Tuesday, 24 September 2013

Course Mate - Panjang..

Assalammualaikum..

Kisah ni jadi dua hari lepas (22/09/2013) tak silap..
Sama hari dengan hari aku hantar baiki laptop..
Aku hold dule cerita ni..
Selalu fikir sama ada nak share ke tak..

Dan aku ambil keputusan untuk share je la cerita ni..
Aku tak kisah pun apa orang nak cakap..
Ni sebahagian dari kenangan dalam hidup aku..
Kenangan hidup aku dekat sini..

Petang lepas hantar laptop tak silap..
Ke sebelum aku hantar laptop..
Aku tengah tido masa ni..
Maklumlah tak bole online..
Jadi tido la..
Tak tau nak buat apa..haha..
Dapat gak rehat-rehat lepas beria berjalan weekend hari tu..

Tengah sedap tido tetiba dengar hp aku bunyi mesej masuk..
Aku ni kalau tengah tido pun sedar je kalau bunyi SMS atau orang call..
Cuma sama ada aku rajin nak layan atau tak je..huhu..
Tapi macam tengah hari tadi..
Ada sejam je masa untuk aku tido sebelum kelas seterusnya..
Dah la kelas petang tu 3 jam..
Memang aku off kan je hp lepas set alarm..
Alarm akan tetap bunyi walaupun hp off..

Sambung balik..
Aku pun baca la SMS tu..
Mana la tau ada hal penting pulak ke kan..
Ada course mate aku mintak tolong..
Die nak pinjam duit untuk bayar yuran exam..
Esok adalah hari untuk ambil slip exam..
Jadi die nak bayar yuran tu sebelum slip exam kuar..
Kalau ada tunggakan memang kene bar la..
Tak bole amik exam..

Aku bila baca..
Aku rasa die memang sangat perlukan petolongan masa tu..
Yelah tinggal berapa hari je lagi..
Exam pulak dah start Ahad ni..

Aku pun cuba la nak tolong..
Tapi aku memang tak bagi pape harapan pun..
Die pun tak de la push aku sangat pun..
Die bagi tau yang die mungkin dapat duit untuk bayar hari Rabu atau Khamis..
Tapi esok adalah hari untuk amik slip..
Dengan tak de duit nak bayar yuran..
Kalau lambat amik slip exam sehari pun macam aku dulu dah kene denda..
Memang aku kesian sangat..

Aku pun masa tu ada masalah dengan laptop aku..
Aku cuma bagi tau pape aku inform balik..

Jujur aku memang tak de duit..
Yuran tunggakan yang die perlu bayar ialah rm 5++.++..
Tapi aku try la tanya en.bf..
Mana la tau kalau-kalau die bole tolong..

Budak ni pun agak bole dipercayai la sepanjang aku kenal die..
Sem lepas pun die dapat keputusan yang agak ok..
Dapat anugerah lagi..
Bukan kaki enjoy..
Sangat jarang balik sebab masalah kewangan mungkin..

En.bf kata die akan check dulu..
Pape die inform aku..
Lagi pun die tak de lah nak pinjam lama sangat kalau ikut apa yang cakap..
Aku pun faham yang sekarang dah hujung bulan..
Gaji biasa masuk dalam 25hb ke atas biasanya kan..

Kalau bole die nak jawapan malam tu..
Mungkin kalau aku tak dapat tolong die nak usaha kan yang lain ke kan..
Pendekkan cerita malam tu en.bf bagi tau yang die bole tolong dan transferkan duit malam tu jugak..
Elok aku nak turun bawah check atau drwa terus mesin ATM tengah maintenance..
Esok je la..

Esok nye die datang jumpa aku dan datang amik duit..
Mula-mula tak cukup rm50..
Masa aku call bagi tau malam tu..
Tak pelah die kata die akan cuba usahakan rm50..
Sebanyak yang aku tolong tu dah cukup baik..
Walaupun dengan nada bersalah..

Lepas tu siap tanya mana aku dapat duit la..
Tak susah kan aku ke..
Tapi aku senyap je la..hihi..

Aku pulak bangun hari tu..
Tak de kelas dan laptop kan..hehe..
Lepas pegi draw aku ajak la die pegi makan..
Memang die tolak mula-mula..
Die kata duit die tinggal rm2 je..huhu..

Bila dengar tu lagi la aku ajak pegi makan..
Aku pulak plan nak puasa semalam..
Tapi bangun je terus minum air..
Lepas tu ajak die pegi makan lagi..
Jadi aku order roti canai je la..
Die pulak order roti canai jugak 2 keping..

Aku macam biasa..
Gelak-gelak je la berbual dengan die..
Malas nak layan emosi sangat..
Die pun cerita la dengan aku yang duit die memang tinggal rm2 je..
Memang tengah pening kepala pasal duit..

Kira die tanya aku tu last choice die la..hehe..
Bukan senang orang nak mintak macam tu dekat kita kan..
Kalau yang memang jenis tak tau malu tu lain la..
Kalau yang selalu cari masalah sendiri tu aku memang malas nak tolong..
Pernah jugak ada class mate aku nak pinjam duit dekat aku masa kereta die rosak..
Tapi aku malas nak tolong..

Fikir duit makan, minyak motor, nak balik lepas exam nanti pun tak de duit..
Duit sewa rumah pun die kata tak bayar lagi..
Memang aku kesian sangat dengar..
Dan die plan nak keje cuti ni..
Memang ramai budak dekat sini yang keje part time..
Tapi kalau nak keje pun pada kau tak salah..
Tapi pelajaran tetap perkara paling utama..
Jangan sibuk cari duit tapi pelajaran tunggang langgang..

Hidup dekat sini memang banyak sangat mengajar aku pasal kehidupan..
Yang baik dan tak baik nya sangat banyak yang aku tengok dan belajar..

Aku pun cuba tolong semampu yang boleh..
Aku pun bukan ada sumber pendapatan sekarang..
Tapi kalau ada yang perlu memang aku cuba tolong semampu yang bole..
Aku sendiri penah rasa macam mana susahnya bila fikir mana nak carik duit nak bayar yuran..
Mana nak carik duit untuk belanja setiap hari..
Dan aku sangat-sangat bersyukur sebab aku masih ada kehidupan yang baik..
Orang keliling aku sangat banyak membantu aku..

En.bf pun bukan lah ada duit sangat pun sekarang..
Die pun lagi lah perlukan duit yang sangat banyak sekarang..
Tapi kalau ada rezeki tu akan cuba bantu la..
Hati gajah sama di lapah..
Hati kuman sama di cicah..

Kalau susah sama-sama susah pun tak pelah..
Walaupun terpaksa kongsi makan roti gardenia 60 sen atau makan nasi dengan kuah dan telur je pun aku tak kisah..
Asal kan perut kita sama-sama terisi..

Aku pun sempat pesan dekat die..
Walau macam mana pun..
Cuba la fokus untuk study..
Minggu depan dah nak final..
Jangan la perkara macam ni mengganggu konsentrasi die..

Masa jalan amik laptop pun banyak buat aku terfikir pasal hidup ni..
Dan dari perkara-perkara macam ni la banyak mencetuskan idea-idea yang baik dekat kitaorang..

Tadi masa dekat kelas pun aku tengoh muke die kurang ceria je..
Serabut je..
Entah makan ke tidak..
Buka puasa tadi pun bila tengok makanan aku teringat dekat die..
Apalah yang die makan..
Ada tak duit untuk die makan..
Macam mana kalau ada hal-hal lain..

Semoga ni jadi pengajaran yang sangat berguna dekat aku dan dekat sesiapa yang baca blog aku ni..
Semoga dugaan dan cabaran ni buat die makin matang dan tabah menjalani hidup ini..
Semoga die makin fokus dan kuat berusaha untuk dapatkan keputusan yang cemerlang demi masa depan die..
Dan kepada en.bf..
Semoga Tuhan permudahkan urusan dalam mengusahakan sesuatu yang baik..
Semoga makin murah rezeki supaya bole bantu orang yang memerlukan..
AMIN..


Semoga aku bole belajar dan belajar dan belajar lagi mengenai kehidupan ini..
Terlalu banyak lagi yang ingin aku pelajari..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...