Thursday, 28 February 2013

Good News..

Assalammualaikum..

Petang ni dapat berita gembira dr en.bf..
Sebenarnya memang dah tau..
Cuma tak official lagi..

Masa dapat keje baru ni..
Dalam offer letter memang dah tulis lepas tiga bulan..
On February dia akan confirm..
Ni semua based on performance la..
 Bila confirm maksud nya akan naik gaji basic jugak..

Alhamdulillah bulan ni dia dah confirm as permanent staff dekat company ni..
Hari tu lagi manager dia bagi tau dia dah di confirmkan..
HR akan prepare surat..
Bila HR dah prepare surat manager pulak tak da untuk sign..
So delay lagi..
Tapi manager dia bagi tau bulan ni akan dapat gaji baru da walaupun tak dapat surat lagi..

Hari ni baru dapat official confirmation letter..
Aku memang happy sangat untuk dia..
Insyaallah bulan 4 ni akan review gaji lagi..
 Kalau ada rezeki dia dapat la naik gaji lagi..
Dan kalau betul..
Dalam 6 bulan 3 kali increment gaji..
Syukur sangat rezeki..

Selagi tak dapat surat tu memang tak lega lagi..
Aku memang malas nak percaya kalau benda cakap mulut ni je..
Ni semua berdasarkan pengalaman sebelum ni..
Lagi pun surat ni pun penting sebagai rujukan kita..
Black and White kan..
Dan surat ni pun penting untung sebarang urusan..
Contohnya kalau ada urusan bank ke..

Dan satu lagi berita yang menggembirakan..
En.bf cakap ada manager dekat tempat dia bagi tau yang manager dia dan HOD dia suka dengan keje dia..
Suka sebab dia hardworking dan sangat suka belajar..

Dah tiap hari balik malam..
Weekend pun rajin datang keje..
 Rajin dan penting smart..
Rajin je tapi cara tak betul susah jugak..
Aku pun memang banyak tanya dia kalau tak tau dan belajar macam mana cara yang betul untuk bekerja..
Mungkin kita ada knowledge..
Bagus dalam ilmu..
Tapi softskill kita tak bagus..
Communication  fail..
Apa yang kita patut cakap dan tak..
Tu aku memang banyak belajar dari dia..

Dari apa yang aku kenal pun..
En.bf bukan la top student ke dulu masa belajar..
Aku better kot..hehe..
Tapi bila kerja dia lagi perform..
Dan company luar yang banyak appreciate dia..
Macam masa dia keje dekat company UK dulu dan sekarang company Netherland..
Masa dekat company melayu la paling teruk..
Siap kene suruh berhenti lagi..

Tak pe lah..
Satu je yang aku bagi tau dia..
Kita usaha je la perform yang paling baik..
Lepas tu doa banyak-banyak semoga Tuhan bantu kita buat keputusan yang betul..
Dia Maha Mengatahui kan..
Mungkin keputusan kita pilih salah..
Sebab tu kene berdoa banyak-banyak..
Lepas tu kita tawakal la..
Kalau perkara tu baik untuk kita Insyaallah dia mudahkan..
Kalau tak, ada lah tempat yang lagi baik untuk dia..
 Lepas kene berhenti dia dapat tempat yang baik..

Semoga masa depan kerjaya dia lebih laik..
Dan hidup dia lebih baik..
Semoga Tuhan makin murahkan rezeki dia..
Amin..

Wednesday, 27 February 2013

Wordless Wednesday..

Assalammualaikum..




Harga barang ni murah je..
Tapi nilai barang ni pada aku sangat tinggi..
Love them so much..:))
Semoga persahabatan kita sentiasa dilindungi Allah dan berkekalan bahagia ke akhir hayat..
Semoga kita juga sama-sama berjaya..
Amin..

Tuesday, 26 February 2013

How much i love this..:))

Assalammualaikum..

Salah satu perkara yang wajib ada bila dekat sini ialah stok makanan..
Stok makanan dan barang keperluan actually..
Barang keperluan tu macam barang keperluan harian lah kan..
Berus gigi, shampoo, ubat gigi dan lain-lain..
Barang yang kita guna setiap hari dan akan habis..
Harus ada stok..
Sebab kalau emergency dan kedai dekat sini pun jauh..
Tak de transport lagi..
Jadi biasa nya memang ada stok..

Lagi satu memang dari dulu ayah jenis tak suka beli cash barang..
Biasanya dia akan bagi duit untuk belanja makan dan minyak motor ke..
Kalau barang biasanya akan beli dengan dia..
Ambil la banyak mana pun biasanya dia ok..
Tapi kalau nak bagi duit memang payah..
Macam tak percaya je..
Jadi bila dia ajak pegi beli barang baik la beli semua barang keperluan..
Aku pun kalau beli barang memang agak rasional jugak la..
Tak delah beli banyak jajan..
Aku pun memang tak berapa suka biasakan diri makan benda macam tu..
Bukan tak suka makan..Suka je..
Tapi cuba kawal diri sebab tau tak berapa elok untuk kesihatan..
 
Macam maggi..
Sedap je..
Aku pun suka makan..
Kalau dekat rumah siap buat maggi goreng atau maggi sup..
Letak pulak bahan macam-macam..
Memang sedap..
Tapi aku jarang nak beli maggi sebagai stok makanan..
Kalau boleh memang elakkan amik..
Sebab nak kurang kan makan..
Tu je la cara dia..
Sama la macam sekarang..
Aku memang suka beli stok banyak-banyak.
Biar memang tau duit tu habis banyak mana untuk beli keperluan..
Tak de la bising banyak nya pakai duit..Beli apa?..

Dari dulu boleh kata ni stok wajib aku..
Dari matrik dulu rasanya..
Sampai la sekarang..

 
 Ni beli dekat rumah dan bawak sini..
Dah beli siap-siap senang..

Nestum memang stok wajib..

Dari dulu sampai sekarang nestum memang kene ada..
Tak pernah miss lagi..
Sebab tu memang sarapan wajib aku..
 Ni ada 4 paket stok nestum..
Kalau macam dan nak habis kalau balik memang aku bawak balik sini lagi..
 Tak pernah beli dekat sini lagi..
Setiap pagi memang wajib alas perut..
Kalau tak memang rasa semacam je..
Jarang sangat la aku miss..
Sampai pernah masa dekat Penang dulu dah lambat pegi kelas pun aku tetap kene minum secawan nestum jugak..
Bising giler Sen masa tu..haha..
Kalau ada buah lagi best..
Even dekat rumah pun kalau bangun je memang aku akan minum nestum ni dulu..
Makan fiber dulu untuk mudahkan perkumuhan kan..

Susu pun stok wajib jugak..
Biasa minum susu waktu malam..
Kalau lapar waktu malam..
Atau sebelum tidur..
Kalau dekat Penang dulu sambil study ke buat susu dua tiga kali..
Kadang-kadang bosan minum air putih je..



Ada jugak nestum yang bukan instant..
Tu pun feveret jugak..
Dan ada cornflakes dan koko crunch..
Ni kalau tak de makanan dan malas nak keluar memang makan ni la..
Atau waktu malam..
Kalau siang tu dah makan banyak sangat memang makan ni je..
Ribena pulak untuk makan denagn supplement masa breakfast jugak..

Masa balik cuti hari tu nenek kata badan aku nampak susut..
Bila timbang pun memang turun 4-5 kg..
Sampai je sini masa teman dieorang beli barang komputer sempat timbang naik 3kg dalam masa seminggu je..haha..
Dekat rumah memang makan je..
Apa yang rasa nak makan memang makan je..
Sebab tau dah balik sini susah nak dapat..
Kalau balik biasanya makan sedap-sedap..
Tapi selalunya berminyak bersantan..
Memang payah nak tolak..
Makan nasi pun sampai 3 kali sehari..hehe..
 Dan bila balik sini memang berat aku akan turun..

Aku memang suka makan benda macam ni..
Fiber kan baik untuk kesihatan..
Kurang lemak dan bagus untuk digestion..
Sedap pun sedap..
Dari makan benda heavy je..
Biasa kalau keluar ramai-ramai memang nak makan sedap je masing-masing kan..
Layan kan je..
Tapi kalau sendiri memang aku pilih makan benda-benda macam ni untuk rehat kan perut..
Berlemak dan berminyak je tak ok jugak kan..

Amalkan la cara pemakanan yang sihat..
Balik rumah hari tu memang aku beria makan ulam..hehe..
Makan petai bukan main lagi..hehe..
Ada makan pegaga masak dengan telur itik la..

Monday, 25 February 2013

Welcome to Sem 3..

Assalammualaikum..

Ahad lepas aku dah balik sini..
Sem baru dah mula..
Sem ni aku dah masuk semester 3..
Maksud nya kalau di izinkan Tuhan aku akan tinggal dua semester je lagi untuk habis..
Kurang dari setahun..
Harap sangat boleh habis awal..

Keputusan untuk semester lepas agak memuaskan..
Aku bersyukur sangat dengan apa yang aku dapat..
Semoga aku bole timba seberapa banyak ilmu yang boleh lagi..
Memang banyak sangat yang aku belajar..

Alhamdulillah hidup dekat sini pun makin baik..
Gembira je..
Semoga semua ni berkekalan..
Kalau perhubungan kami semua diuji lagi pun semoga aku tabah menghadapi setiap dugaan tu..

Hidup aku memang dikelilingi oleh lelaki je..
Yang close dengan aku pun berbilang bangsa dan agama..
Tapi Alhamdulillah hidup aku bahagia dan happy je..

Masa cuti pun rindu je dekat dieorang..
Yelah dekat sini memang hari-hari jumpa..
Lepak sama-sama..
Dan hidup sama-sama..

Aku sampai-sampai je hari tu pun dieorang amik..
Lepas tu pegi makan malam sama-sama..
Pegi shopping barang komputer..
Teman pegi tindik telinga..

Semalam pulak pegi kolej mula-mula..
Lepas tu pegi tengok rumah sewa dengan dieorang..
Dan lepas tu pegi daftar Short Course..
Lepas dinner pegi Mall..
Ada orang teringin nak tengok wayang..
 Sebelum tengok wayang sempat pegi massage badan dekat kerusi massage tu dalam tempat snooker..
Lepas tu tengok movie Beautiful Creatures..
Pilihan movie tak banyak..
Share beli pop corn and air..
Sebelum balik masing-masing sempat lagi nak shopping baju..
Habis tengok wayang pun dah pukul 9..
Kejap je pilih-pilih orang tu dah tutup lampu..
Dah pukul 9 lebih nak pukul 10 da..huhu..

Ni lah hidup aku sekarang..
Hari ni pulak tengah pening macam mana nak pegi kelas sebab bangun lambat..
Baru nak mintak tolong dieorang amik aku..
Tu pun dalam rasa bersalah sangat..
Call-call je rupanya dieorang dah on the way nak amik aku..
Terharu nya..huhu..
Lepas habis kelas pergi klinik pulak untuk survey Medical Check Up untuk Offshore..
Petang pulak aku ada kelas dan dieorang ajak pegi sekali sebab dieorang nak servis kereta..
Tapi kelas cancel ikut dieorang pegi servis kereta la..
Dapat jugak try massage kaki..hehe..

Sebelum balik cuti hari tu siap tanya lagi aku nak apa..
Kalau nak t-shirt Serawak atau kek lapis ke..
Aku cakap nak kek lapis..
Dah habis pun kek lapis tu semalam..hehe..
Lepas tu dapat key chain lagi..
Harga barang tu tak penting pun..
Tapi ingatan dieorang tu yang sweet sangat..
Dieorang buat aku rasa selesa ada di kalangan dieorang..
Semoga persahabatan kita kekal selama nya..Amin..

Monday, 18 February 2013

iPANEMA Sandal..

Assalammualaikum..

Selain beli pencuci muka..
Aku pun beli sandal semalam..

Sandal ni adalah untuk dipakai pegi kelas dan kalau keluar jalan-jalan..
Biasa nya aku keluar pakai seliper je..
Tak kisah la keluar dekat-dekat macam pegi makan atau pegi pasaraya..
Pegi kelas pun aku pakai seliper je kadang-kadang..
Aku pakai kasut kalau kelas tu kene pakai pakaian formal..
Kalau tak aku memang tak berapa rajin nak pakai kasut..
Sampai ada orang kata aku sempoi sangat pegi shopping mall pakai seliper je..
Kalau pegi KLCC sekalipun aku pakai seliper apatah lagi East Cost Mall dekat Kuantan..

Jadi sebab aku memang guna seliper aku dengan semaksimum yang mungkin..
Seliper pilihan aku yang aku rasa sesuai dari segi design dan kualiti ialah seliper dari jenama iPANEMA..
Aku guna seliper dari jenama ni memang dah bertahun..
Sejak duduk Penang lagi..
Kalau dah rosak pun biasa nya aku beli dari jenama ni jugak..

Selalunya aku beli seliper dia je..
Tapi sebab aku selalu pakai pegi kelas dan hari tu pun aku pakai pegi exam..
Kene tegur dan kad matrik dan slip aku kene tahan la pulak sebab pakai seliper..
Disebabkan tak nak masalah lagi lepas ni..
Aku pun pilih untuk beli sandal..
Seliper yang ada sekarang ni pun dah agak uzur sikit..huhu..
Aku pakai seliper ni dari start belajar bulan 7 tahun lepas sampai sekarang..
Dah 8 bulan pakai..
Dan guna setiap hari kemana sahaja..hehe..


Dekat Mid Valley semalam ada beberapa kedai yang jual produk jenama ni..
Pilihan sandal tak berapa banyak..
Lagi senang nak beli seliper..
Ada satu semalam design dan warna dah ok..
Tapi tak da saiz pulak..huhu..

Last sekali pilih yang ni je..

 Design yang sangat simple..
Warna pun..

Aku memang suka design yang simple-simple pun..hehe..
En.bf pun kata ok je dengan aku..
Nak pakai pegi kelas dan jalan-jalan pun ok la..

Semuanya fully getah..
Bila fully getah pakai dia memang selesa la..
Tak perlu fikir pasal melecet ke apa..
Ada sesetengah seliper tu agak keras..
Bahagian atas atau tapak die keras..
Boleh sebab kan melecet dekat celah jari dan dekat tepi..
Tapi kalau pakai jenama ni memang sangat ok dengan kulit..

 Selain dari tu boleh pakai kemana sahaja dengan senang hati..
Kalau masa hujan jalan basah ke..
Bawak pegi toilet ke..
Memang tak da masalah..
Kalau sandal biasa mungkin senang terkopak tapak die sebab selalu kene air ke kan..
Atau atas di tu kain..
Kene air karang dah lembab pulak ke..

Kalau tengok gambar dekat atas betul-betul..
Nak kancing die pun senang..
Bukan macam sandal biasa..
Ada lubang-lubang je..
Mula-mula nampak macam pelik je dan macam kelakar sikit..hehe..
Tapi bila dah pakai dekat kaki nampak biasa je..

 Bahagian tapak dia..

Satu lagi yang aku suka pakai seliper jenama ni ialah memang tak pernah licin pun..
Kalau seliper lain tu bila dah haus sikit mulalah licin bukan main kan..
Sampai mengancam keselamatan pulak..hehe..
Tapi seliper aku memang steady je..hehe..

Biasanya kalau dah pakai lama masalah dia ialah akan nipis pada bahagian tumit dan bawah tulang kaki dekat bahagian atas..
Bila dah nipis sangat memang kene tukar baru lah..
Tapi kalau bahagian dekat jari atau tepi tu tak pernah tercabut la macam seliper lain..

 Ni seliper yang aku guna sekarang..

Dah guna 8 bulan tu..hehe..
Masih steady dan anggun kan..haha..
Lagi anggun bila ambil gambar dekat pantai macam ni..haha..
Tapi dah mula menipis dan corak pun macam dah pudar..
Tapi aku masih guna lagi ye..:))
Tak ingat dah ni seliper iPANEMA aku yang ke berapa entah..
Sebelum ni ayah ada beli kan aku seliper Nike..
Jadi ada guna tu sebelum ni..

Setakat ni aku memang puas hati guna seliper dari jenama ni dari segi design dan kualiti..
Berbaloi la beli dengan harga dia bole guna semaksimum yang mungkin..
Kalau seliper atau kasut keselesaan dan ketahanan tu sangat penting selain rekabentuk yang menarik..
Lagi pun beli sandal macam ni tak payah risau tapak nak tercabut ke apa..

Sandal tu berharga RM52.00
Kalau harga seliper aku tak ingat pulak..
Semalam pun lupa tengok harga..
Setakat ni aku memang berpuas hati dan highly recommended jenama ni kalau nak beli seliper..

Rasanya yang dalam range jenama ni ialah Crocs..
Tapi aku tak pernah cuba Crocs lagi..

Ni 1st time aku beli sandal..
Harap nya performance dia sama macam seliper nya..:))
Sapa-sapa berminat bole dapatkan ye..

Never A Dull Moment by Origins..

Assalammualaikum..

Semalam adalah hari yang sangat memenatkan tapi sangat seronok..:))
Berjalan bukan main banyak lagi..
Memang tawaf Mid Valley dengan The Gardens je sepanjang hari..huhu..
Dari tengah hari sampai ke malam..
Parking pun kene charge sampai RM8..huhu..

Motif semalam memang nak carik barang..
Nak carik spek baru untuk en.bf dan lain-lain..
Tu pun motif tak berapa nak tercapai sangat..
Nak usha spek untuk en.bf memang semua kedai spek dekat Mid Valley tu aku dengan dia masuk..
Dekat The Gardens ada sebuah kedai je yang sempat masuk..

Ada sebuah kedai nama Paris Miki tengah buat offer sekarang..
Sampai 24hb ni tak silap..
Promosi harga bingkai termasuk lens sekali..
Pada aku memang berbaloi-baloi la..
Lagi kalau macam en.bf..
Power die punya lens lebih kurang 500..
Harga lens je dlm RM 300 lebih kalau 1.6..
Kalau nak yang lagi nipis dalam RM450 lebih..
Besa yang display harga bingkai je..
So kene tambah la..
Contohnya harga bingkai RM900+RM300 untuk lens..
Tapi dengan offer sekarang bayar untuk harga bingkai je..
Harga untuk lens percuma..
Save sampai RM300 lebih..
Memang menarik..
Kita orang memang survey harga bingkai tu dekat kedai lain pun lebih kurang sama je..
Tapi tak beli lagi pun..
Dan untuk deposit pulak kene bayar 30% dari harga..
Ada kedai yang kene bayar deposit 50%..

Dan berbalik pada tajuk dekat atas semalam aku beli Pencuci Muka..
Keperluan untuk setiap individu memang berbeza sebab jenis kulit kita berbeza..
Kesesuaian setiap individu tu pun berbeza jugak..
Ada orang tak payah jaga sangat pun sebab kulit memang dah OK..
Kulit tak sensitif dan banyak masalah..
Memang untung orang yang macam ni..
Nak jaga senang dan tak perlu keluarkan belanja yang banyak..

Macam masa aku sekolah dulu..
Ada sorang kawan aku ni kulit dia memang cantik dan sihat je..
Tak da jerawat dan halus je kulit dia..
Bila aku tanya apa yang dia guna..
Dia kata apa yang dia guna dekat badan tu jugak la yang dia guna dekat muka..
Nampak tak..
Walaupun guna sabun badan je dekat muka tapi kulit sihat dan cantik..
Memang untung kan..
Tak payah pening kepala nak jaga sebab kulit tak banyak masalah..
Sekarang ni tak tau la dia masih gunakan konsep ini lagi ke tidak..
Tapi kulit die sampai sekarang pun masih sihat dan cantik..

Aku kongsi ni sebab mungkin ada orang yang mengalami masalah yang sama dengan aku..
 Kulit aku ni jenis yang sangat berminyak..
Lebih-lebih lagi dekat bahagian T-Zone..
Kalau dulu memang banyak sangat jerawat..
Atau dalam kata lain nya mengalami masalah jerawat yang sangat teruk..
Sekarang ni masih naik jerawat lagi terutamanya bila nak period tapi tak la sebanyak dulu..
Sekarang tinggal masalah parut pulak..
Kulit muka berlubang-lubang..

Masa sekolah dulu memang usaha bermacam-macam cara nak mengatasi masalah ini..
Tapi pada aku cara yang paling berkesan untuk atasi masalah jerawat ni ialah dengan makan ubat..
Ubat yang di ambil dekat Dr dan bawah pengawasan dia..
Berbanding dengan guna macam-macam produk tapi kurang membantu..
Ada tu lagi memburukkan keadaan..
Cara ni jugak aku apply dekat en.bf..
Ada ubat yang murah dan mahal..
Ada yang antibiotik dan ubat hormon tak silap..
Ubat-ubat ni pun boleh kita dapat dekat hospital kerajaan sebenarnya..
Kene mintak dekat Dr. tu tapi susah sikit la..
Kalau dapat dekat hospitak kerajaan free la dan kalau dekat swasta kene kuar duit la..

Masa jerawat teruk dulu kulit muka pun merah je dan rasa panas je..
Sekarang ni kulit muka tak de lah merah sangat..

Faktor lain jugak ada mempengaruhi masalah ni..
Macam pemakanan dan sistem penghadaman yang baik..
Dulu aku memang ada masalah nak buang air besar..
Alhamdulillah sekarang ni da OK.. 
Kalau ada masalah dengan penghadaman toksik dalam badan tak keluar dan boleh menyebabkan jerawat yang teruk jugak..
Tapi macam aku cakap awal-awal tadi..
Setiap individu tu berbeza..

Sekarang ni Alhamdulillah masalah jerawat aku dengan en.bf dah ok..
Memang ubati dari dalam tu lagi elok pada aku..
Walau pun masalah jerawat dah ok tapi aku masih perlukan pencuci muka untuk kegunaan setiap hari..
Lebih-lebih lagi dengan kulit muka berminyak..
Rasa tak selesa dan senang perangkap kotoran..
Aku biasa nya guna pencuci muka dua kali sehari..
Pagi dan malam sebelum tidur..

Kalau pencuci muka ni pun dah banyak jugak produk yang aku cuba..
Bermacam jenama dan range harga..
Tapi yang aku rasa sesuai dengan kulit aku ialah pencuci muka ini..

 Dari jenama Origins..

Sebelum ni aku memang pernah cuba brand ni..
Mulanya aku guna brand ni masa carik Sunblock..
Aku ni pulak memang suka benda yang berasakan organik..

Tapi brand ni susah sikit la nak beli kecuali yang duduk area KL sebab tak banyak outlet..
Pencuci muka ni memang sesuai untuk combination skin..
Combination skin ialah kulit yang berminyak tapi kering pada bahagian tertentu..
Macam aku dulu T zone memang sangat berminyak tapi dekat tepi mulut macam kering..

 Aku pernah guna Seaweed Deep Cleansing Facial Wash dari Body Shop harga RM45..
Ok jugak la sebab dia untuk Oil Control..
Dan aku suka dia punya facial scrub Seaweed Pore-Cleansing Facial Exfoliator pun RM45..
Aku suka facial wash dia sebab tekstur dia just nice je..
Tak kasar sangat biji-biji dia tu dan tak la halus sangat..
Pada aku kalau kasar sangat akan harm kulit muka dan kalau halus sangat macam tak berapa berkesan je untuk buang sel kulit yang dah mati dan tanggalkan kotoran..
 Facial scrub ni guna dalam dua kali seminggu..

Aku pun ada guna pencuci muka Simple sebelum beli ni..
Aku guna yang jenis biasa dan untuk kulit berminyak..
Tapi kulit rasa agak berminyak jugak lagi..
Aku cuba ni sebab en.bf guna yang pencuci muka biasa tu ok je..
Lagi pun senang nak beli sebab banyak jual dekat farmasi biasa..
Mungkin sesuai dengan dia..
Kulit dia pun tak berminyak sangat..
Tapi macam kurang sesuai dengan aku..
Aku rasa lebih sesuai guna produk Origins ni..
Kalau lepas basuh muka aku rasa lagi bersih..
Dekat hidung ke tak delah rasa berminyak lagi..
Lepas basuh pun ambil masa yang lama untuk rasa berminyak balik banding dengan guna Simple..

Harga untuk satu pencuci muka Origins ni ialah RM93..
Boleh guna dekat 4 hingga 5 bulan..
Letak kan sikit je dekat atas tapak tangan dan letak air lepas tu gosok dengan jari..
Keep on letak air sampai berbuih..
Buih tu je yang kita letak atas muka..

Kalau nak tau lebih lanjut cara untuk guna kan produk Origins ni boleh pegi dekat outlet dia..
Pengalaman aku pegi outlet dia dekat Quennsbay Pulau Pinang memang ok..
SA dia baik sangat..
Boleh dapat mini facial free..
Dia ajarkan cara guna produk dan demo kan dekat muka kita..
Free je..
Tak silap kene buat appointment dulu kalau nak buat mini facial..
Kalau dieorang sibuk mungkin tak dapat buat..
Boleh juga isi form nanti kalau ada promotion atau apa-apa info dieorang akan email atau SMS..
Tapi aku pun dah lama pegi yang dekat Penang ni..
Masa belajar dekat Penang dulu..
2 3 tahun dulu..
Mungkin dah tukar orang..

Aku pernah pegi beli dekat KLCC dan semalan pegi beli dekat Metrojaya Mid Valley..
Dekat dua tempat ni aku tak pernah lagi mintak buat mini facial ke apa..
 Kalau nak dapatkan produk Origins atau info ni Outlet Origins 

Lot F-225 The Gardens Mid Valley City (03-2287 4662)
Lot GF 87 Queensbay Mall Penang (04-641 1102)
Isetan KLCC (03-2382 0200)
Parkson Pavilion (03-2141 5785)
Metrojaya Mid Valley (03-2283 1003)
Parkson 1 Utama Shopping Centre (03-7725 4588)
Isetan 1 Utama Shopping Centre (03-7722 3085)
Jusco Tebrau City Johor Bahru (07-354 4049)
Parkson Gurney Plaza Penang (04-228 7863)

Apa yang aku kongsikan ni dari pengalaman aku..
Kalau ada yang kurang atau lebih kita boleh share sama-sama..
Tapi setakat ni aku memang puas hati dengan produk ni.. :))

Saturday, 16 February 2013

Nasi Lemak Pertama..:))

Assalammualaikum..

Tengok tajuk bukan main lagi kan..
Selain dari berjalan-jalan..
Masa cuti selalu di habiskan dengan masak dan makan..hehe..

Kalau dekat sana aku tak berpeluang sangat untuk masak..
Selalu berpeluang untuk makan je..hahahah..
Lepas tu selalu pulak mengidam nak makan macam-macam..huhu..
Mengidam nak makan benda yang susah nak dapat dekat sana pulak tu..

Tapi aku rasa perempuan memang kene pandai..
Belajar tinggi mana pun..
Keje hebat mana pun..
Memang aku lagi respect bila dia pandai masak dan kerja-kerja rumah yang lain..
Pandai masak pun memang elok untuk tambat hati suami bila dah kahwen nanti..
Kalau bukan hati suami pun hati mak ayah, adik beradik dan orang sekeliling..
Memang rasa seronok dan puas je masak bila orang lain makan cakap sedap dan suka apa yang kita masak..
Kalau orang kritik pun tak pe..
Cuba improve lagi..:))

Selain tu kalau tau masak pun elok..
Bila terasa nak makan pape bole masak sendiri..
Macam aku hari tu selalu mengidam nak masak maggi goreng mamak..
Balik ni try buat tak de lah susah sangat pun..
Dah bole la masak makan untuk diri sendiri..

Cuma mengidam nak makan roti tisu..
Tak pandai buat roti tisu lagi...huhu..
Hari last day en.bf cuti CNY hari tu aku pegi mamak dengan dia order sampai 2 roti tisu..
2 2 aku sorang je yang habis kan..huhu..
Sabar je kan dapat awek macam ni..haha..
Dah la dua hari sebelum tu dah makan roti tisu gak..

Pernah jugak aku teringin nak makan nasi lemak dekat sana..
Dan pernah teringin nak masak nasi lemak sebab orang kata buat dia senang je..
Aku je yang tak tau buat nasi lemak lagi..
Tak pernah cuba sebenarnya..huhu..

Bila semalam masak sambal sotong dan ada lebih dia hari ni..
Jadi aku bercadang nak masak nasi lemak hari ni..hehe..
Lepas tu ada lebih telur mata masak siang tadi..
Ada kacang tanah goreng lebih masa buat kerabu mangga hari tu..
Lepas tu ada timun Jepun dalam peti..
Memang kebetulan yang menarik kan..

Nasi lemak yang dah masak..yummy..
Alhamdulillah percubaan pertama berjaya..:))

Aku siap ambil daun pisang lagi..
Semua makan nasi lemak ni atas daun pisang ok..haha..
Sebab dekat luar aku suka makan nasi lemak kalau bungkus dengan daun pisang..Wangi..

 Zack pulak buat Oreo Cheese Cake..
Memang menggemukkan..haha..

Kejap je dah nak habis..hehe..
Tak sempat sejuk pun dah makan..:))

 Masa tengok Cerekarama mak sempat lagi goreng ni dekat dapur untuk makan sambil tengok TV..
Snek terbaik..tak da pengawet..baru dimasak dan tersangat lah sedap..:))

Alhamdulillah dengan rezeki yang Tuhan bagi..
Tapi berpada-pada dan amalkan lah cara hidup sihat..
Satu lagi bila masak-masak macam ni dekat rumah boleh eratkan hubungan silaturrahim antara keluarga jugak..
Bila aku masak yang agak lain dari kebiasaan dari menu biasa dekat rumah semua excited nak makan..
Lepas tu makan ramai-ramai sebab nak tau feedback masing-masing apa yang kita masak..
Dan bole berkongsi idea dan resipi dengan yang lain..

Nak masak apa lagi seminggu ni..
Esok atok balik..:))

Aktiviti Petang Jumaat...

Assalammualaikum..

Macam biasa cuti ni aku duduk rumah je..
Dan macam biasa banyak masa di habis kan dengan family atau kawan rapat je..
Esok aku nak pegi beli barang dengan en.bf..
Insyaallah ada rezeki dapat jumpa BFF..
Dapat jumpa Sen dengan Ajik..
Minggu lepas ada pegi rumah P.Long..
Tolong Amir isi borang UPU dia..
Lepas tu ada rezeki nak jumpa Hendry..
Motor baru dia dah keluar..:))
Aku pun dan merasa naik..huhu..

Kalau weekday macam sunyi sikit la..
Yelah siapa je yang ada dekat rumah..
Bila weekend la bz meriah sikit..
Adik aku yang last tu esok dah balik Johor lepas seminggu cuti CNY..
Macam biasa kalau dia cuti banyak keje sekolah nya..
Bukan keje sekolah macam latihan ke apa..
Tapi banyak kene buat Folio pasal seni..

Untuk cuti kali ni dia ada pulak kene buat Folio pasal pertanian..
Siap kene amik gambar dengan penternak die segala..
Nasib baik la ada Pak Cik yang bela kambing..
Jadi deal dengan dia je lah..

Cerita nya hari tu adik aku dah pegi dengan wan aku nak amik gambar..
Aku pulak tengah tidur masa tu..
Die pakai HP Sony Ericsson mak yang lama je..
Kualiti gambar dah la rendah..
Lepas tu tak bole nak transfer..

Jadi tadi petang lepas pegi gunting rambut..
Hantar die pegi binding drawing block dia la..
Lepas tu pegi rumah P.Cik aku tu dengan Luqman..
 Layan kan je lah gambar..
Gambar ni jugak la yang die guna untuk Folio dia..


Kambing ni bukan kambing pak cik aku pun..
Otw nak pegi rumah dia nampak terus snap..
Besa kambing dia pukul 2 petang dah keluar..
In case kalau datang kambing dia tak de ke..
Bole pakai gambar ni..haha..

Kandang kambing dari jauh..
Sebelah kiri tu tempat itik tak silap..

Kandang kambing..Cantik je..
Adik aku kata P.Cik aku buat sendiri je kandang kambing ni..
Kagum aku..huhu..
 

 Siap ada bela itik lagi..

Kambing-kambing dia yang tak da dekat kandang tu tengah meragut rumput dekat sini..
 
Adik aku cuba nak ambil gambar dengan kambing..
Tapi tak berjaya..
Bila nak dekat je kambing lari..hahaha..

Amik gambar dari jauh je la sebab tak berjaya..hahaha..

Seronok jugak pegi teman dia tadi..
Dah lama tak pegi jalan-jalan tengok binatang..
Rasa segar sikit dari duduk dekat rumah je kan..

Kambing P.Cik aku ni pun tak de lah banyak sangat..
Berapa belas ekor je..
Dia pun duduk sorang je..
Bujang walaupun dan tua..
Nasib baik la duduk dekat sebelah dengan anak buah..
Pun bujang jugak lagi..
P.Cik aku ni buat keje-keje kampung..
Bela kambing, bela itik, menoreh getah..
Alhamdulillah ada jugak la rezeki..

 



 

Sunday, 10 February 2013

DoaKu UntukMu Sayang - Wali Band

Assalammualaikum..

Nothing much to write in this entry..
Awal cuti ni memang happening..
En.bf pun cuti sama..
Lagi pun sempena cuti Chinese New Year ni ramai yang ada dekat rumah..
Hakim yang sekolah dekat Johor pun balik..
Zack pun balik sebab cuti sampai Selasa..
Wafi break for mid sem dekat matrik tak silap..
Tadi pun P.Long datang makan-makan dekat rumah..
Adik sepupu pun ada dekat rumah..
Esok Cik Lehan nak datang..

Ok berbalik pada tajuk asal..
 Selalu tersasar macam ni..huhu..

Aku suka dengar lagu ni..
Hari tu lepas exam sementara nak tunggu balik..
Aku pun collect la movie..
Supaya tak bosan duduk dekat rumah sorang-sorang..huhu..
1st time dengar lagu ni masa tengok cerita Perempuan Neraka..
Dengar sekali je terus terpikat..hehe..
Mungkin lagu ni sesuai dengan cerita ni kot..
Cerita ni pun best..
Gigih download dekat Kopitiam masa study..hehe..
Mungkin korang dah tau lagu ni lama..
Aku je yang lambat tau..huhu..


Lirik Lagu Doaku Untukmu Sayang – Wali Band dari sini
Kau mau apa, pasti kan ku beri
Kau minta apa, akan ku turuti
Walau harus aku terlelap dan letih
Ini demi kamu sayang

Chorus
Aku tak akan berhenti
Menemani dan menyayangimu
Hingga matahari tak terbit lagi
Bahkan bila aku mati
Ku kan berdoa pada Ilahi
Tuk satukan kami di surga nanti

Tahukah kamu apa yang ku pinta
Di setiap doa sepanjang hariku
Tuhan tolong aku, tolong jaga dia
Tuhan aku sayang dia

Aku tak akan berhenti
Menemani dan menyayangimu
Hingga matahari tak terbit lagi
Bahkan bila aku mati
Ku kan berdoa pada Ilahi
Tuk satukan kami di surga nanti

(Tuhan tolong aku, juga jaga dia
Tuhan ku pun sayang dia)

Aku tak akan berhenti
Menemani dan menyayangimu
Hingga matahari tak terbit lagi
Bahkan bila aku mati
Ku kan berdoa pada Ilahi
Tuk satukan kami di surga nanti




Saturday, 9 February 2013

Transnasional oh Transnasional - Again..

Assalammualaikum..

Dulu aku pernah cerita pasal pengalaman aku naik bas Tansnasional kan..masa balik Christmas tahun lepas..kalau nak recall balik bole baca dekat sini dan sini..

Aku balik semalam naik bas Transnasional lagi..cuba untuk positif dan bagi peluang dekat dieorang lagi..tapi nampak nya mengecewakan aku lagi..masa bas sampai aku tengok driver yang sama dengan bas yang rosak dulu..tapi aku fikir bas mungkin dah ok..dah repair..walaupun macam tak sedap hati sangat..masa berenti dekat Cherating pun ok je..walaupun agak lama berhenti..dah masuk highway aku memang tidur je..malam sebelum tu aku tidur lambat..memang harap untuk tidur la supaya tak bosan lama-lama dalam bas..terbangun jugak kadang-kadang..ada masa hujan lebat la dalam perjalanan..

Lepas Genting Sempah tak silap..aku pun tak pasti sebab tidur je kan..heheh..bas tu macam semacam je..huhu..lalu dekat tepi gaung pun pelik je..rapat semacam..aku memang dah rasa ok je lah sebab dah nak sampai KL da masa tu..sekali bas berenti dekat tepi jalan..huhu..lepas tu macam nak jalan balik..tapi stop balik..rupanya bas ROSAK LAGI..huhu..terus inform en.bf..kalau die rajin nak ambil aku dekat situ..dah tak jauh dari KL kan..orang lain macam rilek je termasuk lah budak sebelah aku..

Lepas tu aku ada nampak bas lain berenti..dan ada orang yang naik..bas aku naik tu dah la bas dua tingkat dan penuh..memang ramai la..bila tengok macam tu aku pun laju je angkat bag, turun bawah dan terus tanya driver tu aku nak naik bas yang berenti..dan driver bas yang berenti tu pun bagi naik tapi dua orang je..ada dua orang budak lelaki nak naik tapi nak pegi ambil barang dulu..tengok aku ni dah siap-siap bawak barang driver tu bagi je aku naik..bas tu pun penuh rupanya..tapi masih baik hati nak bagi naik..aku naik sampai belakang dan duduk dekat tangga belakang je.. budak lelaki dua orang tu pulak duduk dekat tangga je..tapi aku tak kisah pun..janji cepat sampai..buat nya kene tunggu lama giler macam sebelum ni tak ke naya..no no no..belajar dari pengalaman..hehe..

Alhamdulillah sebelum pukul 7 dah jumpa en.bf.kali ni bearing steering die pulak jam..nasib baik masa dekat tepi gaung tu tak jadi pape..dah la jalan dekat area genting tu bukan men mancabar lagi kan..bas pulak 2 tingkat..huhu..

 




Chinese New Year 2013..

Assalammualaikum..

Selamat Tahun Baru Cina
kepada rakyat Malaysia dan seluruh dunia yang menyambut Perayaan ini..


balik ni nak pegi potong rambut dekat salon kegemaran..
tapi kedai tutup..huhu..
sebab chinese..
rasa nya nak potong rambut pendek la lepas ni..huhu..

Break for 2nd Semester..

Assalammualaikum..

Alhamdulillah Finally on 7th February 9, 2013 aku dah habis exam untuk 2nd Semester aku.. dua hari terakhir aku ada 2 paper dalam satu hari..Struggle jugak la tapi Alhamdulillah dapat jugak la jawab..tapi tak tau la jawapan aku tu memenuhi apa yang soalan dan lecturer aku tu nak ke tidak..dah usaha ak mampu doa dan tawakal je la..harap nya kami semua dapat keputusan yang cemerlang..dan masing-masing dah plan untuk dapat lebih baik lagi sem depan..help each other untuk sama-sama berjaya..sweet kan..hehe..

Lepas habis paper sementara tunggu nak balik aku ada jumpa course mate aku..tapi die senior..sebelum ni die ada offer untuk cari kan rumah sewa untuk aku..dan Alhamdulillah dapat..dekat dengan kolej..boleh jalan kaki ke kolej..kalau ikut kan criteria rumah ni memang aku suka..tapi aku tak tengok rumah tu lagi..jadi tak confirm kan lagi..rumah ni dekat dengan kolej..jadi aku bole pegi kelas jalan kaki je..senang sebab aku tak da transport kan..lagi satu bole exercise..untuk maintain sihat dan kurus..hehe..rumah ni pun dekat Bandar..dekat dengan pasaraya dan kemudahan..kalau nak beli barang atau ada apa-apa urusan senang la..tak payah nak harap orang..harga pulak berpatutan..sama dengan harga kalau aku duduk hostel..dan rumah ni fully furnish..lagi la berbaloi-baloi..

Ada orang ajak aku duduk luar sebelum ni..tapi harga agak mahal, tak da perabot dan masalah transport, jauh dari kolej..masalah utama ialah transport..orang ada transport lain la..kalau tak da perabot pun aku macam malas jugak sikit..aku tinggal setahun je lagi nak habis..rasa macam tak berbaloi je nak beli tilam dan barang segala..nak makan, nak beli barang, kalau ada urusan macam nak pegi bank ke payah..Lagi satu aku suka jugak la duduk dengan orang yang aku tak kenal..kalau orang tu dah keje pun lagi ok..kalau orang yang kita kenal dan sesuai dengan kita senang sikit..macam masa aku duduk dengan Raihan, Ain dan Sen..kalau tak baik la macam duduk masa aku keje TI dulu..buat hal masing-masing je..lagi senang..

Plan sebelum balik semalam nak keluar awal dan tengok rumah dulu..tapi macam tak sempat..balik sana lepas cuti nanti la baru aku tengok..kalau ok memang rezeki aku la..terima kasih banyak la dekat course mate aku dengan budak-budak ni..masa bagi tau emy aku ada jumapa rumah untuk sewa dan ajak dieorang pegi tengok rumah memang laju je masing-masing..hehe..Aku ok je kalau nak belajar sendiri dekat rumah..tapi kalau nak exam nak study group dengan budak-budak ni aku kena balik sebelum pukul 12..ada sekali tu aku balik je pukul 1 sebab nak ajar Teoh matematik..ada jugak masa nak study IOE dengan budak-budak ni tapi tak dapat sebab nak aku tak boleh keluar lebih dari pukul 10..huhu..

Kalau betul elok untuk aku semoga dipermudahkan oleh Allah..kalau tak maksud nya tak baik la untuk aku..Die Maha Mengetahui apa yang baik untuk aku kan..Semalam aku balik ke KL..plan asalnya nak pegi beli barang hari ni..en.bf nak tengok kereta, dia nak buat spek baru..spek die tu pakai dari masa belajar dulu sampai sekarang tak tukar-tukar lagi..teruk sangat da..huhu..dan nak shopping untuk pakaian die pegi keje..Next tima la nampak nya..nanti aku cerita drama balik semalam..:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...