Tuesday, 6 August 2013

Balik Raya 2013..

Assalammualaikum..

Alhamdulillah dah selamat sampai dekat kampung..
Pagi tadi aku bangun agak awal..
Mula-mula kunci jam pukul 1030 tapi 0930 dah terbangun..
Lepas tu dah malas nak tidur balik..
Cuba call company yang call semalam tapi motif tak tercapai..
Tak tau siapa yang call aku sebab no yang call tu general line dan bila mintak sambungkan dekat HR pun tak berjawab..
Mungkin HR dah cuti raya..
Orang yang jawap phone tu pun suruh call lepas raya..
Ada rezeki adalah kan..

Lepas mandi dapat SMS dari P.Long pasal baju raya..
Aku bagi tau Mak dah ada belikan..
Die tak reply pun lepas tu..

Lepas tu aku packing barang untuk bawak balik..
Bawak barang keperluan je sikit..
Pegi buang sampah dekat bawah dulu sebelum balik..
Try usha teksi tapi tak de pulak..
Sudahnya aku call ada Pak Cik tu je..
Mula-mula ingatkan tiket bas 1130..
Rupenya 1159..
Kira aku sampai awal la dekat Stesyen..
Tak pe la..
Masa tunggu bas mata punya la mengantuk..
Memang elok sangat la..
Sebab bole tidur dalam bas..
Kalau tak bosan je melanguk sorang-sorang kan..

Sebelum pegi stesyen bas tadi dapat SMS lagi P.Long tanya kalau baju warna kelabu ok tak..
Aku reply tak kisah pun warna apa..
Alhamdulillah sangat dah bila orang belikan..

Kali ni aku naik bas Konsortium Mutiara..
Memang jauh lagi selesa..
Sampai KL pun cepat..
Dalam pukul 4 lebih aku dah sampai..

Aku dapat duduk dekat bawah..
Ada 4 orang je..
Semua orang tua..
 Tapi tapi aku tak bole tidur dengan tenang sangat la pulak..
Bunyi handphone Pak Cik yang duduk dekat sebelah aku tu tersangat la mengganggu..huhu..
Masa bunyi 1st time tu aku terjaga dengan kepala yang mencucuk..
Dah la kejap-kejap handphone die berbunyi..
Kalau dah tau ramai orang call apa salah nya silent kan phone ke..
Walaupun aku macam tak selesa tapi die buat tak tau je..
Sabar je lah..
Lepas tu kalau bercakap pun bukan main kuat lagi..
 Kejap-kejap aku terjaga..
Lepas tu rasa tak sedap badan sangat..
Rasa macam pening kepala, perut berangin, sebu..

Nasib baik jugaklah dah dekat nak sampai KL aku betul-betul sedar..
Turun bas masa jalan kaki nak ke komuter aku dah rasa semacam je..
Pegi tandas sekali period..huhu..
Patut la macam tak sedap badan je..
Nasib baik la aku memang tergerak nak bawak pad spare masa packing barang..

Dalam 5 lebih aku sampai Subang Jaya..
Rasa macam dah ok sikit..
En.bf pun keluar keje awal hari ni..
Tunggu die pun tak lama sangat..

Masa dalam bas tanya nak turun mana..
Senang kalau die nak buka dekat mana..
Die kata nanti die fikir..
Mula-mula ingatkan nak buka dekat Sunway Pyramid je..
Sebab nak settle kan pasal broadband..
Tapi die dah settle kan awal-awal..
Die tanya aku nak makan ikan bakar tak..

Harus la nak kan..
Lagi pun dah on the way balik kampung kan..
Ikut jalan dalam pun tak jam..

Jadi menuju ke Bagan Lalang la kita..
Sempat singgah dekat Petrol Pump die suruh beli air dan makanan suruh aku makan sikit dulu..
Dan prepare untuk die buka..
Gerak pun dah lambat..
Mesti la tak sempat nak sampai waktu buka kan..

Tapi hari ni memang semua berjalan dengan lancar..
Sampai dekat Sepang memang baru lepas azan..
Orang pun tak ramai masa tu..
Jadi bole order dengan cepat dan tak de lah lambat sangat dapat makanan..

Ni la menu kami buka puasa tadi..

 Ikan siakap bakar..
Pilih yang kecik je..
Untuk dua orang..

Sotong goreng tepung..
Macam ni la feveret aku..hehe..
Bukan macam makan dekat Kuantan tu..
Ni seekor sotong..
Pun dah banyak..

Udang sambal..
Ada 4 ekor je..
En.bf kata kurang perisa sebab tak pedas..
Aku makan sekor je..

Kankung goreng belacan..

Memang kenyang..
Amik sikit-sikit je..
Tapi dapat la rasa banyak benda..

Masa dekat kedai makan ni pun bole pulak ada drama sikit..
Ada anak-anak family yang datang makan dekat sini..
Mak bapak die sibuk je berbual..
Anak main sepak-sepak tin, sepak kelapa sampai langgar-langgar orang dekat meja..
Amik tin susun atas meja orang sedang makan..
Kalau terlanggar sekali ok je la..
Ni berkali-kali..
Mak bapak die rilek je berbual-bual macam tak de pape..
Budak tu memang la tak de otak lagi..
Mak bapak die yang dah ada otak tu la sepatutnya supervise..

En.bf siap jerit marah budak tu..
Tegur suruh turunkan tin yang die susun atas meja kitaorang..
Lepas tu sepak-sepak tin dekat parking kete..
Risau kene dekat kereta je..
Kalau bercalar kene kuarkan duit jugak kan nak betulkan..
Orang dekat meje sebelah sampai pandang-pandang bila en.bf mara..
Die pun macam tak selesa je dengan budak-budak tu..
Lagi ada anak kecik..
Bila sepak-sepak tin orang sume macam terganggu je..
Bising kan..
Tapi parents dieorang buat tak tau je bersembang gelak-gelak..
Sudahnya aku ajak je die balik..
Karang dah bergaduh pulak dekat situ satu hal pulak..
Die pun bukan sabar sangat dah..

On the way balik P.Long ada sms ajak singgah rumah die..
Tapi dah 9 lebih dekat pukul 10..
Takut lambat je sampai rumah..
Buat nya jalan jem ke..
En.bf pn penat baru balik keje..
Kalau dah singgah tu confirm M.Long buat air paling kurang..
Ada makan-makan sikit ke..
Lagi lah lambat kan..

Tapi Alhamdulillah jalan clear je..
Memang tak de jam pun..
Orang dah ramai balik awal kot..

Sampai je lepas mandi semua tadi adik bongsu tunjuk baju yang die pilih..
Tunjuk baju-baju die..
Lepas tu haruslah makan tart nenas dan kerepek pisang..hehe..
Raya ni pun ramai yang cuti lama..
Harap dapat la jumpa saudara dan jalan jumpa kawan-kawan nanti..

Sebelum balik tadi..
Masa dekat Stesten Bas sempat SMS Hendry dekat dua-dua no. die nak wish hari raya..
Tapi tak delivered pun..
Jumpa lepas raya nanti je la jawab nya..

Bulan puasa ni pun tak de jumpa die..
Tapi Alhamdulillah la sempat nak buka puasa dengan en.bf hari ni..
Die siap tanya pasal baju raya aku tadi..
Walaupun die sendiri tak beli pape..

 
 

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...