Friday, 2 August 2013

Unit Conversion..

Assalammualaikum..

Hari Khamis hari tu aku ada test untuk subjek Hydrodynamics..
Ada soalan definition dan calculation..
Satu soalan definition tapi ada anak-anak die..
Lepas tu ada dua soalan calculation..

Sejak dari subjek Design Offshore Structure (DOS) sem lepas lagi aku dah perasan yang aku ni ada masalah dengan unit conversion..
Ye aku memang akui kelemahan ni..huhu..
 Aku memang ada masalah kalau melibatkan British Unit (Imperial Units)..
Kalau Metric Units aku rasa tak de lah masalah sangat..
Sebab selalu jugak guna..
 Kalau ada pun tak la sebesar masalah bila melibatkan British Unit..

Ada dua Units yang biasa digunakan dalam pengiraan..
Sama ada Metric Units atau pun British Units..
Metric Units ni units yang kita biasa gunakan..
Macam meter, kilogram dan banyak lagi..
Kalau British Units pulak macam feet, inches, pound dan seangkatan dengan nya..

Lepas tu lecturer aku tu suka sangat la bagi soalan yang ada perlbagai unit..
Contohnya diameter column dalam inches, length die dalam feet..
Dah sah-sah la kene convert unit dulu kan..
Kalau tak memang salah la jawapan..
Lepas tu bila calculate mass die dapat la dalam pound..
Tiba-tiba nak kira total mass..
Berat deck dalam kips pulak..
Kene convert lagi..

Aku pulak sangat tak familiar dengan units ni..
Padahal masalah nak converts unit je kan..
 Memang ada dekat kalkulator..
Tapi penutup kalkulator aku tu dah hilang masa belajar dekat Penang dulu..
Ke dekat Johor..
Sebab kalau bawak kalkulator bole tanpa penutup je..

Belajar engineering empat tahun tu pun tak tahu..
Shame of betul kan..
Tapi nak buat macam mana..
Memang kelemahan aku..
Aku pun dulu budak electronic..
Tak de guna benda ni sangat..

Masa jawab paper sem lepas pun dah la tak bagi data untuk unit conversion..
Lecturer aku tu pun tak de..
Jaga kelas lain..
Kadang-kadang walaupun jaga kelas lain die rajin jugak nak datang melawat..
Ni bole pulak die lupa masa untuk paper aku tu..
Paper aku tu pagi die ingat petang..
Memang aku cari la satu-satu dekat kalkulator nak tukarkan dari inches ke feet..
Ada aku jumpa dari inches ke cm..
Dari cm kene tukar ke meter pulak dulu..
Sebab dalam kalkulator ada untuk dr m ke feet je..
Apa bole buat..
Nasib baik la berjaya jugak..

Macam masa test hari tu..
Nak tukar kips ke pound pun tak tau..
Sabar je lah kan..
Tekan-tekan dekat kalkulator tak jumpa pulak..
Sudahnya pandai-pandai sendiri je la..
Bila balik check dekat internet memang salah la jawapan tu..
Tak pe lah..
Sekurang-kurang nya belajar dan memang kene pay attention pasal benda ni..

Buat nya pegi interview kene tanya lepas tu tak tau..
Memang buat malu je..
Benda paling simple..
Baru nak convert unit je..
Belum lagi suruh kira betul-betul apa yang dia nak..

1st sekali cuba cari penutup kalkulator dulu..
Very useful..
Lepas tu memang kene master kan pasal unit conversion ni..

Tu la bila aku sambung belajar ni..
Walaupun diploma je..
Tapi banyak sangat benda yang yang aku belajar..
Sambil tu revise balik benda-benda yang aku dah belajar sebelum ni..
Banyak yang dah lupe..
Tak pun dulu dah pernah belajar lepas tu tak ambil berat sangat..
 
Ada certain benda yang dulu aku dah belajar masa matrik..
Atau masa dekat Penang..
Tapi masa tu aku rasa susah sangat..
Contohnya dulu aku tak minat fizik sem 1 dekat matrik..
Lepas tu tak study sangat pun..
Sebab dari awal dah lost..
Aku fokus banyak dekat mathematic je..
Sampai sudah memang buat tak tau je..
Malas nak study sebab rasa tak minat la..
Mengada sangat kan..

Masa sem dua pulak..
Bukan main pulun fizik..
Sebab fizik elektrik dan elektronik..
Lepas tu Mathematic pulak statistic..
Memang terabai giler la math aku..

Sekarang ni macam mana pun semua subjek aku akan cuba serious..
Amik berat pasal semua benda..
Pasal assignment, test, dan final..
Dulu masa dekat Penang pernah je aku tak datang test la..

Sekarang ni aku lebih serious kot..
Belajar lebih menghargai setiap ilmu..
Belajar hargai setiap sen yang aku keluarkan..
 Dulu banyak sangat benda yang aku ambil mudah..

Harap sangat aku akan dapat tempat yang baik untuk aku apply benda yang aku dah belajar dan belajar lebih banyak benda baru..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...