Wednesday, 28 August 2013

Bajet 2014..

Assalammualaikum..

Aku nak share mengenai Bajet 2014..
Kerajaan ada mewar-warkan saluran untuk rakyat Malaysia memberi pandangan dan idea menjelang Bajet 2014 yang akan dibentang kan tidak lama lagi..
Dekat twitter Dato Najib pun ada war-war kan mengenai perkara ni..
Tak silap bermula 26 September hari tu..
Tapi ak terlupa pulak hari tu..
Dah petang baru teringat..
Rupanya ada lagi sampai 8hb September tak silap..

Jadi gunakan lah saluran ni dengan sebaik-baik nya..
Kalau ada idea yang bernas, pandangan, pendapat dan teguran bole la sampaikan..
Pada aku pendekatan ni sangat baik..
Bila kita dapatkan feedback dari orang ramai dan baru la kita bole buat keputusan dengan mengambil kira banyak pihak..
Lebih-lebih lagi golongan muda..
Peranan kita sangat penting demi masa depan..
Terdapat banyak kategori yang die dah pecahkan..
Lebih sistematik..
Kalau macam aku lebih utamakan beberapa kategori macam..
  • Perumahan dan Kehidupan di bandar
  • Perkhidmatan Penjagaan Kesihatan
  • Pengangkutan dan Insfrastruktur
  • Pelajaran
  • Keselamatan Awam dan Rasuah
 Ni pada aku la..
Harga rumah sekarang tak masuk akal pun ada..
Melampau-lampau..
Pengangkutan dan Insfratruktur pun penting..
Kalau kemudahan awam bagus tak payah sibuk sangat nak beli kereta..
Kesihatan dan pelajaran pun penting..
Lebih-lebih lagi untuk generasi akan datang..
Keselamatan Awam dan Rasuah pun sama..
Kene bendung sebaik-baiknya demi kestabilan ekonomi dan keamanan negara..

Ni pada aku la..
Mungkin pada orang lain sektor lain pulak yang penting..
Tapi aku rasa semua kategori tu penting untuk negara kita..

Sekurang-kurang nya ni inisiatif kerajaan untuk mendekati dan mendengan pendapat dan permasalahan rakyat..
Mungkin sebelum ni kita tak de saluran yang betul untuk berikteraksi..
Kalau dieorang tak nak dengar pendapat rakyat dan bertindak tu memang salah dieorang la..
Sekurang-kurang nya kita dah tunaikan tanggungjawab kita..

Aku sendiri pernah je tweet Dato' Najib pasal masalah rumah..
Fedup bila nak beli rumah harga rumah melampau-lampau..huhu..
Yang mampu pulak beli rumah macam shopping apa je..
Kalau yang dah dah stabil umu da ats >30 income sangat stabil dah ada beberapa biji rumah..
Kesian la sikit dekat orang muda yang baru nak hidup ni..huhuhu..

Ok sape-sape yang nak bagi idea..
Bole pegi dekat link ni..

http://www.1malaysia.com.my/bajet2014/home.php?lang=bm

Bila kita dah cakap..
Lepas tu tak amik peduli..
Memang patut kita marah..haha..
Ni setakat cakap pung pang pung pang je dekat belakang..
Orang itu salah ini salah..
Tak guna..

Selamat berkongsi idea untuk kesejahteraan negara kita..:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...