Monday, 23 September 2013

Laptop Rosak..

Assalammualaikum..

Semalam laptop buat hal..
Selama ni keaadaan laptop ni memang agak teruk da..
Macam-macam masalah..huhu..
Tapi nak buat macam mana..
Nak beli baru belum ada rezeki lagi..
Pakai je la apa yang ada ni dulu sebaik-baik nya..
Kalau ada rezeki nanti boleh la beli baru..

Malam sebelum tu aku tengah skype dengan en.bf..
Ada nak discuss benda..
Masa tu laptop memang dah panas..
Lepas tu asyk hang je..
Aku try nak restart..
Bila nak start balik dah problem..

Aku try banyak kali jugak..
Lepas tu laptop memang panas giler da..
Banyak kali aku try..
Biasanya ok je..
Tapi ni memang macam dah teruk je..
Kalau bahagian atas pun dah panas..
Bahagian bawah ni lagi la..
Lagi la panas kan..
Aku terbalik kan lepas tu biar kan kejap..

Lepas tu bole jugak la on balik..
Tapi masalah makin teruk..
Kali ni memang tak dapat diselamatkan da..huhu..

Mula-mula tetiba keluar dekat skrin notification yang Window aku ni tak genuine..huhu..
Skrin kosong je warna biru..
Tak bole kuar desktop pun..huhu..
Lepas tu aku dah godek-godek beberapa kali..
Bole la kuar desktop..
Tapi setiap kali awal-awal akan keluar notification ada benda yang fail dengan Windows aku..
Masa ni memang dah teruk sangat..
Aku ni dah la fail pasal komputer..


Masa ni memang laptop aku tak boleh nak detect wireless..
Tak bole nak play lagu dan tak bole nak bukak gambar..
Sebenarnya dalam laptop aku ni tak benda sangat pun..
Yang ada cuma lagu, gambar dan nota-nota aku je la..
Tapi yang aku paling sayang adalah gambar..

Malas nak godek-godek lagi aku pun tido..
Esoknya bangun aku cuba godek lagi..
Walaupun dah agak give up..
Dah godek lebih-lebih aku malas..
Sebab aku ni bukannya reti sangat pun..
Karang takut bertambah rosak..
Aku rasa system Windows aku memang dah problem..
Tapi yang paling aku risau kalau hardware problem..
Ada IC yang malfunction ke..
Kalau dah macam tu memang tak de ampun lagi la..huhu..

Aku terfikir nak format je masa tu..
Tapi sebelum aku buat pape keputusan memang aku akan rujuk beberapa orang yang rapat dengan aku..
Mungkin dieorang ada cadangan yang lagi baik ke kan..

Aku call Hadi..
BFF aku masa dekat Penang dulu..
Kalau dulu pasal laptop memang aku akan refer dekat die dah serahkan dekat die je..
Cerita situasi dan condition laptop aku dari awal lepas tu mintak nasihat die..
Dan nampaknya macam option untuk format tu yang terbaik..
Mungkin ada file yang dah corrupt ..

Lepas tu call en.bf pulak untuk bagi tau situasi aku..
Tanya pasal harga dan lain-lain..
Biasa dulu hantar dekat Hadi je..
Aku tau dah siap je..
Memang tak pernah hantar dekat kedai pun..
Kalau ada hantar pun dieorang ni yang akan hantarkan untuk aku..

Lepas tu aku pun siap-siap nak hantar format..
Nasib baik la aku macam ada kedai komputer dekat area sini..
Kalau jauh pun aku mampu je jalan kaki..
Tu la sebab nya aku suka duduk dekat sini..
Pape senang tak payah mintak tolong dekat orang..
Tapi kalau ada motor pun aku lagi suka jalan kaki..

Pegi kedai lepas tu tanya harga rm50 kalau nak format..
Sejak beli memang pernah format sekali je..
Tu pun masa Hadi tukarkan dari Windows Vista yang built in masa beli laptop ni kepada Windows 7..
Dekat Penang dulu kitaorang student memang dapat Windows ori free..
Jadi gunakan lah peluang tu..hehe..

Macam biasa laptop ni asyik hang je..
Aku mintak die masukkan Windows XP je..
Tak berat sangat..
Laptop aku ni memang dah uzur sangat..
Dah lebih 5 tahun aku guna..
Dari dekat Penang, masa keje dan sekarang..

Sebelum pegi aku memang dah simpan gambar siap-siap dalam pendrive..
Tapi dekat kedai tu orang tu bole buatkan back up..
Kira harga buat back up sekali dengan format rm50..

Aku hantar pun dah petang masa tu..
Dalam pukul 4..
Kalau nak buat back up macam tak sempat siap..
Kalau nak format je mungkin bole siap kata cina tu..
Kedai tu bukak sampai pukul 8 je..
Tapi die nak check dulu sama ada laptop aku bole guna Windows XP ke tak..
Masa nak check pun macam-macam masalah..
Tak bole baca CD die..huhu..
Kene pakai external..
Laptop pun asyik hang je..

Finally die kata bole masuk Windows XP..
Tapi tak sempat jugak nak buat hari ni..
Esok pagi dalam pukul 11 baru siap die kata..
Aku kata kalau dah alang-alang esok baru siap..
Buat la back up..

Satu malam semalam aku mati kutu...
Tak tau nak buat apa..haha..
Yelah dah la duduk sorang-sorang..
Kalau ada kawan berbual ke tak pe jugak kan..
Kalau tak de internet pun bole jugak bukak laptop dengar lagu ke..
Ni memang tak de benda nak buat..
Baca novel lama yang ada dalam bilik la aku malam tadi..haha..

Pukul 12 tadi aku datang nak amik laptop..
Masa pegi tu die tengah bukak-bukak laptop aku..
Die kata die tengah servis laptop aku..
Asyik hang je sebab panas..
Habuk banyak giler dekat kipas..haha..
Aku memang tau laptop tu memang cepat panas..
Tak pernah servis lansung sejak guna..haha..
Aku pun tanya harga..
rm30 charge untuk die servis tu..
Kira-kira duit ok lagi la..
Total rm80 untuk format sekali dengan back up + service fizikal laptop aku..
Dah siap nanti die call..

Aku pun balik tido..
Aku bangun pukul 1515 macam tu..
Prepare nak tunaikan kewajipan..
Sekali die call..
Laptop dah siap..hehe..
Syukur sangat..
Tambah die tak de bagi tau ada hardware problem ke..
Tunaikan kewajipan pun dengan hati yg lega je..

Pegi amik laptop tu..
Cina tu bagi tau la masalah-masalah laptop aku..
Connector ke skrin sebelah dah patah..
Tu pasal macam senang terkulai je skrin laptop aku ni..
Speaker dah pecah..
Touch pad untuk right klik dah problem..
Tempat CD tu problem..

Syukur jugak la sebab bole detect wireless..
Bole connect internet..
Bole play lagu dan tengok gambar..

Jadi guna je la laptop ni dulu..
Guna kan semaksimum yang bole..
Kalau ada rezeki bole la beli baru nanti..
Sekarang ni banyak nak guna duit..
Sangat banyak..

Sekarang ni pun tak bole la nak upload gambar..
Sebab bila format software untuk kamera aku pun dah tak de..
Aku mintak tolong Hadi cari kan..
Kalau cepat ada ok la..
Kalau tak memang payah la..
Sebab tak bole nak transfer gambar dari kamera ke laptop..huhu..

Tapi setiap cabaran dan dugaan ni memang banyak beri hikmah dan pengajaran dekat aku..
Sampai kan masa nak amik laptop tadi pun aku banyak fikir pasal hidup aku..
Ada kisah nya semalam dan pagi tadi..
Nanti aku share sebagai kenangan dalam hidup aku dan renungan dan pengajaran untuk siapa yang baca blog aku..
Dekat sini setahun dua ni aku memang banyak belajar pasal kehidupan..
Banyak belajar pasal orang keliling aku..
Banyak belajar berdikari dalam menjalani hidup ni..
Sangat banyak..



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...