Monday, 22 July 2013

Jalan-Jalan Cari Makan Kuantan..

Assalammualaikum..

Ni sambungan entry weekend aku dekat Balok hari tu..
Dah lepak-lepak sekali harus lah jalan-jalan cari makan kan..

Malam 1st aku sampai tak de pegi mana pun..
Tunggu Sen balik pun dah 12 lebih..
Die pegi makan seafood malam tu dekat Tanjung Lumpur..
Dekat Tanjung Lumpur ni antara tempat feveret aku makan ikan bakar jugak..

Kalau ikut kan aku memang susah nak cari tempat makan ikan bakar yang best..
Ada beberapa tempat je yang best..
Kalau ikut kan aku memang aku suka makan ikan bakar dekat tempat yang aku suka je..
Sebab kalau makan dekat kedai biasa selalu sangat la mengecewakan..
Harga bukan main mahal lepas tu rasa kurang..huhu..

Aku selalu pegi makan Ikan bakar dekat Ana Ikan Bakar Petai dekat Tanjung Lumpur..
Selalu pegi dengan Hendry la..
Belum berkesempatan nak bawak en.bf pegi makan dekat sana lagi..

Ok ni tempat feveret aku untuk makan ikan bakar setakat ni..
Setakat ni pegi tempat-tempat ni jarang la mengecewakan aku..
  • Umbai
  • Bagan Lalang
  • Tanjung Lumpur
Yang paling penting pada aku kalau pegi makan ikan bakar ialah ikan bakar tu sendiri dan sotong goreng tepung nya..
Dua-dua ni wajib ye..
Yang lain tu optional je..
Kalau macam sayur campur ke, nak tambah tom yam ke. sotong atau ketam ke tu optional..
Tapi yang dua tadi tu wajib sedap..
Kalau tak memang potong la..huhu..
Keterujaan aku nak makan boleh merudum tiba-tiba kalau dua tu dah fail.

Untuk tiga tempat dekat atas tu ada la kedai yang kitaorang biasa pegi..
Tapi aku tak ingat la nama die..
Sebab dah set tempat die dalam kepala dekat mana lokasinya je..

Kalau dulu masa en.bf belajar dekat Melaka aku selalu pegi dekat Umbai la..
Lepas tu bila kitaorang keje duduk dekat KL mengidam nak makan ikan bakar dah tak tau nak pegi mana..
Tanya sepupu aku yang selalu Jalan-jalan Cari Makan die recommend kan Bagan Lalang dan Kuala Selangor..
Jadi kitaorang selalu pegi Bagan Lalang la..
Kadang-kadang otw nak balik n9 pegi la makan dekat Bagan Lalang dulu..
Duduk Terengganu ni pulak selalu pegi Tanjung Lumpur..
Hendry pun suka pegi sini..

Tapi disebabkan masa malam 1st tu Sen dah pegi Tanjung Lumpur esok malam tu die nak belanja makan ikan bakar lagi..
Tapi nak makan dekat-dekat je dengan chalet..
Die pun bawak pegi satu kedai ni..
Die kata ada budak keje dengan die kata tempat tu ok la antara kedai yang ada dekat-dekat tu..
Nama Kedai ni Sara Thai Kitchen..

Main Entrance
Lepas pintu masuk

Suasana dekat sekitar kedai makan ni..

Sedang menunggu makanan..

 Sekitar kedai lagi..

Sila abaikan gambar Sen tu ye..hehe..
Masa sampai tengok sekitar kedai die memang best la..
Cantik je landskap kedai ni..
Macam wah best nye..
Lagi bila Sen kata kawan die kata makan dekat sini sedap..
 Teruja je..

Kitaorang datang lambat sebab lepas aku dah buka dah solat baru keluar..
 Jadi orang pun dah tak ramai sangat..
Tapi masih ramai je lagi orang kedai ni..
Masing-masing baru lepas buka..
Dekat kedai ni ada surau jugak..
Tapi disebabkan kawasan sekitar kedai ni agak luas budak-budak kecik ni suka main lari-lari..
Adeh rimas aku..huhu..
Mak bapak pulak sibuk bersembang..

 Fresh orange tak de ais untuk aku dan sirap limau untuk Sen..

Makanan untuk kami berdua..
Serius banyak sangat makanan ni..
Tambah kami perempuan dua orang..
Memang sendat perut lepas habis..
Tu pun sotong goreng tepung siap bungkus bawak balik..

Mula-mula sampai kangkung goreng belacan..
Biasa-biasa je rasa die..
Aku sorang je makan sebab Sen tak makan sayur..

Lepas tu sampai Tom Yam campur..
Sen order sebab nak kuah..
Pada aku memang fail..
Rasa masam je..huhu..
Walaupun order siap pesan nak pedas lagi..
Aku tengok die makan tak habis pun..

Lepas tu sampai ikan..
Ikan bakar petai die biasa-biasa je..
Sen kata dekat Tanjung Lumpur lagi sedap..
Aku pun rasa macam tu..

Bila sotong goreng tepung die sampai memang aku kecewa habis..huhu..
Sotong goreng tepung tu yang hujung sekali..
Sotong goreng tepung die banyak sangat tepung nya..huhu..
Besar giler satu tu..
Buat sotong goreng tepung macam goreng cekodok..huhu..
Aku makan sikit je..
Kalau tak beria makan sotong goreng tepung..

Total makan ni rm 6+.++
Harga standard la kot..
Tapi disebabkan makanan die la aku kurang berpuas hati..huhu..
 Tak puas hati pun tetap habis kan ikan dan kangkung aku tu..

Balik malam tu Sen ajak jalan-jalan dekat pool..
Aku nak mandi tapi die tak nak pulak..
Malas aku nak mandi sorang-sorang..
Lagi die bising banyak keje nak buat..

Malam ketiga pulak kira macam last aku dekat sana..
Sen balik keje terus ajak aku pegi bazar Ramadhan..
Suruh aku beli makanan buat alas perut dulu..
Pegi pun dah pukul 7..
Apa sangat la yang tinggal..
Sudahnya aku beli Tau fu fa dengan popia rm1 je..

Malam tu dalam 10 lebih kitaorang kuar untuk makan..
Lagi pun die memang saje ajak jalan-jalan malam tu dekat Teluk Cempedak..
Die nak ajak makan dekat Restoran Hutan Bandar rupenye..

Yang hujung tu untuk Sen..
Tak ingat apa entah nama nya..
Aku punya chicken chop ni..
Satu plate ni rm5 je..
Lepas tu air rm 2 seorang tak silap..
Tapi kedai ni layan diri..

Pegi order makanan dan bayar..
Tunggu makanan siap lepas tu ambil air dekat kaunter air pulak..
Tak pasti ada tax ke tak..
Tapi harga makanan die murah la kan..
Portion pun banyak..
Memang kenyang sangat..
Aku pulak cepat kenyang sekarang..
Kene la makan slow-slow nak bag habis..

Lepas makan Sen ajak lepak dekat tepi pantai..
Dah pukul 12 macam tu tapi ramai je orang..
Maklumlah malam minggu..
Dia ajak duduk tepi pantai..
Lepas tu jalan-jalan dekat air sikit..hehe..

 Gambar pandangan dari tepi pantai..
Cantik je kan..

Lepas tu aku saje ajak die jalan-jalan pegi Cherating..
Die nak tengok pantai Cherating..
Tak de apa pun..huhu..
Dah la gelap..
Sanggup ajak aku pegi Teluk Cempedak balik..haha..

Beli air dan keropok duduk atas pasir tepi pantai sambil sembang-sembang..
Dah pukul  berapa entah masa ni..
Tapi masih ramai lagi dekat sini..

Sen ajak lepak sampai pukul 4..
Aku layan kan je la..
Dah pukul empat aku ajak die pegi McD..
Teringin nak makan Mc Flurry Cornetto Chocolate..

Masa datang tu lagi nak beli ais krim..
Nak makan sambil duduk-duduk..
Tapi sebab kan kaunter ais krim die tak bukak..
Dekat dalam pulak queue bukan main panjang lagi..
So beli air dengan keropok je..

Tapi dah pukul 4..
Dah nak balik..
Lagi pun dah nak sahur..
Karang tak sedar dah habis waktu sahur pulak..
Jadi sebelum balik pegi la beli ais krim..

 Bekas kecik je..

Sedap nya..
Kalau tengok gambar ni masa siang-siang mesti telan air liur je..hehe..
Sen pulak beli Sundae dengan kentang..
Die tak puasa pun sebenar..
Nasib baik la masa pegi site tak bole puasa..
Kalau tak mencabar jugak kan..

Esok nya aku dah balik..
Sempat ajak die pegi jalan-jalan dekat Pantai Chendor..
Lepas tu bawak die  pegi Kuala Kemaman..
Die ada beli souvenir dan nak beli keropok lekor nak bawak balik KL dan bawak balik kampung..

Jadi weekend ni dipenuhi dengan berehat-rehat, makan-makan dan santai-santai je..hehe..
Sampai ada keje tak siap..huhu..

Bila la Hendry nak turun dari kapal bulan puasa ni..
Nak buka puasa sama-sama..

1 comment:

  1. Koleksi makan pahang versi saya....

    http://penang-halal-food.blogspot.com/search/label/Pahang

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...