Tuesday, 17 September 2013

Weekend September 2013 - Wedding Ikin - Hantaran..

Assalammualaikum..

Sambung cerita pegi wedding Ikin..

Jadi ni kisah hari kedua aku dekat rumah Ikin..
Bangun pun dah agak lambat..
Sebab aku tidur pukul 5 pagi..
Lepas mandi tido atas katil pengantin yang best dan bilik pengantin sorang-sorang dengan nyaman nye la kan..hehe..
Tuan rumah pun tak kejutkan aku..
Die kata kesian sebab tengok aku macam lena sangat je tido..
Yelah perjalanan jauh dari Terengganu ke KL tu satu hal..
Lepas tu sampai-sampai je aku dah tolong sikit-sikit..

Dah siap mandi semua aku turun makan..
Tuan rumah dah belikan nasi lemak sambal paru yang sedap..
Sambil makan sambil borak-borak dengan Ikin dan Ain pasal budak sekolah lama dulu..

Lepas makan masing-masing sibuk nak buat keje..
Goody bag tak siap lagi..
Pelamin tak siap lagi..
Hantaran tak siap lagi..
Barang untuk buat sireh junjung dan bunga tangan tak beli lagi..
Direction nak kerumah pengantin tak print lagi..
Bunga rampai tak buat lagi..
Padahal nak nikah dan ada benda nak guna nya malam tu..hohoho..

Mula-mula nak pegi dengan Ain beli barang-barang..
Tap sebab lambat sangat..
Aku pegi beli barang dengan Ikin..
Masa ni la baru nak beli bunga segar, sireh dan span basah untuk buat bunga tangan dan sireh junjung..
Beli daun pandan untuk buat bunga rampai..
Print direction tambahan untuk ke rumah pengantin..
Beli cangkuk langsir untuk buat pelamin..


Beli barang settle pun dalam pukul 4..
Kalau aku la yang jadi pengantin memang aku dah gelabah dah masa tu..
Yelah malam tu dah nak nikah kan..
Banyak benda tak siap lagi..

Balik kitaorang terus makan tengah hari..
Lepas tu Ikin buat pelamin dan aku pulak naik atas nak siapkan hantaran..
Banyak yang Ikin dah buat jugak..
Tinggal satu dua hantaran je yang tak settle lagi..

Pape pun aku settle kan hantaran dulu..
Hias kan kasut dan touch up sikit-sikit yang lain..
Dah settle senang..

Paling mencabar bila aku kene buat sireh junjung..
Dah la aku tak pernah buat..
Pegi kenduri pun jarang..
Tetibe kene buat..
Punya la beria aku search gambar dan tutorial dekat internet macam mana nak buat..
Sebab nak buat nya pakai bunga segar dan sireh..
Sireh pun beli sikit je..
Masing-masing memang tak pernah ada pengalaman nak buat..
Tu pasal la jadi macam ni..haha..

Sireh pun beli tak banyak..
Lepas tu warna sireh tu pun macam kurang mengancam..
Dan ada jugak yang buruk..

Aku ni punya tak konfiden nya turun naik jumpa Ikin tak start start lagi..huhu..
Nak start punya lah takut..
Karang kalau aku tersalah potong span ke..
Tersalah potong bunga segar tu ke..
Tak pun tersalah buat sireh tu ke..
Semua benda limited..
Ada cukup-cukup je..
Kalau tersalah buat masak la..
Tak de barang ganti lagi..
Masa pun makin suntuk..

Sampai kan punya la tak confident nya aku turun bawah bagi tau Ikin suruh family member die yang lain buat ke..
Tapi Ikin pun sibuk masa tu..
Dengan pihak lelaki nya dah sampai..
Die tetap suruh aku buat..

Last-last sekali henfon pun entah kemana..
Aku macam ingat-ingat je gambar yang aku dah tengok..
Lepas tu aku pun buat je la..
Redha je la..

Hasil nya..:)

Sireh Junjung hasil tangan aku..haha..
Sireh nye tak berapa banyak pun..
Kalau lagi banyak lagi ok rasanya..

 Ni semua hantaran Ikin..
Kagum aku dengan dia..
Kalau orang lain tempah hantaran..
Tapi semua die buat sendiri..
Belajar buat bunga dekat internet la..
Hasil die simple dan aku suka..

Dan siap semua ni aku buat bunga tangan pulak..
Bunga tangan ni guna untuk akad nikah dan hari lansung esok nya..

Sebab semua buat sendiri..
Tentu lah kos die murah je..
Kalau tak orang charge satu hantaran je dah berapa ringgit kan..
Ni modal beli kotak, kertas, dawai..
Benda kecik-kecik je..

Masa jumpa en.bf lepas kenduri..
Tunjuk gambar ni dekat die..
Die kata berbakat jugak aku buat benda-benda macam ni..
Die siap cakap..
Suruh aku buat bisnes benda macam ni..haha..
Mana la tau satu hari nanti kan..:))

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...