Saturday, 21 December 2013

PMR Hakim..

Assalammualaikum..

Dua tiga hari ni agak sibuk jugak la..
19hb hari tu dah umumkan keputusan PMR..
Alhamdulillah ramai yang dapat keputusan yang cemerlang..
Tahniah untuk semua yang berjaya..

Adik aku pulak dapat 4A 2B dan 3 Band 4 dan 1 Bank 3..
Sekolah dan subjek die kan lain sikit..hehe..
Dieorang tak amik subjek Geografi dan Kemahiran Hidup..
Tapi ada empat subjek seni..
Total 10 subjek..
Seni Visual, Seni Tari, Seni Teater dan Seni Muzik..
Jadi result yang guna Band tu ialah subjek seni..
Paling baik ialah Band 4..
Paling kurang baik ialah Band 1..

Walaupun tak dapat straight A..
Tapi kitaorang tetap syukur dengan result die..

Kalau ikut sejarah nya adik aku ni memang bukan pelajar cemerlang sangat pun..
Masa UPSR dulu dapat 1A je..
Die pun dulu sekolah cina..
Jadi masa UPSR cuma ada option Bahasa Cina dan Bahasa Inggeris je..
Jadi lagi tough la sikit rasanya..
Tapi die memang suka seni dari dulu..
Sekolah die pun sangat supportive dengan bakat die..
Sekolah die jugak la yang recommend kan Sekolah Seni ni..

Bila masuk Sekolah Seni ni rasanya prestasi die makin baik..
Mungkin sebab die buat benda yang die suka kot..
Kitaorang pun tak kisah dan support je minat die..
Ayah aku memang jenis yang tak kisah pun anak die nak pilih apa yang die nak..
Tak pernah tentukan apa-apa pun..
Tak semestinya cemerlang atau berjaya tu bila involve golongan professional..

Die pun more on Seni Visual..
Antara yang kitaorang recommend macam arkitek, interior design, fenyen ke..
Mana tau rezeki die dekat situ..

Biasanya orang lebih akan memandang akdemik..
Subjek seni ni orang tak berapa pandang pun..
Tapi lagi elok bagi orang tu buat apa yang die suka as long as berjaya tu dah ok..
Bidang seni ni pun agak menjamin masa depan rasanya..
 Ni pun bukan restrict kepada bidang seni je..
Kalau orang tu more on kerja landskap, bengkel ke..
Tak pe biarlah die..
Tak payah paksa-paksa die masuk Sains, Matematik ke..
Setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing kan..
Tak kan semua orang nak jadi doktor, cikgu ke kan..
Macam aku sendiri kagum je dengan orang yang ada bakat seni semulajadi, tak pun softskill untuk keje bengkel ke..
Pulangan pun silap-silap lagi lebih dari golongan professional..

Adik aku ni tak pegi sekolah pun untuk amik result die..
Maklumlah Johor Bharu tu jauh kot..huhu..
Check guna SMS dan online je..
Lepas tu die call sekolah untuk tau detail for each subject..

Esok malam tu ayah ajak makan dekat luar..
Treat for his result..
 Tapi semua pegi..
Semua pun dapat rasa..hehe..

Die pilih Pizza..

Esok nya P.Long datang bawak lemang dan request buat rendang ayam..
Makan dan melepak la beramai-ramai..hehe..
M.Long siap buat santan durian la..

Weekend depan ni lagi meriah rasanya..
 Kakak aku dengan Atok aku balik..
Plus Birthday ayah on 25hb..
Jadi lagi ramai dan ada macam-macam aktiviti rasanya..:)

Memang banyak la aktiviti makan-makan rasnaya..
Tapi ada jugak hadiahkan die barang..
Pape pun all the best..
Perjalanan tersangat la jauh lagi..:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...