Friday, 1 November 2013

I'm Coming Home

Assalammualaikum..

Baru selamat sampai dekat rumah..
Tengah tunggu green tea sejuk..
Sambil tu menonton Running Man..
Sambil-sambil tu aku online la..
Tak online sehari ni..
Sebenarnya check email..

 Macam aku cerita sebelum ni..
Baru seminggu balik dan kelas dah cuti lagi..huhu..
Cuti seminggu pulak tu..
Sepatutnya cuti sampai hari Selasa je..
Cuti Deepavali dan awal Muharram..
Tapi hari Khamis tak de kelas..
Lecturer aku pegi Jepun pulak ada conference..
Rabu pulak ada 2 kelas..
Satu kelas tu cancel jugak..
Satu lagi tu aku datang kelmarin cancel kelas pulak..
Jadi kalau ada pun satu kelas yang tak pasti je kan..
Cuti je lah sampai 9hb..

Bila dah tau macam tu terus mintak tolong budak kelas aku belikan tiket bas..
Lagi pun ramai adik beradik lain yang balik malam ni..

Malam semalam lepak dan pegi makan dengan budak course aku..
Tido pun lambat..
Pagi tadi bangun awal jugak sebenar..
Tapi mandi bukan main lama..haha..
Dah tu bersiap cepat-cepat..
Dengan barang-barang tak kemas lansung..
Kemas sampah untuk buang..
Memang dekat pukul 12 betul la sampai..
Tapi macam biasa la kan..
Bas tak kan sampai tepat da..
Harus la delay..
Tapi tadi delay lama jugak la..
Dalam pukul 1 baru sampai.
Sabar je lah..
Lepas tu bole pulak satu bas dengan dua orang budak course aku satu batch..
Masa berenti makan bole la lepak sekali..

Dah masuk hiway memang aku tido je lah..
Dah tu sampai mana entah en.bf call..
Inform aku pasal status benda yang die usahakan sebelum ni..
Bila la aku nak share pasal tu..
Insyaallah aku akan share bila semua dah settle..
 Tapi lama-lama ni entah-entah banyak dah lupa..haha..

Lepas tu aku tak bole tidur dah..
Tak lama lepas tu sampai la tol Karak..
Pemandu tu berenti dekat hentian sebelum tol untuk sape-sape nak pegi tandas..
Dia kata dekat KL jam teruk sebab hujan..
Dan aku tengok lepas je tol tu memang jam..
Tapi dekat situ panas je..
Tak hujan pun..
Kereta dah bersusun..
Ah sudah..
Tak kan la jam dari lepas tol ni sampai KL..
Memang giler la kan..
Bila la nak sampai KL kalau macam ni..

Lepas keluar dari toilet tengok makin teruk je..
Bas pun gerak je la meredah jam tu..
Dah la lepas tol tu jalan berbukit..
Mendaki menurun..



Sebab kan faktor jalan tu jugak la aku rasa banyak kereta yang tersadai tepi jalan..
Nasib baik la bas ok je..
Tu pun banyak jugak aku tengok bas yang rosak tepi jalan..
Tak jangka tetiba ada jem..
Lagi dekat kawasan berbukit kan..
Siap ada yang berkelah tepi jalan lagi..


Kenderaan bersusun je..
Memang merangkak je lah..
Tapi yang paling tak best nye..
Biasa la orang Malaysia ni kan..
Ramai yang tak sabar nya..
Lalu dekat lorong kecemasan..
Lepas tu bila dekat depan tu tak boleh jalan sibuk nak masuk balik..
Lagi la jam bertambah teruk..
Suka pentingkan diri sendiri kan..

Aku sampai call budak course aku..
Kot la memang dekat KL jam teruk sebab hujan lebat..
Lagi kalau sampai banjir ke..
Ada jalan yang tak bole lalu ke..
Memang parah la kan..
Dah la perjalanan nak sampai tol Gombak tu jauh lagi..

Rupanya ada accident..
Jam pun tak la jauh sangat..
Jauh tak jauh pun aku sampai KL pun 6 lebih kot dekat pukul 7..
Biasanya dalam pukul 5 dah sampai..
Aku sampai Subang biasanya terang lagi la..
Ni dalam train lagi memang dah gelap da..

Sampai je Subang Jaya terus ajak en.bf pegi makan..
Pagi tadi sempat makan 2 biji kurma je..
Lepas tu minum milo masa bas berenti..
Aku memang malas nak makan benda berat kalau naik bas..
Buat nya salah makan sakit perut cirit birit ke..
Tak ke naya kan..hehe..

Jadi ke Bagan Lalang la kita..
En.bf ajak makan ikan bakar..:)

Sampai Bagan Lalang pun dalam pukul 9..
Slow dekat NKVE sebab banyak kereta..
Dan dekat Sepang..
Dekat traffic light nak ke Enstek tu jem bole tahan la..
Lama jugak la dekat situ..

Punya la lapar..
Siap mintak nasi tambah satu pinggan..haha..
Nasi sepinggan tu share dua orang..
Order Ikan Siakap bakar, sotong goreng tepung, kailan ikan masin dan otak-otak..

Habis makan gerak balik..
Cuaca pun macam tak menantu je..
Kejap hujan kejap berenti..
Ikut jalan LBJ Nusari Bayu kuar dekat Mambau..
Biasa la jalan gelap..
Pasang la lampu jalan..
Nasib baik la kereta ada je..
Tak de lah jalan tu gelap dan sunyi sangat..

Dekat Paroi stuck jugak kejap..
Call mak sebab mak pun dekat Seremban jemput Hakim..
Mak baru sampai Ulu Bendul..
Mak bagi tau polis buat road block..
Lepas tu jalan ok je..
Risau jugak kalau-kalau jam dekat Bukit Putus..

Akhirnya berjaya la sampai rumah dengan selamat dalam pukul 12 lebih dekat pukul 1..
Wafi semalam lagi dah balik..
Hakim baru sampai malam ni..
Zack memang ada dekat rumah..

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...