Wednesday, 14 August 2013

Sirap Bandung Selasih..

Assalammualaikum..

Siapa suka selasih?..
Sem lepas aku ada pegi rumah kawan kepada class mate aku..
Lepas tu kawan die tu ada hidangkan air sirap selasih..
Masa minum rasa best je..
Padahal rasa sirap biasa je..
Cuma ada selasih yang macam telur katak tu je..hihi..
Tapi aku rasa presentation die ada kelainan la sikit..
Dan masa pegi rumah kawan classmate aku ni ada drama sikit..
Tapi tu cerita lain la..
Mungkin masa tu khilaf aku..
Teguran supaya aku lebih berhati-hati..

Sejak pindah duduk tempat baru pun aku suka beli air sirap selasih dekat kedai bawah..
Walaupun harga die agak mahal sikit..
rm2.80 satu cawan..
Jadi aku beli kadang-kadang je la..
Walaupun ada diskaun sekarang kalau beli makanan..

Disebabkan aku macam berminat dengan selasih ni..
Dan dekat rumah ni selalu buat air sirap bila raya..
Jadi aku pun plan nak buat air sirap selasih untuk raya kali ni..

Balik masa bulan puasa hari tu beria la nak beli selasih bagai..hehe..
1st time nak buat air selasih kan..
Selalunya beli je..
Tapi tahun ni dah tak buat air sirap lagi..
Mak dah beli air gas punya la banyak untuk raya..huhu..
Kalau orang datang malam pulak buat air panas je..
Jadi tak dapat la buat air sirap selasih..

Tapi sehari sebelum raya hari tu usaha jugak la pegi selasih bagai..
Walaupun dah pukul 6lebih masa tu..
Nak buat air selasih masa buka puasa..
Nampak tak semangat giler..haha..
 
Masa ni pun 1st time jugak beli selasih..
Tak pernah tau pun rupe selasih tu macam mana..
Padahal selalu je ada dalam ABC atau lai chi kang ke..
Pegi kedai cari selasih dekat tempat jual jintan segala tapi tak jumpa..
Sudahnya tanya je la dekat budak yang keje dekat kedai tu..
Budak tu je la tunjukkan..
Lagi pun dah lambat masa tu nak cari-cari..

Ni la rupenye selasih..
Jual macam jual asam 20 sen tu..
Satu paket ni rm1 je..
Aku amik 6 paket..
Saje nak try dulu..
Tu pun sekali buat pakai setengah paket je..

1st time buat air selasih dekat rumah..
Nak guna pun tak tau..
Ingatkan terus masukkan je dalam air..
Rupenye kene rendam dulu supaya die kembang..
Paling senang nak cepat kembang rendamkan dalam air panas..

Mula-mula letak dalam air anggur je..
Lepas tu beria nak buat air bandung atau sirap tapi sirap tu pulak tak sedap..
Tadi mak baru beli sirap baru..
Baru la dapat buat air bandung..
Buat air bandung dengan susu pekat manis je..
Sepatutnya buat dengan susu cair..
Lagi lemak rasa die kan..

Tapi sebab dah semangat sangat baru beli sirap tadi..
Lepas tu nak buat air bandung jugak..
Layan kan je la..

 Nampak sedap kan..hehe..

Sape-sape yang berminat bole la cuba..hehe..
Mungkin ada jugak yang tak biasa guna selasih atau baru nak guna selasih macam aku..
Dapat pulak makan dengan feveret aku masa raya ni..

Kerepek pisang.
Buat ni memang untuk orang dekat rumah je..
Memang tak hidangkan pun dekat tetamu..
Lagi macam M.Long bawak siap bungkus bawak balik rumah lagi..

Cerita sikit pasal kelas..
Bukan aku sorang je yang balik lamat rupenya..
Tapi semua balik hari Ahad..hoho..
Siap ada mesej ajak lepak lagi sebab semua balik lambat..
Sabar je la kan..haha..
 





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...