Tuesday, 30 April 2013

Trip to Melaka..(Part 6 - Jalan-Jalan Melaka)..

Assalammualaikum..

Rasanya ni entri last untuk trip ke Melaka..
Bole baca untuk entri sebelem nya pasal ni dekat sini..


Masa dekat Pantai Klebang ingatkan tu destinasi terakhir kami..
Yelah percutian yang tak dirancang kan..
Jadi tak de tentatif yang rigid..
Semua nya spontan..

Aku macam ada nak ajak en.bf jalan-jalan dekat Melaka..
Alang-alang dah sampai kan..
Bila bagi tau hafez die pun nak ikut jugak..
Hawa pun ok je..
Die pun nak jalan-jalan dekat Melaka..

Jadi dari Pantai Klebang kami bergerak ke Banda Hilir Melaka..
Layankan Hawa nak pegi A'Famosa..
Aku dan en.bf dah pernah datang sini..
Jalan-jalan berdua dekat sini..
Last kitaorang datang Melaka masa raya tahun lepas tak silap..
Tapi bila jalan ramai-ramai dengan kawan rasa die lain..
Happening die lain..hehe..

Aku dengan Hawa park dekat basement Dataran Pahlawan..
So jalan kaki ke A'Famosa..
Ada yang bergambar masa dekat A'Famosa..

Lepas tu naik ke atas..
Ke gereja..
Aku masuk kejap lepas tu lepak dekat luar..
Angin dekat situ best je..
 Kucai yang tak larat pun usahakan untuk naik demi Hawa..hehe..

 Masing-masing tengok kapal yang ada dekat Selat Melaka..

Masa ni ada yang cuci mata tengok awek..
Dan bole pulak plan untuk trip yang seterusnya..
Hafez beria nak pegi trip naik cruise..
Pegi tumpang kapal Hendry je dah la..haha..
Lepas tu Hendry bole pulak ajak trip ke Europe..
Amboi masing-masing..
Pape tunggu aku kawen dengan en.bf dulu ye..hehe..

Lepas tu kami pun turun ke bawah..
Aku la yang sibuk nak pegi Sungai Melaka..hehe..
Bukan tak pernah pegi..
 Tapi kalau aku pegi Hawa dapat jalan-jalan gak..hehe..


 Lepak-lepak tepi Sungai Melaka..

Aku tak pernah lagi naik boat dekat Sungai melaka ni..
Selalu jalan-jalan tepi ni je lah..
Banyak jugak perubahan yang aku tengok sejak last aku datang melaka..

Bulatan yang famous tu kan..hehe..
On the way nak ke Jonker Walk..


Hard Rock Cafe Melaka..

Melaka dah ada Hard Rock Sekarang..
Tapi lalu depan dia je lah..
Tak masuk atau lalu dekat tepi pun..

Jalan-jalan dekat Jonker Walk..

Dekat sini tak beli apa pun..
Memang datang untuk jalan-jalan je..
Walaupun tak beli apa-apa tapi tetap seronok..
Aku ada nak beli sepit rambut..
Sepit aku tertinggal atas meja masa makan dekat Masjid Tanah..
Tapi mahal la pulak..
Aku beli dekat Pasar Malam RM 2 je..
Tapi dekat sini sampai RM 4..
Malas aku nak beli..

Dekat Jonker Walk ni pun tak jalan sampai habis pun..
Baru separuh dah patah balik..
Sebab nak cepat pegi makan..
Kesian dekat orang yang duduk jauh nak balik lambat..
Lagi esok tu dah nak keje..
Aku dengan Hendry memang tengah cuti..
Hafez dengan Kucai pun cuti..
Lagi 3 orang tu la keje..

Seronok sangat jalan-jalan macam ni..
Sibuk enjoy dan makan-makan je..
Kita tunggu trip yang ke seterusnya..

Untuk penginapan dan belanja untuk BBQ RM 75 per pax..
Murah la kan tak sampai RM 100 pun..
Tapi kene tuang minyak kereta..
Makan pun tak bayar sangat pun..
Sebab ramai yang nak sponsor..
Semoga masing-masing lebih mura rezeki..
Dapat pegi trip ke Europe pulak lepas ni..haha..

Trip to Melaka..(Part 5 - Jalan-Jalan Cari Makan)..

Assalammualaikum..

Sambung lagi cerita ke Melaka ni ye..
Tak lama lagi habis la kot..
Bosan da baca cerita aku ke Melaka je kan..haha..

Lepas Yazid, wife Yazid dengan adik dia balik kami tinggal bertujuh je..
Tujuh orang dengan 4 buah kereta..
Aku naik dengan en.bf..
Hawa dengan bf die jugak..
Hafez dengan Hendry..
Kucai solo..hehe..Cepat-cepat cari pasangan ye..hehe..
 Masing-masing dengan kenderaan masing-masing sebab datang asing-asing dan nak balik nanti pun senang..
Destinasi masing-masing pun lain-lain..

Tourist guide kami ialah Hendry..
Sebab die selalu berjalan dan lagi tau mana nak pegi..hehe..
Dulu die belajar dekat ALAM dan selalu jugak konvoi ke Melaka..

Disebabkan kitorang gerak pun dah lambat..
Mula-mula berhenti dekat masjid dulu untuk tunaikan kewajipan..:))

Mula-mula sekali behenti dekat Masjid Tanah tak silap..
Ada kedai makan tepi jalan macam dalam kelapa sawit..

Aku cuma order ABC dan cucur udang je satu set..
Cucur udang die agak sedap..
Set die tu siap ada timun, fish cake dan tauhu goreng..
Aku share dengan en.bf..
ABC die pun ok la..
Cuma banyak sangat kacang merah..
 Dah la masa mandi tadi makan ais krim kacang merah sampai sorang dua batang..
ABC pun kacang merah lagi..
Memang aku lagi prefer kalau banyak jagung, cincau ke..

En.bf order cendol pulut..
Kenyang lagi die cakap..
Mesti die yang banyak makan tadi ni..huhu..
Hendry dengan nasi lauk kawah nya..
Hendry dengan nasi dengan sup gear box tak silap..
Ada yang order bihun sup dan mee kari..
Last sekali Hendry dengan Hafez order ABC sawit ke apa entah..
Aku pun tak pasti dan tak rasa..
Dekat sini Hendry kata special nya nasi kawah dia..
Total makan dekat sini aku pun tak pasti berapa sebab Hendry yang bayar untuk semua..
Die belanja..:))
Semoga rezeki bertambah murah..

Ok perjalan seterusnya adalah ke Klebang Melaka..
Aku macam blur-blur sikit..
Rupanya dekat Tanjung Kling..
Aku duk ingat dekat pengkalan Balak..hehe..

Kalau dah sampai ke Klebang ni menu special nya tentulah ini..hehe..

Coconut Shake..

Sebenarnya aku agak blur-blur jugak dengan ni..
Bukan blur apa..
Maksudnya tak delah excited sangat..
Selalu jugak la nampak orang post pasal benda ni dekat FB..
Beria kata sedap sangat la sampai addict..
Masa tau nak pegi aku biasa je..
Tak delah excited macam nak pegi makan ikan bakar ke..
Kalau tepi jalan untuk bungkus..
Tapi kalau nak minum dan makan masuk dekat dalam..

Baru duduk orang dah siap bawak benda ni..
Tanya dah order ke belum..
En.bf pulak macam blur-blur je..
Rupanya die nampak kita datang dan duduk die dah siap bawak banyak-banyak..
Tanya nak berapa terus letak atas meja..
Bagus la macam tu..
Tak payah nak tunggu lama-lama..
Nak amik order la lepas tu kene tunggu lagi..
Jimat masa den tenaga..
Orang pun memang ramai.
Boleh kata meja penuh je..

Pada aku sedap je coconut shake ni..
Cuma aku kene minum slow-slow sebab aku kan tak biasa minum ais..
Bila nak minum benda sejuk memang slow la nak masukkan dalam badan..huhu..
 Beza dengan makan ais krim..
Ais krim dan cair dalam mulut dan lagi cepat suhu die nak capai equlibrium berbanding ais ber ais..
Die blend jugak isi kelapa..
Jadi boleh rasa isi kelapa die..
Dan atas dia ada aiskrim Vanilla..

Ingatkan our journey dah nak berakhir..
Sekali bila tanya budak-budak ni rajin je lagi nak jalan ke bandar Melaka..
Aku memang tak kisah dah masa tu..
Kalau berdua dengan en.bf pun ok je nak jalan-jalan lagi..

Tak silap harga die rm2.5 each dan total RM 17.50..
Tak silap aku la..
Untuk coconut shake ni en.bf pulak yang bayar..:))
Masa die pegi bayar aku tak ikut..
Sibuk nak pegi tengok orang naik bike..
Sebab yang bawa die perempuan..
Dan teruja sebab tengok kaki die sampai..hehe..
 Sambil jalan bersembang dengan Hendry la pasal motor..hehe..

 Destinasi seterusnya adalah jalan-jalan di Melaka..
Tu kita cerita nanti la..
Jalan-jalan pun tengok jam dah pukul 7..
Hari pun dahnak gelap..
Hafez pun kata macam dinner sama je kita..

Mula-mula aku dengan Hafez cadang-cadang nak pegi Umbai..
Bole makan ikan bakar..
Tapi macam jauh je..
Paling kesian dekat en.bf la..
Sebab die beria nak hantar aku balik..
Walaupun aku kata bole tumpang Kucai dan Hendry nak balik kampung..
Kete Kucai kosong je kan..
Lepas tu die nak balik KL lagi..
Tapi dah beria sangat nak hantar aku ok je lah..

On the way nak ke kereta Kucai bagi cadangan nak makan Asam Pedas..
Sepanjang datang Melaka masa en.bf belajar dekat sana memang kita orang tak pernah pegi makan asam pedas..
Walaupun biasa dengar Melaka popular dengan asam pedas nya..
Kitaorang memang sealu ke Umbai makan ikan bakar..
Aku ni memang peminat ikan bakar..hehe..
Sekarang ni pulak setiap kali balik kalau rajin singgah Bagan Lalang dulu makan ikan bakar..
En.bf pun tau sangat..hehe..

Jadi destinasi terakhir kami untuk jalan-jalan cari makan hari ni ialah di Asam Pedas dekat Kota Laksamana..
Asam Pedas Claypot..
Tourist guide die harus la Hendry lagi..haha..
Ada dua kedai asam pedas yang bertentangan..
Dan satu lagi asam pedas Hajah Mona Hendry cakap..

Aku, en.bf dan Hendry order asam pedas ikan pari..
Kucai dengan asam pedas ikan jenahak..
Hafez dengan asam pedas ikan tenggiri..
Bf. Hawa dengan asam pedas ikan kembung tak silap..
Hawa pulak makan nasi lemak je sebab tak tahan pedas..hehe..

Asam pedas die datang dalam claypot..
Dalam asam pedas aku ada ikan dan bendi..
Nasi die pulak datang dengan kobis goreng dan telur masin..

Rasa dia agak sedap..
Kuah agak pekat..
Tapi rasanya asam pedas mak lagi sedap..hehe..
Keseluruhannya aku berpuas hati..

Total makan malam tu ialah RM 78..
Tapi semua hulur duit nak bayar..
Sangat pemurah betul masing-masing kan..hehe..
 Semoga semuanya murah rezeki..

Cuma kedua-dua kedai ni pasang meja atas jalan..
Jadi susah la sikit nak parking..

Perjalanan kami ke Melaka berakhir dekat sini..
Dekat sini la masing-masing bersalaman dan mengucapkan selamat tinggal..
Kenangan yang sangat manis untuk semua..
 Masing-masing menuju ke destinasi masing-masing..
Semoga kita berjumpa lagi pada trip yang seterusnya..:))

Siap ada yang bagi cadangan nak buat trip 5 tahun sekali lagi..
Sempena dengan pilihan raya..
Walaupun ada yang membangkitkan isu politik dalam perbualan..
Tapi ok la..
Sebab masing-masing tak layan sangat isu politik ni..
Lebih suka bersembang hal lain..
Bagus la..
Masing-masing ada pendapat dan pendirian masing-masing..
Jadi simpan sendiri je la..
Ada mata lihat ada telinga dengar dan ada akal nilailah sendiri..:))

Trip to Melaka..(Part 4)..

Assalammualaikum..

 Sambung lagi cerita ke Melaka..
Boleh baca cerita sebelum nya..
Trip to Melaka..(Part 1)
Trip to Melaka ..(Part 2)..
Trip to Melaka..(Part 3 - Accommodation)..

Seterusnya aku nak cerita aktiviti kami untuk hari kedua..
Hari kedua ni dah macam jalan-jalan cari makan pun ada..hehe..
Dan masing-masing dah macam pelancong pun ada..hehe..
Tapi aku nak cerita pasal jalan-jalan cari makan ni dulu..
Yang macam pelancong tu cerita dekat entri lain la..
Tapi sayang nya aku tak banyak ambil gambar untuk jalan-jalan cari makan ni..
Pasal harga pun aku tak berapa nak take note..
So sorry la ye..

Hari kedua aku dengan Hawa bangun agak lambat berbanding yang lain..
Terjaga pun sebab dengar Hafez menjerit-jerit dekat luar..
Tension agaknya kitaorang tak bangun-bangun lagi..huhu..
 Die SMS Hawa pun tapi tak de respond..
Yelah aku dengan Hawa tidur pukul 5 lebih..
Lagi pun aku terjaga sebab Miss Agustin call nak tanya pasal classmate aku..
Siap ada miscall lagi..
Sungguh aku tak sedar..huhu..

Lepas basuh muka gosok gigi semua aku pegi bilik en.bf..
Sah dia tak bangun lagi..
Elok berbungkus dalam selimut..
Aku tau die memang penat sebab semalam die pegi site..
Sampai pun mandi kolam semua..
Aku pun kejutkan la die..
Lepas tu pegi Hall salam-salam dengan wife Yazid..
Dieorang dah nak balik sebab keje hari tu..

Lepas je Yazid balik..
Tak breakfast pun dieorang ajak mandi pool..
Satu yang aku suka pasal pool dekat rumah ni sebab agak privacy..
Walaupun tepi jalan tapi sebab kawasan berbukit sikit agak privacy..
Tepi-tepi pun ada pokok..
Dan masing-masing buat hal masing-masing je..
Orang sebelah rumah pun bising-bising mandi..
Kitaorang tetap la buat hal kitaorang dieorang buat hal dieorang..

Punya la masing-masing suka duduk dalam pool sampai payah sangat nak keluar..
Hafez pun sampai agak bengang..
Yelah siap makan ais krim dalam pool la..
Feeling betul masing-masing..haha..

Sebenarnya aku rasa dua toilet dekat rumah tu untuk 12-15 orang agak tak praktikal..
Sebab lama nak queue untuk mandi..
Pukul 12 agaknya masing-masing baru keluar dari pool dan bersiap nak balik..

Sebenarnya malam sebelum tu banyak lagi makanan BBQ yang tak habis lagi..
Ada sedulang lagi ayam, hotdog dan kambing..
Masing-masing dah kenyang malam tu..
Lepak tengok TV pun makan keropok dengan puding je..
Masa bakar ingat tak cukup la..
Sampai ada yang keluar beli hotdog, air botol dengan roti..

Lepas mandi aku pun panaskan balik sedulang makanan tu..
Memang nasib baik la ada microwave..
Baru la dapat menikmati makanan..
Kalau sambil masak sambil makan aku tak berapan nak menikmati..
Makan la ayam dengan roti..
Sekejap je dah licin satu dulang tu..hoho..

Disebabkan aku lambat ada dekat meja..
Aku dapat makan seketul ayam dengan beberapa hotdog je..huhu..
Hendry pun lapar lagi..
Nasib baik la ada satu paket lagi sosej yang tak bukak..
Aku pun letak atas dulang dan masukkan dalam microwave..
Kalau la masa tu ada telur kan best..
Makan roti dengan hotdog dan scramble egg..
  Dah agak masak aku pun makan la dengan Hendry..
Yang lain pun amik jugak la sikit-sikit..
Memang berbaloi la beli untuk makan dua hari..

Sebenarnya masa aku panaskan ayam semua dalam microwave uncle owner tu dah datang..
Kene check out pukul 12 sepatutnya kan..
Tapi pukul 1 pun elok je lagi aku tengah panaskan ayam..
Siap ajak uncle tu makan sekali dengan kitaorang..
Uncle tu pun siap tanya macam perap ayam tu sebab sedap..hehe..

Pukul 1 lebih rasanya aku kitaorang keluar dari rumah..
Aktiviti seterusnya ialah Jalan-jalan cari makan..
Dan melancong ke Melaka..
Semuanya sangat spontan..
Tanpa dirancang..:))

Trip to Melaka..(Part 3 - Accommodation)..

Assalammualaikum..

Sambung lagi cerita ke Melaka kita orang ni..
Padahal pegi dua hari je..
Tapi aku malas nak buat satu entry panjang-panjang..
Nak baca pun malas nanti..
Aku buat la asing-asing..

Untuk entri ni aku nak cerita tempat penginapan kitaorang..
Macam aku cerita sebelum ni..
Final decision kitaorang pilih A'Famosa Melaka..

Sebelum ni aku pernah bawa family bercuti dekat A'Famosa..
Tapi aku pilih sewa condo masa tu..
Rupanya kalau sewa direct lagi murah banding through A'Famosa.. 
Masa aku sewa pun rate lebih kurang je..
Termasuk dengan tiket Water World..

Kami pilih untuk sewa banglo..
Ada 4 bilik dan 2 toilet banglo ni..
Boleh muatkan 12 orang officially..
Tapi kalau nak muatkan lebih lagi muat je sebenarnya..
Sebab ada 2 bilik yang agak luas..
Kalau nak bawak toto bole je..
 Dan kami pilih rumah yang ada private pool..

Mula-mula plan yang perempuan duduk satu bilik..
Walaupun dah kawen..
Tapi sebab kami 10 orang je..
Yazid bole la duduk sebilik dengan wife die..
Aku pulak duduk berdua dengan hawa..
Dua bilik lagi masing-masing duduk 3 orang..
 Aku pilih bilik yang attach dengan toilet..
Sebab kami perempuan..
Senang sikit kalau bilik sebelah toilet..
 Tapi toilet ni sharing..
Bukan memang dalam bilik..


Ni banglo yang kami sewa..
Ada private pool dekat depan rumah..
Ada meja dan kerusi untuk BBQ..
BBQ Pit disediakan tapi macam dah teruk je..
Nasib baik aku ada bawa dari rumah..
Jadi guna yang aku bawa..

Living Area dan Dining Area..

Memang agak luas..
Lagi sebab syiling tinggi..
Tapi sofa dekat Living area macam tak kualiti sangat..
Bila duduk span die tenggelam..huhu..
Channel TV pun macam tak best..huhu..
Budak-budak ni nak tengok bola malam tu pun tak de..
Lagi satu remote Astro entah ke mana..
Jadi nak tukar channel kene tekan manual pulak..huhu..
Disebabkan kami memang tak menghabiskan masa untuk tengok TV..
Jadi tak kisah sangat..

Bilik aku dengan Hawa..

Amik gambar masa da nak balik..
Jadi katil dah serabut..hehe..
Aku rasa kalau nak tidur 3 orang pun atas katil ni muat je..
Plus bilik ni luas..
Kalau bawak toto atau turumkan tilam dekat bawah kalau ramai orang pun bole je..
Bilik yang muat 4 orang aku tak sempat nak snap..
Bilik orang bujang kan..huhu..
Tapi bilik die lagi sempit dari bilik aku..
Die letak 2 katil queen..
Aku cuma ambil gambar dekat Mudah..
Kalau rumah lain aku tak tau la..
Tapi en.bf yang tidur dekat bilik ni die kata tak cukup selimut..
Yelah dua katil besar dua helai selimut jugak la dia bagi..
Tapi macam die duduk dengan orang die tak kenal..
Nak share satu selimut dia macam tak biasa la..

Ni depan pintu bilik aku, bilik sebelah dan toilet..

Dalam setiap bilik memang tak de closet..
Sebab tu bilik memang agak luas dan bole duduk ramai..
Die letak closet dekat luar..
Untuk dua bilik ni share la satu ni..
Tapi ada la almari rendah je dalam bilik..
Aku rasa elok jugak tak letak closet banyak-banyak dalam bilik..
Orang selalu sewa sekejap je kan..
Barang pun letak dalam beg je..
Macam kitaorang tak de pun guna closet ni..

Dari satu view lagi..

Pintu yang terbuka tu pintu bilik aku..
Sebelah tu bilik bujang..
Straight ke depan ni pintu toilet..

Ni pulak gambar dapur..

Biasa dekat hotel atau untuk tujuan komersial akan buat window macam ni kan..
Pada aku memang bagus..
Gunakan ruang dengan elok..
Nampak lagi luas..
Dan nampak style..hehe..

Belakang pintu tu ada peti sejuk..
Ada disediakan cawan, dulang BBQ, rice cooker..microwave, cerek elektrik, pencuci pinggan, sudu, plastik sampah..
Al least ada barang-barang basic..
So senang la..
Tak payah nak bawak barang banyak-banyak dari rumah..
Cuma tak de dapur masak dengan gas je..haha..
Dapur ni letak die dekat tengah-tengah..
Jadi untuk dua bilik sebelah sana mirror kepada bahagian bilik aku..
Gambar toilet aku tak snap la pulak..
Macam aku citer pintu toilet akan attach dengan satu bilik..
Dan sharing jugak..
Ada water heater jugak..
Tapi toilet tak de sink..
Tu pasal ada sink dekat luar bilik kot..
Dan tak de cermin..
Kepuasan semasa membasuh muka dan gosok gigi kurang..hehe..
Kalau nak guna cermin guna dalam bilik je la..
Pada aku rumah ni agak ok la..
Memang selesa untuk kitaorang..
 Lagi pun yang penting nak mandi dan tidur..
Waktu sampai hari pertama sibuk masak BBQ dekat luar dan mandi pool..
2nd day pun mandi pool dan baru guna dining area..

.............................................................................................................

Accommodation;

Place: A'Famosa Melaka
Price: RM 600 - Weekend
Capacity: 12-15 pax
Contact no: 014-2626923

Monday, 29 April 2013

Trip to Melaka ..(Part 2)..

Assalammualaikum..

Untuk makanan dekat sana aku yang dipertanggungjwab kan untuk beli..
 Mula-mula risau jugak nak beli..
Sebab apa aku beli nanti tak menepati citarasa masing-masing ke kan..
Maklumlah makin lama tekak masing-masing makin tajam..haha..
Tapi Alhamdulillah la bila masing-masing dah keje duit memang tak jadi isu besar..
Ramai sangat yang ringan tangan nak hulur..
Siap berebut-rebut nak hulur ada..hehe..

Aku beli  36 ketul ayam..
Dua paket kambing..
Sosej satu paket + hotdog..
Ambil tembikai dekat rumah sebab tak reti beli tembikai..haha..
Keropok Chachos + Chezel..(sorry kalau salah eja)..hihi..
Kordial sarsi dan air mineral..
Ais Krim potong 2 kotak + 2 paket ais beli dekat 7E..
Pinggak kertas + Piring kertas..
Arang..
Puding Mangga..

Total semua untuk 10 ni RM 23+.++

Tapi dekat sana dieorang ada beli air botol lagi..
Ada yang beli roti..
Ada beli hotdog..

Aku mula-mula plan nak pegi dengan en.bf..
Tapi die keje pulak hari Sabtu..
Malam tu pun die la orang yang sampai paling lambat sekali..
Dah la barang-barang dekat aku..
 Sudahnya aku tumpang Yazid je..
Memang muat-muat je sebab die die bawak adik dan wife die sekali..
Barang semua sumbat belakang..

Aku pun pegi beli barang lambat..
Hendry datang bagi duit nak beli barang pukul 10 tu RM 200..
Aku je yang beli barang over budjet..huhu..
Tu pun ada barang yang aku tak jadi amik masa dekat kaunter..
Buah anggur 2 paket dengan bebola dan daging yang memang untuk BBQ dalam kotak..

Kita orang gerak ke Melaka dalam pukul 5 tak silap..
Semua gerak asing-asing..
Hafez dengan Hendry mula-mula beria nak naik motor..
Sekali sebab hujan dan motor Hendry problem naik kete Hafez je sudahnya..
Dieorang nak pegi kenduri dekat KL dan pegi tukar tayar dulu..
 
Kucai, Hawa dan bf pun dari KL..
Dapat jugak la kenal dengan bf hawa..:))

Sepatutnya Hafez yang ambil kunci rumah..
Tapi sebab lambat dan kitaorang dah sampai dulu..
Aku la yang call orang tu untuk ambil kunci..
Padahal rumah tu memang tak kunci pun..
Dia da bukak siap-siap agaknya..
Kunci ada atas TV je..
Sebab rumah tu pun agak jauh ke dalam..
Dah malam tengah bakar-bakar baru dieorang sampai..

Masuk rumah letak barang dalam bilik dan kemas-kemas barang dekat dapur dengan wife Yazid..
Yazid pulak dengan adik die prepare untuk BBQ..
Siap nyalakan api dan bakar arang..
Tak lama lepas tu Hafez, Hendry dan Kucai pun sampai..
Acara bakar membakar pun bermula..

Acara bakar membakar ni sampai la ke malam..
Sambil acara bakar membakar tu selang seli dengan acara mandi manda di pool..
Best jugak la pool dia..
Lama jugak la masing-masing mandi..
Nak keluar dari pool tu pun payah..

Hawa sampai dalam 7 lebih kot..
Dan yang last sekali en.bf..
Dia keje dekat Klang hari tu..

Malam nya pulak semua dah siap mandi lepak depan TV..
Ada astro tapi channel tak mantap sangat..
Borak-borak sambil makan keropok, puding mangga dan minum-minum..
Dalam pukul 1 lebih semua masuk tidur..
Penat mandi pool dan aktiviti siang masing-masing..
Malam tu semua bahan basah dah siap di bakar..
Ada 1 dulang lagi hotdog, ayam dan kambing tak makan lagi..
Roti pun tak bersentuh..
Masing-masing dah kenyang dan penat..

Semua masuk bilik masing-masing memang terus tidur..
Aku ngantuk jugak la..
Tapi duduk sebilik dengan Hawa..
Dah lama tak jumpa dia..
Bersembang macam-macam sampai pukul 5..

Bersambung ke aktiviti hari ke dua pulak..:))

Trip to Melaka..(Part 1)

Assalammualaikum..

Weekend ni kitaorang ke Melaka..
Plan bercuti ke Melaka ni memang plan last minit..
Tapi sangat menyeronokkan..
Sebab semua aktiviti bole kata berlaku secara spontan..

Hari Selasa ke hari Rabu..
Aku pun tak ingat..
Hafez mesej aku dekat FB..
Die mesej ajak buat BBQ..
Dia nak enjoy dengan kawan-kawan die cakap..

Last weekend masa jumpa die nak pegi kenduri ada kawan sekolah kitaorang dulu dia singgah dekat rumah sekejap..
Sebelum balik cuti dia ada bagi tau dia nak kawen bulan 6..
Bulan Februari hari tu die pegi merisik perempuan tu..
Tapi masa datang rumah die bagi tau tak jadi kawen..huhu..
Memang kesian sangat..
Die dah prepare macam-macam untuk majlis..
Dah tempah kad kawen, dah booking dewan, booking katering dan lain-lain..
Yelah majlis bulan Jun ni kan..
Tinggal dua bulan je lagi..
 Sekali tak jadi kawen..huhu..

Aku cakap tak pe lah..
Kawan-kawan ada kalau ko ada masalah pun..
Jangan la risau..
Kita orang akan ada dengan ko..
Nasib baik la masing-masing ramai tak kawen lagi..
Dan kebetulan masa die ajak BBQ ni memang kena..
Sebab ramai yang available..

Mula-mula die plan nak buat BBQ ni dekat rumah aku je..
Mak memang ok je..
Tapi aku tanya kenapa tak buat dekat tempat lain..
Aku rasa lagi ok buat dekat tempat lain berdasarkan sejarah dulu..huhu..

Masa pegi beli barang motor Hendry hari tu sempat jumpa dia malam tu..
So suggest satu dua tempat.
Terus carik online masa tu dan terus decide tempat..
Nampak tak spontan giler kan..haha..

Ada cadangkan Port Dickson. A'Famosa Melaka dan Bagan Lalang..
Cari tempat terus call tanya dan dapat dekat A'Famosa Melaka..
 Lepas tu terus SMS atau call ajak kawan-kawan..

Hari Jumaat lepas Zohor aku keluar beli barang..
Sebab untuk BBQ aku yang dipertanggungjawab kan untuk beli barang..
Semua barang aku beli dekat Giant je..
Sebab masa memang dah suntuk sangat..huhu..

Untuk trip ni 10 orang yang join..
Yang best nya sebab ada yang dah kawen..
Jadi ada yang bawa pasangan masing-masing..
Macam Yazid masa kawen kita orang tak pegi..
Dan tak pernah kenal wife dia..
Jadi masa ni dapat la jumpa dan kenal-kenal..hehe..
Selain dapat lepak dengan kawan-kawan trip ni pun macam trip jalan-jalan cari makan untuk hari kedua..
Walaupun sekejap tapi memang seronok sangat..

Nanti aku sambung post trip ke Melaka ni lagi..
Malas nak taip panjang-panjang dalan satu entri..:))

Thursday, 25 April 2013

Kepada Peragut atau Penyamun..

Assalammualaikum..

Alhamdulillah aku dan ahli keluarga terdekat tak pernah lagi jadi mangsa ragut..
Kalau bole memang tak nak la perkara tak elok ni jadi dekat aku..
Memang ngeri je kalau baca pasal benda ni..
Lebih lagi kalau kes yang bawa kepada kematian..
Memang sedih sangat baca..
Terdesak sangat ke hidup sampai guna kan cara semudah ini untuk hidup..
Ambil kesempatan atas kelemahan orang lain..
Mangsa nya selalunya perempuan la..
Sebab perempuan ni lemah kan..huhu..

Ni lah jugak sebab nya kadang-kadang aku rasa lagi selamat kalau keluar dengan kawan-kawan lelaki..
Sebab mereka ada untuk jaga kita..
Lagi pun biasa nya orang tak kacau kalau ada lelaki dengan kita..
 Walaupun orang tengok macam tak berapa elok keluar dengan lelaki ramai sangat..
Tapi tu la yang selalu terjadi sebab selalu aku sorang je perempuan..huhu..
Tapi aku ras macam tu memang lagi selamat..
Orang memang tak berani kacau..hoho..

Ok berbalik pada tajuk entry ni..
Hari tu 1st time aku tengok depan mata aku kejadian ragut atau samun..
Aku nampak dari bilik..hehe..
Kawasan belakang bilik aku ialah parking lot lepas tu perumahan..
 Masa tu aku tengah tidur..
Lepas tu tiba-tiba dengar perempuan menjerit-jerit..
Dan tak lama lepas tu suara lelaki pulak menjerit-jerit..
Aku ingatkan couple bergaduh ke..

Aku pun bangun dan tengok dari tingkap lelaki tu jerit suruh orang tahan motor tu untuk tangkap penyamun tu..
Tapi kejadian berlaku dengan sangat cepat kan..
Penyamun tu pun bawak motor 125..
Orang pun tak berapa ramai dekat kawasan tu..
Masing-masing pun blur-blur je mula-mula kan..
Dan penyamun pun berjaya melepaskan diri..
Aku rasa perempuan tu tak cedera..
Tapi mungkin bag die la kene ambil..
Tak tau la kalau die baru keluar dari bank ke..
Sebab ada tiga bank dekat situ..

1st sekali kalau kene samun macam ni keselamatan diri la..
Sebab ada tu bawak senjata kan..
Tak pun die sepak motor mangsa..
2nd kerugian dekat mangsa..
Kalau ada cash banyak, kad bank, buat nya simpan barang kemas, handphone dan gadget lain, handbag mahal ke..
Last sekali memang menyusahkan orang..
Kalau tak cedera atau ada duit atau barang berharga pun tapi dokumen penting..
Nak kene pegi report dan buat kad pengenalan baru, lesen la dll..

Masa mula-mula kejadian tu aku risau..
Sebab aku pegi kelas jalan kaki sorang-sorang..huhu..
Lepas tu kalau sebelum ni aku dengan selamba je cross dkt parking lot tu sorang-sorang di waktu malam kalau nak cepat ke kedai blok lain..hoho..
Konon tak ramai orang..
Tak semak sangat..
Memang pengajaran betul la..
 Lepas ni memang lebih berhati-hati..
Dioerang pun suruh aku lebih berhati-hati dan beringat lepas ni..
 Buruk sangka sikit dengan orang pun tak pe..
Kita ni jarang nak terfikir benda-benda macam ni kan..
Rasa orang semua buat hal maisng-masing..
Tapi dunia sekarang orang sanggup buat apa je untuk hidup kan..huhu..

Kisah ni dah lama dah..
Sebelum aku balik cuti hari tu kan..
Tapi malas pulak nak tulis..
Disebabkan aku dah tidur banyak siang tadi..
Malam ni online baca paper..
Aku terbaca ka dekat kosmo pasal penyamun ni..
Tu yang mendorong aku untuk tulis entry ni..

Bukan satu tapi dua kes yang aku baca..
Bole baca dekat sini dan sini..

Aku rasa mereka ni tau je risiko yang mereka bakal hadapi..
Tapi kenapa lah pilih jalan ni..
Banyak sangat perkara baik yang mereka korbankan..
Keselamatan diri, maruah diri, maruah keluarga dan lain-lain lagi..


Bila baca dan tengok gambar ni aku pun sedih tengok..huhu..
Walaupun die bersalah tapi aku memang sedih tengok..
Aku berharap dan berdoa masing-masing berubah menjadi yang lebih baik lepas ni..
Jadikan la apa yang terjadi sebagai pengajaran..
 Berusaha la mencari rezeki dengan cara yang halal..
Walaupun sedikit dah susah tapi lebih baik dari menganiaya orang..

Kalau aku sendiri atau ahli keluarga aku yang kene..
Atau aku ada dekat tempat kejadian mungkin aku aku sendiri akan buat perkara yang sama..
Lebih lagi kalau melibatkan kemalangan..
Oleh itu kepada peragut dan penyamun di luar sana berubah la..
No pain no gain..
Usaha la dengan cara yang betul..
Even orang yang senang pun bersusah payah nak dapat kesenangan tu..

Macam Hendry cakap..
Bukan susah nak susah nak bukan sennag nak senang..
Setiap mahkluk memang ada rezeki untuk die yang Allah dah peruntukkan..
Kalau susah ke bermohon dan mengadu la pada Nya..
Sesungguhnya dia Maha Mendengar..

Dan kita sebagai masyarakat..
Bila mereka cuba untuk berubah..
Bantu la mereka..
Beri mereka peluang dan sama-sama membantu mereka..
Jangan la terus nak menghukum mereka sepanjang hayat mereka..

Kepada peragut atau penyamun die luar sana berubah la..
Banyak lagi cara untuk hidup..
Fikir la sebaik-baik nya sebelum buat sesuatu perkara..

Semoga mereka berubah dan jadi manusia yang berguna..Amin..

 

 

Menghantar dan menjemput..

Assalammualaikum..

Hari ni aktiviti aku ialah menghantar dan menjemput orang..
Hantar dan jemput orang pun sekejap je..
Selebihnya di habiskan dengan makan dan tidur je..hehe..

Pagi tadi dalam pukul 8 aku keluar nak hantar atok balik..
Bas dia pukul 9 pagi dekat Kuala Pilah..
Kuar awal sebab nak pegi sarapan dulu..
Sempat la sarapan roti canai berempat tadi..

Masa masuk kereta atok remind dekat aku amanat die lagi..
Masa sibuk kenduri hari tu sempat discuss..
Mengenai yuran belajar aku..
Memang aku akui jatuh bangun kita memang keluarga dan sahabat la yang akan ada di samping kita walau apa pun keadaan kita..
Alhamdulillah Tuhan tunjuk pengajaran ni dekat aku sekarang..
Pengajaran besar sangat dekat aku..
Memang buat aku selalu sedar diri..

Masa dalam perjalanan balik dengan Hendry die pun banyak bagi nasihat dekat aku berkaitan kerjaya ni..
Banyak bagi semangat dan sokongan..
Lagi pun ada plan sesuatu..
Jadi nak mintak pendapat die dulu..
Aku memang suka bincang dengan orang yang agak berpengetahuan dalam perkara tu..
Sebab dia lebih memahami situasi nya..

Lepas atok naik bas kita orang pun balik..
Wan dan mak ajak pegi Giant pulak..
Giant baru bukak dekat Kuala Pilah..
Agak besar la jugak giant dia..
Senang sikit orang kampung nak beli barang keperluan..
Tambahan lagi dekat bahagian luar pun banyak kedai..
Ada guardian, kedai kasut Verns, kedai makan, jual baju..
Banyak sikit la pilihan yang baik kan..

Wan nak beli daun pudina buat ubat batuk die..
Tapi bila dah sampai situ tak kan la beli ubat batu je kan..
Perempuan la kata kan..
Mak pun nak beli buah tembikai la..
Tapi aku kata tak payah..
Peti sejuk penuh dengan benda tak luak-luak lagi pun..
Yelah berapa orang je tinggal dekat rumah kan..
Wan, man dengan ayah je..
Lepas tu yang tinggal pun orang tua je..
Bukan makan banyak sangat pun kan..
Tapi sudah nya mak beli jugak anggur, jagung dengan mangga..
Anggur aku memang tak berapa suka..
Tapi mangga dia manis, jagung tawar..

Balik tu memang aku sambung tidur balik..
Keje pun tak de sangat dekat rumah..
Yelah bukan ada sape nak sepah kan rumah ke kan..
Sidai baju dengan basuh pinggan je lah..

Malam pulak aku pegi Seremban..
Gerak lepas isyak..
Dalam pukul 10 ayah suruh tunggu dekat SASER..
Jemput die balik dari Sabah..
Nasib baik la dekat sikit..
Kalau kene jemput dekat KLIA lagi la..huhu..

Esok pulak nak pegi guna baucer buku beli buku-buku untuk ayah..
Aku malas nak beli buku..
Bukan baca sangat..
Ayah lain la..
Die memang suka sangat baca buku..huhu..

 Lagi pun esok malam hakim nak balik..
 Siang mungkin aku akan duduk dekat rumah je..
Tak pun pegi rumah M.Long ke kalau rajin..
Hakim balik ni memang elok sangat..
Sebab sejak pindah bilik baru hari tu aku memang plan nak mintak die buat kan lukisan untuk di jadikan hiasan dalam bilik aku..:))
Harap die sempat la siapkan lukisan tu sebab die balik weekend ni je..

Aku memang suka benda yang ada sentimental value keliling aku..
Macam gelang yang aku pakai sekarang ni ada 3..
Mel yang bagi..Ok sebenarnya aku yang mintak sebab gelang aku patah..haha..
Quran dan telekuna aku pakai setiap hari en.bf yang bagi..
Hadiah 1st gaji dia masa 1st job lepas grad dulu..
Kalau hakim buatkan lukisan untuk hiasan bilik bole la aku tengok setiap hari lukisan hasil kreativiti adik aku..hehe..

 


Wednesday, 24 April 2013

Petang with them..

Assalammualaikum..

Lepas je siap post pasal Leha World tadi dapat call dari Hendry..
Dia ajak keluar petang tadi pegi Seremban..
Dia dengan abang dia..
Jadi kitaorang ke Seremban bertiga..
Dekat Seremban pulak janji nak jumpa Apis sekali..

Dia ajak keluar pegi kedai motor..
Punya la susah hati sampai tak dapat tidur sebab motor tak bole start..haha..
Bateri motor dia kong jadi nak beli motor baru..
Sambil tu dapat gak aku usha-usha motor..
Ayah pun ada tanya pasal Versys masa kenduri haritu..

Aku pun agak minat sebenar..
Cuma sekarang prioriti aku adalah untuk belajar..
Insyaallah kalau dah habis nanti kalau ada rezeki bole la beli..hehe..
 Hendry pulak sangat la supportive orang nya..
Memang seronok bila ada gang kan..

Lepas beli motor dan cuci mata tengok motor dekat kedai gerak ke Seremban City Park..
Ada orang mengidam nak makan sate..hehe..
Siap order sate dengan nasi goreng lagi..
Memang berselera je ye..haha..

Alang-alang dah berkumpul tu kitaorang pun bincang la pasal BBQ weekend ni..
Plan nak sewa private bungalow siap dengan kemudahan untuk BBQ..
Tengok je la plan berjaya ke tak nanti..

 Memang menggoda..hoho..

Motor dekat kedai lagi..

Memang best cuti kali ni..
Hari-hari penuh aktiviti dengan family dan kawan-kawan..:))

Leha World..

Assalammualaikum..

Pagi-pagi tadi tengah sedap tidur..
Tiba-tiba dengar bunyi henfon bising..
Tengok skrin nama orang yang baru turun dari laut..
Naik kali ni 45 hari je pulak..
Kalau tak sampai 3bulan pun tak sign off lagi..
Meracau-racau atas kapal tu nak turun..haha..

Dia sampai Seremban petang semalam..
Jadi hari ni dia nak balik kampung..

Dari Kemaman ke K.L bole pulak dia naik teksi..
 Nasib baik naik dua orang..
Kene charge RM 450..
Ish..ish..ish..
Suka betul buat benda pelik-pelik kan..
Mintak aku datang amik dekat rumah kakak dia..
Dah rindu sangat dekat motor dia..
Aktiviti pun dah plan macam-macam..
Plan nak pegi Singapore dengan Hafeez shopping barang motor la..

Ambil die dekat Seremban 2..
Lepas tu dia ajak pegi makan dekat Leha World..
Aku tak pernah pun dengar atau pegi..
On je la bila dia ajak..

Dekat restoran ni ada sangat banyak lauk..
Tak silap lebih kurang 100 lauk..
Memang rambang mata nak pilih lauk..
Harga pun aku rasa murah..

Lauk yang diambil;
  • gulai daging salai campur kentang
  • ulam tomato
  • bendi goreng campur telur 
  • Kerang rebus/bakar
  • Ayam masak sambal
  • Air percuma - ambil sendiri..suka hati la nak ambil berapa kali..banyak mana pun..kita orang sirap selasih..
 Total semua Rm 12.00 je..
Murah la kan..
Rasa pun bole tahan..
Citarasa negeri sembilan..hehe..

Balik tadi sempat lepak dekat rumah die jap..
Nak tengok motor dia..
Motor tak bole start sebab tak de bateri..huhu..
Tapi sempat la try..
Kaki aku sampai ohhh..
Bole la merempit lepas ni..haha..

* Maaf tak de gambar..Kamera ada je dalam handbag dalam kereta..tapi sibuk nak makan dan berbual dengan Hendry..haha..

Ni gambar restoran..
Ambil dari blog ni..


Ni contoh menu..
Sangat banyak pilihan kan..
Ambil dari blog ni..


Aku pun tengok siap ada plate jalan-jalan cari makan..
Video ada dekat sini

Tuesday, 23 April 2013

Hospital Tuanku Jaafar Seremban..

Assalammualaikum..

Hari ni aktiviti aku adalah menghantar emak ke Hospital Tuanku Jaafar Seremban..
Mak ada appointment dekat sini petang ni..
Pegi lepas Zohor..
Appointment dia dalam pukul 2..
Pukul satu lebih keluar dari rumah..
Sampai sana dalam pukul 2..

Hospital Tuanku Jaafar, Seremban..

Macam biasa hujan parking dekat hospital ni memang la fail..
Aku turunkan mak dekat pintu hospital..
Lepas tu aku pegi carik parking..
Sebab aku ada nampak macam padang parking baru..
Aku rasa nak parking dekat situ..
Tapi agak jauh dari hospital..
Tulah hantar mak dulu..

Lagi pun malas nak amik risiko pegi parking dekat kereta rapat-rapat..
Aku kurang mahir sikit..
Takut tersagat kereta lain..haha..

Mula-mula aku tunggu dalam kereta je..
Dah siap-siap bawak bahan bacaan dari rumah..
Prepare takut bosan..
Sambil tu bole pasang radio..

Tapi tiba-tiba rasa nak terkencing la pulak..
Aku pun turun la jalan naik ke atas..
Setakat jalan naik ke atas memang tak de hal la..
Dah biasa jalan kaki pegi kelas kan..
Keje berat dekat bengkel lagi..haha..

Tapi nak balik hujan turun la pulak..
Cepat-cepat la jalan kaki ke kereta..
Nasib baik ada pondok dia sediakan dekat tempat parking tu..
Aku pun duduk la dekat situ..
 
Rupanya ada disediakan shuttle untuk bawa pelawat dari parking tu ke hospital..
Elok la untuk orang tua dan yang bawa budak-budak..
Kalau muda macam aku larat je lagi jalan..hehe..
Kalau hujan ke elok jugak la ada..
Ada bas dan van yang disediakan..
Van memang masuk dalam kawasan parking tu..
Kalau bas pulak kene jalan ke tepi jalan sikit la..
Shuttle ni pun agak kerap..
Memang bagus la ada disediakan perkhidmatan ni..
Kalau yang datang naik bas ke berhenti tepi jalan bole la naik..
Lebih-lebih lagi kalau hujan atau panas..

Komik Shin Chan teman menuggu..hehe..

Elok hujan dah reda mak pun call dah settle..
Aku pun amik mak dekat tempat aku turunkan dia tadi..

Sementara tunggu balik kampung lepas Asar aku pun lepak-lepak dekat rumah sambil online..
Hafez mesej ajak buat BBQ..
Dia nak lepak dengan kawan-kawan..
Mula-mula plan nak buat dekat rumah aku..
Tapi lepas tu aku cadangkan buat dekat PD ke..
Tak pun Bagan Lalang..
Plan tak finalize lagi..
Hendry pun baru balik kampung hari ni..

Mula-mula aku cuti seminggu pertengahan sem seminggu je..
Tapi sebab nak buat party BBQ ni aku pun SMS budak ni sebab semalam Izat ada SMS ada rumours cuti extend sampai 5hb..
Call izat dan memang confirm cuti extend..
Aku tak puas hati lagi..
Takut jadi macam cuti banjir dulu..
Rumours beria tapi rupanya salah..huhu..
Aku pun call Miss Agustin pulak..
Sebab banyak test minggu depan..
Tapi memang confirm cuti extend sampai 5hb..
 
Apa lagi memang happy la..
Adik bongsu nak balik Jumaat ni..
Plan nak BBQ dengan kawan-kawan..
Dan boleh mengundi..
 
Laju je call en.bf bagi tau cuti extend dan bagi tau pasal BBQ..
Lepas tu SMS Haziq ajak pegi BBQ..
Lebih ramai lebih meriah..hehe..
Semoga semuanya berjalan lancar..AMIN..

Monday, 22 April 2013

Nasi Arab Damsyik..

Assalammualaikum..

Hari ni aku memang bangun lambat..
Sebab tidur asyik terganggu je..
Lagi pun cover penat banyak guna tenaga masa kenduri semalam..hehe..
Lunch pun dah dekat maghrib..

Malam ni tidur dekat rumah Senawang..
Mula-mula nak hantar Zack balik nilai..
Tapi kakak aku yang hantar zack balik..

Dari kampung ke Seremban dengan dua kereta..
Zack naik dengan Lugman..
Aku pulak dengan satu kereta lagi bawak wan dengan atok..
Dioerang nak hantar Zack balik Nilai..

Dari kampung kitaorang terus ke restoran..
Nis nak belanja makan malam ni sebab die dapat keje baru..
Nak pindah ke Damansara dah esok..
Hari ni tadi pun dia pegi shopping beli barang nak pindah dengan mak..

Pilihan nya Restoran Nasi Arab Damsyik..
Aku 1st time pegi restoran ni..
Terletak dekat tepi jalan antara Paroi ke Senawang..
Kalau masuk dari Pusat Dakwah Islamiah Paroi ke Senawang Restoran tu sebelah kiri..
Betul-betul tepi jalan..
Aku tak ambil gambar luar kedai..

 Permandangan dalam kedai..

Masa aku pegi ni ramai jugak la orang..

Kitaorang order set Thalasa (set 3) ayam dan kambing.
Aku lupa pulak nak snap menu..
Dekat menu ada senarai menu berserta harga..

Ni set yang kitaorang order..
Order kejap je dah sampai..

Kalau ikutkan set ni untuk 3 orang..
Tapi kita orang makan untuk 6 orang..
Nasi die sedap..
Ayam dan kambing agak tawar tapi dimasak sempurna..
Memang empuk dan lembut je daging dia..
 Tawar tu sebab die ada bagi sambal..
Makan dengan sambal tu..
Dan memang sedap..
 Dalam tupperware tu ada arca, sambal dan susu masam..

Air pulak order shis panas..
Atau nama lain die teh pudina panas..hehe..

 Ni la dia shis panas..

Stail kan bekas air dia..
Lepas tu bagi cawan-cawan kecik yang comel..hehe..
Teringat aku kalau minum one short..hehehe..

Harga untuk set thalasa ayam dan kambing RM 60.00
Dan untuk Shis panas 1 pot RM 15..
Ada jual kebab ke apa aku nampak tadi..

Aku recommend jugak la kalau nak makan dekat sini..
Rasa makanan agak sedap dan harga pun agak berpatutan kut..



Sunday, 21 April 2013

Kenduri..kenduri..kenduri..

Assalammualaikum..

Aktiviti hari pertama di rumah ialah  pergi kenduri budak sekolah..
Budak sama sekolah masa menengah rendah dulu..
Aku jarang sangat dapat pegi kenduri kawan-kawan..
Sebab ada peluang ni pegi la..
Kalau tak rapat sangat dengan pengantin pun dapat jumpa kawan-kawan yang lain..
Tapi kalau tak de gang tak syok jugak..
Nanti tak tau nak berbual dengan sapa..huhu..
Tak kan la nak duduk berbual berdua je dengan en.bf kan..
Nanti orang tengok pun macam entah pape je..huhu..

Haziq tak dapat balik..
Hendry pulak tak balik lagi..
Esok die baru turun darat..

Nasib baik Hafez ada..
So pegi dengan dia..
Die pegi naik baby baru die..
Dan aku dengan en.bf..
Datang makan dan lepak dengan orang meja je..
Maaf la sebab aku tak kenal sangat yang lain..
Nak berbual apa pun tak tau..

Ada jugak yang aku tak kenal sangat muka tapi dieorang kenal aku..
Mungkin sebab aku tak de sangat beza berbanding masa sekolah dulu..
Ramai yang dah kawen makin sihat..
Muka pun makin matang..
Yang paling best nya bila ada yang tegur aku makin kurus..
Best je dengar..hahaha..
Tapi tak delah turun sangat sebenar..
Pada aku nak turun memang senang..
Tapi nak maintain tu yang susah..

Lepas pegi kenduri Hafez pegi melepak dengan kawan-kawan die..
Aku dengan en.bf pulak ke Gemas..
Ke Gemas untuk jumpa Desmond class mate aku dengan Thompson..
Cuti ni dieorang tak balik Serawak..
Pegi rumah abang Tom je dekat Gemas..
Jadi aku datang la melawat..hehe..

Balik petang tu dekat rumah function dah start pulak..haha..
Aku tak tau pun jadual kenduri dekat rumah aku..


Dah siap pasang khemah, pasang meja dengan susun kerusi semua kitaorang makan malam dulu..
Menu ialah gulai pisang, popodum, Ikan goreng dan sotong sambal petai..
Memang terbaik..
 Petang tu aku dah makan untuk tenaga yang akan digunakan di malam hari..hehe..

Sebab malam adalah aktiviti ini..hehe..

Kacau dodol..

Buat dodol cair je..
Aku try kacau sekali dua je..hehe..
Tapi buat pun dodol cair je..

Ramai jugak yang datang malam tu..
Tak de lah datang nak kacau dodol sangat ke apa..
Tapi dapat la jumpa..
Sembang-sembang..
Kalau tak punya la payah sangat nak jumpa kumpul ramai-ramai kan..

Ada yang lepak dekat bawah khemah kacau dodol ni..
Ada yang dekat beranda bersembang..
Mak dengan Cik Lehan buat kueh dekat dapur..
Meriah bila ramai-ramai kan..
Tapi penat sikit la..

Rezeki pun murah sangat..
Memang banyak sangat makanan..
Aku memang susah sangat nak kawal selera..
Makan berulang-ulang..
Memang ramai sangat yang datang bawak makanan..

Kek coklat yang Cik Lehan bawak..
Ada dua kotak..

Lepas dodol dah siap gossip girl dekat dapur..hehe..
Baru lepas makan petang tu dekat dapur sambil bersembang aku makan nasi lagi..hohoho..
Rasanya memang naik la badan cuti ni..huhu..

Dah siap-siap nak tidur sempat lagi gossip girl dengan Zack dan Cik Lehan dalam bilik..
Memang jarang sangat berbual macam ni..
Sebab kalau dengan family bila tak tau nak berbual aku akan sibukkan diri buat keje je..
Basuh pinggan ke..
Memang aku macam ni..
Sebab aku tak pandai sangat nak berbual dengan orang tak biasa..
Takut salah cerita ke..
Sudahnya pukul 3 lebih aku tidur..haha..

Siang ni kenduri kesyukurannya..
Lauk nya pulak memang sedap..
Kalau dekat rumah kenduri memnag selalu amik katering ni..
Lauk gulai nenas campur ikan masin, ayam masak merah dan kari daging campur kentang..
3 jenis lauk..
Semua lauk sedap..
Aku tanya tetamu pun semua kata sedap..
Alhamdulillah la kan..

Kuih muih pun bermacam jenis..
Ada kuih koci, karipap, kuih kacang, ada kek pisang dan lain-lain..huhu..
Lepas tu ada bluberry cheese cake dan kek ais krim lagi..
Memang kene beraktiviti lepas ni..
Sebab tu la suka paksa diri beraktiviti..
Pegi kelas jalan kaki la..
Buat keje dekat bengkel la..
Ikut diorang pegi swimming la..
Kalau tak memang tak terbakar la lemak..huhu..

Semoga lebih murah rezeki lepas ni..
Di samping mempunyai kesihatan yang baik..hehe..
Amin..
Maaf la gambar untuk kenduri hari ni tak de..
Ada dekat kamera lain..
Lagi pun sibuk berbual dengan family dan kawan-kawan tak pegang kamera pun..
 
 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...