Wednesday, 25 September 2013

Mengidam Maggi Kari..

Assalammualaikum..

Dua tiga hari lepas kot aku mengidam nak makan maggi kari..
Teringat-ingat je rasa nak makan..
Tapi semalam aku puasa kan..
Buka dengan makanan yang berat sikit la..
Tapi lebih dahaga la..
Semalam buka bukan main lagi hirup kuah tom yam tu..
Nampak sangat dahaga banding lapar kan..huhu..
Lagi pun sekarang ni panas je kan..
Dah lama tak hujan..
Petang ni baru hujan..
Nyaman sikit rasa..
Kalau tak tido pun berpeluh-peluh..

Semalam lepas beli makanan dekat bawah dah beli sebungkus maggi siap-siap..
Tapi tak makan semalam pun..
Dah kenyang sangat makan masa buka tu..
Walaupun tengah malam tu agak lapar..
Tapi aku makan biskut je..
Tak elok makan tengah malam kan..
Nanti gemuk..hehe..

Siang tadi pulak aku makan dengan budak ni lepas kelas..
Teringin nak makan ikan sembilan sambal akak dekat kafe tu ler..hihi..
Jadi lepas lepas kelas pegi makan dekat kafe sama-sama dengan budak ni..
Tinggal 2 ekor je ikan tu..
Harus la cepat-cepat amik kan..hehe..
Kadang-kadang akak tu masak banyak je..
Tapi berperingkat..
Tak de la sekali banyak die masak..
Kalau tak habis kan rugi..
Tapi kalau dah habis malas aku nak tunggu die masak dulu pulak ke..
Dah tu tadi pun ada kerabu mangga..
Perghhh memang lagi mantap la..
Makan nasi panas dengan ikan sembilang sambal dan kerabu mangga la tengah hari tadi..
Tulis ni pun terliur balik aku..hahaha..

Tadi saje nak try bole transfer gambar dari kamera ke tak..
Kalau post tak de gambar je bosan gak kan..
Tak dapat lagi untuk install software ke laptop aku ni..
Jadi aku saje try pakai memori kad..
Sebab sebelum aku guna kabel awal-awal dulu aku guna memori kad je..
Tapi kadang-kadang detect kadang-kadang tak..
Aku guna kabel je lepas tu..
Ni pun tadi awal-awal tak detect jugak..
Dah try beberapa kali tetibe eh detect la pulak..hehe..
Lepas tu nak transfer kali kedua cucuk sekali je terus detect..
Ok bole la guna lagi maksud nye tu..

Beli sebungkus je..
Kalau banyak beria makan maggi nanti..
Aku lagi sanggup makan roti ata nestum dari makan maggi..
Kurang baik untuk kesihatan kan..
Ni pun sebab dah teringin sangat je..hehe..

Semangkuk maggi kosong..
Masak pun pakai air panas je..
Tak de la tambah telur ke apa..

Sekarang pun nak kurang kan makan seafood dan telur..
Semalam makan tomyam macam sakit kepala da..
Aku dah la ada resdung kan..
Rasa semacam je dekat antara kening, kepala dengan pipi..
Telur pun tinggi kolesterol kan..
Lagi kuning telur..
Sebab kalau makan dekat bawah kebanyakkan yang aku order selalu ada telur..
Nasi goreng USA ada telur..
Nasi goreng special ada telur..
Kalau makan nasi putih pun ada telur dadar dengan telur mata..

Aku ada tengok beberapa orang kawan yang post dekat FB pasal check kolesterol lepas tu tinggi pulak..
Jadi ada kesedaran sikit la untuk lebih ambil berat pasal makan..hehe..

Alhamdulillah dah dapat makan maggi..
Tapi ada satu lagi yang aku teringin makan..
Nak makan karipap..huhu..
Ni pasal tengok cerita Minah Karipap la ni..hehe..
Tengok sedapnya karipap..
Dah la dekat sini susah sikit nak jumpa karipap..
Dekat sini jarang jumpa orang open table jual kueh untuk sarapan atau minum petang..
Lagi bila teringat karipap pusing mak dan karipap daging M.Long..
Ermmm sedapnye..huhu..
Balik ni rasa nak belajar buat karipap pusing dengan mak..
Aku tau buat inti die kalau yang simple tu..
Tapi adunan untuk kulit yang aku tak pandai..
Tu la aku selalu buat samosa je..
Pakai kulit popia je lipat-lipat senang..
Sedap pun sedap..
Karang aku buat kulit tak sedap keras ke..
Tapi kene belajar jugak la..

Punya la nak makan karipap ni sampai tido siang tadi pun mimpi makan karipap..haha..
Betul-betul teringin tu..
Ada ak perasan satu kopitiam dekat area aku hantar laptop tu ada jual karipap..
Karipap besar macam selalu jual dekat bakery tu..
Harga pun 50sen satu..
Nanti la kalau rajin aku pegi tengok..
Balik petang tadi pun aku ada nampak macam ada kedai makan ni macam jual kueh untuk minum petang..
Tapi tak singgah pun sebab tak de wang..haha..
Esok la pegi tengok..
En.bf kata dekat sini banyak jual keropok lekor..
Betul jugak tu..
Keropok lekor, satar ke banyak la..hehe..


2 comments:

  1. mee megi sedap di makan cepat di masak.
    selalu saya pun terpengaruh dengan housemate untuk makan megi.
    macam sedap je.
    macam best je.

    haha.

    kolesterol? orang kurus pun kena kolesterol ni...so kena hati2 gak.

    Orang Kurus pun ada Kolesterol Tinggi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..
      apa nth resipi rahsia yg buat sedap tu..
      dah la murah dan sng nk mkn..hehe..

      pape pun thanks singgah blog ni..:)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...