Tuesday, 30 July 2013

Orang Berbudi Kita Berbahasa.

Assalammualaikum..

Hari ni aku buka puasa dekat luar..
Buka puasa dengan budak-budak kelas aku..
Bukan pegi dengan semua pun..
Patutnya aku ajak empat orang je..
Tapi tak jadi..
Ada sorang lagi join secara tak sengaja..

Memang dah lama bercadang nak belanja dieorang makan..
Macam ada sorang ni..
Dari masa buat lines plan sem lepas lagi..
Tapi die tolak..
Aku pulak sebab dah berniat rasa tak sedap hati pulak selagi tak tunaikan..

Sorang lagi ni pun sama jugak..
Hari tu die ada hantar kan aku ke Balok..
Lepas tu cakap nak belanja die buka puasa..
Hari tu ada kawan aku bukan sekali ajak die..
Tapi die segan pulak nak datang..

Dengan dua-dua ni aku selalu jugak la mintak tolong..
Terutamanya kalau nak kemana-mana..
Sebab aku tak bawak kenderaan dekat sini..
Nak bawak moto pun sampai sekarang tak jadi..
Tak pelah biar en.bf je la pakai motor aku tu kadang-kadang pegi keje..
Die pun jaga lagi elok dari aku jaga..

Pertolongan dieorang tersangat la aku hargai..
Sepanjang aku duduk sini..
Jarang sangat la mengecewakan aku..
Kalau en.bf datang sini pun duduk dekat rumah dieorang..

 Ada sorang ni pun sangat nice..
Die tak de kenderaan pun..
Tapi kalau dalam kelas selalu duduk sebelah aku..
Usaha die nak belajar pun aku suka..
Kadang-kadang aku tegur suruh belajar lebih dan sedar kepentingan apa yang die belajar tu pun die mendengar kata..
Tapi aku je macam lambat sedar sikit..
Kalau keje berkumpulan die selalu nak satu group dengan aku..
Aku je tak pernah satu group dengan die..
Padahal die sangat la memberi komitmen dan rajin..
Kalau nak mintak tolong pun senang jugak..

Jadi aku aku ajak sekali untuk buka puasa..
Lagi pun mungkin ni Ramadhan last aku dekat sini..

Aku bagi tau plan dekat Adzim semalam..
Die ni senang sikit nak kawtim..
Tolong mintak die arrange dengan budak-budak ni..
Dan kalau bole tanpa pengatahuan yang lain..
Sebab satu rumah dengan dieorang ni budak kelas aku je..
Karang kalau yang lain tahu dieorang yang aku ajak ni pegi tapi aku tak ajak yang lain takut ada yang kecik hati pulak..
Dah la duduk serumah 13 orang..

So hari ni la baru jadi nya..
Mula-mula ingat nak pegi petang tadi..
Tapi banyak tempat dah full untuk buka puasa..
Sudahnya aku decide pegi lepas buka..
Dah siap solat semua senang..

Macam mana hal dekat rumah pandai-pandai la ye..hehe..
 Jadi ni la rezeki kami untuk hari ni..

 
 Jadi dapat la makan-makan sambil sembang-sembang..
Dieorang pun dah balik kampung Khamis ni..
Awal masing-masing balik kan..
Aku ni je balik lambat..
 
Aku ni pun sebenarnya tolong panjangkan perkongsian rezeki en.bf..
Aku selalu berdoa agar kami dimurahkan rezeki agar dapat berkongsi dengan orang lain..
Tapi budjet agak limit..
Tak mampu nak tampung kos untuk semua..
Kalau dah belanja satu rumah dieorang..
Budak kelas aku yang duduk rumah lain pun kene belanja jugak..
Jadi buat yang termampu je la dulu..
Insyaallah kalau ada rezeki lebih kemudian hari bole belanja yang lain pulak..
Semoga rezeki en.bf bertambah murah..
Lagi beramal di Bulan Ramadhan ni..
AMIN..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...