Thursday, 7 November 2013

Home Sweet Home - Part 2..

Assalammualaikum..

Sebenarnya lepas percubaan untuk beli rumah pertama dulu memang ada macam-macam plan..
Plan pulak sentiasa berubah-ubah..haha..
Besa la orang yang kurang ilmu..haha..
Pendirian pun selalu tak tetap..

Kitaorang memang pernah tengok rumah yang baru..
Atau dalam erti kata lain memang beli dengan developer..
Kita orang pernah pegi launching rumah dekat Kota Seriemas..
Tapi lepas pegi tu memang rasa tak mampu je nak beli rumah baru..huhu..
Lebih lagi bila fikir kan downpayment 10%..
Kalau rumah harga 300k kene ada downpayment 30k kan..
Buatnya kene bayar charge lain lagi macam legal fees sume mana nak carik duit kan..
Masa tu untuk duit booking pun fikir banyak kali..
Padahal tak silap aku dalam rm 2500 je.. 

Faktor kedudukan rumah pun memang di ambil kira sangat..
Faktor lokasi ni antara faktor yang sangat penting..
Lebih lagi dengan kerja en.bf..
Die selalu keje balik lewat..
Kadang-kadang out station..
Kalau rumah jauh sangat memang tak berapa praktikal..
Banyak makan masa dalam perjalanan je nanti..
Kalau yang keje office hour mungkin tak kisah sangat..
Ni en.bf pegi keje naik motor..
Tapi kalau pegi site even pegi fabricator dekat Klang die akan balik amik kereta..
Jadi kalau bole nak beli rumah area KL atau Selangor la..
 Nilai tu pada die agak jauh la..
Jadi en.bf memang tak nak beli kawasan Nilai..

Lepas tu aku ada jugak la cari rumah 2nd hand..
Untuk beli rumah 2nd ni pun ada dua jenis jugak..
 Satu macam untuk rumah yang gagal di beli tu..
Beli rumah yang agak mura untuk invest..
Besa nya cari rumah apartment la..
Dan harga pulak bawah rm 200k..

Kalau rumah yang macam ni memang beli untuk invest je la..
Beli untuk sewa kan..
Orang kalau nak sewa pun biasanya nak carik rumah biasa-biasa je kan..
Tak de lah nak cari rumah yang beria pun..
Yang penting lokasi mesti strategik..
Yang kawasan memang ramai orang nak sewa..
Contohnya dekat dengan tempat belajar..
Atau memang banyak pejabat dan peluang pekerjaan..
 
 Dan kalau nak beli rumah yang duduk sendiri 2nd hand kene la fikir banyak faktor sikit nak beli..
Kene fikir kan keluasan rumah, lokasi dan lain-lain lagi..
Fikir tempat keje, kemudahan yang ada dekat sekeliling, dan lain-lain la..

Biasa benda-benda macam ni aku la yang akan banyak buat..haha..
Usha rumah dekat mudah, call orang tu tanya..
Benda-benda ni kalau aku dekat Terengganu pun bole buat..
Tapi yang akan pegi tengok rumah ialah en.bf dan die la yang buat keputusan..
Kalau die kata tak nak tu memang die tak nak la..haha..

Satu lagi benda yang aku biasa buat ialah survey pasal tempat tu..
Tanya pendapat orang yang duduk dekat area tu..
Bukan la pegi tempat tu tanya pun..
Biasanya aku akan tanya kawan aku kalau ada yang duduk area situ..
Atau orang yang aku kenal duduk area tu..
Tak pun memang cari maklumat dekat internet la..
Lepas tu bincang dengan en.bf..

Tapi case die pun sama jugak la..
Biasanya kene ada 10% jugak la..
Lagi kalau kene bayar legal fees dan macam-macam lagi..
Memang kene ada duit yang banyak..
Lagi satu kalau beli rumah 2nd hand kene fikir untuk renovate jugak..

Dekat sini ada pro dan contra jugak la..
Kalau cerita pasal renovate ni..
Mungkin akan save kalau rumah tu dah siap grill..
Dah ada lampu dan mungkin dah ada kitchen kabinet atau air cond ke..
Tapi kalau condition rumah tu tak berapa ok..
Kene fikir pulak duit nak renovate ke apa kan..
Buat nya yang duduk sebelum tu family ada anak kecik ke..
Habis contengnye dinding ke..
Orang sebelum tu suka tampal-tampal benda dekat dinding lepas tu nak kene cat balik ke..
Kalau tak cat sakit mata pulak tengok..
Jadi banyak benda pulak nak kene fikir..

Tak silap aku lepas en.bf beli kereta awal tahun hari tu memang aku tak de la carik rumah 2nd ni lagi..
Tak de tengok dekat mudah lagi ke..
Yelah duit simpanan die pun dah guna untuk down payment kereta..
En.bf ada jugak tanya..
Tapi masa ni fikir baik kumpul duit betul-betul dulu la..
Sebab nya kalau ada rumah yang berkenan bole terus beli tanpa banyak halangan..
Ni belajar dari masa pegi tengok rumah dekat Kota Seriemas dulu la ni..hahaha..

 Dan in between aku ada la jugak usha-usha website-website developer..
Register dekat web dieorang..
So kalau ada projek baru dieorang akan inform..
Biasanya dieorang akan email atau SMS la..
Beli rumah baru nak buat kan lagi murah berbanding dengan yang in progress atau dah siap..
Mana la tau ada rezeki en.bf..

Sebab masa ni ada jugak la fikir yang kalau ada projek baru yang murah..
Lagi pun kalau projek baru ni banyak jugak developer yang offer pakej-pakej menarik..
Contoh die macam booking fees yang murah..
Free legal fees..
Dan lain-lain lagi la..
Macam-macam offer untuk tarik minat pembeli..

Tapi matlamat kitaorang kalau bole memang nak beli rumah dekat area yang dekat dengan tempat keje..
Maksudnya dekat kawasan KL atau Selangor..
Dan kalau bole nak beli dari pemaju yang agak ok..
Faktor pemaju ni  pulak bila kita consider in term of quality rumah, kawasan sekeliling dan reputasi pemaju tu sendiri kita dah boleh nilai dari projek-projek lain yang die dah pernah buat..
Dan biasanya rumah dari pemaju yang agak ada nama ni biasanya harga nya agak boleh tahan la..
Tapi dieorang ni ada plan yang agak baik untuk kawasan perumahan tu..
Antara pemaju yang ok macam Sime Darby Property, SP Setia, IOI Properties, Mah Sing Group dan beberapa lagi..

Dan biasanya pemaju yang ok ni design rumah dieorang pun agak menarik..
Master plan kawasan tu yang baik..
Sebab biasanya die akan buat perancangan besar..
Bukan naik satu taman je..
Tapi satu kawasan yang siap dengan taman rekreasi dan sebagainya..
Ni bergantung pada projek pemaju tu la kan..
Pada aku sebab tu la harga die agak lebih..
Yelah nak buat taman bagai, ada tu siap dengan sekolah, ada dewan orang ramai, ada guard la..
Dekat situ la dieorang main harga..
Cuma nanti kene bayar la service dieorang tiap bulan untuk maintenance..

Sebenarnya ni bergantung pada budjet masing-masing..
Kalau aku, aku suka jugak la dengan konsep macam ni..
Sebab lebih friendly..
Lebih terancang dan teratur..

Macam apa yang en.bf cakap..
 Kalau pemaju yang ok yang bangunkan satu kawasan..
Siap perancangan agak ok tu..
Satu perancangan die agak ok dengan kemudahan..
Contohnya dengan pasaraya, bank, klinik dan sebagainya..
Lagi satu sebab dieorang punya satu kawasan tu..
Jadi kawasan sekeliling agak terjamin jugak la..
Tak de lah nanti duduk tetiba sebelah taman naik bangunan lain yang kita tak tau..
Dah satu hal..
Mungkin akan menyumbangkan bunyi bising dan sebagainya..
Jadi dekat sini aku agak bersetuju jugak la dengan pendapat en.bf tu..

Lagi bila baru beli kereta awal tahun ni..
Aku pun tengah belajar lagi..
Jadi komitmen en.bf agak tinggi la..
Nak beli share loan ke tak dapat la kan..
Ada jugak la plan sebab dah beli kereta tahun ni untuk rumah ni plan tahun depan ke..
Tapi untuk rumah en.bf memang sebolehnya plan akan beli sebelum kitaorang kawen..

Lama jugak la lepas tak cari rumah 2nd..
Aku pun dah slow jugak la cari dekat web..
Tapi ada sekali tu borak dengan en.bf die kata carik-carik je la..
Mana tau ada rezeki die pulak die kata..
Usaha je la..
Ada rezeki dapat la..
Dari tak usaha lansung..
Aku pun ye kan je la..
Sebab tengok die lagi positif dari aku..haha..
Lagi pun die rasa die mampu tu la die cakap macam tu kot..haha..
Dari aku yang desak-desak die..
Tapi die rasa die tak mampu..
Lagi la teruk kan..
Ni orang yang punya duit kata ok..
Aku cuma tolong apa yang patut je..

Sementara aku ada masa tak sibuk sangat..
Aku tolong la cari kan maklumat..

Cari maklumat dekat web kalau ada projek baru..
Detail pasal rumah, apa yang die offer, kawasan tu ada apa..
Survey pendapat orang pasal projek tu..
Register kan untuk en.bf..
Bila dah ada maklumat aku akan bagi tau die..
Tunjukkan gambar..
Bagi maklumat yang aku dah kumpul..
Dan die yang akan buat keputusan..


Tapi pape pun bergantung dekat individu tu la kan..
Tak de yang betul dan tak de yang salah..
Pilihan dan duit masing-masing..
Ni aku share pendapat dan criteria kitaorang la..
Pape pun teamwork tu penting kan..hehe..

Apa yang elok tu bole la jadi kan panduan..
Kalau yang rasa tak patut tu tak payah la baca..
Aku tau ramai lagi yang lebih mampu dari kitaorang..
Sape je la kita orang ni..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...