Thursday, 15 August 2013

Membaca - ART of Deception..

Assalammualaikum..

Macam biasa aktiviti waktu cuti..
Akan membaca apa-apa bahan bacaan dekat rumah ni..
Lagi kalau ada bahan bacaan yang terbaru..
Tu lagi menarik..

Awal-awal hari tu aku baca bahan bacaan ringan je..
Sebelum tidur baca komik, baca majalah Gempak..

Tapi semalam ayah pegi Melaka dan ada beli bahan bacaan baru..
Nampak macam menarik je..
Walaupun ada informasi yang memang dah tau tapi banyak jugak maklumat tambahan dan lebih terperinci..
Aku baca buku ni sampai pukul 6 pagi..
Tapi tak habis baca lagi pun..

Lepas tu bole pulak pukul 10 ada call pasal card diskaun ke apa entah..
Beria tanya promosi..
Lepas terang dekat aku macam-macam..
Aku pun masa tu tengah mengantuk lagi..
Terus aku tanya berapa kene bayar..
Kata tak payah bayar pape kecuali fees awal-awal je..
Tapi dapat voucher yang bernilai lebih dari apa yang kita bayar tu..
Dah la kene bayar rm4++.++..
Autodebit pulak..
Aku terus kata tak nak..
Dah la dalam akaun tu ada duit nak bayar yuran..
Memang aku terus kata tak nak la..

Beria dapat kad diskaun voucher macam-macam terkorban duit yuran..
Memang tak la.
Banyak lagi benda lagi penting..
Dah la tidur terganggu..
Lepas tu on komputer..
Parcel aku die tak reply lagi email..
Risau tak sempat sampai sebelum aku balik je..huhu..

Nasib baik la bila check petang ni dah reply email aku..
Dah bagi tracking number..
Insyaallah nak pos hai ni jugak..
Tapi bila trace tak de dalam system lagi..huhu..
Tolong la sampai esok..
Sabtu aku dah nak balik..

Ok dah melalut..
Padahal nak cerita pasal buku kan..
Tapi aku pun tak habis pun lagi baca buku ni..
Insyaallah hari ni habis..
Banyak jugak bagi kesedaran dekat aku..
Kadang-kadang kita terleka..
Lepas tu tak rasa apa-apa..
Memang teruk..

Cuma aku baca buku ni sekadar informasi dekat aku..
Nak ulas pun susah..
Aku pun rasa aku tak cukup ilmu nak ulas lebih-lebih..
Tapi kalau ada yang nk berkongsi maklumat dan pendapat tu tersangat la dialu-alukan..

 Ni la buku die..
Aku pun tak pasti ayah beli dekat mana..
Rasanya banyak je jual dekat kedai buku..

Ni isi kandungan buku ni..
Agak menarik topik yang di sentuh kan..
Mungkin kita pernah dengar..
Tapi macam aku kata..
Nak tambahkan maklumat kalau ada maklumat yang baru..
Dan untuk ingatkan balik kalau kita terleka dan terlupa macam aku..
Kalau tersasar tu kembali ke landasan yang betul..

Ni ada buku lain yang ayah beli sekali semalam..
Kalau aku rajin nanti bole la baca..
Walaupun aku malas sikit nak baca buku-buku macam ni..
Buku yang serious..
Perlukan perhatian sikit bila baca..
Tu yang suka baca komik je..haha..

Kalau ada yang berminat bole la beli dan baca..
Bagus baca buku ni..
Tapi kadang-kadang aku sendiri pun malas..hehe..
Tapi ayah aku tersangat la rajin beli buku dan baca buku..
Buku antara benda yang paling ada dekat rumah ni..
Selain permainan..

Selamat Membaca..:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...