Sunday, 1 December 2013

Welcome Dec 2013..

Assalammualaikum..

Masa nak mula tulis ni sampai tak tau nak tulis tajuk apa..
Tetiba teringat..
Dah masuk bulan terakhir untuk tahun ni..
Jadi tinggal sebulan je la lagi untuk tahun ni..

Sebenarnya weekend ni tak de internet..
Ada jugak la guna internet dekat rumah budak kelas sebab nak buat keje..
Jenguk fb dan email sambil-sambil tu..

Aku pernah bagi tau sebelum ni yang kesihatan kurang baik kan..
Tak demam atau selsema pun..
Tapi tekak sangat la gatal..
Batuk tak berhenti..
Terutamanya waktu malam..
Lebih lagi waktu tidur..
Memang kejap-kejap terjaga batuk..
Lepas tu batuk agak teruk jugak..
Sampai kene minum air untuk legakan tekak..
 Dan batuk aku ni pun tak berkahak..
Tekak kering je tapi rasa gatal sangat..

Lepas beberapa hari..
Aku pun decide untuk pegi klinik..
Sehari sebelum tu ada beli ubat batuk cap ibu dan anak..
Dah makan dua malam tak silap..
Tapi tak de effect pun..

Pegi klinik hari Jumaat..
Jumpa Dr dan bagi tau masalah..
Die kata tekak aku memang nampak merah..
Dah la hari Khamis tu pun aku makan ikan keli tulang die macam tersangkut dekat tekak..
Try nak keluarkan tak boleh..
Bertabah je lah..haha..
Dapat la empat ubat ni..


Ada ubat batuk, sakit tekak, ubat kumur dan antibiotik..
Mungkin ada jangkitan kuman dr kata..
Lepas tu sekarang ni pun cuaca tak menentu..
Hujan sokmo..huhu..
Total pegi klinik rm40..

Balik tu singgah la beli makanan kejap..
Duk mikir kedai mana yang bukak hari Jumaat..
Hari Jumaat banyak kedai tutup..
Lepas tu pegi la kedai mamak yang dekat dengan tempat duduk lama dulu..
Masa tu pun dah petang tak silap..
Makanan pun dah tak banyak sangat..
Aku amik je la lauk ni..


Peria goreng dengan telur tu memang tinggal yang last sangat..
Lepas tu amik la ayam goreng..
Mula-mula aku dengar rm5..
Aku pun bayar la..
Sekali die amik rm3 je..
Dia bagi aku balik rm2..
Uish mura betul..
Aku macam antara percaya dengan tidak je..
Dia kata rm2 tu die belanja..
Alhamdulillah murah rezeki..
Semoga rezeki mamak tu makin murah jugak..:)

Tapi sebelum aku keluar tu..
Pada 29 Nov ni..
Bangun pagi tu check email..
Check email ni memang rutin harian..
Tapi tak de apa-apa yang best pun..

Petang tu aku ada dapat call dari private number..
Aku baru nak angkat je orang tu dah letak..
Aku pun positif je la..
Kalau ada urusan orang tu akan call balik la..
Memang tak de la pressure ke apa..
Lepas tu aku lepak-lepak dekat bilik sambung online..
 Tak lama lepas tu ada panggilan masuk balik dari private number..
Aku pun angkat la..

Rupanya Manager yang selalu aku berurusan pasal internship tu yang call..
Die call nak set kan masa untuk interview..
Alhamdulillah syukur sangat..
Rasa macam tak percaya pun ada..
Memang agak lama die call aku..
Siap bagi briefing pasal interview..
Bermacam-macam nasihat..
Suruh aku prepare macam-macam untuk interview tu nanti..
Terutamanya mengenai English aku..
Reason nya 10% yang ada dekat company tu adalah expatriate..
Kalau aku tak silap dengar..
Siap suruh aku practice speaking dengan die sebab sebelum ni kalau call memang aku tak pernah speaking dengan dia..
Macam interview on the phone pun ada masa tu..hahaha..
Tapi sangat banyak nasihat untuk aku..

Aku memang syukur sangat..
Cuma pada aku mereka agak high expectation..
Sekarang aku agak stress..hahaha..
 Sangat banyak yang aku perlu prepare..
Polish english aku, prepare knowledge about technical, about company, and so on..
Kalau ikutkan die nak arrange interview dalam minggu ni..
Tapi disebabkan aku dekat Terangganu..
Pertengahan bulan 12 nanti ada cuti pertengahan semester..
Jadi aku propose untuk interview masa tu la..

Memanga aku sangat berminat dengan company ni..
Cuma requirement dieorang memang agak tinggi..
Aku akan cuba yang terbaik je la..:)
 Untuk technical punya part memang prepare semua yang aku dah belajar la..
Electronic + Offshore Engineering..
Sebab mengikut Manager tu yang interview aku dari dua department..
R&D atau Electrical..
Jadi die akan evaluate potensi aku la dekat mana sepatutnya aku..
Dan ni pun tak confirm aku dapat lagi ye..
Jadi macam Manager tu kata..
Gunakan la peluang ini sebaik-baiknya..

Lepas dapat tau memang aku call en.bf dan SMS BFF aku..
Mintak dieorang doakan yang terbaik untuk aku..
Malam tu adik aku call pun aku inform jugak..
Memang aku share benda ni dengan en.bf, BFF dan family aku dan mintak dieorang doakan yang terbaik untuk aku..
Insyaallah aku akan gunakan peluang ini sebaik yang mungkin..

Dan kepada yang membaca blog aku ni..
Terutamanya sejak aku mula menulis..
Maksudnya dari mula aku nak masuk belajar..
Yang tau jatuh bangun aku..
Semua ni tak pernah mudah untuk aku..
Tapi terlalu banyak hikmah dan pengajaran untuk aku..
Doakan la yang terbaik untuk aku..:)
Insyaallah ada rezeki dapat la aku..
Dan perjalanan ni sangat jauh lagi..
Semoga semuanya baik-baik je dan dipermudahkan..Amin..

Kalau ada yang nak share tips untuk interview pun sangat-sangat dialu-alukan..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...