Thursday, 7 November 2013

Home Sweet Home - Part 3..

Assalammualaikum..

Ni yang nak cerita macam mana bole terbeli rumah..
Mungkin memang dah rezeki kan..

Balik dari wedding Ikin aku ada cerita yang aku singgah Subany Jaya sekejap rasanya..
Singgah nak jumpa Hadi..
Saje nak lepak-lepak..
Dah lama tak jumpa..

Biasanya kitaorang lepak minum dekat luar la..
Tapi tempat paling senang jumpa dekat rumah die..
Nak tercarik-carik kedai yang nak jumpa entah sesat bagai..
Baik la jumpa dekat rumah je..
Aku pun ada beberapa kali datang dekat rumah die..
Dan family die pun jenis yang nice je..

Besa malas nak naik..
Tunggu dekat parking..
Pernah jugak tunggu dekat taman dekat rumah die..


Tunggu dekat taman..
Banyak je kerusi..
Tak pun ada taman permainan..
Aku suka main buai..haha..

Tapi kedai cendol tu tutup la pulak..
Die bawak kitaorang pegi Subang Parade..
Dengan die tak makan lagi..
Baru sampai dari Penang..
Mummy die pulak balik Sabah..
Aku dengan en.bf nak minum je..
Die bawak pegi food court dekat ground floor..
Kebetulan dekat depan food court tu ada pameran perumahan..

Aku masa sebelum masuk tu pun macam dah berminat sangat nak pegi..
Aku kan jarang pegi mall..
Jarang la ada peluang nampak exhibition ni ke apa..
Bila ada peluang macam tu excited la jugak kan..hehe..

Lepas makan semua kebetulan Hadi nak pegi Cold Storage..
Aku malas la nak ikut..
Lagi pun peluang baik ni..
Sementara die pegi beli barang bole la aku tengok-tengok..
Kalau tak kesian pulak dekat die nak tunggu kitaorang..

1st projek yang aku tengok nampak menarik jugak..
Projek dekat Seksyen 13 S.Alam..


Puncak Alami..
Developer nya Worldwide Holdings Berhad..
 Anak syarikat PKNS..
Ada 3 type..
700 sqft (studio), 1,082 sqft (typical) and 1,970 sqft (duplex penthouse)..
Tapi projek ni dah nak siap..
Yang 700 sqft memang dal sold out..
Tinggal yang 1,082 sqft..
Nak beli penthouse memang tak la kan..haha..

Yang jaga tu melayu lelaki..
Agak nice jugak orang die..
Masa ni harga pun dah 39+ k untuk satu unit..
Tapi bole try full loan dan pakej die pun agak menarik..


Layout die pun ok la pada aku..
Kalau beli apartment ni pada aku layout floor plan sangat penting..
Aku memang kurang suka kalau pintu bilik menghadap dining dan living hall..
Sebab rasa macam kurang privacy..
Kalau tetamu datang bukak pintu bilik nampak je dalam bilik kan..

Tak silap aku pakej yang dapat kalau beli rumah ni ialah..
Free aircond (tak ingat dah berapa biji)..
Kitchen Cabinet (KC)..
Parking (tak ingat dah berapa parking)..
 Lantai dalam bilik kayu (yang warna coklat dalam floor plan tu)..
Aku sebut kayu je..
Sebab aku tak ingat materil sebetulnya..
Salah jangan marah aku ye..haha..

Ni apa yang aku ingat la..
Sebab pamphlet nyer dekat en.bf..huhu..
Macam mana KC nya aku tak pasti la..
Dan lantai kayu tu pun elok jugak sebab tak sejuk sangat..

Orang ni ajak datang tengok dekat show unit die..
Tapi aku mana la ada masa nak pegi..
Duduk Terangganu kan..haha..

Facilities dekat kawasan ni aku tak ingat sangat la..
Tapi tak silap aku die ada facilities dekat roof top..
Style jugak la kan..hehe..

Unit dah tak berapa banyak lagi..
Nak booking pun bayar 1k je tak silap aku..
Macam aku bagi tau dekat atas bole try full loan..
Dan SA tu ada mention la beberapa orang artis yang ada beli rumah dekat sini jugak..
Pasal artis tu aku tak kisah pun sebenar..
Bukan masuk dalam criteria yang kitaorang consider pun..haha..

Lepas tu ada jugak pegi booth lain..
Just isi contact detail je..
Dan ada jugak satu projek dekat Klang..
Yang ni chinese guy jaga..
Nice jugak la..
Aku dah tak ingat nama projek die..
Maklumlah dah lama..haha..
Developer pun aku tak ingat..

Dekat Klang tu pun unit tak banyak lagi..
Tapi harga lagi banyak range..
Dari 2++k ke 3++k kot..
Mungkin sampai 4++k..
Memang tak ingat..haha..

Aku cuba jugak la nak ambil list harga rumah die..
Tapi tak dapat..haha..
Masa ni SA tu tanya income dan lain-lain..
Die kata en.bf bole try untuk rumah sampai 4++k atau 5++k kalau ikut income die..
Ye ye je la orang tu..haha..
En.bf pun cuma ada komitmen kereta je..
Tak de card credit semua..
Bayar kereta pun tak de lah mahal sangat..

Tapi berbalik semula pada faktor lokasi dan banyak la aspect untuk di consider..


Aku suka floor plan yang macam ni..
Pintu bilik tak menghadap dining dan living hall..
Jadi privacy sikit..
Ni floor plan
Ada 4 type dan semua nya aku suka..
Tak tau la bila launch..
Sebab die dalam future launch punya kategori..

Dan satu lagi aku suka rumah yang ada balkoni kalau apartment..
Sebab tak de la rasa lemas sangat..
Pengudaraan dan pencahayaan pun lagi baik kan..

Masa ni memang consider apartment je la..
Nak beli landed memang tak mampu lagi rasanya..
Kalau ada certain tempat memang bole dapat lagi landed harga bawah 4++k..
Tapi lokasi la kurang sesuai..
Aku pun tak kisah pun beli apartment ke apa..
Sebab nya pada aku landed dan apartment ada pro dan contra masing-masing..

Dan aku rasa ramai jugak yang tau hal ni..
Harga kalau rumah apartment ni setiap unit tu berbeza-beza..
Tu pasal la aku ada nak amik harga yang rumah dekat Klang tu..hehe..
Makin tinggi rumah harga die makin mahal..
Mungkin beza setiap tingkat tu berbeza dalam 2k..
Dan harga pun berbeza ikut view..
Blok yang dengan view lebih menarik harga die lagi mahal la..

Kalau malay aku tak pasti la..
Tapi kalau Chinese ada kene mengena dengan Feng Shui dan kedudukan matahari la..
Tu semua dieorang consider jugak..
Ada duit semua bole kan..hehe.. 
Bole la nak demand macam-macam..

Dan lepas pegi exhibition ni la macam yakin balik nak carik rumah..
Lagi pun masa dekat pameran tu dieorang kata en.bf bole kata mampu je beli..
Bole cuba la..
Dan aku pulak sebenarnya tunggu detail projek Sime Darby dekat Saujana Impian dan ada satu projek lagi..
Nak tengok harga dan pakej dieorang la..
Mana tau menarik dan bole try kan..hehe..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...