Friday, 29 March 2013

Half Way..

Assalammualaikum..

Sekarang aku dah sem 3..
Dan hujung bulan depan pun dah cuti pertengahan semester..
Kejap je kan masa berlalu..

Walaupun pun semester ni credit hour aku cuma 20 jam sahaja..
Berbanding 23 jam masa sem lepas..
Tapi sebabkan aku ada bengkel welding semester ni selama 4 jam seminggu..
Jadi dah macam 24 jam je credit hour aku seminggu..

Boleh kata aku dah separuh perjalanan untuk siapkan pelajaran aku ni..
Dan aku pun sangat bersyukur dan rasa macam tak percaya pulak aku dah sampai ke tahap ini..
Alhamdulillah syukur sangat sebab Tuhan permudahkan semuanya..
Dari awal lagi risau dengan masalah bayar yuran..
Ahlamdulillah setakat ni ok lagi..
Risau pasal duit belanja..
Alhamdulillah masalah tu masih boleh dikawal lagi..

Masa datang daftar belajar..
Ayah tanya pasal kewangan..
Dan bila aku jawap bole guna MARA atau bantuan kewangan lain..
Ayah tanya kalau tak dapat macam mana? Berenti belajar dan keje balik la..
Tapi Alhamdulillah aku mampu bertahan lagi..
Dan dengan izin Tuhan harapnya aku mampu habiskan course aku ni..Amin..

Sampai ke tahap ni memang terlalu banyak yang aku pelajari..
Makin hari makin banyak yang aku pelajari..
Erti persahabatan yang tak ternilai..
Erti pengorbanan dan kesetiaan pasangan..
Erti kasih sayang ibu bapa kepada anak dia..
Erti kasih sayang ahli keluarga dan adik beradik..
Alhamdulillah dengan semua pengajaran ni ya Allah..

Dan ada beberapa perkara lain yang banyak aku pelajari dalam masa yang singkat ni..
Contohnya masa bengkel welding..
Sokongan dari orang sekeliling aku yang padu..
Bila aku cuba potong plate yang aku tak pernah buat..
Grind plate..
Belajar guna TIG..
Memang meningkatkan keberanian dan keyakinan aku..
Guna peluang yang ada dengan sebaik-baiknya..

Cuba je benda tu dulu..
Biasakan diri..
Lepas tu baru kita tau kita bole buat ke tak..
Kalau bole sekurangnya kita bole improve ke step yang lebih tinggi..
Kalau tak kita dah cuba sekurangnya..
Dan kita tak mampu..
Ada orang lain yang lagi mampu dan layak untuk buat dari kita..
Tapi dari sudut pengalaman pada aku sangat berharga..
Terima kasih ya Allah kerana berikan aku peluang dan pengalaman ni..

 Semoga perjalanan hidup aku lebih mudah..
Semoga aku semakin kuat untuk melalui hidup ini..
Dan semoga aku sentiasa di sisi Mu susah dan senang ku..
Amin..



 
 
 

 

Monday, 25 March 2013

Happy Birthday to Me..

Assalammualaikum..


Yesterday was my Birthday..
Happy Birthday to me..
May my wish come true..
Turn 26 already..:))
Alhamdulillah masih diberi kesihatan yang baik..
Banyak lagi yang hendak dipelajari dan diterokai..

Wednesday, 20 March 2013

Aktiviti Petang lagi..:))

Assalammualaikum..

Hari ni kelas memang agak padat jugak la..
Kelas dari pukul 8 sampai pukul 5..
Tapi pagi tadi dah bangun lepas tu tertinggal bas..huhu..
Tak dapat pegi kelas..
Sambung tidur balik..

Lepas kelas petang tadi memang budak-budak ni ajak pegi minum..
Biasa nya memang pegi makan dekat Bistro..
Layan maggi goreng..hehe..

Lepas tu rasa macam awal lagi..
Teoh ajak pegi jalan-jalan..
Jadi aktiviti kita petang ni adalah menikmati keindahan alam sambil membakar lemak..hehe..
Aktiviti macam ni aku memang suka..
Mengeratkan silaturrahim di samping menyihatkan badan..hehe..

Jadi aktiviti kita petang ni ialah memanjat bukit..:))
Dengan pakaian pegi kelas nya memanjat..
Tak de apa-apa preparation lansung pun..
Main terjah je panjat..

Naik separuh dah penat giler..huhu..
Dah la tak bawak air ke..
Memang rasa dahaga sangat..

Permandangan separuh jalan..

Subhanallah..
Cantik betul alam ciptaan Allah..

 Permandangan dari atas rumah api..

Hero- hero dah sampai atas dulu..
Laju betul dieorang ni..
Fit betul masing-masing..

Masa sampai dekat atas ni lepas tu tengok dieorang dah naik atas memang rasa teruja je..
Tak sabar je nak naik..
Sekali bila dah sebelah tangga..
Tengok atas..
Pergh mampu ke aku naik ni..

Tapi aku kuat kan diri..hehe..
Hadapi cabaran..hehe..
Tambahan moral support dari dieorang..
Kene hadapi la kan..
Kalau takut je macam mana kan..
Akhirnya aku sampai juga dekat atas rumah api ni..:))
Dah sampai dekat atas rasa lega sangat..
Rasa hilang segala penat..

 View from the top lagi..

Turun laju je..
Tapi dahaga sangat..
Dehydration betul..

Sampai je dekat bawah..
Handphone bunyi dan bila tengok skrin..
Oh My Seafman..hehe..
Memang excited sangat..
Dia turun darat sekejap nak pegi bank dan jalan-jalan sekejap..
Memang turun sekejap je..
Malam ni jugak dah nak naik..

Dari dahaga sangat terus hilang dahaga..haha..
 Dapat la pegi minum sekejap dengan die..
Tu pun tak sampai setengah jam..
Dapat jumpa die pun dah release tension..
Kira dapat la lepaskan rindu dekat kawan-kawan jugak..

Masa balik sempat SMS die suruh wish birthday in advance..hehe..
Nanti die dah naik kapal tak de line tak dapat nak wish..
Sejak naik hari tu pun memang tak dapat senyap je dia..
Tu pasal bila dapat call atau SMS dari die excited sangat..hehe..

Semoga hari-hari indah ini akan berterusan..
Semoga Tuhan memberkati persahabatan kami semua dan kekal bahagia ke akhir hayat..



 

Thursday, 14 March 2013

Bengkel Welding..

Assalammualaikum..

Hari ni 1st day dekat bengkel welding..
Sebenarnya bukan lah hari 1st pun..
Hari selasa hari tu dah pegui bengkel..
Tapi hari selasa hari tu cuma pengenalan je..
Briefing untuk safety..
Berkenalan dengan supervisor dan instructor welding..
Kemaskan sawang dekat bengkel..
Instructor kenal kan barang-barang welding..
 Lepas tu boleh balik..
Balik awal lepas tu kene tunggu budak-budak ni datang ambil sebab dieorang ada quiz sampai pukul 7..
Bengkel pun sepatutnya sampai pukul 7..
Tapi sebab kan balik awal aku pun kene tunggu dieorang ambil..
Sempat la berbual sikit dengan instructor welding..
 Tu pun nasib baik sempat pinjam coverall dekat senior..
Pinjam safety shoes dekat Niza..

Hari ni pulak bengkel ke dua..
Tapi 1st time aku welding..
Memang hari ni dalam sejarah..hehe..
Kene potong dua plate 11cm x 6cm..
Kecik dan nipis je pun..

Mula-mula tu ada kene angkat satu plate tebal untuk alas plate yg kita orang nak potong..
Group aku ada 7 orang..
Dieorang la yang angkat..
Memang berat..
Masa ni aku fikir patut la en.bf selalu cakap keje ni keje berat..
Tak sesuai dengan aku..
Walaupun aku mungkin bole belajar tapi phsically aku tak bole buat keje-keje berat macam ni..
Sekarang aku dah faham..:))

Kami potong plate ni guna oxy-acetylene cutting..
Kene buat individu..
1st tima la aku buat benda ni..:D
Kene hidupkan api gun tu sendiri..

Masa instructor tu mula-mula ajar cara-cara nak hidupkan nozzle tu pun ak dah terkejut sebab macam meletup..hahaha..
Tapi lama-lama aku ok je..
I can do it..
Tak kisah la buruk ke tak..
Pengalaman tu penting..
Rasa ok je buat..
Cuma nak sesuaikan diri mula-mula..
Pengalaman dia pun sangat menyeronokkan..
Kalau boleh nak mintak buat lagi..
Walaupun plate aku buruk je..
I'm 1st timer..
Siap sampai nozzle tu tersumbat lagi..

Tapi aku rasa bole buat lebih baik lepas ni..
Kene dengar lebih masa instructor terang..
Fokus, rileks and I can do it..
Tak sabar untuk pengalaman yang lebih menyeronokkan lepas ni..
I'm excited..:))

Lagi pun boleh kuruskan badan rasanya..
Sebab aktiviti fizikal kan..
Sebelum welding kene stretching dengan lompat bintang lagi..hehe..
Kene angkat barang-barang..
Kene kikir plate..
Dah lepas tu kene kemas..
Memang mengeluarkan peluh..:))

Wednesday, 6 March 2013

Wordless Wednesday..

Assalammualaikum..

Yummy..
Presentation je menarik..
Tapi rasa so so je..
Cendol Pilah lagi mantap..:))

Monday, 4 March 2013

4th March 2012..

Assalammualaikum..

Ini cerita semalam sebenarnya..

Semalam pegi ambil BFF dekat Kuantan..
Dia nak sign on dekat Kemaman.
Saje turun Kuantan sebab nak jalan-jalan dulu..

Nak ambil die tu die suruh aku sewa kereta..
Mula-mula pegi satu tempat tapi kereta die dah fully book..
Ada pun tinggal kancil dan kelisa je..

Pegi tempat lain la pulak..
Tapi cerewet betul..
Kene pegi fotostat IC, lesen, saksi segala..
Rules pun macam-macam..
Tapi nasib baik la condition kereta die memang ok..
Sudahnya pukul 330 aku baru gerak..
Padahal plan nak gerak pukul 230..
Aku baru nak gerak dari sini dia dah sampai Kuantan..
Jalan dekat Cherating pulak banyak kereta..

Tapi nasib baik lah Mel dengan Des nak teman aku pegi Kuantan..
Aku follow belakang kereta dieorang..
Sebab aku tak tau ikut jalan Semambu..

Lepas amik BFF aku kitaorang pegi makan dekat Johnny..
Die teringin nak makan nasi goreng nenas..
Aku pulak order Nasi Goreng Thai Belacan..
Air pulak Aloe Vera..
Dua-dua sedap..
Tapi aku tak bawak camera..
So tak de gambar ye..hehe..

Lepas tu pegi shopping personal care untuk dia dekat Watson..
 Beg kecik die cakap..
Bawak coverall je dah penuh..
Pegi beli shampoo, deodorant, shower gel, yoko-yoko la..
Lepas tu pegi Parkson pulak beli towel and bedsheets..
Besa kalau towel dengan bedsheets dia tinggalkan je dekat kapal..
Beli towel pun harga rm10 dan bedsheets rm20 lebih..
Aku pun ada beli hanger..
Masa shopping tu jumpa pulak Eddie dan Ikram dekat Parkson..
Sempat tegur je la..
Dah lama tak jumpa and lepak sekali..

Lepas pegi East Coast Mall pegi dinner pulak..
Pegi Ana Ikan Bakar Petai dekat Tanjung Lumpur..
Treat untuk aku sebab dapat result ok..hehe..
Tapi servis teruk giler..
Padahal order sotong goreng tepung dengan ikan siakap bakar je..
Kenyang lagi makan dekat Johnny..

Mula-mula sotong sampai..
Tapi nasi tak dapat lagi..
Lepas tu sampai nasi..
Ikan tak sampai-sampai lagi..
Meja sebelah yang lambat sampai pulak dapat dulu..
Ikan sampai tapi BFF kata ikan yang salah..
Dia tak puas hati nak tukar..
Kene tunggu lagi..
Sudahnya nasi pun dah sejuk dan keras..
Die pun dah bengang giler..
Siap bangun nak pegi bayar dan ajak pegi tempat lain..
Elok je nak bayar ikan pun sampai..
Makan je lah..
Orang meja sebelah order lagi banyak pun dah habis makan dah balik..
Tapi brother tu tak de pun say sorry ke apa..
Ni kali ke dua datang makan dekat sini..
 Sebelum ni datang orang ramai pun ok je..
Tak de pulak problem macam ni..

Masa hantar die balik dan nak pegi pulangkan kereta sewa Des teman aku..
Aku pun tak berapa ingat jalan..
Lepas tu ajak Mel pun keluar sama..
Pegi minum..
Thomson pun ikut sekali..
Lepas tu heading ke Teluk Cempedak pulak..
Sempat lagi sebelum balik pegi breakfast dekat McD..
Dan balik nya aku pulak yang drive..
Lepas lalu dekat Gebeng cermin kereta kotor giler..
Sampai tak nampak jalan..
Des la yang guide..

Semalam adalah hari yang indah dengan dieorang..
Dah habis nanti aku akan rindu dieorang..:))

Saturday, 2 March 2013

Mommy Coming..:))

Assalammualaikum..

Aku kan cuti lima hari..
Start hari khamis sampai Isnin..
2 hari sebelum ni bosan je..
Tapi semalam ok la jugak..
Petang keluar pegi beli makanan dan barang..
Tak de lah terperap dekat rumah je..

Hari ni pulak mak datang..
Happy sangat..hehe..
Mak datang nak hantar barang..
Kata je lah sebab nak datang tengok aku sem ni kan..hehe..

Mak datang hantar printer, buku, extension plug, dan of course bawak makanan..:))
Mak datang kejap je..
Lepas hantar barang tadi pegi makan dan lepas tu pegi bawak ayah jalan-jalan..
Tu pun dah lambat..
Sampai dalam pukul 5 lebih lepas maghrib tadi dah balik..

Bertambah stok makanan..:))
 
Esok tak pasti la ada kelas ke tak..
Tapi rasanya macam perlu pegi kolej je..
Dan esok nak jemput seaman dekat Kuantan..
Dia nak sign on..:))
Semoga selamat semuanya..Amin..


Friday, 1 March 2013

Hari Ini Dalam Sejarah..

Assalammualaikum..

Hari ni 1st time naik motor dekat sini..
Pagi makan dan jalan-jalan..
Aku memang takut sikit kalau naik motor..
Walaupun boleh kata kan biasa bawak motor..
Sebab lebih berisiko berbanding naik kereta kan..
Kalau dulu duduk Penang memang aku naik motor..
Masa keje dekat TI pun..
Start keje dekat Setiawangsa aku dah tak naik motor lagi..
Tapi kadang-kadang balik rumah aku ada je bawak motor..

Pengalaman petang tadi betul mengingatkan aku masa dekat Penang dan Sen..
Mengingatkan aku memori-memori masa duduk Penang..
Pegi Pulau Pinang dengan budak ni malam-malam naik motor dari Parit Buntar ke pulau sebab nak tengok Citrawarna..
Selalu pegi makan dengan Sen..
Alhamdulillah persahabatan aku dengan Sen baik sampai ke hari ni..
Bukan teringat dekat dia je..
Tapi teringat dekat yang lain-lain jugak..

Sampai-sampai je dekat pekan tadi dapat call dari batch mate aku..
Bagi tau nak bagi makanan..
Aku gurau-gurau je semalam bila dieorang masak tapi tak bagi dekat aku pun..
Hamik sekali hari ni terus nak hantar makanan..
Alolo sweet sangat..
Batch mate engineering aku ni masak siap hantar dekat aku..
Dapat jugak merasa air tangan kawan lelaki masak..hehe..
Bagi aku nasi, sambal kentang, dalca tomato dan telur dadar..
Menu dan rasa tu pada aku tak penting pun..
Yang penting keikhlasan dan ingatan tu buat aku terharu..
Alahamdulillah murak rezeki hari ni..

Kalau ada masa dan rezeki nanti aku nak masak kan la apa-apa untuk dieorang pulak..
Semoga murah rezeki dan bahagia selalu..
Amin..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...