Wednesday, 4 September 2013

CAD - SAP2000 v15..

Assalammualaikum..

Semalam kelas pertama untuk subjek CAD dalam sem ni..
Bolah bayang kan tak sejak mendaftar dari bulan Julai hari tu semalam baru kelas 1st..huhu..
Banyak betul drama nya..
Tapi Alhamdulillah semua dah settle dan kami dah bole mula belajar..

Aku memang tak masuk campur pun pasal hal ni..
Aku cuma ada bincang sikit-sikit je dengan lecutrer aku..
Memang malas nak deal atau tanya HOD ke apa..
Sebab aku dah fed up..
Kalau aku rasa aku tak bole memang aku malas..
Lebih baik aku bagi orang lain handle..

Macam dengan lecturer aku yang ajar subjek ni aku suke jugak cara die..
Aku pernah je kene mara dengan die sebab pakai seliper je pegi kelas..
Ok tak pe memang salah aku..
Walaupun aku agak bengang jugak la masa tu..hehe..
Tapi dah lama-lama keadaan ok je balik..

Aku suka bila die memahami..
Mungkin management problem dan die dah usaha..
Cakap cara baik..
Dan kami pun akan faham jugak la..
Dalam masa yang sama nampak jugak la usaha dia nak bantu student..
Tapi ada orang mungkin die dah usaha tapi cara die agak menjengkelkan aku bila berurusan dengan student..
So aku malas nak deal..

Masa kelas 1st masa daftar dulu ada la buat kelas..
Aku pun memang rezeki jugak la dapat masuk kelas ni..
Sebab dekat lab komputer baru ada 10 pc je..
Satu guna untuk server dan 9 lagi untuk user..
 Tapi masa kelas pertama wiring pun tak settle lagi..
PC pun tak boleh on..
Sabar je kan..huhu..

Lepas tu bila dah buat wiring..
Masalah LAN tak silap..
Tak boleh nak connect server dengan PC lain..
Bole guna 1 PC je lah kan..

Ni dari maklumat yang dieorang bagi la..
Kalau situasi sebenar die aku tak pasti la..

Aku memang nak ambil subjek ni sem ni jugak..
Sebab stail kolej aku ni..
Ada subjek bersyarat..
 Contohnya ambil Matematik 1..
Dah lepas baru bole ambil Matematik 2..

Macam aku cuba seboleh mungkin nak habis sem depan..
Kalau dah sangkut sem ni subjek ni..
Mestila tak bole amik subjek sem depan tu..
Kene tambah sem..huhu..

Tu kalau masalah aku..
Macam budak sem lain..
Ada yang sepatutnya ambil sem lepas..
Tapi sebab masalah macam ni lepas sebulan management tukar dengan subjek lain..
Tapi sem depan dah sem last dieorang..
Satu subjek je pulak tu..
Subjek yang konon nya bersyarat perlukan subjek CAD ni..
Memang dieorang pun kejar je lah..

Lecturer aku yang ajar subjek ni pun ada ajar satu subjek lain..
Dalam kelas die bagi tau dah bagi tau management..
Tapi macam tak berhasil..
Suruh kitaorang call parents untuk push management..
 Mula-mula aku lagi prefer budak lain yang buat..

Tapi bila macam tak nampak jalan penyelesaian je..
Aku pun call en.bf mintak die call Principal..
Sebelum raya masa ni..
Dan dieorang kata akan usahakan dan bagi tau ada masalah budjet..
Lepas raya pun sama..
Dan en.bf call lagi..
Mula-mula kata akan settlekan ASAP..
Minggu depan tu tak de kelas jugak..huhu..
En.bf call lagi..
Sebab nak push sikit..
Hujung bulan September dah exam kot..Alahai..
Then Principal bagi jawapan die dah bawa ke Top Management tapi die pun tak tau kenapa tak bole settle lagi..Adeh jawapan..

Masa raya bukan main lagi buat open house bagai tapi kata ada masalah budjet..
Apa lagi penting sebenar..
Keperluan student ke benda-benda macam tu..
Kalau tak de masalah aku tak de nak bising da..
Buat la grand mana pun..

 Lepas tu bila semua keperluan hardware dah cukup..
Minggu lepas dapat tau yang Software pulak tak bole run..
Bila call vendor orang yang datang bagi training dulu ada dekat oversea pulak..
Kene tunggu die balik atau company tu akan hantar technician die untuk settle kan..

Akhirnya semalah la baru kelas pertama kami..
Alhamdulillah dah bole belajar..

Tapi banyak nya la drama..
Budak lain pun banyak jugak usaha..
Dieorang banyak deal dengan HOD aku la..

Aku memang malas nak amik tau..
Soh en.bf je yang berurusan..

Aku malas sebab bila isu pakaian..
Kene kuar duit kene beli pakaian untuk itu ini sibuk sangat pulak..
Bila lambat ambil slip exam sehari pun kene denda rm5..
Padahal tak naik memo..
Pegi announce dekat FB..
Pasal yuran pun sebulan sebelum exam kene settle la..

Tapi bila kelas berminggu lambat..
Berhari-hari lambat..
Memang aku panas hati la..
Tu malas deal..
Tak bole consider orang..
Pasal duit orang bukan main strict lagi..
Kau nak keluar duit macam hape je..

Kalau kau tersepit antara management dengan student pun ada cara die..
Kalau tak memang macam mintak kene maki je la kan..
 Manusia macam-macam perangai..
Tak bole baik biar orang lain yang tlg..

Seronok jugak belajar SAP2000 tu semalam..
Kalau nak belajar sendiri dekat luar mahal agaknya..


SAP stand for (Structure Analysis Program)..

 Examples SAP2000's model..

Ni contoh feature untuk software ni..

Yang tak best nya tak de dekat laptop sendiri..huhu..
Jadi tak bole la nak godek-godek..
Kalau macam AutoCAD bole lukis gambar je..
Tapi dengan software ni bole buat analysis sekali..
Bole masukkan load yang ada..

Harap aku bole belajar seberapa banyak yang boleh mengenai software ni..:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...