Thursday, 26 December 2013

Cuci Tub Washing Machine, Cheese Cake, Pucuk Ubi dan Sambal Belacan..

Assalammualaikum..

Petang tadi aku keluar dengan mak, Hakim dan Zack..
Ni short notice dieorang bagi tau..
Lepas Zohor tadi mak bagi tau nak keluar petang ni pegi amik ubat dekat hospital..
Memang aku la yang kene hantar..
Macam biasa kalau keluar dua orang adik aku tu biasanya akan ikut sekali..

Zack ada nak beli barang untuk buat cheese cake die..
Semalam mak dah beli barang..
Tapi tak cukup la pulak..
Patut beli dua creame cheese tapi mak beli satu je..
Kalau nak beli satu kene beli yang besar..

Jadi senang keluar sekali je..
Hantar mak dekat hospital..
Lepas tu kitaorang pegi Giant Kuala Pilah..
Tapi tak de pulak cream cheese dekat situ..
Pegi Econsave pun tak de..
Terus la amik emak dekat hospital..
Cuba carik dekat Bahau la..
Dekat sana ada kedai jual barang buat cake..

Mula-mula pegi dekat Kiara..
Aku pun ada nak beli barang dekat Mr.D.I.Y..
Kebetulan pulak dekat area tu ada Cosway..
Semalam ada terbaca dekat blog Meeya die share info pasal Cuci Tub Washing Machine dekat rumah die..
Aku pun tak pernah tau..
Bila baca semalam pun rasa nak try je..
Nampak ada Cosway tadi beli la Wash Drum Cleaner yang die guna..


Sekotak ni RM 13.50..
Orang yang jual tu bukan main lagi promote..
Dekat tepi kotak die ni ada instruction die..


Sekotak ni ada dua paket..
Kalau ikutkan dekat kotak die recommend bersihkan sebulan sekali..
Tapi aku rasa depend dekat penggunaan kita la..
Kalau mesin tu dah lama atau membasuh dengan agak kerap dan banyak..
Kene bersihkan selalu berbanding mesin baru dan penggunaan kurang..


Guna la function ni masa nak bersihkan..
Sebelum ni memang tak perasan pun..
Lepas baca semalam la baru perasan ada rupanya dekat mesin basuh..


Sekali guna habiskan 1 paket..
Guna la function yang betul..
Lepas tu semua die set kan sendiri..
Walaupun dekat instruction tulis guna water level paling tinggi tapi bila set function clean tub die guna mid level aku layan kan je la..
Masa die pun die dah set kan sendiri..
Mesin Auto kan..haha..


Ni keadaan air bila dah nak siap..
Tinggal dalam 6 minit rasanya instead 4+ minit masa mula-mula..
Nampak air die masih berkeladak lagi kan..
Die keluarkan semua kotor-kotor yang ada dalam drum ni..

Masa awal-awal tu ada jugak la aku jenguk kejap-kejap..
Nak tengok hasil die..
Tapi aku pun malas nak tunggu..
Banyak lagi keje nak buat..
Lagi pun mesin ni bila bukak je tutup die tu nanti die pause kan..

Ada satu paket lagi..
Nanti bole la buat lagi..

Sambil tadi pun Zack buat cheese cake..
Aku tolong tengok je..haha..
Nak buat die pun tak de la susah..
Cuma pakai biskut, tak perlu bakar..
Tu la die rajin sikit nak buat..

Ni pun nasib baik la cream cheese ada dekat kedai kek tu..
Masa pegi kedai yang mula-mula tu bole pulak kedai tu dah tutup..hahaha..
Kedai kedua ni betul tinggal satu je..
Rezeki la dapat nak beli kan..

Aku ada snap gambar step nak buat..
Tapi banyak jugak gambar nak upload..
Malas la pulak..haha..
Kalau rajin nanti aku share la resipi tu..
Resipi die memang senang..
Tak guna api pun ye jugak..


Knen buat bancuhan cheese tu je..
Lepas tu susun la layer by layer..
Mula dengan cream cheese lepas tu biskut oreo dan nestum..
Nestum tu sebab tak nak bagi lembab sangat..
So dia akan serap lebihan cecair..
Lepas tu susun biskut Merry yang dah di celup dengan susu segar..

Ikut je la step ni sampai habis..


Ni bila dah siap susun..
Lepas tu letak la dalam peti sejuk untuk keraskan..
Senang bangat kan..haha..
Tapi sangat la lemak berkrim ye..
Dengan cream cheese, oreo, dengan susu nya..
Kalau diet tu sila la fikir banyak kali ye..haha..

Satu lagi menu hari ni pun agak terbaik..
Mula-mula makan sup ayam campur kentang dengan sambal belcan..
Bertambah-tambah makan..haha..
Sambal belacan memang buat selera membuak-buak..haha..
Walaupun nampak Zack ada makan pucuk ubi rebus sebelum tu tapi aku makan ayam je..
Sekali pegi dekat beranda tengok atok, wan dengan Hakim makan..
Saje try makan pucuk ubi tu dengan sambal belacan..


Pergh memang mantap..haha..
Nasib baik dapat tahan diri sebab aku tak bole makan belacan sangat sebab resdung..
Dalam konon dapat tahan diri tu banyak jugak yang aku yang aku makan..haha..

Jadi hari ni cerita cuci tub washing machine, cheese cake, pucuk ubi dan sambal belacan..
Tak habis-habis menggemukkan diri..haha..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...