab orang office datang dan Petronas nak inspect..
Kitaorang pun gerak je la..
Sempat wish Selamat Hari Raya lagi..haha..

Tapi masa berenti dekat Petronas Cherating en.bf nak isi angin tayar Hendry call.
Die nak turun..
Nak pegi salon katanya..haha..
Die suruh kitaorang gerak je..
Tak payah patah balik..
Tapi bila fikir balik en.bf pun ajak patah balik..
Tak jauh sangat pun lagi..
Lagi pun member-member apa salahnya..
Bukan selalu pun nak dapat jumpa sekali..hehe..
Dekat kampung lain la..

So kitaorang jumpa dekat Benteng..
Hendry ajak pegi salon..
Siap offer nak belanja kitaorang pegi salon lagi...haha..
Tapi sebab masa tu pun dah pukul 3 lebih tak silap..
Kitaorang punya perjalanan pun jauh lagi nak balik KL..
Aku ajak pegi minum je la..
Pegi Kemaman Station bukan setakat minum je..
Paksa kitaorang makan lagi..haha..
Padahal dah makan tengah hari..
Semoga rezeki makin murah..
Sangat la pemurah nak belanja orang..

Rancak sangat masing-masing berbual..
Lagi-lagi die dengan en.bf..
Dari hal keje sampai la cerita pasal motor..
Aku berapa kali ajak balik da..
Tu pasal kene jumpa sangat..
Sebab bila jumpa ramai-ramai memang best..
Padahal haritu baru pegi vacation dekat Melaka sama-sama..
Sehari sebelum balik lepak minum sama la..
Die pun ajak en.bf pegi Krabi bulan 9 ni..
Sebab die turun kapal lepas raya..

Masa nak turun dari kereta pun sempat lagi borak dekat parking..haha..
Nampak tak dieorang tu kalau dah jumpa..
Macam-macam benda kan..

Lepas wish Hari Raya dekat Hendry semua kitaorang pun gerak balik KL..
Alhamdulillah jalan dan cuaca pun ok je dalam perjalanan ke KL..
Dari Kemaman ke Hentian Rehat pertama en.bf bawak..
Lepas tu aku pulak yang drive sampai ke Genting Sempah..
Test drive baby baru en.bf kalau dekat highway dan long distance..
Agak mantap..hehe..

Pagi tadi konfius jugak bila nak balik kampung..
Tapi Sen ajak stay satu malam lagi..
Aku pun tak jumpa kawan-kawan lagi..
Sebab dah janji..
Lagi pun kalau dah balik rumah memang malas sikit nak keluar dah..
So malam ni adalah sessi berdating dengan Haziq..
Semalam pun tak sempat nak sembang sangat dengan Sen..
Die pun bz buat keje sepanjang malam..
Tido sekejap je aku tengok..
Sibuk betul die..
Dah bagi surat resign dekat company sekarang..
Company die nak masuk die dah mintak buat keje bayar as freelancer..
Murah rezeki masing-masing..

Semoga rezeki masing-masing makin murah..
Masing-masing pun tersangat la pemurah dengan kawan-kawan..
Memang tak lokek betul nak belanja kawan-kawan bila dapat rezeki lebih..
Semoga semua lebih murah rezeki..hidup makin stabil dan karier masing-masing makin baik..AMIN..:)

Friday, 21 June 2013

Sailormoon..

Assalammualaikum..

Sekarang pukul 0519 pagi..
Gap paper final ni aku tak buat apa pun..
Ada study untuk paper SFD je sikit-sikit..
SFD ni paper Seabed Foundation..

Tiga hari ni enjoy je..
Enjoy tengok movie dekat bilik..
Aku tengok sekarang ni status dekat fesbuk ramai suka tengok cerita Sebenarnya Saya Isteri Dia..
Disebabkan tak de TV jadi tak dapat la tengok..
Nasib baik la ada wireless percuma yang agak laju..
Jadi bole la selalu bukak youtube dengar lagu atau tengok movie..
Dari semalam aku marathon tengok cerita SSID ni dekat youtube dari episod 1 sampai 11..hehe..
Best movie ni..
Jalan cerita yang menarik ditambah dengan pelakon yang sangat berbakat..
Lebih-lebih lagi pelakon utama dia..
Izzue Islam dan Tiz Zaqyah..
Walaupun ramai je muka baru dalam cerita ni..
Tapi disebabkan ada pelakon-pelakon yang sangat berbakat memang dah cukup..
Pelakon macam Tiz, Izzue, Wan Maimunah memang sangat-sangat menguatkan cerita ni..
Tambahan Qi, dan kemunculan semula Wilma..
Wilma sangat la sweet..

Ok aku malas la nak review lebih-lebih pasal drama ni..
Karang berjela-jela pulak..hehe..
Hari tu aku marathon tengok cerita Pengantin Untuk Dijual..
Best jugak la..
Nama-nama dalam cerita tu unik sangat..
Indah, Kaseh, Cinta..hehe..

Ok berbalik pada tajuk..
Entah kenapa tiba-tiba teringat sesuatu..
Benda yang menggamit kenangan juga.hehe..
Dan lebih-lebih lagi maklumat di hujung jari sekarang..
Aku terus cari lagu Sailormoon dekat youtube..

Aku ni membesar dengan cerita macam ni dulu..
Aku membesar dengan Sailormoon, Dragon Ball, Doraemon, Tomato man..
Walaupun aku bukan lah peminat tegar cartoon..
Tapi ada jugak la memori aku dengan cerita-cerita macam ni..
Ada jugak la kenangan-kenangan masa kecik dulu yang aku ingat lagi..
Cerita Sailormoon dan Dragon Ball selain famous dekat tv komik dia pun sangat la famous..
Tapi aku tak de pun koleksi..
Kalau nak baca pun pinjam dekat orang je..

Cerita Sailormoon ni pun mengingatkan aku kenangan aku masa sekolah rendah dulu aku duduk asrama..
Aku pernah duduk asrama masa sekolah rendah dulu..
Masa tu aku darjah 4..
Kalau rajin nanti aku cerita..

Aku nak share lagu ni..
Untuk recall memori orang yang lahir satu zaman dengan aku..
Atau untuk yang tak pernah kenal benda ini semua untuk tahu..


Maafku tak pernah berterus-terang. 
Bukan ku tak mempercayaimu,
Namun sebelum ku berganti rupa.. 
Ingin aku menemuimu.. 
Ku kan bermandi cahaya bulan 
Yg cemerlang di malam yg cerah.. 
Memang teLah lama kurasakan Ingin menolong yg lemah.. Tiba-Tiba keajaiban terjadi 
Kekuatan muncul di diri 
Untuk melawan semua kejahatan.. 
Kekuatanku harus digunakan 
Menegakkan segala kebenaran 
Ini keajaiban alam.. 
Aku mempercayainya 
Ini keajaiban alam

Enjoy this song..
Esok sampai hari Isnin ada lah hari yang panjang untuk aku..
Kalau rajin nanti aku share..
Selamat malam semua..

Lebih setahun dah blog ni ada..
Tempat aku share pengalaman hidup..
Wujudnya blog ni masa aku nak belajar balik dulu..
Semoga apa yang aku share macam Permohonan Sumbangan Ahli Parlimen, Pengeluaran KWSP untuk Pendidikan dan sebagainya sangat membantu adik-adik lepasan yang bakal melanjutkan pelajaran..

Adik aku ada seorang lepasan Politeknik dan matrikulasi tengah tunggu panggilan untuk sambung belajar..
Ada seorang adik sepupu lepasan SPM dah dapat tempat..

Masa aku nak sambung belajar dulu memang agak banyak dugaan..
Memang agak pening kepala..
Lebih-lebih lagi mengenai kewangan..
Tapi Alhamdulillah ada je jalan Allah mudahkan..
Dan aku dan Sem 3..
Insyaallah tinggal dua sem je lagi..
Kurang dari setahun lagi nak habis..
Aku pun tak sangka mampu berada sejauh ini..
Dan kehidupan pun tak la seteruk mana..
Apa pengalaman yang aku perolehi memang di jadikan panduan dan pedoman untuk selepas ini..
Dan ada juga perkara yang terjadi memberi inspirasi untuk aku di masa hadapan..
Banyak cetusan idea yang aku perolehi sepanjang setahun ni..

Semoga semua berjalan dengan lancar..
Jangan pernah berhenti mencuba..
Insyaallah dimana ada kemahuan, di situ ada jalan..
Aku memang tak pernah berhenti memotivasikan diri sendiri..
Orang keliling macam family, en.bf, kawan-kawan memang sangat banyak membantu..
Tanpa mereka siapalah aku..
Alhamdulillah Tuhan kurniakan aku orang-orang macam ni keliling aku..
Tu semua rezeki..

Banyak juga yang aku nak kongsikan..
Insyaallah kalau di izinkan..
AMIN..

Thursday, 20 June 2013

Long Gap Final Sem 3..

Assalammualaikum..

Pagi semalam last paper untuk minggu ni..
Minggu ni ada tiga paper je..
Tapi ketiga-tiga paper ni aku rasa macam paras je..huhu..
Tak de yang sangat-sangat memuaskan hati..
Banyak je keraguan aku..huhu..
Tapi Insyaallah kalau ada rezeki bole la dapat keputusan yang baik..

Macam mana pun kita jawab..
Selagi tak dapat keputusan aku memang tak berani nak cakap apa..
Ni semua aku belajar dari pengalaman..
Atau ni memang sifat semulajadi aku..

Sebab selagi tak nampak hasil dia aku memang malas nak cakap apa-apa..
Sampaikan bila orang tanya pun aku akan jawab yang aku sendiri kurang pasti..
Memang aku maksudkan apa aku cakap..
Bukan sebab kedekut ke apa..

Aku memang akan cuba buat yang terbaik..
Tapi aku tak la terlalu yakin apa yang aku buat tu memang betul selagi tak tau keputusan nya..

Kalau jawab soalan yang show atau prove aku memang suka..
Sebab ada jawapan kan..
So tinggal prove kan je..hihi..

Tapi kalau soalan biasa..
Walaupun dapat jawapan aku akan kira banyak kali..
Aku memang agak cuai..
Takut careless ke..
 Jadi kalau orang tanya macam mana aku akan kata aku sendiri tak yakin..
Biar la result aku je yang jawap soalan tu..hahaha..

Sebab pernah je jadi..
Memang bukan rezeki aku..
Yakin je jawap..
Jalan keje semua betul je..
Tapi aku salah letak nilai untuk kedua-dua soalan..
Memang dapat kosong la untuk test tu..huhu..

Jadi aku memang belajar untuk tidak terlalu yakin..
Kalau bukan rezeki kita..
Allah tak nak bagi..
Memang tak dapat..
Walaupun kita tau buat dan sebagainya..

 Ada yang aku salah tengok soalan la..
Suruh kira particle velocity untuk 1 hour interval untuk main deck dan 3 seconds untuk cellar deck..
Tapi apa hal entah..
Macam mana aku bole nampak main deck je..
Jadi aku kira dua-dua untuk main deck..
Dah salah..
Kan ke rugi..

Masa keje pun sama..
Aku memang tak reti la nak tunjuk aku pandai sangat ke apa..
Kalau dah tau pun aku rasa biasa je..
Sebab sikit sangat benda yang aku tau..
Banyak sangat lagi benda yang aku kene belajar..
Sampaikan supervisor aku kata nasihatkan aku masa aku nak berenti..
Level of confident aku rendah dia kata..
Cuba confident sikit..

Bila fikir balik..
Memang sifat semulajadi aku kot..
Dan aku tak suka cakap banyak..
Biar keputusan dan hasil kerja aku je yang bagi jawapan..
Macam aku kata..
Kalau kita tau sesuatu pun sikit je..
Terlalu banyak benda untuk dipelajari dan di explore dalam dunia ni..

Ramai lagi orang yang pengetahuan dan kemahiran dia lagi tinggi..
Kalau tak pun..
Masing-masing ada kepakaran masing-masing..
Kita akan saling melengkapi dan saling memerlukan..
Jadilah macam resmi padi..
Makin berisi makin tunduk..
Berhati-hati la dengan apa yang kita cakap dan buat..
 

Untuk final ni aku ada dua paper lagi..
Paper Malaysia studies..
Dan Paper Seabed Foundation..

Memang sangat malas nak baca Malaysia studies punya nota..
Sebab aku memang kurang sikit kalau paper macam ni..
Aku memang minat dengan benda-benda teknikal..
Pemahaman konsep berbanding fakta yang bejala-jela kene hafal setiap satunya..huhu..

Ada 3 hari gap untuk next paper..
Jadi agak rileks sikit la..
Semoga baki dua paper ni aku dapat buat dengan baik dan dapat keputusan yang cemerlang..Amin..

Wednesday, 19 June 2013

Wordless Wednesday..

Assalammualaikum..

Rindu murtabak dekat Arab Street..
Sedap dan tak berminyak..
Lagi-lagi bulan depan dah bulan Ramadhan..

Monday, 17 June 2013

Weekend with Seaman..

Assalammualaikum..

Weekend ni memang berjalan je la aku..
Walaupun nak final..
Tak sedar diri betul..
Padahal semalam (Ahad) ada paper welding pukul 3-5..
Padan muka tak bole jawap sebab berjoli banyak sangat..huhu..

Lepas cuti lama..
Cuti dari sebelum PRU 13 hari tu..
Jadi dah kene sign on balik..
Lagi pun bankrupt la sebab cuti ni memang berjalan sakan je dia..
Kene la naik kapal balik..

Dari vacation ktorang ke Melaka..
Konvoi ke Singapore nak beli aksesori motor..
Bercuti ke Bandung..
Bachelor party dekat Melaka..
Ride ke Genting dan Cameron..
Enjoy betul cuti..
Dah puas bercuti dan berjoli dengan kawan-kawan..
Kene la pegi keje balik..hehe..

Jadi hari Jumaat hari tu aku pegi ambil die dekat Kuantan..
Plan nak makan ikan bakar petai..
Tapi waktu tu baru pukul 5 macam tu..
Masing-masing tak makan lagi..
Kitaorang pegi Teluk Cempedak makan dekat sana..
Lepas makan lepak-lepak dekat tepi pantai sembang-sembang..
Sebelum balik beli ais krim..

Masing-masing kenyang lagi bari lepas makan..
Cancel la pegi ikan bakar..
Balik Kemaman dan makan malam dekat Kemaman je..
 Then hantar die balik hostel..

Esok nya pulak lepas hantar kereta pegi minum dengan Alet..
Lepas tu die bagi tau nak keluar pegi Kuantan..
Ada hal..
Aku pun tolong carikan kereta..
Masa nak hantar aku balik dieorang ajak aku pegi Kuantan sekali.
Aku pun follow je la.
 Sebab sem ni memang jarang sangat keluar jalan-jalan..hehe..
 Lagi pun ingat pegi tak lama sangat..
 Sekali hari yang agak penuh dengan aktiviti jugak..

Batch mate die dekat ALAM dulu yang ada hal dekat Kuantan..
Ada urusan dekat bank..
Bila semua dah settle kita orang pegi lunch..
Kawan die bawak pegi makan dekat gerai bawah pokok..
Kedai die dekat bawak pokok..
Kedai mamak..
Mee goreng mamak die memang terbaik..
Kedai die dekat Jalan Bukit Ubi..
Makan cendol dekat situ..

Lepas tu on the way balik sempat singgah dekat Balok makan sata dan minum air kelapa..
Singgah Cherating jalan-jalan dekat pantai..
Singgah dekat Pantai Chendor lagi sambung jalan-jalan..
Hari pun dah gelap..
Destinasi terakhir ialah makan nasi kukus..
Memang penat..
Tu pun pukul 10 jugak la balik..

Balik malam tu sempat la study sikit..
Dan nasib baik paper esok nya petang..

Jadi dua hari weekend ni lepas memang berjalan je la aku..
Jalan-jalan cari makan..
Maaf la tak de gambar..
Sebab tak bawak camera pun..
Handphone i nokia rm80 je..hehe..

Curik gambar motor masing-masing masa pegi jalan-jalan je..
Saya pun peminat motor berkuasa tinggi..hehe..
Kalau ada rezeki boleh la beli sebiji..

 Bachelor Party dekat Melaka..

 Dekat Cameron..

On the way ke Cameron..

Curi gambar ni dekat fesbuk dieorang..
Sorang dah selamat naik kapal..
Insyaallah lepas raya baru balik..

Dah pesan siap-siap suruh plan untuk next vacation bila die balik nanti..
Kalau ride pulak dah plan nak ride ke Krabi balik nanti dengan geng-geng motor die..hehe..

Minggu ni ada 3 paper..
Satu dah lepas dengan hasil yang aku kurang puas hati..huhu..
Salah sendiri..
Esok dan lusa ada dua paper lagi..
Then Ahad dan Isnin..
Nasib baik ada gap panjang sikit..

Sabtu ni turn en.bf pulak datang sini..
Jangan weekend ni enjoy bukan main lagi dah la..hehe..
All the best untuk semua paper..
Semoga dapat keputusan yang cemerlang sem ni..
Tak sabar nak pegi keje balik..
Tinggal dua sem je lagi nak habis..:))
 

 

Thursday, 13 June 2013

13062013 - Final Computer Application..

Assalammualaikum..

Pagi tadi selesai dengan subjek COM aku untuk semester ni..
Alhamdulillah..
Perasaan nya sangat lega dan berpuas hati..

Subjek ni belajar mengenai computer application..
Ada belajar mengenai Mircosoft Word, Excel, dan Microsoft Visio..
Dan belajar mengenai AutoCAD..

Walaupun dah lama guna Microsoft Office..
Tapi banyak jugak lagi yang aku tak tau..
Ada jugak perkara baru yang aku belajar..
Sebenarnya kalau Microsoft Office ni aku paling lemah Excel la..
Jarang sikit guna..

Untuk assignment, test dan final kami memang ada ujian berkomputer..
Takde pun on paper..

Lagi satu bila dah belajar tapi tak apply lupa jugak..
Masa baru belajar dan buat latihan tu rasa senang je..
Tapi bila dah tinggal senang je lupa..
Masa keje dulu banyak gak guna Excel..
Masa test hari tu pun ada soalan Excel yang aku tak tau buat..huhu..

Jadi sebagai persediaan untk final ni..
Dia dah bagi tau akan keluar dua soalan..
Soalan Excel dan AutoCAD..

Macam mana pun walaupun nampak mudah tapi aku memang tak amik mudah dengan apa yang aku buat sekarang..
Memang kene serious..
Lebih lagi bila Test hari tu ada soalan Excel yang aku tak dapat jawab..
Tak sempat jawab sebab tak cukup masa..
Tercari-cari dan teragak-agak je step dia..
Nampak sangat tak cukup persediaan kan..

Jadi untuk Soalan AutoCAD aku macam tak risau sangat..
Sebab buat lines plan hari tu hari-hari dah guna AutoCAD..
Insyaallah masih ingat lagi dan familiar sangat lagi macam mana nak guna..

Lepas habis presentation lines plan..
Setiap hari kalau on laptop..
Setiap hari mesti on punya la..
Mesti online setiap hari dan tengok movie..
Sebelum berhibur dan sebelum shut down kan laptop..
Aku make sure akan bukak Excel sekejap dan praktis guna..
Praktis guna function IF dan COUNTIF..
Sebab aku memang tak biasa dan mahir sangat guna..
Setiap hari lepas lines plan memang aku akan buat latihan..

Dan Alhamdulillah soalan Excel tadi aku mampu jawap dengan izin Nya dengan mudah..
Walaupun ramai mengeluh tak dapat jawab soalan Excel tapi Alhamdulillah aku bole jawap soalan tu dengan baik..
Bukan macam masa test..
Tak dapat jawap soalan Excel..hehe..
Belajar dari pengalaman..
Nampak mudah..
Masa Test keluar soalan Microsoft Word dengan Microsoft Excel je..
Tapi tak mampu pun jawab dengan baik..
Dapat full mark..
Padahal dah guna berapa lama..

Kadang-kadang kita rasa kita tau..
Tapi kita tak la sebagus yang kita fikir..:))
 Kalau Tuhan nak beri dan tarik balik bila-bila masa je..

Lagi satu nak final tadi pun ada drama sikit..hehe..
Sebab sekarang dah tak de kelas..
Jadi selalu tido lambat..
Walaupun tau esok ad exam pagi..
Tapi mata tetap tak mau tidur..
Penat pujuk..hehe..

Kunci jam pukul 8..
Sebab plan nak datang awal..
Tapi berapa kali snooze jam..
Ngantuk punya pasal..huhu..
En.bf pun siap call kejutkan aku dan SMS lagi..

Exam sepatutnya mula pukul 9..
Divide kepada 4 group..
Satu sessi satu group dalam 4 atau 5 orang je..
Duduk jauh-jauh giler dalam lab computer tu..
Soalan setiap orang pun berbeza sebab ada banyak set..
Jadi memang tak bole meniru dan tak de masa nak bincang kot..
Sebab sibuk buat soalan masing-masing..

Sudahnya Lecturer aku call pukul 9 tu..huhu..
Dia call tanya lupa ke ada final exam hari ni..
Sorang pun tak datang lagi..
Padahal start pukul 9..
Kalau tak datang dia bagi 0 je..haha..
Jangan cari die merayu-rayu nanti..haha..
 
Tapi aku group ke 3..
Start pukul 10..
Bila lecturer pun dah call..
Aku pun terus bangun..
Tu pun sampai tepat pukul 10..
Tapi group 1 tengah test lagi..
Lambat start budak ni cakap..hehe..

Sembang dengan budak ni..
Bole pulak aku tak bawak slip exam..
Sebab masa present final lines plan tak de pun kene ada slip exam ke..
Lepas tu kene la balik sekejap amik slip exam..
Terima kasih banyak la Faz tolong hantar aku amik slip exam..:))

Sempat la sampai sebelum turn aku mula..
Tak de la rushing sangat..
Mampu masuk dan jawab dengan tenang..
Alhamdulillah dapat jawab dengan tenang dan baik jugak..
Dan aku pun mengharapkan keputusan yang baik jugak untuk subjek COM ni..Amin..
 

 

Wednesday, 12 June 2013

Lines Plan..What is Lines Plan (Part 2)...

Assalammualaikum..

Sambung cerita mengenai lines plan..
Isi ni semua aku ambil dekat internet..
Dan ini sambungan untuk entri Lines Plan - What is Lines Plan (Part 1)..

Apa itu Lines Plan?..

In general, drawings that associates with ship buildings can be divided into the following:

  1. Lines Plan Drawing
  2. General Arrangement Drawing
  3. Shell Expansion Drawing
  4. Schematic System Drawing
  5. Detail / Production Drawing
  6. 3-D Product Drawing 
Lines Plan drawing represents the basic outer shape of the ship. Without lines plan drawing, all the either drawing cannot be drawn.

Ship has a complex and unique hull shape due to its double curvature and nonhomogeneous cross sections. Unlike simple object like cylinder, box, and cone which can be represented in simple orthographic drawing, ship hull require special way of representing its unique and complex shape. Not only it require to be shown in three different orthogonal views, more lines are also needed in order to represents its shape at different cross sections or planes. For this reason, the ship hull drawing is always called as Lines Plan Drawing.

Lines Plan is a lines drawing that represent the shape of the ship hull looking from three orthogonal (perpendicular to each other) views i.e. front, side and top views. The front view is termed as Body Plan, the side view is the Sheer Plan and the top view is the Half Breadth Plan. Since all of these views represent the same hull, they are interrelated to each other, thus the preparation of lines plan drawing must follow certain standard procedure.

Lines plan drawing has always regarded by the naval architects as the most important piece of information about the ship. This is due to two reasons i.e. the ship performance and ship design process. On the performance of the ship, the shape of the hull form determines the power required to drive the ship, thus reflect the ship speed, its also determine the amount of pay load (capacity), comfort, habitability, etc. On the ship design process, lines plan drawing is the first information that needs to be made available. Without lines plan drawing, no calculation, design and analysis works can be performed. Construction process also can only be commenced after the lines plan drawing is completed.
 
Pendek kata lines plan ialah lukisan asas untuk pembinaan sesebuah kapal..
Kalau sape2 yang belajar Naval Architecture tu memang akan belajar lagi detail la..
Macam aku ni belajar basic die je..
Kalau budak marine pun akan belajar General Arrangement..
Tapi macam aku belajar nanti akan belajar Offshore Design Assignment..

Pada lines plan ni ada Body Plan, Half breadth plan, Sheer plan dan juga offset table..
 
Body Plan

Body Plan represents the shape of the ship hull when viewing from the front or rear of the ship at every ship stations. Station is a transverse cross-section along the ship length which normally equally spaced. A ship is normally divided into 11 or 21 stations from after perpendicular, AP (Sometimes noted as station 0) until forward perpendicular, FP (or noted as station 10 0r 20). Half or even quarter station may also be used especially at the region with high curvature. Body plan is normally placed at the top right hand side of the drawing although it can also be placed at the middle or on top of the sheer plan drawing depending on the size and type of ship.

Since most ships have symmetrical shape for both port (left side looking from rear) and starboard (right) sides, only one side is shown in the drawing. Therefore, it is almost a standard practice to show the stations of the rear region of the ship at the left side of body plan while the right hand side of the body plan represents the stations at the forward region of the ship. The curve on the body plan is also call station curve. The centre line of the body plan represents the centre line of the ship.
Apart from showing the station curves, the body plan also shows the waterlines and the buttock lines grid. These grid lines are essential not only for reference lines but also used for  transferring and checking data from one plan to another.

 Macam body plan aku ada 21 station dari AP ke FP..
Untuk dapatkan  body plan ada cara nya..
 
Half Breadth Plan

The same hull form if it is viewed from top will produce the plan view of the ship. However since the hull shape is complex and unique, the plan view must be made at several waterline planes. Thus Half Breadth Plan is a lines drawing that represents the shape of the ship hull looking from top view at every waterlines of the ship. Waterline is the horizontal plane that cut the ship along its vertical axis, thus creating the waterlines curves. Waterline is normally equally spaced, although half waterline may also be used at the lower region of the ship. Since the hull is symmetry about its centre line, only half of the hull is shown in this plan.

Apart from waterline curves, the deck line curve needs to be drawn on this plan. If the ship has bulwark, chines or / and knuckles lines, these curves have also to be shown in the drawing. In this plan, the grid lines shown are the stations and buttock lines of the ship.

Dan yang terakhir sekali ialah Sheer Plan..

 Sheer Plan
Sheer Plan which is usually placed at the top left hand side of the lines plan drawing represent the shape of the ship hull looking from the side of ship at several buttock lines. Buttock line is the vertical plane that cuts the ship along its length, creating the buttock line curves. The middle buttock line (normally labeled as BL 0) is the plane that cuts the ship along its centre line which creates the profile curve of the ship. Other buttock lines are drawn outward (offsets) of ship’s centre line and normally at equally spaced distance. The stations and waterlines grids are shown in this sheer plan drawing. 

Ni la serba sedikit mengenai lines plan..
Memang menarik subjek ni..
Sebenarnya aku harap aku bole belajar sampai GA..
Tapi sebab course aku tak de GA dan masa tak pe lah..
Mana tau dah keje nanti ada peluang nak belajar lagi kan..
 Sebabkan subjek ni jugak menimbulkan minat aku untuk mendalami ilmu Naval Architecture dengan lebih lagi..
Bila tengok ada company yang offer Naval Architecture je rasa excited nak join..hehe..
Tunggu la untuk ODA aku nanti..
Mungkin lebih menarik..:)

Aku ambil nota-nota dekat atas ni dari lecture note UTM dari link yang aku bagi dalam entri sebelum ni..
Semua bahan ni sangat membantu aku dalam menyiapkan lines plan aku dan pengetahuan dan pemahaman aku terhadap lines plan..
Terima kasih banyak sebab share nota tu..

Aku kongsikan jugak flow chart macam mana nak buat lines plan ni..
Diharap dapat membantu..
Kalau ada salah silap aku dalam menulis, berkongsi info mohon tegur dan betulkan..




Maaf la flow chart ni buruk je..hehe..
Saiz pun tak sama..
Kenapa entah..huhu..
Untuk lukis flow chart ni aku guna Microsoft Visio..
Guna ni agak senang la nak lukis flow chart..

Semoga apa yang aku kongsikan ni bermanfaat kepada orang yang baca blog ni..
Kalau ada yang berminat nak kongsi ilmu sangat-sangat dialu-alu kan..

Untuk intenrship aku dah mula hantar resume semalam dekat beberapa company..
Harap ada response dan feedback yang baik dari company tersebut..
Dan ada beberapa company lagi yang aku nak cuba hantar resume..:))

Tadi pun aku dah pegi tengok sendiri result untuk lines plan aku..
Alhamdulillah keputusan sangat memuaskan..
Pembakar semangat jugak untuk paper yang lain..
Esok aku ada final untuk subjek COM..
Semoga bole buat dengan baik dan dapat keputusan yang cemerlang..
Amin..



 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...