Tuesday, 16 July 2013

Bio Oil..

Assalammualaikum..

Siapa yang biasa guna Bio Oil?..
Aku rasa ramai yang guna dan biasa dengan Bio Oil ni..
Sebab masa sepupu aku register dekat UM hari tu pun aku tengok die ada stok Bio Oil ni..
Sepupu aku tu lelaki ye..
Mungkin umi die la yang belikan..
So Bio Oil ni memang agak ramai la orang yang guna aku rasa..

Dan sejak bila pulak aku guna Bio Oil ni..
Kalau sebelum ni aku ada guna dermatix kan..
Aku pernah share sebelum ni..
Tapi lepas dah habis aku tak beli lagi pun..
Aku kan malas nak keluar pegi mana-mana..
Kadang-kadang je aku rajin nak keluar..
Tu pasal la suka beli stok banyak-banyak..

Ok aku start guna Bio Oil ni sejak balik cuti sem baru ni..
Sebab aku tengok adik aku yang Wafi tu pakai agak berkesan..
Muka die pun banyak jugak jerawat..
Die pulak jenis yang agak rajin jaga muka..
Buat keje panas sikit pun sibuk pakai topi la..
Lepas tu rajin cuba macam-macam petua..
Aku pun tak rajin macam die..
Kadang-kadang kalau balik je rajin menumpang..

Tapi sekarang ni aku tengok muka die macam dah ok sikit..
Jerawat pun dah kurang..
Parut dekat muka die pun makin kurang..

Tak tau la sebab makin dah besar hormon dah makin stabil ke jerawat die makin kurang..
Sebab aku jumpa die pun masa cuti je kan..
Jadi jarang-jarang jugak la..
Balik ni memang muka die makin ok aku tengok..

Bila tengok macam tu aku pun agak berminat la nak guna Bio Oil die..
Suka menyibuk kan..haha..
Aku pakai sebelum tidur..
Aku rasa agak ok jugak la pakai die..
Macam parut jerawat aku pun makin kurang..
Satu lagi yang aku suka bila pakai pun walaupun die jenis minyak tapi tak de la buat jerawat aku makin naik ke apa..
Sebab kulit muka aku ni kan memang jenis yang sensitif..
Lagi-lagi dengan benda berminyak..
Takut jerawat makin naik..
Tapi setakat ni aku pakai Alhamdulillah la..

Kalau ada jerawat yang baru kering..
Yang parut die hitam lagi pun cepat elok jugak..
So aku pun macam berminat jugak la nak guna..

Masa mak beli barang aku suruh la beli kan Bio Oil ni sekali..
Jadi sekarang aku guna la setiap malam..
Sepatutnya guna dua kali sehari..
Tapi kalau siang aku macam malas sikit nak guna..
Aku guna moisturizer siap ada SPF tu je..
Aku pegi kelas dah la jalan kaki..
Cuaca tak menentu..
Kadang-kadang panas terik sangat..
Memang perlukan sun block sikit tu ye..

Beli botol kecik je..
Mak kata SA tu kata kalau untuk parut jerawat ada krim lain..
Mungkin dermatix, mederma atau krim lain la..
Tapi aku saje nak cuba yang ni je dulu..
Mak aku pun bagi alasan anak die suruh beli..
SA tu tak bole cakap apa la kot..hehe..

Ni antara kegunaan Bio Oil..

Satu petua yang aku tau..
Yang aku pernah terbaca dekat mana entah dulu..
Kalau pregnant..
Sila la sapu apa-apa bahan yang boleh melembutkan kulit dekat perut..
Tujuan nya supaya bila kulit meregang akibat perubahan bentuk badan tak de lah kulit tu pecah atau merekah..
Tapi bila aku baca cara nak guna Bio Oil dalam kertas yang ada dalam kotak die bukan je perlu sapu dekat perut..
Tapi bukan sahaja perlu sapu dekat perut..
Sapu jugak la dekat pinggul, payudara, pinggang dan peha dua kali sekali..

Kepada yang dah pregnant mungkin lebih arif..
Tapi petua ni memang aku ingat..
Supaya kalau ada rezeki pregnant satu hari nanti bole apply petua ni..hehe..
Kalau dulu aku baca, lotion pun bole jugak di gunakan..
Lotion pun bole melembutkan kulit kan..
Atau bole guna Bio Oil je..

Kalau nak lebih info pasal Bio Oil ni dan kegunaan die kalau beli..
Sila la baca dekat kertas yang ada dalam kotak tu..
 Biasanya Bio Oil ni disyorkan untuk 

  • Membantu memperbaiki kesan parut, 
  • Membantu memperbaiki regangan kulit dan 
  •  Membantu memperbaiki warna kulit tak
  • Penuaan kulit
  • Kulit kering
Ada jugak info menarik dekat perenggan last ni..
Aku pun baru perasan..hehe..
Walaupun nama die Bio-Oil..
Bio-Oil adalah mudah diserap dan tidak berminyak. Ian adalah hipoalergenik dan sesuai untuk kulit sensitif. 
Patut la sesuai je dengan kulit aku yang berminyak dan sensitif ni..hehe..
 
Harga untuk 60ml ni rm 3+.++ tak silap..
Sebab bukan aku yang beli sendiri kan..

Satu lagi yang aku nak share..
Mungkin ada yang pernah baca post aku pasal Origins ni..

Aku beli pencuci muka ni Februari hari tu..
Sebab beli je laju je tulis post tu untuk share..
Kalau tak pun sehari dua je lepas beli..

 Sekarang ni dah bulan Julai..
Dah dekat 5 bulan la jugak guna..
Tapi kuantiti die masih banyak lagi..
Bole guna untuk beberapa bulan lagi..

Ni salah satu yang aku suka pasal pencuci muka ni..
Lagi pun memang agak sesuai dengan kulit aku..
Walaupun tak banyak sangat tempat yang jual..
Tapi bila sekali beli agak lama bole guna..
 
Mungkin pencuci muka korang jimat jugak bila guna kot..huhu..
Saje ak nak share..:)
Makin tua ni makin banyak pulak benda yang kene bagi perhatian kan..hehe.
Kalau ada yang berminat dengan dua produk dekat atas ni..
Selamat Mencuba..:)
 

7 comments:

  1. pakai bio oil ni before mandi lepas balik keje, jadi mcm make up remover la (wlupun xpkai make up). kulit lagi lembut even lepas beberapa hari pakai. then ms mandi cuci gan facial wash. dlu penah gak pakai masa tdo tapi minyak ni mcm menghakis la, abis kulit muke merah n mengelupas. sobs..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke..skrng pn kulit muka mcm mengelupas dan merah..kdg pakai waktu tidur..lepas tu dah stop pakai masa tidur..biasa pakai dekat peha je..tak nak bagi kulit pecah..bila baca komen ni lg la sure..sebab sebelum ni macam tak pasti pun knp kulit merah dan macam kulit mengelupas wlaupun pakai minyak tu dekat muka..thanks you so much for sharing..:)

      Delete
    2. so, setakat ni pakai, dermatix boleh nampak kesan dia lagi cepat atau bio oil? kalau ada dua pilihan awak lebih suka dermatix atau bio oil?(untuk parut)

      Delete
    3. guna sekali je dermatix..lepas dah habis tak repeat beli pun..bio oil pun dah stop letak dekat muka sejak merah dan mcm mengelupas..sekrang cuma guna dekat bhagian bdan lain je..dkt muka cuma guna mask shiseido dan pencuci muka je..tp ada kwan perasan parut makin kurang..mungkin jugak sbb minum jus carrot+timun+limau nipis kot..hehe..

      Delete
  2. Sy mmg amlkn sapu mnyk pd bhgn2 yg akn de rekahan ble kandungan makin besar. Sy stat ble masuk trimester ke 2..mk sdare yg pesan pas dia tnjuk perut dia lngsng xde parut2 rekahan..jd sy amlkn ..sy gune bio oil..Alhamdulillah..mmg xde rekahan yg slalu dialami wanita mengandung..jz kne rajin amlkn je la..sy wt tiap kali pas mndi ,sy sapu pd bhgn2 yg perlu..dl wt kt muke jg..n so far mmg berkesan sgt2..dlm 3 mggu nmpk perbezaan ketare..ble da xde parut..sy stop gune..sy letak pd bhgn de parut shj..if de yg xske bio oil krn struktur dia agk oily..boleh try hirus scar..adk sy gune hirus scar gel post acne ..mmg ketare perubhn dia..dlm sebulan ..tp kne rajin la..dia akn pkai tiap kali pas solat dia sapu pd bhgn muke yg brparut..mmg trkjut tgk perubhn dia sbb dia de mslh truk ..bkn jerwt je..muke dia jd cm lebam terbakar Alhamdulillah nw da ok n glowing sgt muke dia..yg pnting kne rajin n x putus ase..agknye la kot.hehe..lg 1 jgn cpt tukar prduk..t kulit jd lg snsitf..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq so much nor hafizah sharing info yg berguna sngt ni..:)

      Delete
  3. terimakasih atas informasinya gan, saya mencari informasi tetang jerawat yang selalu mengganggu penampilan wajah.
    .

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...