Friday, 23 August 2013

Hari Yang Sangat Hambar..

Assalammualaikum..

Hari ni sangat hambar pada aku..
Sebab apa hambar?..
Sebab dari malam tadi internet problem..
Jadi kebosanan melanda aku dengan sangat teruknye..haha..

Dari malam semalam sampai la malam ni tak bole access internet..
Tak tau la apa masalahnye..

Aku ni pulak dah la duduk sorang..
Jadi bila tak de internet memang mati kutu giler la aku..
Nak buat apa lagi dekat bilik kan kalau dah sorang-sorang..
Ada jugak terfikir nak ajak budak-budak ni keluar pegi jalan-jalan ke..
Tapi malas pulak aku..
Bila fikir nak ajak keluar je banyak benda yang aku fikir..
Satu pasal duit..
Kalau dah keluar mesti la banyak guna duit..
Paling tidak pun mesti akan spend dekat makan..
Boleh je nak pegi..
Tapi bila fikir balik..
Tak pelah..

Sejak sambung belajar ni memang banyak yang aku belajar macam mana nak urus duit..
Kalau bukan aku yang urus duit pun biasanya en.bf la yang banyak ajar aku..
Sekarang ni kitaorang memang banyak nak guna duit..
Tapi Alhamdulillah keadaan masih terkawal lagi..
Kalau dulu memang berbelanja je la keje aku kalau ada duit..

Lagi pun kalau keluar kadang-kadang tu banyak sangat aktiviti kitaorang ni..
Selalu jenis bila dah keluar tak reti nak balik selagi tak berembun tu..haha..
Tapi yang paling aku fikir untuk malas keluar ialah pasal duit..

Semalam tengah best online..
Tengah tengok Cupcake Wars dekat youtube tetibe limited access..
Limited access tu maksud nya tak de access la..
Ingat kan kejap je..
Tapi sampai pagi tak de internet..

Disebabkan tak internet masalah..
Tak dapat la nak skype dengan en.bf semalam..
Die pun sibuk betul sekarang..
Setiap hari pegi fabricator..
Balik memang malam je la..
Lagi pun dah dua minggu berturut die keje Sabtu Ahad..
Client die datang..
Dan Isnin ni akan buat FAT untuk skid die..
1 projek ni ada 3 skid yang sekali jalan..
Insyaallah dah nak siap dah projek ni..
Kalau FAT ok dan punchlist dah clear bole la hantar barang ni..
Dan prepare untuk commissioning dekat sana nanti..

Bila die keje teruk-teruk kesian juga la..
Tu yang lagi aku malas nak pakai duit banyak-banyak tu..hehe..
Harap die pegi la commissioning nanti..
Dan kalau dapat award untuk projek ni lagi baik..
Tak silap award projek berbentuk duit..
Semoga murah rezeki en.bf..hehe..

Dah siap projek ni nanti ada satu projek memang menunggu..
Tak start fabricate pun lagi..
Dan masa balik raya hari tu pun die kata mungkin die kene handle satu projek local..

Cerita pasal projek local ni..
En.bf cerita yang bos die tanya kalau die ada kasut formal ke tak..
Sebab kalau projek local kene pegi meeting better pakai kasut formal sikit..
Maksudnya kasut leather..
Sekarang ni en.bf pagi keje pakai kasut converse yang aku belikan dulu je..
Dah 2 3 tahun tak silap kasut tu..
Warna tak payah cakap la lusuh die..
Tapi nasib baik la tapak dan kain die elok lagi..

Nak beli kasut ni dulu pun ada drama die jugak..hehe..
Masa tu kitaorang dah sama-sama keje dekat KL..
Tapi masa tu en.bf keje company biasa je..
Gaji pun seribu lebih je..
Dah tu selalu potong gaji pulak..
Pegi sembahyang pun gaji kene potong..huhu..

Aku pulak masa tu ada rezeki lebih sikit..
Masa pegi kedai saje suruh die cube-cube kasut..
Bila tengok muat dan ok je die pakai..
Aku terus kata nak kasut tu dan bayar..
Punya la die mara tak nak aku belikan..
Aku buat tak tau je..hahaha..

Sama la dengan cerita die nak beli seliper..
Bayangkan nak beli seliper pun en.bf fikir banyak kali..
Ada sekali aku pegi Port Dickson hantar adik aku balik dekat Poli PD tak silap..
Adik aku yang Luqman tu singgah dekat Al-Ikhsan..
Aku tengok ada jual seliper..
Harga pun macam ok..
Aku try nampak macam ok je..
Kaki en.bf dengan aku tak beza sangat pun..
Aku pun terus beli untuk die..
Sampai sekarang die guna..
Tapi masa ayah en.bf accident hari tu..
Kaki die bengkak..
Ayak en.bf nak pakai seliper tu pulak..
Lembut sedap pakai die cakap..
Tak pelah..
Tu yang beli seliper IPANEMA baru tu..
Tapi Alhamdulillah la rezeki en.bf makin ok sekarang..
Nak beli kasut pun die fikir banyak kali..
Raya hari tu ada jugak ajak die pegi beli kasut tapi die kata nanti la dulu..
Projek tu pun belum nak start lagi..
Ada masa lagi..

Tu pasal la bila department aku sibuk suruh pakai baju kemeja putih, kasut kulit, seluar hitam pegi kelas hari Isnin..
Memang aku bengang je..
Aku pakai baju kurung pun dieorang bole mara lagi..
Kadang-kadang dieorang tak memahami dah buat rules entah pape..
Tak de keperluan pulak tu..
Suka-suka hati je..

Jauh dah melalut cerita pasal en.bf..haha..
Sambung cerita pasal tak de internet tadi..
Hikmah tak de internet tu pun ada..

Bila semalam tak de internet..
Aku pun print nota..
Kemas kini nota-nota aku..
Kalau sebelum ni setiap kali sem baru..
Nota yang lama aku simpan dalam kotak..
Semalam aku kuarkan balik..
Aku susun nota tu balik sekali dengan subjek yang berkaitan sekarang..
Maklumlah kita ni senang lupa kan..
Jadi bila letak sekali senang la nak review kalau terlupe tu..
Kalau nak study pun senang..
Bila lupe bole rujuk dekat nota lama..

Contohnya macam subjek Manufacturing Process & Material (MPM), Welding Technology(WTE) dan Welding Inspection(WIN) adalah subjek yang berkaitan..
 Sebelum ni aku dah masukkan dalam kotak nota MPM dan WTE..
Tapi semalam aku keluarkan balik..
Dan susun ketiga-tiga subjek tu sekali..
Jadi nak baca dan ulang kaji lepas ni senang la..

Ada beberapa subjek lagi yang aku kemas kini jugak..
Lepas dah settle semua aku buat assignment Offshore Fabrication & Repairation(OFR) pulak..
Buat mana yang aku tau dulu..
Ada macam tak pasti nanti tanya dulu baru buat..hehe..

Lepas tu sebab tak de keje..
Mata pulak tak ngantuk lagi..
Aku pegi la scan nota dan print..
Ada nota yang dieorang fotostat tapi tak cukup..
Aku pinjam la nota budak ni dulu nak fotostat..
Tapi sebabkan printer aku ad scanner dan tak de keje..
Aku pun scan dan print la..hehe..

Lagi tak de keje..
Tetibe teringat ada gambar..
Gambar en.bf bagi masa kitaorang baru couple dulu..
Masa tu kitaorang dekat matrik lagi tak silap..
Gambar masa en.bf sekolah..
Aku pun cari la gambar tu..
Gambar tu tepi-tepi die macam dah rosak sikit..
Ye lah dah lama kan..
Tak simpan dalam album pulak tu..
Sebelum rosak teruk dan ada scanner dan tak de keje..hihi..
Aku pun scan la gambar tu..hehe..

Selain gambar tu..
Ada jugak gambar ayah beberapa keping..
Gambar ayah masa keje masa pegi kursus tak silap..
Gambar ni aku jumpa dalam bag laptop..
Tak silap masa aku dekat matrik dulu..
Gambar ni memang aku bawak pegi mana-mana..
Sepanjang aku belajar dan masa aku dah keje pun..
Aku scan dan masukkan dalam folder gambar family aku..
Lagi pun dalam folder family aku tu memang tak de gambar ayah pun..
Lepas tu la baru aku tidur..

Siang tadi pun bangun lambat..
Kalau bangun pun tidur balik..
Sebab kalau bangun pun tak de nak buat apa..
Bila dah puas tidur sampai tak bole tidur lagi baru bangun..haha..
Bangun lepas tu pegi basuh telekung..
Pegi hantar baju dekat dobi..
Pegi beli makanan dekat bawah..
Sempat suruh budak dekat bawah ni reset modem..hehe..
Lepas makan basuh sarung bantal dan sarung bantal peluk..
Sempat borak dengan mak..
Mak bagi tau atok ada dekat rumah..
Mak cerita pasal nak hantar Wafi masuk U minggu depan..
Atok nak ikut hantar Wafi masuk U..
Tapi dah die datang rumah aku awal..
Kalau nak tunggu Wafi daftar lambat lagi..
Atok kalau pasal belajar ni memang supportive sangat..
Tu yang sanggup datang melawat aku dekat sini balik hari je..

Hikmah tak de internet..
Banyak keje lain yang aku dapat buat kan..
Kalau tak leka je online..hehe..

Malam ni dah ada internet tapi en.bf pulak ada masalah dengan internet..
Tak dapat jugak lagi nak skype..
Lain kali la bila ada rezeki..:)

Selamat berhujung minggu..
Kepada yang bekerja jugak hujung minggu ni selamat bekerja..
No Pain No Gain..hehe..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...