Monday, 4 November 2013

Office oh Pejabat..

Assalammualaikum..

Aku menulis ni rentetan dari topik yang aku bersembang dengan en.bf semalam..
Benda ni bersifat personal sebenarnya..
Jadi ni pendapat peribadi aku..
Setiap manusia tu berbeza kan..
Jadi ikut kesesuaian masing-masing..
 Nak tulis tajuk tadi pun aku tak tau nak letak apa..hehe..
 Harap tak de lah yang terasa ke apa..
Tak de niat pape pun..

Biasa la kalau pegi makan..
Sambil-sambil makan tu banyak la topik yang dibincangkan kan..
Tapi ada satu topik ni agak menarik..

Masa tu bersembang pasal keje..
Sekali tersentuh pulak topik ni..

En.bf cerita yang dekat ofis die ada jenis yang ber puak-puak dan suka bergosip..
Pernah die terjoin dieorang pegi lunch..
Lepas tu die rasa kurang sesuai nak join geng macam ni..
 Majoriti nya haruslah perempuan..
Tapi lelaki pun ada jugak..

Company sebelum ni en.bf memang ramai lelaki je..
Majoriti la lelaki..
Jadi isu macam ni tak de la..
Kalau ada pun tapi tak la ketara sangat..

Bila bersembang atau bergosip tu isu yang diutarakan pun banyak bersifat peribadi..
Berita pasal tak suka dengan orang tu la..
Tak berkenan dengan orang ni la..
Lepas tu suka komen-komen hal orang..
Buat modal nak bersembang ramai-ramai..
  
Oh tidak..
Nak cerita pasal dress up orang la..
Ada perempuan yang smoking lepas tu memang jadi bahan la..
Amboi semua benda nak komen..haha..

Kalau dengan aku memang sangat la kurang sesuai..
Aku pernah je keje dekat ofis..
Dan fenomena nya lebih kurang je..
Lagi bila lepak dekat pantri atau pegi makan atau minum..
Nak bersembang apa lagi kan..

Contohnya dulu..
Bos pegi site dengan ada budak baru dekat office..
Malam tu balik lambat..
2 2 masuk office lambat..
Ke tak masuk office lagi masa tu..
Tapi yang pasti nya 2 2 orang tu tak de lagi la dekat office masa tu..
Tapi masing-masing dah cot cet cot cet..
Mana dieorang tau entah la..
Pelik pulak aku..
Bole je hidu..haha..

Nasib baik la aku ada dengan Sen dulu..
Selalu aku lepak berdua je la dengan die..

Dan disebabkan aku rasa aku bukan jenis macam tu aku memang suka buat hal aku je..
Dan sebab tu la aku memang selesa je duduk dekat Terengganu walaupun keliling aku kebanyakkan lelaki..
Kalau course aku memang lelaki je la..
Aku sorang je perempuan..
Tapi aku ok je dengan dieorang..

Dan sebab ni jugak la aku suka duduk seorang je..
Banding duduk sewa dengan kawan-kawan..
Dulu pernah je orang ajak aku duduk sekali..
Tapi aku rasa malas dan rasa nanti tak enjoy..
Dulu selalu je lepak sama-sama..
Tapi bila rasa tak berapa ngam dan in je..
Aku tak rasa rugi pun duduk sorang je..
Tu memang lebih selesa pada aku..

Kalau nak pindah pun aku rasa aku lagi selesa duduk dengan orang aku tak berapa kenal sangat ke..
So die tak masuk campur sangat hal aku..
 Disebabkan aku macam ada masalah dengan tempat tinggal sekarang..
Dan ada budak ajak aku duduk sekali..
Tapi aku rasa macam tak berapa sesuai je nak duduk sekali..
Aku pilih duduk sendiri jugak..

Bukan aku tak suka berkawan..
Tapi pada aku always know your limit..
Dan hormat pendirian orang..

Aku tak de lah suka amik tau hal orang..
Kalau die nak cerita dan mintak pendapat..
Almost welcome..
Tapi kalau die tak nak tak pe..
Tapi lepas tu kami masih ok lagi..
Bukan la bila tanya macam-macam lepas tu orang tu buat tak layan je terus rasa tak geng ke apa..
Lepas tu sisih kan orang tu..
Kata belakang macam-macam..

Dari sibukkan hal orang..
Banyak lagi benda untuk diri sendiri yang kita patut fikir..
Sangat banyak ye..
Sampai tak sempat nak fikir hal orang pun kadang-kadang..

Aku boleh je bercampur dengan semua orang..
Tapi kalau satu kepala tu memang lagi best la..
 Sebab tu la kalau ada kawan aku yang memang dah lama dengan aku memang aku sayang sangat..

Lagi satu aku tak suka orang paksa-paksa aku..
Atau pun terlalu beremosi sangat la..

Macam pernah pegi shopping..
Masing-masing beli barang lepas tu risay bila aku tak beli pape..
Padahal aku tak berapa minat benda-benda yang dieorang beli..
Aku memang tak pandai nak berlakon untuk gembirakan hati orang..
Rasa hipokrit sangat..haha..

Lagi satu aku suka kawan-kawan aku..
Macam dengan Haziq aku suka bercerita pasal shopping dengan dia..
Die memang ada knowledge yang bagus pasal tu aku rasa..

Macam dengan Hendry pulak kitaorang biasa berbual pasal offshore..
Pasal keje..
Die dah keje kapal pun dah lama jugak..
Jadi banyak jugak la yang aku bole blaja dari dia..
Pasal motor..
Pasal holiday..

Jadi kesimpulan nya perbualan tu banyak berkisar hal kami sendiri je..
Jarang melibatkan orang lain..

Kalau ada melibatkan orang lain pun sebagai reference atau contoh je..

Contohnya aku berbual pasal keje dengan Hendry..
Ada kawan die masuk Saipem..
Apa elok dengan tak elok nya..

Bila aku argue pasal kawen 2..
Die cerita ada captain die kawen 2..
Tapi dua-dua isteri dieorang naik kapak ok je..
Aman damai lagi..hehe..
 Habis macam tu..

Kalau ada yang tak baik pun cerita pasal orang lain..
Sebagai sempadan untuk aku..
Sebab tu aku suka..

Jarang la nak bergosip hal orang..

Kalau dengan en.bf memang lagi banyak topik la..
Aku suka ke tak suka memang aku cerita dekat die..
Dekat dieorang ni la aku selalu bercerita..
Biasa nya cerita die habis dekat situ je..
Dan lagi best bila dieorang bagi nasihat dekat aku..

Kalau aku salah memang dieorang akan bagi tau aku balik..
Awal-awal memang kita tak suka dengar..
Tersentap jugak kadang-kadang..haha..
Tapi bila fikir balik memang betul..
Dan tu lagi baik..haha..
Dari cerita dekat belakang..

Banyak hal aku jarang bercerita dengan orang..
Biasanya aku akan cerita dengan orang yang sesuai..

Macam tanya isu rumah dekat Hadi..
Tanya pasal rumah apartment/condo sebab die duduk rumah macam tu..
Tanya pasal nak beli barang rumah..
Walaupun mula-mula takut-takut..
Macam tak sesuai je..
Tapi sekali feedback die sangat bagus..hahaha..

Jadi aku memang agak lemah dan penat kalau orang suka bergosip dekat pejabat..
Mungkin cara die memang macam tu..
Tak boleh nak buat apa..
Faktor environment sangat memainkan peranan..

Mungkin ada yang agak close..
Bole pegi shopping sama-sama dengan office mate..
Mintak pendapat pasal rumah. nak kawen ke..
Tapi aku tak rasa aku jenis yang macam tu..

Pape pun masing-masing ada cara masing-masing..
Sesuai dengan keadaan masing-masing..
Asalkan masing-masing hidup bahagia ok la kan..:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...