Sunday, 14 July 2013

1st Day Ramadhan Jauh Dari Rumah..

Assalammualaikum..

Alhamdulillah semalam dah selamat sampai dekat sini..
Ingatkan hari ni nak daftar subjek tapi tak settle lagi pun..
Tu la sapa suruh balik lambat kan..
Kan dah huru hara..
Bila masalah jangan salah kan orang..
Salah kan diri sendiri..huhu..

Semalam balik bawak barang dengan sangat banyak nya..
Tapi tu lagi baik banding kalau kene beli sendiri..
Jujurnya aku memang kurang pandai beli barang sebenarnya..
Sebab dari dulu lagi..
Dari sekolah sampai la sekarang..
Memang mak dengan ayah la yang beli barang..
Sampai mak pun tau setiap anak tu barang apa yang die patut beli..
Apa yang aku suka..
Apa yang adik bongsu suka..
Memang kagum dengan mak mak ni kan..

Jadi semalam aku bawak 3 beg..
Sepatutnya 4 beg..
Beg pakaian dan personal care, beg barang-barang baru beli, beg laptop, dan handbag..
Tapi aku masukkan je handbag dalam beg pakaian..
Nasib baik muat..
Semalam aku balik naik bas..
Malas nak letak beg dekat bawah..
Aku pangku beg laptop..
Letak je la bag pakaian dengan barang-barang baru beli dekat kaki..
Memang kurang selesa..
Dah la pejalanan jauh..
Tapi pasrah je la kan..huhu..
Nasib baik jugak la P.Cik bas tu nak berenti kan bas dekat dengan tempat tinggal aku..
Tak de lah jauh sangat nak bawak barang berat-berat..huhu..

 Ini la beg barang-barang yang berat tu..huhu..
Ada 4 paket nestum baru beli tak silap, susu, milo dan kurma..
Ada sabun 8 kotak tak silap, ada ubat gigi, shampoo, conditioner, bio oil..
Ok nanti aku cerita pasal bio oil ek..hehe..
Antara banyak-banyak beg memang beg ni la yang paling berat..
Tapi aku memang tak kisah..
I rela je..haha..

Sampai-sampai semalam dalam pukul 5 lebih tak silap..
Hujan je dari Kuantan..
Nasib la dekat sini tak hujan..
Baru nak hujan je..
Punya la tahan nak kencing dalam bas sebab sejuk..huhu..

Sampai je semalam aku terus kemas barang..
Tak fikir pun nak buka apa lagi..

 Kemas stok makanan..
Macam mana pun aku memang kene breakfast setiap pagi..
Jarang sangat-sangat la aku miss..

Kemas barang-barang ni penjagaan diri jugak..
Memang malas sangat nak beli dekat sini..

Masa kemas ni memang tak fikir pun pasal buka lagi..
Sebenarnya hari ni jugak la aku 1st day puasa..
1st puasa kene buka sorang-sorang..huhu..

Lepas dah siap kemas barang..
Dah siap kemas baju semua aku turun bawah..
Turun amik baju dekat dobi..
Sebelum balik cuti hari tu hantar..
Dah lama giler..
Tu pun orang tu tercari-cari nama aku dalam list..
Sebab dah lama sangat..
Tapi maksimum sebulan aku tanya hari tu..

Bali dari dobi amik baju aku tengok-tengok jugak la kalau dekat kawasan sini ada orang bukak gerai ke bulan puasa ni..
Tapi tak de..
Terus pegi mamak je la belu juadah untuk berbuka..
Aku beli nasi putih, kari kambing dan sayur kobis goreng je untuk berbuka..
Air tak beli pun..
Minum air masak je la..hehe..

Malam tu aku ada jugak la kemas sikit-sikit..
Sapu bilik suma..
Ye la dah lama tinggal kan..
 Dah berhabuk..
Ni pun aku tak kemas lagi nota-nota sem lepas..
Malam tadi memang aku nak rehat-rehat santai-santai je..hehe..

Mula aku tido kejap lepas Isyak..
Tapi dalam sebelas lebih terjaga..
Nak online internet pulak problem..huhu..
Sudahnya aku baca novel je sampai dekat pukul 3 pagi..
Kunci jam pukul 5 nak bangun sahur..

Semalam bersahur dengan ni je..

 Beberapa biji kurma..
Sedap kurma ni..
Nyesal pulak tak bawak 2 kotak..
Ayah beli kurma banyak giler masa aku balik..
Tapi aku bawak sekotak je..
Sebab hari jumaat tu semua ada dekat rumah..
Semua balik..
Meriah giler..

Selain kurma aku bersahur dengan secawan nestum..
Sebab tu la Nestum adalah wajib..hehe..
Masa beli ni ada die bagi 2 paket perisa baru..
Tapi aku tak rasa lagi pun..
Biasanya aku minum memang yang original je..

Sangat besederhana bila duduk sindiri..
Kalau dekat rumah memang makan je tak berhenti-henti..
Kadang-kadang dua tiga kali aku makan..
Masa buka makan..
Malam sambil tengok TV makan lagi..
Waktu orang sahur pun aku join jugak lagi..
Yelah masa sahur masak lain pulak..
Walaupun ayam goreng je..
Tak pun peria goreng dengan telur je..
Tapi nak jugak makan..hehe..

Memang aku target nak turunkan berat puasa ni..
Insyaallah berjaya..:))

Semalam masa tunggu bas balik sempat SMS Hendry dulu bagi tau die aku dah balik sini..
Kalau die ada free bole keluar pegi buka sama-sama..
Tapi tak delivered pun..
Jauh dekat tengah laut kot..

Puasa kali ni pun entah bila dapat berbuka dengan en.bf..
Mungkin nak balik raya nanti kot..

Hari ni aku akan berbuka dengan Sen..
Die ada dekat Kuantan lagi..:))

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...