Monday, 15 July 2013

Berita Gembira di Bulan Ramadhan..

Assalammualaikum..

Bulan Ramadhan ni antara bulan yang sangat bermakna..
Sebenarnya setiap bulan pun bermakna..
Tapi bila bulan Ramadhan ni lain sikit..
Sebab ada kelainan jugak pada rutin harian kita..

Buka apa hari ni?..
Aku balik dari kelas tadi dah settle semua benda aku pun baring-baring baca novel..
Lepas tu terlelap kejap..
Dah pukul 7 baru bangun..

Memang hari ni plan nak buka puasa simple je..
Lambat sikit baru turun beli makanan..
Sebab nak bayar duit sewa..
Bulan ni lambat sikit bayar duit sewa sebab cuti..
Lepas tu nak tunggu duit masuk lagi..
Aku pun macam dah segan gak..
Lagi semalam kuar dengan Sen la..
Agak sibuk jugak la..

Buka puasa tadi aku cuma makan 4 biji kurma dan minum air mangga je..
Teringin nak rasa air mangga baru beli semalam..hehe..
Lepas dah siap menunaikan kewajipan, online lepas tu mandi baru la turun beli makanan..
Dekat pukul sembilan baru turun bawah..
Pegi draw duit dulu dan baru pegi beli makanan..

Rupenya resit dah siap-siap die tulis..
Tinggal nak bagi dekat aku je..
Selalunya aku bayar aku cuma SMS die je..
Walaupun die ada dekat kedai tu..
Tapi aku pass duit dekat budak-budak dekat bawah dan dieorang bagi aku resit..
Ni die siap duduk berbincang dengan aku je..huhu..

Mula-mula die kata die bulan ni die tolak duit deposit je..
Aku macam cuak gak la..
Die dah tak nak sewa kan tempat ni lagi ke..
Kene carik tempat lain la macam ni..
 Tapi aku selesa jugak la duduk sini walaupun ada drama sikit..huhu..
Drama yang memang aku tak selesa dan sangat la kurang senang..
Walaupun aku dah tegur dua tiga kali..huhu..

Tapi dia kata lepas ni ramai yang nak masuk sewa dekat sini lepas raya..
Jadi die nak buat penyelarasan..
Duit sewa mungkin akan di kurangkan..
Nanti dia akan maklumkan balik die cakap..
Alhamdulillah..
Happy jugak la aku dengar..
 
Lepas tu aku pun tanya pasal washing machine..
Sebab dulu die bagi tau nak bagi washing machine..
Sekarang ni aku memang hantar dobi je..
Banyak jugak belanja kalau hantar dobi..
Sekali hantar biasa dekat rm10 kalau seminggu..
Kalau dah sebulan dekat rm40-50 jugak la kan..
 Insyaallah die tengah usahakan sekarang die kata..

Lepas tu aku tanya pasal tempat sidai kain..
Walaupun hantar dobi..
Tapi pakaian dalam haruslah kene basuh tiap hari kan..
Dah la lantai dekat sini fully carpet..
Tu pun satu masalah jugak..
Ni pun die akan settle kan nanti..hehe..

Lepas tu aku ad request jugak penyangkut dalam toilet/shower..
Susah ye nak sidai towel dan baju bila tak de penyangkut dalam toilet/shower..huhu..
Sementara ada kesempatan baik la kita usulkan dekat pihak yang bertanggungjawab kan..hehe..

Die pun ada bagi tau nak keluarkan housemate..
Rupenya die sedar akan masalah ni..
Aku ingatkan dieorang ni tak sedar atau kalau sedar akan masalah ni tapi buat-buat tak tau je..
Kurang lagi masalah aku kalau masalah ni dapat dia atasi..
Pada aku housemate aku ni ok je..
Baik je..
Cuma die ada masalah sikit la..
Besar jugak la masalah tu pada aku..huhu..

Lepas tu owner ni pun ada bagi tau..
Dekat bawah ni kan ada kopitiam..
Aku duduk dekat 1st floor kan..
Memang dari bawah sampai tingkat atas sekali owner yang sama..
Lepas ni die kata kalau siapa-siapa yang duduk sini..
Temasuk la budak dekat atas..
Kalau beli makanan dekat bawah..
Tak kira la makan dekat bawah atau bungkus akan dapat 40% diskaun..
Sangat terbaik ok..
Jimat sikit duit..

Kalau dah ada wasing machine dan sewa di kurangkan nanti lagi kurang la belanja..
Alhamdulillah la..
Semoga perjalanan aku di sini makin dipermudahkan oleh Allah dan beroleh kejayaan yang sangat cemerlang..AMIN..

Stress nak kembali ke industri dah makin terasa..
Tinggal satu sem je lagi nak habis..
Tinggal 6 matapelajaran je lagi untuk aku habiskan pengajian aku..
Memang bersungguh cari tempat nak praktikal yang baik sekarang ni..
Sekarang pun kene arrange jadual baik-baik..
 Hari ahad free memang tak de kelas..
Jadi target untuk siapkan CBL sem ni..

Permudahkan la semuanya Ya Allah..AMIN..
Aku pun ada beberapa azam dan sejak bulan puasa ni..
Harap berjaya dilaksanakan..
Bukan senang nak tahan diri dan ubah cara hidup kita ye..huhu..
 Insyaallah kalau kita usaha dan doa Tuhan akan tolong..:)

Tadi pun baru tulis entry ni separuh Haziq message dekat Facebook..
Lepas tu die call aku..
Bukan main lama lagi die call..
Panjang ok gossip girl kami..
Rindu dengan die..
Die salah seorang tempat aku berkongsi hidup..
 Aku dengan die satu kelas sejak dari Form 1..
Lepas tu dekat matrik aku sangat close dengan die sampai la sekarang..
Banyak benda yang kami dah kongsi sama-sama..
Jadi bercerita dengan orang yang tau perjalanan tu dah lama dan memahami lagi senang..

Die bercerita pasal accident die dekat PLUS tempoh hari..
Kami tak sempat berkongsi cerita tu lagi..
Lepas tu kisah handphone baru S4 die kene curi..
Dan kisah hidup die yang mana ramai tak tau..

Sabar la menghadapi ujian ye..
Semoga hidup kita sama-sama dipermudahkan..AMIN..
Kalau ada salah dekat mana-mana mungkin teguran atau ujin dari Allah..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...