Tuesday, 24 December 2013

Cermin Mata - Oakley Blender 6B..

Assalammualaikum..

Hari Sabtu malam hari tu en.bf ada balik kampung..
Esok nya die ajak keluar..
Ajak pegi amik spek die..
Ingatkan die nak amik hujung bulan..
Tapi aku ok je la..
Hujung minggu ni aku dah nak balik Terengganu..
Dan cuti lama sangat ni risau pulak..huhu..
Pasal belajar memang dah lost giler..
Dah la dah sem last..
Tinggal dua bulan je lagi nak habis..
Kalau jadi pape tak pasal je..
Subjek sem ni pun bole tahan jugak..

Sampai kedai petang tu dalam pukul 6..
Ada sorang je SA dalam tu..
Kalau bole nak deal dengan SA hari tu je..
Tapi die keluar pulak..
SA yang ada tu pun tengah entertain customer..
Lagi setengah jam baru balik..

Sementara tu pegi la kedai lain dulu..
En.bf ada nak beli baju untuk pegi keje..
Kebetulan sekarang ni banyak sale kan..
Ada less 50% untuk baju..
Jadi beli la dua helai baju..
Satu kemeja, satu lagi t-shirt..
Kadang-kadang kalau ada meeting atau masuk pejabat je die pakai la jugak kemeja..
Tapi kemeja kasual pakai dengan jeans je..
Satu lagi die beli t-shirt sebab kalau pegi site memang sesuai pakai baju-baju tahan lasak ni..
Pakai baju elok-elok kalau kene minyak ke apa..
Kan ke sedey..
Kalau seluar pun sama..
Untuk pegi site beli, pakai yang biasa-biasa je..
Koyak, kene minyak, kotor ke tak de hal..
Ni pun banyak jugak seluar die yang dah rosak..
Cepat je rosak..
Sampai aku suruh die pakai coverall je..hahaha..
Tahan lasak sikit kan..

Ok balik cerita spek..
Lepas dah siap pegi la kedai tu balik..
 Tapi SA yang serve kitaorang dulu tu ada customer lain pulak..
Biasa la kalau entertain customer mesti la lama kan..
Try spek je berapa kali..haha..
Sudahnya SA yang masa kitaorang datang mula-mula tadi entertain..
Die pun agak nice..
Sabar je la melayan kerenah customer..hehe..

Masa mula-mula pakai tu ada yang tak kene..
Tak berapa selesa..
4 5 kali orang tu ulang alik ke belakang sampai la en.bf betul-betul selesa pakai..
Tak pun lebih kot..haha..

Semua dah ok..
Yelah dah beli tu memang la nak dapat yang selesa..
Kalau ada masalah berbangkit nanti payah pulak..
Nak kene datang lagi..
Dah la duduk dekat KL..
Beli dekat Seremban..
Kalau ada masalah tak pasal je..
Tapi sebenarnya kalau ada masalah bole je pegi dekat mana-mana cawangan..
Warranty untuk lens dan bingkai setahun..
Jadi sebelum balik pastikan betul-betul ok..

Dah settle payment..
Ada jugak la die bagi gift..
Bagi kelender peRcuma..
Beberapa botol liquid untuk bersihkan lens..
2 helai kain untuk bersihkan lens..
En.bf ada beli solution untuk contact lens 3 botol plus ada free botol kecik rm3+..
Dapat harga mura sikit la untuk solution tu..
Ni yang aku perasan..
Sebab aku tak tengok sangat..
Tak tau la ada lebih lagi ke..


Ni pulak gift untuk aku..
Aku tak mintak pun ye..haha..
Mungkin jugak sebab faktor bunga-bunga dan warna benda nitak sesuai dengan lelaki kot..
Tu pasal la SA tu bagi aku..


Cermin lipat je aku panggil..
Tak tau la ada nama komersial tapi aku je yang tak tau..hehe..
Tak bukak pun lagi plastik cermin ni..
Aku suka jugak la dengan gift ni..
Casing die tu pun tebal je..
Harap-harap tak senang pecah la..
Nampak cantik dan user friendly je..
Sesuai nak bawak kalau travel in term on design dan function..
 Lagi best sebab free..hehe..

Masa ni pun aku ada jugak la tanya cara penjagaan spek..
Supaya bole guna semaksimum yang bole..
Maklumlah belanja nak buat spek atau beli ni mahal jugak..

Antara dua benda penting yang kene tau dalam penjagaan spek ialah..

1. Jangan tinggalkan spek dalam kereta..Tak kisah la spek yang memang guna hari-hari macam en.bf ni atau sunglasses..Ni aku memang tau lama dah..Cuma nak confirm kan je aku tanya dengan SA tu..Orang sangat suka tinggalkan dalam kereta kan..Terutamanya sunglasses..Bila cuaca panas, silau senang nak guna kan..Nanti akan ada problem dengan lens die..Ye lah dalam kereta kan kalau kita parking bila tengah hari terutamanya, cuaca panas kan..Bila pasang aircond nanti sejuk..Jadi perubahan suhu, molecule kembang kuncup..Mungkin akan bagi efek dekat kanta mahupun bingkai..Kalau ikut logik aku la..hehe..Kalau beli yang mura tak kisah tak pe la..Kalau aku beli yang mahal aku sayang la..Tapi kalau banyak duit tak kisah bila rosak beli baru tak pe la..

2. Kalau bole elakkan lens kene liquid..Contohnya macam minyak wangi, deodarant ke..Chemical ni akan rosakkan lens jugak..Nanti dekat lens akan berbintik-bintik dan lens mungkin lagi cepat merosot quality nya..Kalau bole guna la liquid yang dikhaskan untuk bersihkan lens atau guna air je..Dan guna la fabrik yang sepatutnya..Masa tanya pasal benda ni la SA tu terus bagi 2 helai kain untuk bersihkan lens tu..hehe..

Dua ni yang aku ingat la..
Mungkin aku ada tanya yang lain tapi tak berapa ingat pulak..hehe..


Ni model yang en.bf beli..
Oakley Blender 6B..
Harga bingkai ni pun tak mahal sangat banding yang lain..
Ada yang 1k lebih atau lebih untuk bingkai je..
Yang buat harga en.bf beli agak lebih sebab kanta..
Power kanta en.bf agak tinggi..
Amik lens pun agak ok..
Tu pun agak tebal jugak bila tengok dari tepi..
Dekat kedai ni ada dua warna..
Hitam dan Gold..

Selain harga yang agak murah berbanding yang lain..
Design bingkai ni pun sangat simple..
Tu antara yang kitaorang suka..
Jadi tak obvious sangat brand..
Berbanding kalau tulis Oakley besar-besar ke..
Tu kitaorang tak suka sangat..hehe..
Tak kisah la beli barang apa pun...
 Dan tentulah antara yang paling penting ialah keselesaan..
Lagi kalau orang yang keje site kan..
Nak kene tunduk, mendongak dan macam-macam..
Keadaan persekitaran pun tak berapa selesa..
Barang memang kene tahan sikit..
 
Balik tu bawak en.bf makan dekat Nasi Arab Damsyik..
1st time die pegi sana..
Order tak bole agak lagi..
Walaupun sedap en.bf kata..
Tapi die tak habis pun..
Banyak sangat portion makanan die..

Jadi memang teman en.bf shopping la Ahad hari tu..
Die beli baju keje dan spek..
Ada dua lagi benda die nak beli masih pending..
Kasut keje die dan hendphone..
Carry 2014 la nampaknya..hehe..
Kalau ada company yang provide benefit untuk mata dan handphone memang best kan..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...