Tuesday, 12 November 2013

Rumah dan Dia..

Assalammualaikum..

Ni cerita pasal rumah lagi..
Aku pernah bagi tau sebelum ni yang aku nak en.bf kalau boleh beli rumah sebelum kawen kan..
Tu pun kalau boleh..
Kita merancang tapi perancangan Tuhan tu lagi baik kan..
Dan ni pun pendapat dan cara masing-masing..
Aku cuma share kan je..
Dan aku pun syukur sangat banyak yang aku rancang tu Alhamdulillah terlaksana..
Kalau apa yang aku plan tu tak jadi..
Biasa nya kitaorang akan plan balik bersesuaian dengan keadaan semasa..

Contohnya macam bila aku sambung belajar balik..
Ada banyak jugak yang kita re plan balik..
Insyaallah bila aku dah habis belajar nanti akan ada plan balik..
Maksudnya target tu dah ada..
Tapi macam mana kita nak rancang untuk capai target kita tu..
Bersesuaian dengan kedudukan kewangan, kerjaya dan lain-lain waktu tu..
Dan secara jujurnya..
Banyak benda yang kitaorang rancang ni bukan ambil masa yang sekejap..
Tapi ambil masa yang lama..

Lagi satu jenis aku..
Dan en.bf jugak mungkin..
Kitaorang ni jenis yang lebih percaya kan apa yang kitaorang rancang berbanding dengar cakap-cakap orang..
Pada aku, kitaorang lebih tau keadaan kitaorang berbanding orang lain..
Jadi biar la apa orang nak cakap..
Tu semua tak de hal la..hehe..

Dan bukan la kitaorang tak dengar cakap orang lansung..
Macam aku kata..
Aku selalu je survey dekat internet dan tanya orang..
Terutamanya yang rapat dengan aku..
Dan syukur sangat sebab tu semua sangat membantu..

Ok berbalik semua kepada kisah rumah dengan en.bf ni..
Sebenarnya ni aku belajar dari pengalaman sepupu aku jugak..
 Dan kalau bersesuain dengan situasi kitaorang..
Mungkin kitaorang bole apply benda ni..

Sepupu aku ni keje dan pendapatan die agak ok jugak la..
Die lelaki dan awal 30-an..
Sebelum kawen die ada beli sebuah rumah..
Tapi jenis apartment/kondominium dekat Shah Alam..
Bila dah kawen..
Die ada beli sebuah rumah lagi..
Rumah landed 3 tingkat tak silap dekat Shah Alam jugak..
Sekarang pun kalau aku survey orang jual rumah tu lebih dari 1 juta..

Tapi rupanya perkahwinan die bermasalah..
Dari awal perkahwinan lagi..
Tapi die rilek je..
Sampai la tak bole tahan lagi dalam 2 tahun tak silap..
Dieorang pun bercerai..

Dan disebabkan rumah tu beli lepas kawen..
Dan letak dua nama kalau tak silap aku..
Ex-wife die pun menuntut la rumah tu..
Lagi harga rumah tu dah mahal..
Walaupun ex-wife die tak keluarkan satu sen pun untuk bayar down payment dan bayar installment bulan-bulan..
Die tetap la nak tuntut jugak..
Sape tak nak duit kan..
Easy money kan..haha..
 Kalau jual rm950k pun..
Ni ikut harga yang sepupu aku advertise sebelum ni..
Bila bahagi dia pun dapat dekat setengah juta kan..
Tak payah keluar modal apa-apa tapi bole dapat duit macam tu..

Kalau tak sebab dua nama pun..
Beli rumah tu lepas kawen..
Jadi dah kira sebagai harta sepencarian kan..
Jadi ex-wife die bole la tuntut kan..
Kalau tak nak jual rumah tu sepupu aku ni kene bayar la jumlah yang sepatutnya dekat ex-wife die tu..

Bila tau pasal ni aku agak kesian jugak la dekat sepupu aku..
Tak silap sampai sekarang hal tu tak settle lagi..

Dan aku pun belajar dari sini la..
Kene dekat sepupu aku pun aku dah rasa kesian..
Aku memang pernah cerita la pasal ni dekat en.bf..
Dan aku pernah bagi tau die..
Kalau boleh dan memang ada rezeki die..
Beli la rumah dulu..
Dan aku cakap..
Kalau die kawen dengan aku atau pun dengan orang lain..
Rumah tu memang hak die..
Sebab beli sebelum kawen..

Lagi pun aku rasa dan cakap dekat die..
Tu reward untuk die untuk segala usaha die selama ni..
Bayar down payment sendiri..
Bayar installment sendiri..
Jadi biar lah die nikmati usaha die tu..
Hasil titik peluh dan usaha die..

Selagi aku tak kawen dengan die memang aku tak nak terlampau yakin..
Aku memang cakap dengan en.bf..
Aku pun pernah je cakap dengan M.Cik aku..
Dan kawan aku..
Bila cerita pasal relationship..
Bila dieorang cerita masalah dengan pasangan..
Ada yang beria bercinta sampai plan nak kawen..
Tapi family tak restu la..
Pada aku tu semua jodoh..
Selagi aku tak kawen dengan dia..
Kita tak tau apa yang jadi kan..
Tapi kalau bole memang la kita nak kawen dengan pasangan kita kan..haha..

Dan aku pun happy jugak la dengan kawan-kawan aku yang lelaki yang dah beli rumah..
Agak secure la untuk dieorang..
Karang buatnya kawen dengan perempuan tamak, mata duitan..
Jadi macam-macam tak pasal je..haha..
Ye lah dah bercinta, kawen harus la semuanya boleh untuk pasangan..haha..
Semoga korang dapat pasangan yang baik-baik..hehe..

Lagi satu aku tak nak ada masalah lain..
Ye lah bila dah berdua..
Ada dua kepala kan..
Masa baik semuanya indah berlaka..
Karang dah tak ok..
Macam-macam masalah..haha..

Ada seorang kawan aku ni..
Lelaki jugak la..
Plan nak kawen tahun ni..
Siap dah merisik bagai..
Cuma dieorang tak bertunang..
Kawan aku tu memang dah buat preparation kawen..
Dan tempah dewan, kad, katering segala..
Rugi dekat 10k jugak la..
Tapi tak jadi kawen..

Dan sebelum tu kawan aku ni ada la beli rumah dekat Nilai..
Submit loan dua nama..
Walaupun tak kawen lagi bole je buat macam ni kan..
Tapi rumah tu satu nama je..
Dah settle semua..
Tinggal tunggu rumah siap..

Bila tak jadi kawen perempuan tu tak nak sign loan die tu kan..
Ye lah buat apa nak sign aku rasa..
Walaupun kawan aku tu kata die yang bayar semua..
Tu semua risiko..
Kalau aku pun jadi macam tu aku tak nak sign da..haha..
Buat nya kawan aku tak bayar ke kan ke naya..
Lagi pun die dah kawen mesti la die nak buat loan dengan husband die kan..

Jadi kawan aku ni terpaksa la jual superbike die untuk reduce kan komitmen die..
Kene submit balik loan aku rasa..
Kan ke dah susah..

Jadi sebab ni la aku lagi prefer en.bf beli rumah sebelum kawen..
Masa banker tu tanya nak dua nama ke apa..
Aku dengan yakin nya jawap satu nama je..hahaha..
Insyaallah kalau ada rezeki nanti aku beli la sendiri..:)

Berbalik apa aku cakap..
Ni cara masing-masing kan..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...